topika_0204.jpg

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στις 11:00 στην τοποθεσία Βουστάσιο Κοντογιάννη (όπως αναφέρεται στους Google Maps), δίπλα στα γραφεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (Λάμπρου Πορφύρα 4 γωνία με Πλήθωνος Γεμιστού 14, Μενίδι, Αχαρναί), με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής προσκαλούνται τυπικά και κινηματικά συλλογικά σχήματα για μια καταρχάς συζήτηση για τη συγκρότηση ομάδας τοπικής δράσης με συλλογικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την τοπική ανάπτυξη στην ύπαιθρο της Αττικής με ορίζοντα την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Η τοπική ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, ενισχύεται όταν τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα μεταποιούνται τοπικά με τοπικές συνταγές (πολιτιστική κληρονομιά) και καταναλώνονται τοπικά.

Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής είναι κυρίως Αρβανίτες, κάποιοι Σαρακατσάνοι και μερικοί Βλάχοι. Το γάλα που παρήγαν, όσο δεν καταναλωνόταν αμέσως, έπρεπε να το μεταποιήσουν, ώστε να διατηρηθεί και για τους μήνες που δεν θα υπήρχε γάλα. Έτσι, μέσα στην καθημερινότητα των Αρβανιτών (και των άλλων κτηνοτρόφων) έχουν ενταχθεί τεχνικές και τρόπος ζωής στην ύπαιθρο της Αττικής ώστε το γάλα να γίνει τυρί, μυζήθρα ή άλλα προϊόντα, που μπορούσαν να αποθηκευτούν και να καταναλωθούν τους επόμενους μήνες.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», ανταποκρινόμενος στην ισχυρή επιθυμία πολλών Αθηναίων, αλλά και συμπολιτών, να ξαναενημερωθούν για τη διαδικασία παραγωγής τροφής, εδώ και οχτώ χρόνια κάνει ενημερώσεις, αφού απέκτησε έναν παστεριωτήρα-ψύκτη από την Inox Steel Technical και ένα μικρό αρμεκτήριο από τη VENDER, τόσο προς ενημέρωση κτηνοτρόφων, όσο και για όσους συμπολίτες ενδιαφέρονται για την τυροκόμηση.

Ήδη έχουν γίνει ενημερώσεις στα Μέγαρα, στη Μεγάρων Γη, στο Επιμελητήριο Άρτας, στην Ανθοκομική Κηφισιάς, στον Δήμο Αιγάλεω, στη Λέσβο (Παπάδος), στο Μαρκόπουλο Αττικής, στην Αίγινα, στο Μενίδι (Βουστάσιο Κοντογιάννη), στην έκθεση Dairy (Αττική), στη Σχολή Κρέατος Αθηνών, στο Κτήμα Βασιλείου (Κορωπί), στο ΙΙΕΚ Master, στην BeFood (Τεχνόπολη), στο Hobby Festival (Αθήνα), στο Education Festival (Αθήνα), στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής (Πειραιώς 73), στον Πειραιά (Πασαλιμάνι), σε πολλά δημόσια ΙΕΚ της Αττικής, στον Δήμο Μαραθώνα, σε σχολεία, σε εκπομπές στην τηλεόραση και αλλού.

«Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται πολύς λόγος για την ανάδειξη της τοπικότητας, ιδιαίτερα των τοπικών παραδοσιακών τροφών και του διατροφικού πολιτισμού. Δεν ξεχνάμε την Unesco και τη Σύμβαση του 2006 για την Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά (intangible heritage), η οποία αναφέρεται πρωτίστως στην προστασία των τοπικών πολιτισμικών στοιχείων και μάλιστα της διατροφής. Μπορούμε να χτίσουμε πάνω σ’ αυτή την πραγματικότητα με φαντασία και μεθοδικότητα και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον. (…)

»Η έμφαση στη μικρή γεωργική και ποιμενική εκμετάλλευση και μεταποίηση τροφίμων, στην ανάπτυξη τοπικών αγορών και δικτύων διανομής τοπικών προϊόντων και κυρίως στην προβολή της ταυτότητας αγροτικών περιοχών προσιδιάζει στη φυσιογνωμία των μικροδομών, η οποία ίσχυε πάντοτε στον ελληνικό χώρο με τη μικρής κλίμακας παραγωγή, χάρη στην οποία διασώθηκε το πλούσιο αγροδιατροφικό κεφάλαιο, το οποίο μπορούμε ακόμη να διαχειριζόμαστε με τον ανεξάντλητο, παρά τη μικρή και φτωχή μας γεωγραφική έκταση, τη λειψυδρία μας, κατάλογο των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τροφίμων (ΠΟΠ, ΠΓΕ) και τους δυνατούς πολιτισμικούς και οικογενειακούς δεσμούς των αστών με τον αγροτικό χώρο.

»Η ενδυνάμωση των δεσμών ανάμεσα στους αγρότες και στον τόπο τους, στα έθιμα και στις εκδηλώσεις που συνδέονται με την οικογενειακή και συλλογική κατανάλωση τροφών και συνακόλουθα στην παραγωγή προϊόντων και τροφίμων αποτελεί σημαντικό βήμα για μια αγροτική ανάπτυξη, η οποία θα ενσωματώνει όχι μόνον τις φυσικές πηγές, αλλά και τους πολιτισμικούς πόρους για όλη την κοινωνία, αγροτική και αστική. Ο πολιτισμικός θησαυρός, που ενσωματώνει με τη μακρά θητεία του στους αιώνες ο ποιμενικός βίος ως διαχρονική αξία, είναι καιρός να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί για ένα καλύτερο μέλλον» (απσπάσματα από το πόνημα «Αιγοπροβατοτροφία: Παραδοσιακή απασχόληση με μέλλον», Επετηρίδα Κέντρου Λαογραφίας του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών (2009-2013), Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη).

Η κτηνοτροφία, και μάλιστα η νομαδική, διατήρησε βιώσιμο το περιβάλλον και τις κοινωνίες της υπαίθρου της Αττικής μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια η ιμπεριαλιστική επέλαση της τσιμεντοποίησης με πρωτεργάτες τους νεοαστούς και την τεράστια αστυφιλία, που υποστηρίχτηκε περίεργα και όχι πάντα με νόμιμο τρόπο, συγκέντρωσε σε ένα λεκανοπέδιο περίπου 6.000.000 ανθρώπους – και πολλούς ακόμα μη εγγεγραμμένους. Για να επιβιώσει αυτή η μαζική συγκέντρωση των ανθρώπων, έχει ανάγκη από υγιώς λειτουργούσα και βιώσιμη ύπαιθρο και βέβαια από αγρότες. Αυτή την ανάγκη για βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία παρουσιάζει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Κοντογιάννης. Μάλιστα τώρα τελευταία κατέγραψε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής τις αναγκαίες συνθήκες για βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία στην ύπαιθρο της Αττικής και τις παρουσιάζουν σε όλους όσους θέλουν να έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμους και περιφέρεια).

Εξάλλου, μετά τη συζήτηση στην Ελληνική Γεωργική Ακαδημία (5/3/2019, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στην Ε.Ε. τα έτη 2021-2027, που παρακολούθησε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του συλλόγου, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προτίθεται να συμβάλει στην επιτυχία μιας πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση ομάδας τοπικής δράσης με συλλογικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την τοπική ανάπτυξη στην ύπαιθρο της Αττικής, προετοιμάζοντας τους κατοίκους της υπαίθρου της αττικής γης για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Στον φιλόξενο χώρο της Λ. Πορφύρα 4, Αχαρναί, προσκαλούνται συλλογικοί φορείς για μια πρώτη συζήτηση την Κυριακή 7 Απριλίου στις 11:00.

Περισσότερες πληροφορίες: Μ. Κοντογιάννη (6906 962549), Α. Μόσχος (6937 368380), Κ. Μαντζουράνης (6948 250720), Α. Σαρχόσογλου (6936 939924).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn