Πριν από 50 χρόνια δημιουργήθηκε το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης και στις 31 Μαρτίου 2019 στο πολιτιστικό κέντρο Θέρμης (Καραολή-Δημητρίου και Καπετάν Χάψα, 570 01 Θέρμη Θεσσαλονίκης) έχει προσκληθεί όλη η κοινωνία της Θέρμης για τα γενέθλια των πρώτων 50 χρόνων συνεχούς κοινωνικής προσφοράς του προσκοπισμού στην κοινωνία της Θέρμης.
Ο αρχηγός του Συστήματος κ. Κώστας Γεωργίου με συγκίνηση ανακοίνωσε την επιλογή να γιορταστούν τα γενέθλια των 50 χρόνων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης καθ’ όλο το 2019 κατά το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας (10 Φεβρουαρίου) μπροστά σε όλα τα λυκόπουλα, τους προσκόπους, τους ανιχνευτές, τους βαθμοφόρους, τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης, τους γονείς, εκπροσώπους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της Θέρμης, του αντιδημάρχου κ. Στέλιου Γκιζάρη και του πρόεδρου της Δημοτικής Κοινότητας Θέρμης κ. Σωτήρη Βογιατζή.
Με τη συνημμένη αφίσα που έστειλε η κα Νικολέτα Αντωνιάδου, αρχηγός αγέλης λυκόπουλων, κοινοποιούνται σε όλους τα πρώτα γενέθλια για τα πρώτα 50 χρόνια προσφοράς του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης και εκτιμάται ότι θα ανταποκριθούν όλα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Με πολλή τρυφερότητα μπορούμε να θυμηθούμε το ξεκίνημα του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης τον Μάρτιο του 1969. Η ιστορία του ξεκινά την άνοιξη του 1968, όταν βαθμοφόροι του 19ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ανάληψης αναζητούσαν χώρο για τη θερινή κατασκήνωση της ομάδας αεροπροσκόπων. Ήθελαν να βρίσκεται ο χώρος κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αλλά να μην είναι μέσα σε χωριό, για να μπορεί να εφαρμοστεί το προσκοπικό πρόγραμμα κοινωνικοποίησης χωρίς εξωτερικές επιδράσεις. Ήθελαν να υπάρχουν σχετικά κοντά δυνατότητες τροφοδοσίας και υπηρεσίες ιατρικής. Ήθελαν να υπάρχει οπτική διέξοδος, δηλαδή αναπεπταμένο οπτικό πεδίο. Ήθελαν να είναι κοντά σε αεροδρόμιο, καθόσον ήταν αεροπρόσκοποι. Χρειαζόταν παροχή φρέσκου νερού. Χρειαζόταν καλό καταφύγιο σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών. Χρειάζονταν όλα αυτά που περιγράφονται στα εγχειρίδια του προσκοπισμού για τις κατασκηνώσεις.
Σε μία από τις αναζητήσεις τους γνωρίστηκαν στη Θέρμη με τον ενθουσιώδη Γεώργιο Τσιτλακίδη, παλαιό πρόσκοπο του Θεόδωρου Λίτσα. Τους πήγε στο εκκλησάκι που είχε χτιστεί με δικές του προσπάθειες επάνω σε έναν λόφο έξω από το χωριό με εξαιρετική θέα προς το αεροδρόμιο και όλη την περιοχή. Με νερό άφθονο από ελεγχόμενο δίκτυο (ήταν εκεί το υδραγωγείο του χωριού), το εκκλησάκι πρόσφερε προστασία σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων.
Και η θερινή κατασκήνωση της ομάδας αεροπροσκόπων του 19ου Σ.Α/Π. το 1968 έγινε στον αργότερα ονομασθέντα «Λόφο Προσκόπων» και καθημερινά ανέβαιναν εκεί και μετείχαν στα προσκοπικά παιχνίδια τα παιδιά του χωριού. Και οι κάτοικοι έβλεπαν την πραγματική λειτουργία του προσκοπικού παιχνιδιού. Κάθε μέρα ήταν εκεί κοντά ο μπαρμπα-Γιώργος για να βοηθά στα καθημερινά μικροπροβλήματα. Και η αποχαιρετιστήρια πυρά έφερε όλους τους κατοίκους του τότε χωριού στον Λόφο των Προσκόπων.
Αλλά ο μπαρμπα-Γιώργος Τσιτλακίδης δεν το άφησε εκεί το θέμα. Με μια ομάδα συμπολιτών αναζητούσαν τρόπους για να δώσουν διέξοδο στην ενεργητικότητα των νέων παιδιών στο χωριό και φαίνεται ότι το προσκοπικό παιχνίδι, όπως το γνώριζαν από τον Θεόδωρο Λίτσα και όπως το είδαν το καλοκαίρι του 1968, τους έδινε μια απάντηση. Έτσι, με πρωτοβουλία του έπαιρνε κάθε Κυριακή πέντε νέους της Θέρμης και κατέβαιναν στο 19ο Σύστημα Αεροπροκόπων (τότε απέναντι από την εκκλησία της Αναλήψεως, Βασιλίσσης Όλγας 110, Θεσσαλονίκη) και συμμετείχαν στις δραστηριότητες της ομάδας αεροπροσκόπων ως μια πέμπτη ενωμοτία. Οι πρώτοι πέντε εκείνοι πρόσκοποι ήταν οι: Στέλιος Κυριακίδης, Λάκης Ηλιόπουλος, Στέλιος Μπουλιώνης, Θόδωρος Τσιλιγκόπουλος και Γεώργιος Δράζος.
Η ακούραστη Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης του Προσκοπισμού της Θέρμης εξασφάλισε τη στέγαση του Συστήματος Προσκόπων Θέρμης στο παλιό σχολείο, εκεί όπου σήμερα χτίστηκε και βρίσκεται το πολιτιστικό κέντρο Θέρμης. Και έτσι ξεκίνησε μια κοινωνική προσφορά που έφτασε να συμπληρώνει 50 συνεχή χρόνια ζωής.
Έκτοτε πολλά έγκριτα μέλη της κοινωνίας της Θέρμης συνέβαλλαν στη λειτουργία της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης και πάρα πολλοί αρχηγοί του Συστήματος δούλεψαν φιλότιμα και μαζί με πολλούς περισσότερους βαθμοφόρους συνέχισαν να συμβάλλουν στην κοινωνική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας της Θέρμης.
Σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης προσφέρουν οι κ.κ. Στέργιος Λουκάς, Μαρία Τζιτζίδου, Δήμητρα Καλλιώρα και Πέτρος Ξενιάδης, ενώ οι ενήλικοι βαθμοφόροι που έχουν εκπαιδευτεί με την παιδαγωγική μεθοδολογία του προσκοπισμού και προσφέρουν στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών είναι οι κ.κ. Κώστας Γεωργίου, αρχηγός Συστήματος, Νικολέτα Αντωνιάδου, αρχηγός αγέλης λυκόπουλων για παιδιά 6-11 ετών, Μυρτώ Καλατζίδου, αρχηγός ομάδας προσκόπων για παιδιά 11-15 ετών, Γεωργία Αντωνιάδου, αρχηγός της κοινότητας ανιχνευτών για εφήβους 15-8 ετών, και οι υπαρχηγοί Σάββας Καβούκης και Λάμπης Μαλαθούνης.
Στις 21/3/1973 ο ΟΗΕ όρισε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Τον Μάρτιο του 1969, τέσσερα χρόνια πριν, ο μπαρμπα-Γιώργος εξυμνούσε την αγάπη του στον Θεό με δενδροφύτευση στον Λόφο των Προσκόπων. Βέβαια η δενδροφύτευση για να γίνει από απλή δενδροκαλλιέργεια δάσος, χρειάζονται κάποια χρόνια, αλλά κυρίως χρειάζεται η συν-αντίληψη για το φυσικό –κοινωνικό, πολιτιστικό κ.λπ.– περιβάλλον ώστε να δημιουργηθεί το οικοσύστημα του δάσους χωρίς αποκλεισμούς και απαγορεύσεις.
Το προσκοπικό σύστημα κοινωνικής διαπαιδαγώγησης δίνει τις αναγκαίες ευκαιρίες σε όλους τους νέους και τα παιδιά με την εθελοντική προσφορά εκπαιδευμένων εφήβων και τη στήριξη από έγκριτα μέλη της τοπικής κοινωνίας να παίξουν το προσκοπικό παιχνίδι και να διαμορφώσουν ένα κοινωνικό οικοσύστημα μέσα σε ένα πλαίσιο πανανθρώπινων αξιών –ο νόμος των προσκόπων–, τον οποίο εθελοντικά υπόσχονται να προσπαθούν να τηρούν. Και οι κοινωνίες έτσι πηγαίνουν μπροστά και αντιμετωπίζουν αισιόδοξα το μέλλον.
Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στις 18:00 στο πολιτιστικό κέντρο Θέρμης όλη η κοινωνία της Θέρμης είναι προσκεκλημένη για να εκφράσει τη χαρά της για τα πρώτα 50 χρόνια κοινωνικής προσφοράς και λειτουργίας του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, που διατηρεί ακλόνητη τη διάθεση για κοινωνική προσφορά και για τα επόμενα πενήντα χρόνια.
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»