jun14_koinonikiOikonomia.jpg

Πραγματοποιήθηκε στις 11/6/21 διαδικτυακή συζήτηση από τη Συνεργατική Κοινωνία για τη «Διαδικτυακή επικοινωνία» με οδηγό την κα Έφη Ιμάμ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Η συνεργατική κοινωνία είναι ένας όμιλος σκέψης, μια ομάδα προβληματισμού, για την κοινωνική οικονομία και τον συνεργατισμό. Είναι ένα ανοιχτό δίκτυο της Κοινωνίας των Πολιτών (οργανώσεις, συλλογικότητες και πολίτες) που υπερβαίνει τον κατακερματισμό του χώρου με μέσο την ψηφιακή τεχνολογία και επικοινωνία.

Η διαδικτυακή πύλη της Συνεργατικής Κοινωνίας είναι το www.coopsociety.gr, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για όλους τους φορείς κοινωνικής οικονομίας και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Με τη δημιουργία του www.coopsociety.gr η Συνεργατική Κοινωνία στοχεύει:

- σε έναν κοινό εκθεσιακό χώρο (1) ιδεών, (2) συμβουλευτικής και (3) προϊόντων για δομές, φορείς και επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας

- στην αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου και στη συνεισφορά ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο από την Κοινωνία των Πολιτών

- στη δημιουργία μιας κοινωνικής αγοράς χωρίς μεσάζοντες

Η διαδικτυακή πύλη CoopSociety.gr θα διευκολύνει περισσότερο από κάθε άλλο τις συνέργειες και συμπράξεις μεταξύ των δομών της κοινωνικής οικονομίας σε επίπεδο επικοινωνίας και συμβουλευτικής. Επιπλέον, θα διευκολύνει τη διαβούλευση με την κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα τη διακίνηση γνώσης και τεχνογνωσίας.

Αντικειμενικός σκοπός της συνεργατικής κοινωνίας, που αφορά όλους τους πολίτες, είναι να προβάλλει τα κοινά αγαθά, τον κοινόκτητο χώρο του περιβάλλοντος και την άυλη πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά.

Στην άτυπη ομάδα Συνεργατική Κοινωνία έχουν διατεθεί τα e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και το τηλ. 210 8813760, ενώ τον λογαριασμό στο Zoom τον διαθέτει η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας.

Η ανοιχτή ομάδα Συνεργατική Κοινωνία συναντάται διαδικτυακά μέσω Zoom κάθε Δευτέρα στις 20:00 για γενική συζήτηση και κάθε Σάββατο στις 12:00 για εξειδικευμένα θέματα με προσκεκλημένους συζητητές. Και βέβαια, όποια άλλη φορά συνεννοηθούν όσοι θέλουν να συζητήσουν κάποιο θέμα.

Οι διαδικτυακές συζητήσεις της Δευτέρας γίνονται τακτικά (συνεχώς από τον Οκτώβριο του 2020), ο ιστοχώρος λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2021 και οι εξειδικευμένες συζητήσεις-εκπομπές είναι σχετικά καινούργια διαδικασία, που καταγράφει σε video στο https://coopsociety.gr/oles-oi-diadiktyakes-ekdiloseis-mas/

  • 15/5/21, Τι είναι και τι δεν είναι κοινωνική οικονομία: Αυθεντικό και ψευδεπίγραφο
  • 22/5/21, Συνεργατισμός, ανταγωνιστικότητα και μισθωτή εργασία
  • 29/5/21, Όραμα Υπαίθρου 2040 με την κοινωνική οικονομία
  • 05/6/21, Ενεργειακοί συνεταιρισμοί και ενεργειακές κοινότητες
  • 12/6/21, Οργάνωση σεμιναρίων μεντόρων κοινωνικής οικονομίας

m1Στη συνάντηση-εργαστήριο στις 11/6/21 συμμετείχαν με σειρά εμφάνισης, οι: Μάγδα Κοντογιάννη, Σταυρούλα Παπαγεωργίου, Δημήτρης Γαλάτης, Λουκάς Μπρέχας, Γρηγόρης Παπαπέτρου, Κώστας Οικονομόπουλος, ο γράφων, Ιωάννα Σαπουνάκη, Αρετή Δανιά, Λία Αντωνάτου, Αναστασία Μπελογιάννη, Αθηνά Μιχαηλίδου και Θεοδώρα Μπόζιου με συντονιστή τον Βασίλη Τακτικό.

Με οδηγό την κα Έφη Ιμάμ «περπάτησαν»/εξερεύνησαν οι συμμετέχοντες το «βουνό» του διαδικτύου, όπως το αισθάνονται τα πιο ηλικιωμένα μέλη της κοινωνίας. Ανάμεσα σε όσα κατάλαβε ένα από τα ηλικιωμένα μέλη είναι:

  • Κάθε θέμα έχει το τι, το πώς και το γιατί. Το τι αφορά τι πρέπει να κάνουμε. Το πώς αφορά το πώς ετοιμάζουμε, υλοποιούμε και αξιολογούμε αυτό που κάνουμε ώστε να είναι αποτελεσματικό γι’ αυτό που θέλουμε. Το γιατί εμβαθύνει στη θεωρία και στις μεθόδους.
  • Η συνάντηση-workshop-εργαστήριο στις 11/6/21 εστιάστηκε στο τι της διαδικτυακής επικοινωνίας για ό,τι θέλει να κάνει η Συνεργατική Κοινωνία.
  • Βάση της διαδικτυακής επικοινωνίας πρέπει να είναι ένας ιστότοπος, ένα web site.
  • Μετά πρέπει να έχω ή να δημιουργήσω ένα μήνυμα που θέλω να επικοινωνήσω μέσω internet και social media.
  • Σημαντικό είναι το μήνυμα να περιλαμβάνει πρόσωπα, εικόνα ή/και κείμενο με αυτή την σειρά προσέλκυσης προσοχής ενός χρήστη διαδικτύου.
  • Το κείμενο να έχει το πολύ πέντε σειρές, έχοντας στο τέλος στοιχεία επικοινωνίας της δομής.
  • Για να ενισχυθεί πληροφοριακά το μήνυμα, στο τέλος μπορεί να προστεθεί το link από ένα σχετικό άρθρο σε περιεχόμενο ή οδηγία που έχει γραφτεί.
  • Εξασφαλίζω πρόσβαση σε κάποιο μέσο επικοινωνίας, π.χ. Facebook, YouTube, Twitter, Google, LinkedIn κλπ. Ίσως αξίζει να επισημανθεί ότι όλα αυτά είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τους δικούς τους μονομερείς όρους χρήσης. Δεν αποτελούν κοινά.  
  • Όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για λόγους δικού τους μάρκετινγκ έχουν κάτι που το λένε «μηχανή αναζήτησης» και αξίζει κάποιος εξειδικευμένος τεχνικός να μας βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση αυτής.
  • Κάποιοι ξέρουν να αντλούν στοιχεία κοινωνίας του μηνύματός μας από αυτές τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι πολύ χρήσιμα.
  • Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διασυνδέονται τα διάφορα μέσα με υπερσυνδέσμους, διότι έτσι πολλαπλασιάζεται η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας.
  • Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει κάποια στρατηγική που να περιγράφει ποιους θέλουμε να προσεγγίσουμε, πότε μπορεί να γίνει αυτό, πώς θα επικοινωνήσουμε και βέβαια πώς θα μετρήσουμε και θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας.
  • Οι εθελοντικές κινήσεις της Κοινωνίας των Πολιτών επιβάλλουν τακτικές απολύτως σταθερές συναντήσεις και επικοινωνίες (συναντήσεις εβδομαδιαίες, newsletter, ηλεκτρονικά μηνύματα, σταθερό σημείο αναφοράς/web site, ομάδα επικοινωνίας, κείμενα απολογιστικά κ.λπ.).
  • Το πρόγραμμα δράσεων καταρτίζεται όχι μόνο με βάση τις δικές μας ανάγκες και ενέργειες, αλλά και τις ενδεδειγμένες μέρες και ώρες που οι συμπολίτες που μας ενδιαφέρουν είναι ενεργοί.

Ένας 70άρης υποψιάζομαι ότι περισσότερο θα πανικοβληθεί από τα εξαιρετικά στοιχεία των επιστημόνων της ψηφιακής επικοινωνίας και του νευρογλωσσικού μάρκετινγκ, αλλά δεν είναι απαραίτητο να εμβαθύνουμε όλοι στο γιατί. Ίσως είναι καλό να καταλαβαίνουμε το πώς. Το σημαντικό είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στους συνανθρώπους μας και να κάνουμε πολύ καλά το τι.

Οι συμμετέχουσες κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231) και κα Αθηνά Μιχαηλίδου (info@provio-kordalis,gr) την περίοδο του Covid-19 καθιέρωσαν με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής τις συζητήσεις των αγροτισσών (Τρίτη, 21:00), τις γενικές συζητήσεις (Τετάρτη, 12:00) και των κτηνοτρόφων (Παρασκευή, 22:00) με το ίδιο θέμα κάθε εβδομάδα, που στις 15, 16 και 18 Ιουνίου 2021 είναι «Αδειοδότηση κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας».

Στη γενική συνάντηση της Δευτέρα, 14/6/21 στις 20:00 η Συνεργατική Κοινωνία θα εστιαστεί στην «Κοινωνική οικονομία και την τρίτη ηλικία» https://us02web.zoom.us/j/89661303476?pwd=Tkg0NkhGbC9zUmorZ2xKM2hQUjczdz09, ενώ στην 6η εκπομπή το Σάββατο 19/6/21 στις 12:00 το αντικείμενο είναι «Πολιτισμός, ψηφιακή εποχή και Κοινωνία των Πολιτών» https://us02web.zoom.us/j/82306170971?pwd=dG1hNjdNRXhuRW9KdzUxNG0zUW55dz09.

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», 6998 282382

 

Πηγή φωτο:

https://unsplash.com/photos/Zyx1bK9mqmA?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn