koinwnikh_oikonomia.jpg

 

Τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 στις 17:00 οργανώνεται από ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών συζήτηση για την κοινωνική οικονομία (συνεταιρισμοί, Κοιν.Σ.Επ. κ.λπ.) στο Δημοτικό Σχολείο Φυτιάς Ημαθίας με τον κύριο Θ. Παπακωνσταντίνου (6974844488) και τον Δ. Μιχαηλίδη (6998282382).

Ο κύριος Δημήτρης Μιχαηλίδης συνέγραψε και οι εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ διαθέτουν το βιβλίο «Σκέψεις για την Κοινωνική Οικονομία», ISBN 978-618-84431-1-2, που διατίθεται δωρεάν ηλεκτρονικά. Εκεί περιγράφεται με σαφήνεια ότι τα μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα συστήματα οικονομικής διαχείρισης είναι τρία: ιδιωτική οικονομική, κοινωνική οικονομία, δημόσια οικονομική.

Αν η Αναγέννηση (1450-1800) εξυπηρετήθηκε καλύτερα από τη Δημόσια Οικονομική (φεουδαρχία, βασιλείες, πουγγιά κ.λπ.), η Βιομηχανική Επανάσταση (1800-2050) εξυπηρετήθηκε καλύτερα από την κερδοσκοπική ιδιωτική οικονομική (εταιρίες, βιομηχανίες, εμπορικές τράπεζες κ.λπ.), μοιάζει ότι το σύστημα οικονομικής διαχείρισης που θα επικρατήσει μετά το 2050 θα είναι η κοινωνική οικονομία (ιδρύματα, συνεταιρισμοί, αλληλόχρεα κεφάλαια & ηθικές τράπεζες). Οι δομές της κοινωνικής οικονομίας είναι προσανατολισμένες στην ικανοποίηση  των αναγκών των μελών της καθεμιάς δομής.

Στις 22 Απριλίου είναι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ, του διαστημοπλοίου «γη». Η γη είναι αυτό που κληρονομήσαμε και που πρέπει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας καλύτερο απ’ ό,τι το βρήκαμε. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Με γενναίες αποφάσεις, κινητοποιούμαστε σήμερα για να εξασφαλίσουμε το αύριο. Αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση (που πάρα πολλοί λένε ότι οι άνθρωποι και η ιδιωτική οικονομική προκάλεσαν) και ψάχνουμε να βρούμε την ισορροπία μεταξύ του περιβάλλοντος και της «βιομηχανοποιημένης» αγροτικής ανάπτυξης. Περιβάλλον και πρωτογενής τομέας είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Η βιωσιμότητά τους είναι κατ’ επέκταση και βιωσιμότητα του πλανήτη μας. ΥπΑΑΤ, 22/4/2024.

Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι) είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, όπου περιβάλλον είναι κάθε τι που μας περιβάλει, τόσο φυσικό, όσο και κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, πολιτικό, τεχνολογικό κ.λπ.

Οι αγρότες ως υπεύθυνοι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ, εκ του προσανατολισμού τους είναι «συντηρητικοί» για να συντηρήσουν την ισορροπία και επιβίωση του περιβάλλοντος της μοναδικής μας «ΓΗΣ» και ίσως για αυτό τυγχάνουν υποτιμητικών εκφράσεων από τους αστούς, που ζουν και αξιοποιούν τις τεχνητές πόλεις και το τεχνητό «περιβάλλον».

Η λεγόμενη «Βιομηχανική Επανάσταση» (μέχρι το 2050;) εξώθησε τους αγρότες σε πλήρη ανισορροπία παραγωγής (που βέβαια είναι θνησιγενής) με το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, που είναι «ένας βράχος ριγμένος στη θάλασσα».

Η σημερινή καταστροφική αγροτική «βιομηχανική» ανάπτυξη οδηγεί σε μαζικοποίηση και πλήρη εξειδίκευση της παραγωγής με διατάραξη της ισορροπίας-αειφορίας της μοναδικής «γης» μας.

Και μετά την παρακολούθηση του 3ου Συνεδρίου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (21/4/2024, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης) έγινε απολύτως σαφές ότι το σύστημα οικονομικής διαχείρισης που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικότερα την ισορροπία-αειφορία του αγροτικού χώρου, των αγροτικών κοινωνιών και των φροντιστών-αγροτών του, είναι οι δομές της κοινωνικής οικονομίας (όπως μεταξύ άλλων οι συνεταιρισμοί, οι Κοιν.Σ.Επ. κ.λπ.).

Στη συζήτηση για την κοινωνική οικονομία στο Δημοτικό Σχολείο Φυτιάς Ημαθίας ο κύριος Δ. Μιχαηλίδης θα αναφερθεί σε πολλά σημεία προσοχής τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 στις 17:00.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn