topika_1902.jpg

Την εφαρμογή / πρακτική της φημισμένης ελληνικής γαστρονομίας απολαύσαμε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στο γεύμα με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου «Γέφυρα Ζωής» στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι», Ιερά Οδός 154, Αθήνα.

Το 1998 αναπτύχθηκε με τη στήριξη των Σταυροδρομιών Αγροτικής Πληροφόρησης & Κινητοποίησης η πρωτοβουλία «Culinary Heritage» / «Γαστρονομική Κληρονομιά» σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν ο αναπτυξιακός μοχλός και η μετεξέλιξη –χωρίς να έχουν συνάρτηση και σχέση μεταξύ τους– του γνωστού καταναλωτικού κινήματος Slow Food, που με τη σειρά του, με βάση την Ιταλία, ήταν η ενστικτώδης αντίδραση στο λεγόμενο fast και junk food.

To «Culinary Heritage», σε γενικές γραμμές, ήταν η προώθηση της παραγωγής φημισμένων τοπικών προϊόντων, η μεταποίησή τους τοπικά, με τοπικές συνταγές (πολιτισμός, γαστρονομία), και η κατανάλωσή τους τοπικά, δημιουργώντας προϋποθέσεις τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Η βάση για τοπική (κοινοτική) ανάπτυξη, η οποία είναι η ευημερία των κατοίκων ενός τόπου / μιας κοινότητας.

Πολύ αργότερα το θέμα προσπάθησαν να το προσεταιριστούν οι παγκοσμιοποιημένες αλυσίδες και κυρίως ο τουρισμός, προσφέροντας ευκαιρίες γευστικών απολαύσεων στους κολοσσούς των ισοπεδωτικών ξενοδοχείων. Μάλιστα ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΤΕ) έχει καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια με μελέτες και ημερίδες, ενώ αναπτύχθηκε και στις ειδικές μορφές τουρισμού ο γαστρονομικός τουρισμός και ο οινικός τουρισμός. Το δε Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος υλοποιεί το φιλόδοξο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» με πολλή προσπάθεια.

Στην Ευρώπη λειτουργούν πολλές πρωτοβουλίες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, με σημαντική τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (Conseil Européen des Confréries Oenogastronomiques / CEUCO), που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις».

Μάλιστα στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας & Οινολογίας (Ζάππειο, 19-21 Οκτωβρίου 2018, Αθήνα) βραβεύτηκε στο πλαίσιο των ετήσιων απονομών των βραβείων Aurum Awards for Greece του CEUCO ως Best European Agrifood Initiative 2018 (αγροδιατροφική πρωτοβουλία) η δραστηριότητα της κας Μάγδας Κοντογιάννη, γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος» (τηλ.: 6906 962549).

Με πολύ ενδιαφέρον είχαμε καταγράψει πριν από δύο χρόνια την πρωτοβουλία συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου με τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού και τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ένταξη / ενσωμάτωση των ελληνικών τοπικών αγροτικών προϊόντων στη μεταποίηση και τελικά στην κατανάλωση της τουριστικής βιομηχανίας. Με έκπληξη καταγράψαμε ότι οι μελέτες απέδειξαν ότι στην ελληνική τουριστική κατανάλωση τα ελληνικά προϊόντα καλύπτουν μόνο το 13% (και στην Κρήτη το 18%), την ίδια ώρα που στην Ιταλία τα ιταλικά αγροτικά προϊόντα μετέχουν στην ιταλική τουριστική κατανάλωση με 70%!

Επιτέλους διαβάσαμε στη Διαφάνεια ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανέθεσε σε κάποιον Κορίνθιο με έδρα την Κύπρο, ο οποίος ασχολείται με τη γαστρονομία ως αναλυτής και περιηγητής, να μελετήσει την κατάρτιση στρατηγικής για την ελληνική γαστρονομία στο πλαίσιο του Μέτρου 20 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (κωδικός ΟΠΣΑΑ: 0016013247).

Η Παγκόσμια Ένωση Ταξιδιωτών Τροφίμων (WFTA, 31/1/2019) δημοσίευσε μια πλήρως ανανεωμένη έκθεση σχετικά με τη σημασία της γαστρονομίας στον τουρισμό. Εκεί δίνεται μεγάλη προσοχή στη διατήρηση της γαστρονομικής αυθεντικότητας και αυτό γιατί στόχος είναι να υπάρξουν μνήμες και όχι απλή παράθεση γεύματος.

Η καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ καταγράφει τώρα τελευταία: «Εκείνο που κάνει μια αυτοκρατορία και έναν λαό να χάνονται είναι η ρήξη στην κοινωνική συνοχή. Όταν δεν υπάρχει το κοινό όνειρο, η ελπίδα για ένα κοινό μέλλον, γιατί να είμαστε μαζί;»

Και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου αισθανθήκαμε την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου «Γέφυρα Ζωής Χαϊδαρίου» και της Ακαδημίας Πολεμικών Τεχνών Περιστερίου, που έγινε σε χώρο του Δήμου Αιγάλεω, με γεύμα που πρόσφερε εθελοντικά η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής, με γάλα που πρόσφεραν οι κτηνοτρόφοι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (Νίκος Κορδαλής, Γιάννης Κοντογιάννης, Λίτσα Μωραΐτη, Μάγδα Κοντογιάννη, Αιμίλιος Καϊδαζής) στα μαγειρεία της Σχολής Μαγείρων Master. Αλλά και τα υπόλοιπα τρόφιμα ήταν όλα τοπικών επιχειρήσεων (κρασί, νερό, ψωμί κ.λπ.). Ακόμα και ο εξοπλισμός (τραπέζια, καρέκλες, τραπεζομάντιλα κ.λπ.) ήταν προσφορά τοπικού επιχειρηματία οργάνωσης εκδηλώσεων, καθώς και τα λουλούδια στα τραπέζια.

Μπράβο σε όλους και κυρίως στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», η οποία, μαζί με τη γενική πρόθεση προώθησης της παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομίας, στην πράξη με την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας υλοποιεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξής της.

Έτσι, με πολύ ενδιαφέρον είχαμε παρακολουθήσει την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας τον Αύγουστο του 2018, κατά το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, το οποίο περιλάμβανε επιγραμματικά:

  • Προώθηση της εμπιστοσύνης και της αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών και της διαμόρφωσης συνθηκών για βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία μεταξύ αστών και αγροτών.
  • Υποστήριξη των τοπικών παραδοσιακών πολιτισμών (και βέβαια της γαστρονομίας) και ανάπτυξη τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων, επιδιώκοντας τοπική παραγωγή, τοπική μεταποίηση και τοπική κατανάλωση για ευημερία των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών.
  • Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Ευρωπαϊκά, εθνικά και άλλα προγράμματα.
  • Γαστρονομικό τουρισμό και αγροτουρισμό.
  • Διάδοση ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Συμμετοχή και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και ομιλιών για την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση της ελληνικής διατροφής και του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού.

Μάλιστα υπογράφηκε και ένα ακόμα πρωτόκολλο συνεργασίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής με τον σύλλογο «Γέφυρα Ζωής». Η Γέφυρα Ζωής (www.gefirazois.gr) έχει διαμορφώσει μέσω εθελοντών έναν απογευματινό πολυχώρο δημιουργίας και έκφρασης παιδιών και νέων με αναπηρία.

Τελικά, την Κυριακή  απολαύσαμε έναν ύμνο στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και στον δυναμισμό που αυτή περικλείει. Και απαραίτητο συστατικό της συνοχής όλων των πολιτών μιας κοινωνίας είναι το κοινωνικό κεφάλαιο, είναι η εμπιστοσύνη και η αλληλοβοήθεια, που ενδυναμώνεται ή, καλύτερα, γιγαντώνεται από ενέργειες όπως αυτές που γίνονται από πολίτες που θέλουν, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής, η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, ο κ. Διονύσης Γουράνιος, πρόεδρος της Γέφυρας Ζωής, και όλοι οι εθελοντές που κάνουν πράξη / εφαρμόζουν την ελληνική γαστρονομία πέρα από τις μεγαλόσχημες μελέτες και θεωρίες.

«Αν μπορείς να κάνεις κάτι, κάν’ το, αν δεν μπορείς να το κάνεις, διοίκησέ το, και αν δεν μπορείς να το διοικήσεις, δίδαξέ το ή απλώς συζήτησέ το», λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός. Μπράβο σε όσους κάνουν αυτό το κάτι…

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα», τηλ.: 6998 28382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn