2021-7-3_πλαι.jpg

Πραγματοποιήθηκε στις 30/6/21 η δημόσια διαδικτυακή συνάντηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με φιλοξενούσα την κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, γραμματέα του Συλλόγου.

m1Στη συζήτηση μετείχαν οι: Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος), Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος), Κώστας Μιμίκος (Κέντρο Ενημέρωσης Αγροτών Κοζάνης), Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο Κορδαλης), Ζαφείρης Ναστούλης (αγρότης, Μέγαρα) με συντονιστή τον γράφοντα, ενώ πολλοί άλλοι συμμετείχαν μέσω Facebook στο προφίλ «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής Άγιος Γεώργιος».

Η ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπως και πάρα πολλές άλλες, βρίσκεται στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/497731571553342.

Το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 στις 10 το βράδυ, μετά τις αναγκαίες καθημερινές δουλειές των αγροτών, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσκαλεί όλους στο https://us02web.zoom.us/j/89939518525?pwd=S1FqaGtFaGQ1by9EaE1pWkxKWHEvZz09 σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τη Διεθνή Ημέρα Συνεργατισμού.

Στη συζήτηση θα μετέχει με χαιρετισμό και ο πρόεδρος της ICA (International Cooperatives Alliance: Διεθνής Συμμαχία Συνεργατισμών) μέσω του video https://vimeo.com/569025969?fbclid=IwAR3uYT93ixirTE4M5alW_YVJk3mRVVCYbHzkHZoZsmvSEYUM3YxKmlQpGh8, που προμήθευσε και μεταγλώττισε στα ελληνικά ο κ. Λουκάς Μπρέχας (Δίκτυο ΚΑΠΑ, https://www.diktio-kapa.dos.gr/).

Οι συνεταιρισμοί (πιο σωστά, συνεργατισμοί) είναι η κυριότερη μορφή επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας μαζί με τις ηθικές τράπεζες, τα ιδρύματα και τα αλληλόχρεα κεφάλαια.

Ο διεθνής αποδεκτός ορισμός του συνεταιρισμού είναι: «Συνεταιρισμός είναι μια αυτόνομη οργάνωση προσώπων τα οποία συνδέονται εθελοντικά µε σκοπό να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες και επιδιώξεις τους µέσω μιας συμμετοχικής και δημοκρατικά ελεγχόμενης επιχείρησης». Αυτή είναι η δήλωση που αφορά την ταυτότητα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και υιοθετήθηκε στο συνέδριο της ICA, που έγινε το 1995 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας.

Οι συνεταιριστικές αξίες (values) στις οποίες βασίζονται οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι: της αυτοβοήθειας, ης αυτοευθύνης, της δηµοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Σύμφωνα µε τη συνεταιριστική παράδοση, τα µέλη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων πιστεύουν στις ηθικές αξίες: της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, της κοινωνικής ευθύνης και της μέριμνας για τους άλλους.

Οι συνεταιριστικές αρχές (principles) είναι οι: 1. εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή, 2. δημοκρατικός έλεγχος των µελών, 3. οικονομική συμμετοχή των µελών, 4. αυτονομία και ανεξαρτησία, 5. εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση, 6. συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών εταιριών και 7. κοινοτικό ενδιαφέρον.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσκαλεί όλους στη Διεθνή Ημέρα Συνεργατισμού, του μόνου επιχειρηματικού μοντέλου που δίνει σήμερα λύσεις εκεί που όλα τα άλλα μοντέλα αποτυγχάνουν, το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 στις 22:00 στο Facebook, στο προφίλ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn