giorth_0404.jpg

Με οικοδεσπότες τα 75 μέλη, λυκόπουλα, προσκόπους και ανιχνευτές, του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, τα 5 μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης Προσκόπων Θέρμης και τους 5 εθελοντές βαθμοφόρους σβήστηκαν στις 31 Μαρτίου 2019 τα 50 κεράκια της τούρτας που ετοίμασε ο παλαιός πρόσκοπος κ. Στέλιος Κυριακίδης, ένας από τους πέντε πρώτους προσκόπους που το 1968-9 αναβίωσαν τον προσκοπισμό στη Θέρμη, στον ίδιο χώρο του πολιτιστικού κέντρου Θέρμης.

Σε πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα ο αρχηγός συστήματος σήμερα κ. Κώστας Γεωργίου είπε μεταξύ πολλών άλλων:

«Έπειτα από 50 χρόνια συνεχούς εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία της Θέρμης μπορούμε πλέον να επικαλούμαστε τις προσωπικές μαρτυρίες των χιλιάδων παιδιών της Θέρμης και των ενήλικων μελών της κοινότητας πολιτών του Δήμου μας που έδωσαν κάποτε την προσκοπική τους υπόσχεση ή πρόσφεραν εθελοντικά ή απλώς είχαν επαφή με το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης ή μετείχαν στις εξωτερικές εκδηλώσεις τους τα 50 αυτά χρόνια συνεχούς κοινωνικής προσφοράς.

»Ήθελα σήμερα, 50 χρόνια μετά την αναγνώριση της αφετηρίας της προσπάθειας για συνεχή κοινωνική προσφορά, να ξεκαθαρίσω ως αρχηγός συστήματος ότι στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης αναπτύσσονται όλα αυτά τα 50 χρόνια τρία παράλληλα προγράμματα, που με σειρά οπτικής εντάσεως είναι:

  • Το ένα είναι αυτό που βλέπουν όλοι οι συμπολίτες, όλοι όσοι ζούμε και συμμετέχουμε στην τοπική κοινωνία της Θέρμης.
  • Το άλλο είναι το παιχνίδι κοινωνικής διαπαιδαγώγησης που «παίζουν» τα λυκόπουλα, οι πρόσκοποι και οι ανιχνευτές με τη βοήθεια και την εθελοντική προσφορά των ενήλικων βαθμοφόρων μας.
  • Το τρίτο είναι ο χώρος κοινωνικής ζύμωσης των συμπολιτών με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης.

»Ως αρχηγός συστήματος και μαζί με την αρχηγό της αγέλης λυκόπουλων κα Νικολέτα Αντωνιάδου, μαζί με την αρχηγό της ομάδας προσκόπων κα Μυρτώ Καλατζίδου, μαζί με την αρχηγό της κοινότητας ανιχνευτών κα Γεωργία Αντωνιάδου και τους υπαρχηγούς στο προσκοπικό παιχνίδι κ. Σάββα Καβούκη και κ. Λάμπη Μαλαθούνη εφαρμόζουμε το προσκοπικό παιχνίδι κοινωνικής διαπαιδαγώγησης. Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα τα 50 αυτά χρόνια κοινωνικής προσφοράς του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης χωρίς όλους τους βαθμοφόρους, που επί 50 χρόνια πρόσφεραν εθελοντικά στην κοινωνία της Θέρμης, τη σημερινή κοινωνία μας. Και είναι πολλοί, πάρα πολλοί και πολλές.

»Αγαπητοί συμπολίτες, παλαιοί βαθμοφόροι του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, σας ευχαριστούμε για την κοινωνική προσφορά σας και σας τιμούμε γι’ αυτή, συνεχίζοντας επιτυχώς το έργο σας.

»Σήμερα στην επιτροπή μας πρόεδρος είναι ο κ. Στέργιος Λουκάς με την ψυχή της επιτροπής, την ταμία μας, την κα Μαρία Τζιτζίδου, καθώς και την κα Δήμητρα Καλλιώρα και τον κ. Πέτρο Ξενιάδη. Αυτοί εξασφαλίζουν τη σύνδεσή μας με την κοινωνία. Εκφράζουν τις επιθυμίες και τις θέσεις της κοινωνίας και βέβαια είναι οι πρεσβευτές της προσκοπικής δραστηριότητας στην κοινωνία. Εάν η κοινωνία θέλει, εμείς οι βαθμοφόροι προετοιμαζόμαστε για να μπορούμε να είμαστε ικανοί να παίξουμε το προσκοπικό παιχνίδι.

»Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία μας το 1969, πριν από 50 χρόνια, με την πρώτη Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης, με πρωτεργάτη τον παλαιό πρόσκοπο του Θεόδωρου Λίτσα Γιώργο Τσιτλακίδη, τον τότε διευθυντή του σχολείου δάσκαλο Κώστα Κουμποτή, τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Θέρμης Αλέξανδρο Θωμαΐδη, τον Βασίλη Βογιατζή και τον Παλαιστή.

»Αλλά αυτά θα μας τα πουν κάποιοι σύγχρονοι του 1969. Εγώ ως αρχηγός συστήματος σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή στα γενέθλια των πρώτων 50 χρόνων κοινωνικής προσφοράς του προσκοπισμού στη Θέρμη και ιδιαίτερα τον εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας της Θέρμης, τον δήμαρχο κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο».

Πρώτος κλήθηκε να χαιρετίσει τα 50 χρόνια ο δήμαρχος Θέρμης κ. Θ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους προσκόπους για την πολυετή και συνεχή προσφορά τους στην τοπική κοινωνία της Θέρμης και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες, πάρα πολλές, συμμετοχές των προσκόπων στην υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος του Δήμου Θέρμης και στη δουλειά βάσης που γίνεται για τους μελλοντικούς πολίτες.

Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στον πρώτο αρχηγό, ιδρυτή του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, τον γράφοντα, γνωστό με το προσκοπικό όνομα Πάνθηρας από «Το βιβλίο της ζούγκλας» του Κίπλινγκ, ο οποίος κάλεσε στο βήμα τους παριστάμενους πρώτους προσκόπους από την αναβίωση του προσκοπισμού στη Θέρμη το 1969 κ. Στέλιο Κυριακίδη, κ. Λάκη Ηλιόπουλο και κ. Θόδωρο Τσιλιγκόπουλο (έλειπαν ο κ. Σ. Μπουλιώνης και ο κ. Γ. Δράζος) και τον τότε τοπικό έφορο προσκόπων Αναλήψεως κ. Πέτρο Πανίδη. Ο κ. Π. Πανίδης αναφέρθηκε στις πανανθρώπινες αξίες του προσκοπισμού και στην κοινωνική διαπαιδαγώγηση του προσκοπικού παιχνιδιού, συγχαίροντας όλους όσοι πρόσφεραν και προσφέρουν εθελοντικά στην τοπική κοινωνία.

Το επόμενο πάνελ ήταν οι παριστάμενοι παλαιοί αρχηγοί συστήματος κ. Γ. Μακαδασόπουλος, κ. Γ. Παναγιωτόπουλος, κ. Γ. Μαύρος και ο γράφων και έγινε αναφορά και σε όσους επέστρεψαν στον Δημιουργό και δεν ήταν εκεί, αλλά το έργο όλων είναι παρόν, ενώ ο επόμενος τοπικός έφορος Καλαμαριάς κ. Χ. Μπάμπουρας, ο οποίος είχε την εποπτεία της Θέρμης, μίλησε με τα πιο καλά λόγια για την προσφορά των βαθμοφόρων της Θέρμης και τις αναμνήσεις του.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παιχνίδια, ερωταποκρίσεις από την ιστορία του προσκοπισμού της Θέρμης τα τελευταία 50 χρόνια και τραγούδια, ενώ με τη λήξη της εκδήλωσης όλοι χάρηκαν τις αναμνήσεις από δράσεις στο μικρό φωτογραφικό μουσείο, που περιμένει να συμπληρωθεί από όλους με φωτογραφίες.

Οι παριστάμενοι 100 περίπου γονείς, συμπολίτες και παλαιοί πρόσκοποι με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και τους προσκόπους χειροκρότησαν τις απονομές αναμνηστικών στους πρωτεργάτες του προσκοπισμού στη Θέρμη τα τελευταία 50 χρόνια, καθόσον έγινε σαφές ότι ο προσκοπισμός στη Θέρμη (Σέδες) ξεκίνησε το 1926 με τον αείμνηστο Θεόδωρο Λίτσα, διεκόπη το 1962 και ξεκίνησε πάλι το 1969 με τον Γεώργιο Τσιτλακίδη. Από τους παριστάμενους σχηματίστηκε ομάδα πρωτοβουλίας για την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων των τελευταίων 50 χρόνων προσφοράς του προσκοπισμού και την προετοιμασία του εορτασμού των 100 χρόνων προσκοπισμού στη Θέρμη το 2026.

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης στις 5 Απριλίου 2019 θα συνεισφέρει στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Θέρμης με θέμα «Καθαρίζουμε και καλλωπίζουμε το πάρκο της γειτονιάς μας», στις 7 του μήνα οργανώνει στο πλαίσιο της πανελλήνιας προσκοπικής δράσης «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις» ημέρα προσφοράς στο ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Τρύφωνα. Επίσης στις 14 προετοιμάζεται ανθοεκδήλωση στη Θέρμη, ενώ στις 21 οι πρόσκοποι  αναλαμβάνουν δράσεις στη θάλασσα, στη βάση των ναυτοπροσκόπων, με θέμα «Πειρατές του Θερμαϊκού».

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn