mv.jpg

Το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού (Συνεταιρισμών) και φέτος είναι στις 3 Ιουλίου 2021.

Αυτή τη μέρα, στις 22:00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει και προσκαλεί σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/89939518525?pwd=S1FqaGtFaGQ1by9EaE1pWkxKWHEvZz09 όσους πιστεύουν ότι οι συνεταιρισμοί προσφέρουν σήμερα μια λύση επιχειρηματική εκεί όπου όλα τα άλλα συστήματα αποτυγχάνουν.

Στόχος της #CoopsDay (Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού) είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης για τους συνεταιρισμούς και η προώθηση των ιδεών του συνεργατικού κινήματος για διεθνή αλληλεγγύη, οικονομική αποδοτικότητα, επιχειρηματική αποτελεσματικότητα, ισότητα και παγκόσμια ειρήνη.

«Τον τελευταίο χρόνο γίναμε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο το συνεργατικό μοντέλο εργάζεται για την ευημερία των ανθρώπων και τον σεβασμό προς τον πλανήτη, υπογραμμίζοντας τι αντιπροσωπεύει το συνεταιριστικό κίνημα. Θα ξαναχτίσουμε καλύτερα μαζί και είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλές ιστορίες για το πώς το συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να βοηθήσει τις κοινότητες να γίνουν ισχυρότερες στον κόσμο μετά την πανδημία», δήλωσε ο Bruno Roelants, γεν. δ/ντής της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεργασίας (ICA). www.ica.coop

Στους τομείς της υγείας, της γεωργίας-κτηνοτροφίας, της παραγωγής, του λιανικού εμπορίου, των οικονομικών, της στέγασης, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, των κοινωνικών υπηρεσιών και πολλών άλλων τομέων όπου δραστηριοποιούνται συνεταιρισμοί τα περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μέλη του συνεταιρισμού παγκοσμίως εξακολουθούν να αποδεικνύουν ότι κανείς δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια κρίση όπως η πανδημία μόνος του.

Η Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού, #CoopsDay, θα είναι η ευκαιρία να διαδώσουμε τον τρόπο με τον οποίο ένα πλήρως επιχειρηματικό μοντέλο με επίκεντρο τον άνθρωπο, που υποστηρίζεται από τις συνεταιριστικές αξίες της αυτοβοήθειας και της αλληλεγγύης και τις ηθικές αξίες της κοινωνικής ευθύνης και του ενδιαφέροντος για την κοινότητα, μπορεί να είναι αποτελεσματικότατο, να μειώσει την ανισότητα, να δημιουργήσει κοινή ευημερία και να ανταποκριθεί στις άμεσες επιπτώσεις του Covid-19.

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταγράφονται πολλές ρυθμίσεις που αναπτύσσουν διάφορα υβδιδικά (νόθα) σχήματα που οικειοποιούνται τα ονόματα της κοινωνικής οικονομίας και τα βαφτίζουν «κοινότητες», «συνεταιρισμούς» και άλλα ονόματα. Είναι και αυτός ένας τρόπος να φθείρουν την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής οικονομίας και να αυξήσουν τον χώρο της δημόσιας οικονομικής ή τον χώρο της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής.

Πάρα πολλά στοιχεία για τους συνεταιρισμούς αντλούμε όσοι ενδιαφερόμαστε από το Δίκτυο ΚΑΠΑ (https://www.diktio-kapa.dos.gr/), που έχει πάνω από 15.000 μεταφρασμένα κείμενα από διεθνείς οργανισμούς, 100 video για τον συνεργατισμό και πολλά βιβλία, όπως την «Επανεφεύρεση των συνεταιρισμών», ISBN 9789603031031, του Parnell Edgar, και τις «Συνεταιριστικές αρχές για τον 21ο αιώνα», ISBN 92-9054-003-6, του Dr. Ian MacPherson.

Μπορούμε, ακόμα, να βρούμε το «Σκέψεις για την κοινωνική οικονομία», ISBN 978-618-84431-1-2, του γράφοντος (εκδόσεις Στέντορας).

Ενώ εντοπίσαμε ότι κάθε Δευτέρα στις 20:00 οργανώνει ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση για την κοινωνική οικονομία η ομάδα προβληματισμού Συνεργατική Κοινωνία, www.coopsociety.gr

To 2018 εντοπίσαμε ότι τη Διεθνή Ημέρα Συνεργατισμού γιόρτασε δημόσια με εκδήλωση στο Μενίδι Αττικής (7/7/18) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής με θέμα «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργατισμό» και εισηγητή τον κ Γιάννη Κοντογιάννη.

Το 2019 στην Ελλάδα βρήκαμε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής διοργάνωσε δημόσια ανοικτή εκδήλωση στο Μενίδι Αττικής (5/7/19) με εισηγήτρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, με θέμα «Συνεταιρισμοί για αξιοπρεπή εργασία».

Το 2020 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Συνεργατισμού με δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Συνεργατισμός και κλιματική αλλαγή» στις 3/7/20 με τη βοήθεια του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα. Το video είχε 12.300 προβολές από το https://www.facebook.com/323590504929/videos/592720254983612 και μετείχαν οι: κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι), κ. Λουκάς Μπρέχας (Δίκτυο ΚΑΠΑ), κ. Κώστας Αρτακιανός (ΚΟΙΝΣΕΠ «Μοδούσα»), κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο Κορδαλης) και ο γράφων.

Το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 στις 10 το βράδυ ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, ενημέρωσε η κα Κοντογιάννη (69320 94231), προσκαλεί σε μια ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με κεντρικό θέμα «Ανασυγκρότηση καλύτερα μαζί», «Rebuild better together», που είναι το σύνθημα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Συνεργατισμού.

Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που δημιουργήθηκε από τη φούσκα το 2008, έπειτα από 10 χρόνια μνημονιακών χρόνων στην Ελλάδα και έπειτα από 1,5 χρόνο με την παγκόσμια πανδημία Covid-19, όλος ο κόσμος έχει στραφεί και πάλι στις αξίες της τοπικής κυκλικής οικονομίας, της τοπικής περιβαλλοντικής ισορροπίας, της τοπικής διατροφικής αυτάρκειας, της τοπικής συλλογικής δράσης, της τοπικής κοινωνικής οικονομίας και της τοπικής φροντίδας στο περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό, οικονομικό κ.λπ.).

Από χρονική και ιστορική συγκυρία αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά και των τοπικών κοινωνιών της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τα οποία είναι ενσωματωμένα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας και πλέον προστατεύονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, νόμιμη οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, με βαθιά πίστη ότι οι εξ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος είναι οι αγρότες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Συνεργατισμού, διοργανώνει δημόσιες συζητήσεις με θέμα: «Ανασυγκρότηση καλύτερα μαζί» τις ημέρες και ώρες:

Τρίτη, 29/6/21, στις 21.00, για αγρότισσες

Τετάρτη, 30/6/21, στις 12:00, για κάθε έναν πολίτη και

Σάββατο, 3/7/21, στις 22:00,κυρίως για αγρότες

Οι συζητήσεις θα αναμεταδίδονται ζωντανά με δυνατότητα ερωτήσεων στο Facebook, στο προφίλ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, με υπεύθυνη της κα Κοντογιάννη.

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn