jul06koinonikiOikonomiaB.jpg

Πραγματοποιήθηκε στις 3/7/21 η επετειακή εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Συνεργατισμού / Coops Day από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής με δημόσια διαδικτυακή συζήτηση, η οποία βρίσκεται ελεύθερη στο διαδίκτυο στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/561661078388787.

mh4Στη δημόσια συζήτηση με φιλοξενούσα την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, 69320 94231, Μενίδι) μετείχαν οι: Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), Μάρκος Αναγνωστόπουλος (περιφερειακός σύμβουλος Αττικής), Τάκης Περλορέντζος (κτηνοτρόφος, Γλυφάδα), Λουκάς Μπρέχας (Δίκτυο ΚΑΠΑ / Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Περιφερειακής Ανάπτυξης, www.diktyo-kapa.dos.gr), Ζαφείρης Ναστούλης (αγρότης, Μέγαρα), Κώστας Ακριτίδης (κτηνοτρόφος, Προσοτσάνη Δράμας), Νίκος Δημόπουλος (κτηνοτρόφος, Καβάλα), Πρόδρομος Καλαϊτζής (σύμβουλος επιχειρηματικότητας, παλαιό στέλεχος Copa-Cogeca), Ειρήνη Σερέτη (κτηνοτρόφος, Ξανθόγεια Πέλλας), Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο Κορδαλής, Μέγαρα Αττικής) με συντονιστή τον γράφοντα.

Τη δημόσια συζήτηση χαιρέτισε με video (https://vimeo.com/569025969) ο κ. Ariel Guarco, πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεργατισμού (International Cooperatives Alliance, ICA), το οποίο μετέφρασε και παρουσίασε ο κ. Μπρέχας.

Ο κ. Guarco, μεταξύ πάρα πολύ σημαντικών επισημάνσεων, υπογράμμισε: Η Διεθνής Ημέρα των Συνεταιρισμών είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα, καθώς τα περισσότερα από 1.200.000.000 μέλη από τους 3.000.000 συνεταιρισμούς μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας.

Φέτος θέλουμε να στείλουμε στον καθέναν το μήνυμά μας ότι «Όλοι μαζί ανοικοδομούμε καλύτερα» τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, που έχει υποστεί ζημιά από την πανδημία. Για να βγούμε από αυτή την κρίση με καλύτερες προοπτικές πρέπει να συνεταιριστούμε.

Καθοδηγούμενοι από την αλληλεγγύη, μπορούμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε έναν πιο φιλικό και δίκαιο κόσμο, όπου όλοι θα μπορούμε να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή. Σήμερα περισσότερο από ποτέ ένα οικονομικό μοντέλο με επίκεντρό του τον ηγετικό ρόλο της κοινότητας και προσανατολισμένο στο κοινό καλό είναι απαραίτητο. Το συνεταιριστικό μοντέλο είναι η απάντηση.

Πολλές δεκαετίες δείξαμε ότι είναι δυνατόν η παραγωγή, η κατανάλωση, η αποθήκευση, η εκπαίδευση, η φροντίδα, να ζούμε μαζί, δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Αυτό το συνεταιριστικό παράδειγμα είναι ο ορίζοντας που πρέπει να πάμε όλοι μαζί.

Το «Όλοι μαζί ανοικοδομούμε καλύτερα» είναι μια έκκληση για να διατηρήσουμε σε δράση τις συνεταιριστικές μας αρχές. Είναι μια έκκληση για να συνεχίσουμε να παρέχουμε ευκαιρίες στους νέους, στις γυναίκες και στα πιο ευάλωτα άτομα στην κοινωνία μας, ώστε να μπορούν να αναζητούν τις δικές τους προσδοκίες και όνειρα, προσωπικά και επαγγελματικά, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο κέντρο των εξελίξεων. Είναι μια έκκληση να συνεχίσουμε να επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην ειρήνη με θετικά αποτελέσματα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.

Η ισχυρή συνεταιριστική μας ταυτότητα βασίζεται σε μοναδικές αξίες και αρχές που εστιάζονται στην κάλυψη των αναγκών και των προσδοκιών των ανθρώπων. Σε περιόδους κρίσεων η συνεταιριστική ταυτότητα διακρίνεται στην ανοικοδόμηση κοινοτήτων που είναι πιο ανθεκτικές. Ας δείξουμε την ταυτότητά μας με υπερηφάνεια και ας στείλουμε όλοι μαζί ένα κάλεσμα σε όλους, «Όλοι μαζί ανοικοδομούμε καλύτερα».

Ο κ. Μπρέχας έφερε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από τη συνεταιριστική δράση και στη συζήτηση εντοπίστηκαν τα παρακάτω:

Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις ευημερούν και αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους εν μέσω κρίσεων, όπως αποδεικνύει η έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/anthektikotitaGR.pdf

Οι συνεταιρισμοί διαχρονικά και παγκοσμίως αναχαίτισαν κοινωνικοοικονομικές κρίσεις, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους τους συνανθρώπους μας.

Τη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ της κρίσης ο κόσμος σώθηκε με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς.

Στο 1930 η Σουηδία έσωσαν οι αγροτικοί και καταναλωτικοί συνεταιρισμοί.

Το 1945 σε Γερμανία και Ιαπωνία οι λαοί τράφηκαν με καταναλωτικούς συνεταιρισμούς.

Το 1990 στη Φιλανδία, με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, δημιουργήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο 1.200 συνεταιρισμοί εργαζομένων που ανέδειξαν την οικονομία.

Με την ένωση της Αν. Γερμανίας οι κρατικές επιχειρήσεις πέρασαν κυρίως σε εργασιακούς συνεταιρισμούς για να μπορεί η Γερμανία σήμερα να «ηγείται».

Κατά το 2008 οι 300 μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί παρουσίασαν αύξηση κατά 14%, όταν οι κερδοσκοπικές ιδιωτικές εταιρίες χρεωκοπούσαν ή στηρίζονταν από τα κράτη, ενώ ο τζίρος τους ήταν 1,1 τρισ. $ (2008), όσο της 10ης οικονομίας στον κόσμο, ενώ ο τζίρος τους έφτασε το 2018 τα 2,3 τρισ. $.

Οι 3.000.000 συνεταιρισμοί παρέχουν παγκοσμίως πάνω από 280.000.000 θέσεις εργασίας, 300% περισσότερες από τις θέσεις εργασίας που δίνουν όλες οι πολυεθνικές.

Στην Ευρώπη είναι συνεταιρισμένοι 140.000.000 πολίτες σε 176.000 συνεταιρισμούς, που προσφέρουν 4.700.000 θέσεις εργασίας.

Στην Ελλάδα είναι καταγεγραμμένοι 916 αγροτικοί συνεταιρισμοί, που διακινούν μόλις το 10% της συνολικής αγροτικής παραγωγής (0,4% του ΑΕΠ). Επίσης υπάρχουν 48 γυναικείοι συνεταιρισμοί με μόλις 20 να παρουσιάζουν κάποια κίνηση, ενώ οι 1.600 περίπου συνεταιρισμοί του μητρώου της ΚΑΛΟ έχουν μη στατιστικά ανιχνεύσιμο ποσοστό οικονομικής δραστηριότητας στο ΑΕΠ.

Η ICA έχει διαμορφώσει μια ανθρωποκεντρική πορεία για τη συνεταιριστική δεκαετία 2020-2030 ήδη από το 2017, που βρίσκεται στα Ελληνικά στο https://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/ICA_Strategy_2020-2030GR.pdf

Οι συνεταιρισμοί είναι δομές αυτοβοήθειας και συνεργασίας μεταξύ τους με βάση τις αρχές, τις αξίες και τους σκοπούς του συνεργατισμού.

Οι σημερινές επιδοτήσεις με τον τρόπο που δίνονται καθιστούν τους αγρότες υποχείρια της αγοράς και των πολιτικών, μειώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και οι αγρότες από αυτάρκεις «άρχοντες» καθίστανται μια μορφή «ζητιάνων» εξαρτώμενοι από μια εταιρία διανομής των δικαιούμενων.

Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, δασοκόμοι) δικαιούνται εύλογης αποζημίωσης για τα προσφερόμενα από τη φροντίδα του περιβάλλοντος δωρεάν δημόσια αγαθά προς όλους, και κυρίως προς τους αστούς, που είναι ο καθαρός αέρας, το πόσιμο νερό και το τοπίο. Δεν πρέπει αυτό να τους καθιστά «ζητιάνους».

Είναι μια μορφή χυδαίας βρισιάς και υποτίμησης η προσπάθεια αφαίρεσης της φιλίας, της εμπιστοσύνης, της αλληλοβοήθειας και γενικότερα της αφαίρεσης του κοινωνικού κεφαλαίου από την ουσιαστική σύνθεση του συνεργατισμού (στην Ελλάδα συνεταιρισμού). Κρίμα.

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», 6998 282382

 

Πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/business'>Business photo created by jcomp - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn