Πραγματοποιήθηκε στις 2/11/20 η τέταρτη διαδικτυακή συζήτηση-παρουσίαση πρότασης δημιουργίας social cluster-συμπλέγματος δομών της κοινωνικής οικονομίας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας (ΙΝΜΕΚΟ).
Η παρουσίαση συντάχθηκε με βάση τις κατευθύνσεις της διαδικτυακής συνάντησης της Πέμπτης 29/10 και σκοπός της ήταν: (1) να προσεγγίσει τις βάσεις της μελλοντικής συζήτησης για αποφάσεις επί του πρακτέου, (2) να διαγράψει απλά και σύντομα το πλαίσιο ρεαλιστικών επιλογών και διαθέσιμων εναλλακτικών και (3) να προδιαγράψει έναν «οδικό χάρτη» για την επίτευξη δημιουργίας ενός ΚΑΛΟ cluster.
Στην ανοιχτή συζήτηση στις 2/11 μετείχαν πολλοί (περίπου 80) και πήραν τον λόγο μεταξύ άλλων οι: Βασίλης Τακτικός (ΙΝΜΕΚΟ), Πάνος Παπαϊωάννου (Συμβίωση), Ιωάννης Ρουμελιώτης (Πολιτισμός-Ανάπτυξη), Γεώργιος Κωστής (Βιοζώ), Λουκάς Μπρέχας (Δίκτυο ΚΑΠΑ), Αντώνης Βρούτσης, Κώστας Οικονομόπουλος (Κοινωνία 3/3), Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος), Λουκάς Γεωργίου (Σύμπραξη), Γιάννης Φραγγούλης, Γιώργος Μπαρκούρης, Βασίλης Κωνσταντινίδης, Αγγελική Χιόνη, Χαρά Μορφονιού, Γιάννης Αυγενικός, ο γράφων («Αγρονέα») κ.ά.
Πιστοί στην αρχική θέση για ανοιχτές διαδικασίες, οι συμμετέχοντες προσδιόρισαν ότι μέχρι τα τέλη του 2020 θα διατηρηθεί το βήμα διαλόγου κάθε Δευτέρα στις 20:00 (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 8813760). Ειδικότερα, τη Δευτέρα 9/11 θα συζητηθεί ο «οδικός χάρτης» υλοποίησης της πρότασης και θα έρθει προς συζήτηση το γενικό πλαίσιο αρχών και αποδεκτών μεθόδων (κώδικας δεοντολογίας), ενώ όσοι μπορούν θα πρέπει να στείλουν υλικό για εμπλουτισμό του site.
Επίσης προτάθηκε και έγινε αποδεκτό το ΙΝΜΕΚΟ να υποστηρίξει την πειραματική-πιλοτική λειτουργία του social cluster κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, όλο το 2021, μέχρι να σχηματιστεί η δομή που θα το υποστηρίζει. Η επιλογή μας (όσων θα ήθελαν να συμμετέχουν) θα πρέπει να γίνει ανάμεσα σε πολλές μορφές δομής, όπως ΚΟΙΝΣΕΠ, ΑΜΚΕ, ένωση προσώπων (Κοινωνία), εμπορική εταιρία ή άλλη, όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου.
Επίσης, η μορφή της δομής θα πρέπει να οριστεί με μια πιθανή συσχέτιση με τις ανάγκες κάποιας μελλοντικής προκήρυξης για χρηματοδότηση cluster-συστάδων συνεργασίας ή την ενίσχυση ενός δικτύου υποστήριξης ή άλλες δυνατότητες.
Πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για μια πιθανή κεντροβαρή δομή ή μια αποκεντρωμένη δομή. Μια κεντροβαρής δομή είναι αποτελεσματική, ευέλικτη, ελεγχόμενη, τυποποιημένη, προσαρμόσιμη αλλά ακριβή στην εισαγωγή περιεχομένου και διοίκησης. Μια αποκεντρωμένη δομή είναι συμμετοχική, έχει αυτοβουλία μελών, απαιτεί υπάρχον περιεχόμενο, έχει χαμηλό κόστος εισαγωγής στοιχείων αλλά έλλειψη τυποποίησης. Η πλήρης εισήγηση του κ. Παπαϊωάννου είναι διαθέσιμη από το ΙΝΜΕΚΟ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και τον ίδιο (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
Ο «οδικός χάρτης» είναι το πρόγραμμα δράσης για να πετύχει η λειτουργία του social cluster. Πρέπει να είναι απλό, ευέλικτο, επεκτάσιμο και αναθεωρήσιμο.
Οι συμμετέχοντες και όποιοι άλλοι θέλουν κλήθηκαν και καλούνται να τροφοδοτήσουν το επιδειχθέν site (Η Κοινωνική Οικονομία Μας Απογειώνει), επικοινωνώντας με τον κ. Ρουμελιώτη (690 6388500, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ώστε να αρχίσει αυτό να έχει μια πιο ρεαλιστική φόρμα όταν θα το συζητήσουμε ξανά.
Στο site Social Cluster ή Greek Social Market ή Η Κοινωνική Οικονομία Μας Απογειώνει έχουν προβλεφθεί τα: home, SEA (Social Economy Actors, δηλ. ποιοι είμαστε, πιθανόν ομαδοποιημένοι), blog (χώρος με ειδήσεις, άρθρα, βιβλιοθήκη), contact (με στοιχεία για επαφές και επικοινωνίες), shop (με κατηγοριοποίηση προϊόντων και προσφερόμενων υπηρεσιών και άλλες υποκατηγορίες με περιγραφή του είδους και τιμή), forum (για οργανωμένη συζήτηση και θέματα, ακόμα και δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών, υποστήριξης και επαγγελματικής κατάρτισης) και μέλη (για να βρεις κάποιο μέλος με τα στοιχεία επικοινωνίας του, χώρο για σχολιασμό και πολλά άλλα).
Ο κ. Κωστής ενημέρωσε για τη Συνέργεια Τοπικών Παραγωγών, η οποία είναι μια κοινή προσπάθεια τοπικών παραγωγών, καθοδηγούμενη από το συνεταιριστικό πνεύμα. Η ιδέα προήλθε από την αυξανόμενη τάση των καταναλωτών να αγοράζουν βιολογικά και άλλα ποιοτικά προϊόντα τοπικών παραγωγών και την τάση για τοπικοποίηση, σε αντίθεση με τη παγκοσμιοποίηση, με στόχο να προωθηθούν τα προϊόντα των μελών της.
Ο κ. Μπρέχας έδωσε μερικά στοιχεία για τα μοντέλα που προωθεί η Διεθνής Συμμαχία Συνεταιριστών (International Cooperatives Alliens, ICA), τις συνεργατικές πλατφόρμες και τα εκπαιδευτικά πακέτα για την κοινωνική οικονομία. Επίσης αναφέρθηκε στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Οικονομικού Σκοπού (ΕΟΟΣ, eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:31985R2137&from=EL)
Αλλά το σημαντικότερο σε έναν διαδικτυακό χώρο της κοινωνικής οικονομίας, όπως έδειξαν οι μέχρι σήμερα συζητήσεις, είναι η ευκαιρία και η δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους οι διάφορες δομές της, να γνωριστούν και να συνεργαστούν σε κοινές προσπάθειες.
Όπως φαίνεται, ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας είναι πολύ παρεξηγημένος και σε γενικές γραμμές «άγνωστος», ακόμα και σε κοινωνικούς επιστήμονες, ακόμα και σε οικονομικούς επιστήμονες. Είναι διάχυτη στους συμμετέχοντες η πεποίθηση ότι μόνο η «ομοσπονδιακή» αντιμετώπιση και η συμμετοχική συνδιαχείριση από όλους με συναντίληψη μπορεί να προσφέρει μακροχρόνια βιώσιμες λύσεις.
Αν όλα οδηγούν στο ότι στην επόμενη εποχή, της γνώσης ή, κατ’ άλλους, της 4.0 η κοινωνική οικονομία θα αποκτήσει πρωτεύουσα θέση ή έστω ισομοιρία, δηλαδή 30% τουλάχιστον κοινωνική οικονομία εκεί που σήμερα στην Ε.Ε. είναι 10% και στην Ελλάδα μόνο 1,2%, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν δομές και κινήματα που θα στηρίξουν μαζικά τη μετάβαση σε αυτή.
Την Δευτέρα 9/11, στις 20:00, το τακτικό ραντεβού με ανοιχτή αλλά εστιασμένη σε συγκεκριμένα θέματα πρόσκληση του ΙΝΜΕΚΟ θα έχει στα θέματα: (1) την πρόοδο της πρόσθεσης στοιχείων στο πιλοτικό site, (2) το πλαίσιο αρχών και στόχων της πρωτοβουλίας και (3) τον «οδικό χάρτη» (πρόγραμμα δράσης) αυτής.
Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 8813760
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»
πηγή φώτο:'https://www.freepik.com/photos/people'>People photo created by drobotdean