jun03_koinonikiOikonomia.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε η τακτική συζήτηση από τη Συνεργατική Κοινωνία της Δευτέρας 31/5/21 με θέμα «Οι σειρήνες του καταναλωτισμού και το αντίδοτο της κοινωνικής οικονομίας».

2021 5 31Στην ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με συντονιστή τον γράφοντα συμμετείχαν (με τη σειρά εισόδου) οι: Κώστας Οικονομόπουλος, Άρτεμις Πανταζή, Αθανάσιος Μητσιός, Βασίλης Τακτικός, Γρηγόρης Παπαπέτρου, Φίλιππος Καρυπίδης, Αλέξανδρος Οικονόμου, Ηλίας Τσιγκάς, Αγγελική Τσιαξίρη, Τζένη Σούλα, Γιώργος Παπαδημητράκης, Πάνος Παπαϊωάννου, Ελένη Μήτσου, Έφη Ιμάμ, Στρατής ΧατζηΧαραλάμπους, Γιάννης Αυγενίκου, Αγάπη Καραμανλή, Τζένη Καλασούντα, Ιωάννα Αλέκου, Ευαγγελία Τσιακίρη, Χρήστος Μηλώσσης, Νεκτάριος Δρούλης, Δημήτρης Γαλάνης, Κυριακή Ταμ, Αλεξάνδρα Μανουσαρίδου, Ζαφείρης Ναστούλης, Μάγδα Κοντογιάννη και άλλοι, ενώ η συζήτηση βρίσκεται στο Facebook, στο https://www.facebook.com/CoopSociety.gr/videos/4231929363536780.

Ο κ. Παπαπέτρου παρουσίασε μερικά στοιχεία της υπερκατανάλωσης και η κα Ιμάμ έδειξε τη συστράτευση των επιστημών για την ώθηση προς τον καταναλωτισμό, απ’ όπου καταγράφηκαν τα παρακάτω:

  • Το 2019, μέχρι τις 29 Ιουλίου, οι άνθρωποι είχαμε καταναλώσει όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει από μόνος του ο πλανήτης για το 2019. Η συνέχιση της ζωής μας κατανάλωνε πόρους από τα εγγόνια μας.
  • Ο απαράδεκτος καταναλωτισμός των ΗΠΑ απαιτεί, για να συντηρήσει τον αμερικανικό τρόπο ζωής, 5 πλανήτες ετησίως για να ζήσουμε.
  • Τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ για το 2030 υπέγραψαν 193 υπεύθυνα κράτη το 2015 (ανεύθυνα είναι όσα υπογράφουν και δεν τηρούν κάποιες συμφωνίες).
  • Στον Στόχο 12 προβλέπεται η μείωση κατά 50% της σπατάλης τροφίμων. Το 2019 οι Έλληνες πετούσαμε 180 kg αγορασμένων τροφίμων κατ’ άτομο ετησίως. Εντελώς ανεύθυνη και μη βιώσιμη (θνησιγενής) συμπεριφορά.
  • Παγκοσμίως πετιέται το 33% των έτοιμων τροφίμων. Απλώς διότι αγοράστηκαν χωρίς να χρειάζονται ως shopping therapy!  
  • Στη Δύση κάθε χρόνο πετιούνται ως απορρίμματα 1,3 δισ. μετρικοί τόνοι τροφίμων. Ταυτόχρονα υπάρχουν 2 δισ. παχύσαρκοι-υπέρβαροι, ενώ σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι λιμοκτονούν και 1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό!
  • Ο προβληματισμός οδηγεί στην ανάγκη να ξανασκεφτούμε τον μη βιώσιμο, καταστροφικό σημερινό υπερκαταναλωτισμό και όχι να βρούμε τρόπους καλύτερης αξιοποίησης των απορριμμάτων.
  • «Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέχρι το 2030 είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε έναν κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό, με ευημερία και σε έναν υγιή πλανήτη» (Αντόνιο Γκουτέρες, Γ.Γ. ΟΗΕ, 2015).
  • Οι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας  είναι: Οι υπηρεσίες υγείας (10%), το περιβάλλον (19%), οι βιολογικές καταβολές (20%) και ο τρόπος ζωής-συμπεριφορές (51%)!
  • Η μαγική λέξη στο νέο περιβάλλον της ζωής μας είναι η συνεργασία, όπου συνεργασία σημαίνει (1) συνεργατική ηγεσία – servant leadership, (2) συμμετοχική λήψη αποφάσεων, (3) συνδημιουργία για το αύριο και (4) εκδημοκρατισμό της κοινωνίας.
  • Τον υπερκαταναλωτισμό υπηρετούν πιστά (και αργυρώνητα, επί χρήμασι) όλες οι σύγχρονες επιστήμες που αξιοποιούν το υποσυνείδητο (το οποίο επηρεάζει το 90% των αγοραστικών αποφάσεων), τον εγκέφαλο (που επεξεργάζεται τις εικόνες 60.000 φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι επεξεργάζεται κείμενα) και τα πρόσωπα.
  • Έτσι, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ξέρουν γιατί αγοράζουν!
  • Ο υπερκαταναλωτισμός είναι το παιδί της κερδοσκοπικής επιχειρηματικότητας, ωθεί και διευκολύνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος (παραγωγή, μεταφορές, απόβλητα), δημιουργεί απομύζηση φυσικών πόρων, παράγει προϊόντα χαμηλών προδιαγραφών και δημιουργεί προϋποθέσεις για κακές συνθήκες εργασίας (αμοιβές, ωράρια, δικαιώματα, συνθήκες), ενώ δεν μας κάνει ευτυχισμένους.
  • Η κερδοσκοπική ιδιωτική επιχειρηματικότητα λειτουργεί με κύριο σκοπό τη δημιουργία κέρδους, είναι στις προτεραιότητες των επιχειρηματικών της επιλογών και εξωθεί στον υπερκαταναλωτισμό και τη μη βιώσιμη λειτουργία της αγοράς.
  • Οι δομές της κοινωνικής οικονομίας, όπως είναι οι συνεργατισμοί (συνεταιρισμοί στην Ελλάδα), προϋποθέτουν λειτουργία της τοπικής κοινωνίας με εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια. Οι συνεταιρισμοί δεν είναι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ).
  • Οι συνεταιρισμοί είναι προσανατολισμένοι αποκλειστικά στην ικανοποίηση των αναγκών των μελών και ως εκ τούτου είναι ιδανικό αντίδοτο στον καταναλωτισμό.
  • Ο Αριστοτέλης, πάνω στις φιλοσοφικές ιδέες του οποίου στηρίχθηκε όλη η Αναγέννηση της Δύσης (1453-1820), έγραψε: Δεν υπάρχει παραγωγική διαδικασία η οποία μπορεί να καλύψει τις ανθρώπινες ανάγκες, ο μόνος λειτουργικός τρόπος είναι να ελέγξουμε τις επιθυμίες-ανάγκες μας.
  • Το αντίδοτο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συντίθεται από δύο συστατικά: α. τη συστηματική υποστήριξη της δημιουργίας κυρίως συνεταιρισμών αντί κερδοσκοπικών επιχειρηματικών σχημάτων και β. την ιδεολογική, πνευματική καλλιέργεια των νεότερων μελών της κοινωνίας και τη δημιουργία πλατφορμών κοινωνικής ζύμωσης των συμπολιτών σε τοπικό επίπεδο.
  • Οι πραγματικοί καταναλωτικοί συνεταιρισμοί (όχι κατ’ όνομα) θα μπορούσαν να είναι σε τοπικό επίπεδο η ιδανική λύση-αντίδοτο στον υπέρ-καταναλωτισμό.

Η άτυπη ομάδα σκέψης Συνεργατική Κοινωνία συζητά κάθε Δευτέρα στις 20:00 διαδικτυακά, είναι στο https://www.facebook.com/CoopSociety.gr/ «Συνεργατική Κοινωνία» και στο https://www.facebook.com/groups/3897065383662008 στην Ομάδα Συνεργατική Κοινωνία ανταλλάσσει σκέψεις (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. επικοινωνίας: 210 8813760).

Το Σάββατο 5/6/21 στις 12:00 το θέμα συζήτησης θα είναι «Ενεργειακές πολιτικές και ενεργειακές κοινότητες», τη Δευτέρα 7/6/21 στις 20:00 θα είναι «Κοινωνικές επιχειρήσεις και θεσμικές υποδομές υγείας» και το Σάββατο 12/6/21 στις 12:00 θα είναι «Μέντορες για την κοινωνική οικονομία».

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

 

Πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/people'>People photo created by 8photo - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn