Topikh-Anaptyxh.png

Με το σύνθημα «Ταξίδι στην τελειότητα» ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος», σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», συμμετείχε στο φεστιβάλ Beverage, Food & Tourism – BeFood στην Τεχνόπολη (Γκάζι, Αθήνα) στις 27/1/2019 με εστίαση στον «λευκό χρυσό», το γάλα, από τις οικογενειακές εκτροφές των κτηνοτρόφων Αττικής.

Με άψογη οργάνωση των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας & Οινολογίας (CEUCO), ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Αττικής πρόσφερε αυθεντικό πρόβειο γάλα από πρόβατα φυλής Μυτιλήνης (από την οικογένεια Καϊδατζή, Μενίδι) για να παραχθούν εκεί, μπροστά στα μάτια όλων των συμμετεχόντων –και ήταν πάρα πολλοί οι συμμετέχοντες–, τυρί φέτα, κρέμα, ρυζόγαλο, σιμιγδαλόκρεμα και κουρού.

Το BeFood Festival ήταν το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα που αφορούσε όλους όσοι θέλουν να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στους τομείς της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής, του barista, του F&B management και άλλων αντικειμένων που αφορούν τον τουρισμό/τον επισιτισμό, καθώς και όσους ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, μαζί με όλα τα κλαδικά κτηνοτροφικά θέματα και τις ιδιαιτερότητες από την «επίθεση» των νεοαστών στην ύπαιθρο της Αττικής, ξεκίνησε την εκστρατεία «Σώστε το γάλα μας» με παρουσιάσεις παραδοσιακής τυροκόμησης από αυθεντικό γάλα και ενημέρωση όλων των συμπολιτών –και κυρίως των αστών– για τη δυνατότητα να παρασκευάζουν οι ίδιοι την τροφή τους και δη παραδοσιακά σκευάσματα με βάση το γάλα.

Το αυθεντικό γάλα είναι ήδη μια ορατή ανάγκη στην ελληνική πραγματικότητα, καθόσον οι νοθείες συζητούνται πάρα πολύ, οι εισαγωγές γάλακτος αυξάνονται δυσανάλογα και τα ποικιλώνυμα εναλλακτικά του αυθεντικού γάλακτος έχουν κατακλύσει την αγορά (ελαφρύ, φυτικό, μακράς διάρκειας, ενισχυμένο κ.λπ.). Το λευκό άοσμο άγευστο πόσιμο προϊόν που προσφέρεται, με φωτογραφίες παραγωγικών ζώων στη συσκευασία του, δεν πρέπει να έχει σχέση με την ελληνική παραδοσιακή νομαδική οικογενειακή εκτροφή αιγοπροβάτων όπως την πρόσφεραν οι Αρβανίτες, οι Σαρακατσάνοι και οι Βλάχοι στη βιώσιμη αττική ύπαιθρο μέχρι σήμερα. Και η Αττική ύπαιθρος μπορεί να ξαναγίνει βιώσιμη, να γίνει αειφόρος, όπως ήταν μέχρι σήμερα, με τις παραδοσιακές νομαδικές οικογενειακές κτηνοτροφικές εκτροφές.

Στις βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία προσδοκά ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής και υπέγραψε τον Αύγουστο του 2018 πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής μεταξύ άλλων και για την υποστήριξη των τοπικών παραδοσιακών πολιτισμών –και βέβαια της γαστρονομίας– και την ανάπτυξη τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων, επιδιώκοντας τοπική παραγωγή, τοπική μεταποίηση και τοπική κατανάλωση για ευημερία των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών.

Το φεστιβάλ BeFood ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής να παρουσιάσει σε ευρύ κοινό τις προτάσεις του για μια βιώσιμη γαστρονομία με πραγματικές γεύσεις, όχι πρόσθετες εσάνς, όπως προκύπτουν από την πλούσια σε βιοποικιλότητα αττική ύπαιθρο, και παραδοσιακές τεχνικές για τη σωστή ελληνική γαστρονομία.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, είχε το γενικό πρόσταγμα στην παρασκευή του τυριού, δίνοντας συνεχώς στοιχεία (θερμοκρασία, λιποπεριεκτικότητα, υφή και όψη των μεταβολών στο γάλα, οσμή κ.λπ.), αλλά και τον τρόπο παραγωγής της πυτιάς, τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων της Αττικής και στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομίας των Αρβανιτών, των Σαρακατσάνων και των Βλάχων κτηνοτρόφων της υπαίθρου της Αττικής.

Ακόμα και η ταχύτητα ανάδευσης του γάλακτος κατά την παστερίωση έχει σημασία, μας έδειξε ο κ. Γ. Κοντογιάννης, πρόεδρος του συλλόγου, ενώ η «κινητή βιβλιοθήκη» της παραδοσιακής γαστρονομίας, όπως σε όλες τις αγροτικές οικογένειες, η κα Κατερίνα Κοντογιάννη, μητέρα, ήταν παρούσα για όλες τις λεπτομέρειες που ανέκυπταν.

Τελικά, το πήγμα που προέκυψε το έβαλαν σε τσαντήλα και έπειτα από λίγο όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν, ενθουσιώδεις, την παρασκευασθείσα φέτα από γάλα που παστερίωσαν εκεί.

Ο σεφ κ. Νικόλαος Μουζάκης, πρόεδρος του τμήματος νέων της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής, παρασκεύασε πολύ γρήγορα και σχετικά εύκολα –όλα εύκολα μας φαίνονταν εκεί– κρέμα και ρυζόγαλο, δίνοντας τις συνταγές, ενώ ο κ. Γ. Κοντογιάννης ανέφερε τα σημεία από το ΦΕΚ που αναφέρονται στα παραδοσιακά προϊόντα.

Ο σεφ κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας & Οινολογίας (CEUCO), European Chef 2015, διευθυντής Γαστρονομίας στον όμιλο Unesco Πειραιώς & Νήσων, chef de partie στο ΙΕΚ Master και καθηγητής στα ΔΙΕΚ, αναφέρθηκε στις πρακτικές και τις δυνατότητες να κάνουν οι σεφ που συμμετέχουν στις μονάδες τους τα παραδοσιακά προϊόντα που επιδεικνύονταν.

Ο σεφ κ. Παναγιώτης Τζήμας, ερχόμενος από τη Σαλαμίνα, παρασκεύασε εκεί, μπροστά στα μάτια όλων, παραδοσιακό ηπειρώτικο ψωμί, δίνοντας ακόμα και τη συνταγή για να κάνει ο κάθε ένας μόνος του μαγιά από κρεμμύδια που θα βράσει. Ο ίδιος έκανε και ζύμη για κουρού με το βούτυρο και γέμιση με το τυρί από τα μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του κ. Μάριου Κεφαλά και της κας Ειρήνης Αρβανίτου, μαθητών ΙΙΕΚ, στη συνολική αποτελεσματική παρουσίαση και επιτυχία του σεμιναρίου «Ο λευκός χρυσός: Το γάλα» στο cooking stage, ενώ όλη η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε για εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα με τις «κινητοποιήσεις» των αγροτών, που άρχισαν σε όλη την Ελλάδα, οι κινήσεις προσέγγισης αστών και ομάδων επαγγελματιών, ώστε να τείνουν ευήκοον ους στα προβλήματα της αγροδιατροφικής αλυσίδας και μάλιστα στο ευπαθέστερο κομμάτι της, στην παραγωγή πραγματικού αρχικού τροφίμου, είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την τοπική μεταποίηση με βάση τις παραδοσιακές συνταγές (γαστρονομία, πολιτισμός) και την, τοπική κυρίως, κατανάλωση και η ενίσχυση μιας τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας δημιουργούν δυνατότητες ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης και ευημερίας των κατοίκων, που δεν επηρεάζεται ισχυρά από υπερτοπικές, κρατικές ή άλλες διεθνείς εξελίξεις. Και το κλειδί σε όλα είναι η εξοικείωση των σεφ με τα αυθεντικά τοπικά αγροτικά προϊόντα, ώστε να μπουν στην κατανάλωση, κυρίως στα σημαντικά σημεία (εστιατόρια, μεταποιητήρια, catering, ξενοδοχεία κ.λπ.).

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής κάνει αισθητή την προσπάθεια των κτηνοτρόφων-μελών του με συμμετοχή σε εκδηλώσεις, διοργανώσεις, φεστιβάλ και εκθέσεις. Ήταν στην Dairy (10-12/11/2018, Σπάτα), στη Zootechnia (31/1/-3/2/2019, Θεσσαλονίκη), μετέχει μέλος του διοικητικού συμβουλίου (Ν. Κορδαλής, περίπτερο 3, stand 46), ενώ ήδη προετοιμάζεται για συμμετοχή στην Artoza (2-25/2/2019, Αττική). Και ταυτόχρονα είναι παρών στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση.

Δημήτρης Μιχαηλίδης-«Αγρονέα»
Τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn