×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

mixahl-0403.jpg

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 στις 20:00 πραγματοποιήθηκε το τακτικό ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα) στα γραφεία του (Πλήθωνος Γεμιστού 14, Μενίδι Αττικής) με φιλοξενούμενο τον κ. Χρήστο Μελικίδη, ο οποίος μας ενημέρωσε για τους ξύλινους στάβλους της Euroco.

Η Euroco – Ξύλινα Δομικά Συστήματα, όπως μας είπε ο κ. Μελικίδης, προσφέρει έτοιμα μελετημένα κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν ως αποθήκες, εργαστήρια και κυρίως ως στάβλοι για παραγωγικά ζώα. Οι λεπτομέρειες της ξύλινης κατασκευής ενθουσίασαν. Κυρίως πρόκειται για φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές, που δεν έχουν καμία σχέση με τα γκρίζα τσιμέντα ούτε με τα ενεργοβόρα πλαστικά ούτε με τα «ψυχρά» σίδερα, που προσφέρουν άφθονο CO2 και έτσι οδηγούν στην καταστροφή της ισορροπίας του περιβάλλοντος.

Το ξύλο είναι μια τράπεζα CO2 και συμβάλλει, κατά τη δημιουργία του δένδρου, στην απορρόφηση πολύ μεγάλων ποσοτήτων CO2. Εφόσον το χρησιμοποιούμε ως ξύλο, συγκρατείται και δεν ρυπαίνει την ατμόσφαιρα. Όσο πιο πολλές ξύλινες κατασκευές αξιοποιούμε, τόσο πιο πολύ συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή  των δυσάρεστων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Και οι κτηνοτρόφοι, ως αγρότες, ως φροντιστές του περιβάλλοντος, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους, επιθυμούν να πρωτοπορούν και στα θέματα αυτά, διότι ξέρουν πολύ καλά ότι οι αγρότες πλήττονται πιο πολύ από όλους από τυχόν κλιματικές αλλαγές, καθώς και με τη μείωση της παραγωγής τους από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Από όσα ακούστηκαν φαίνεται ότι είναι ιδανική λύση η επιλογή του ξύλου για την κατασκευή στάβλου. Τα ζώα αισθάνονται το ξύλο ως κάτι φυσικό, ιδιαίτερα σε σχέση με τα αφύσικα πλαστικά, τις λαμαρίνες και τα σίδερα. Αν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων είναι φιλικές και άνετες προς τη φύση τους, τα ζώα αποδίδουν περισσότερο. Οι συνθήκες που επικρατούν εντός του στάβλου (υγρασία, σκόνη, όξινο περιβάλλον) καθιστούν ιδανική επιλογή για την κατασκευή κτηνοτροφικής μονάδας το ξύλο διότι: α. δεν οξειδώνεται, β. έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στον χρόνο, γ. συμπεριφέρεται εξίσου καλά σε ζέστη-κρύο, υγρασία-ξηρασία, δ. έχει μεγάλη αντοχή στη φωτιά και λειτουργεί ως πυρασφάλεια, ε. είναι εύκολο στην κατασκευή και την τοποθέτηση, στ. είναι ελαφριά κατασκευή που μπορεί να μεταφερθεί με ευκολία, ζ. δομεί αντισεισμική κατασκευή, η. απαιτεί μικρή συντήρηση, θ. παρέχει δυνατότητα εύκολης επέκτασης και ι. έχει χαμηλό κόστος (70 ευρώ/τ.μ.).

Η κα Αθηνά Μιχαηλίδου μας ενημέρωσε για τις μακρόσυρτες εξελίξεις στη νομοθεσία για την πληρωμή των ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, που έπρεπε να εφαρμόζονται πλήρως από 1/1/2018 και τα αγροτικά τιμολόγια να πληρώνονται μέσα σε 60 ημέρες με κρατική προστασία. Αλλά η μη ικανή δημόσια διοίκηση καταφέρνει να μην εφαρμόζει ούτε όσα η ίδια αποφασίζει. Έτσι, μόλις στη 1/3/2019 –με 14 ολόκληρους μήνες καθυστέρηση– κατάφερε να «σηκώσει» την ηλεκτρονική εφαρμογή στο www.minagric.gr και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1/1/2018.

Η απόφαση 80/26402/08-02-2019 για τη λειτουργία ψηφιακής υπηρεσίας για τη διακίνηση και την εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και την υλοποίηση του Ν. 4492/2017 μοιάζει σαν να μεταφέρει όλες τις ευθύνες στον παραγωγό. Τι σημαίνει «αναδρομική ισχύς»; Ένα τιμολόγιο του Απριλίου του 2018 που έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018 τι θα επιφέρει σήμερα, αφού πρώτα καταχωριστεί στο σύστημα; Τελικά, «κατάφεραν» να επιμηκύνουν την εξόφληση της πώλησης σε 105 ημέρες – 60 ημέρες συν 15 έως 45, ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης του στοιχείου διακίνησης! Αλλά ακόμα και έτσι είναι μια καλή αρχή.

Οι συμμετέχοντες κτηνοτρόφοι εξέφρασαν πολλές απορίες. Η κυριότερη είναι ότι το κράτος μοιάζει να κάνει τους κτηνοτρόφους από παραγωγούς γραφιάδες με απαιτούμενες ψηφιακές δεξιότητες. Είναι συνήθης πρακτική των δημοσίων υπαλλήλων από υπηρέτες των πολιτών να κάνουν τους πολίτες «κλητήρες» τους, που μεταφέρουν έγγραφα από τον έναν στον άλλον, από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Τώρα θαυμάσαμε και τη μετάλλαξη του παραγωγού-επιχειρηματία-πολίτη σε γραφιά-εισαγωγέα στοιχείων-χειριστή ηλεκτρονικής πλατφόρμας με ψηφιακές δεξιότητες-«κλητήρα» με χρηματικές κυρώσεις. Το κράτος από φρουρός της νομιμότητας και προστάτης των πολιτών καθίσταται τιμωρός και μάλιστα με χρηματικά πρόστιμα. Τελικά, ποιος θα παράγει; Ή μήπως η παραγωγή διώκεται διά νομικών ρυθμίσεων ή/και διαδικασιών ισοδύναμου αποτελέσματος με απαγόρευση της παραγωγής;

Ακούσαμε ότι έχει αποφασιστεί ότι από το 2020 όλα τα τιμολόγια θα εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά. Αλλά το χάσμα των ψηφιακών δεξιοτήτων που υπάρχει μεταξύ αστών και αγροτών είναι τεράστιο. Πρέπει να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια να ενημερωθούν οι ψηφιακά αναλφάβητοι ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να χειρίζονται υπολογιστή και να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις νέες απαιτήσεις με τις οποίες τους επιφορτίζει το κράτος και η δημοσιοϋπαλληλία.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει 413 μέλη και με τη νέα χρονιά αποφασίστηκε ότι οι ετήσιες συνδρομές των μελών (20 ευρώ ετησίως) θα κατατίθενται στον λογαριασμό του συλλόγου GR34 0172 1490 0051 4908 3358 787 στην Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι, θα εξυπηρετούνται όλα τα μέλη, τα οποία προέρχονται από το Σούνιο μέχρι τις Ερυθρές, την Κινέττα και τα νησιά της Αττικής.

Το επόμενο ανοιχτό τακτικό διοικητικό συμβούλιο θα γίνει στις 5 Απριλίου στις 20:00 και η επόμενη προσπάθεια για βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία θα γίνει στις 7 Απριλίου 2019. Στόχος της ανοιχτής πρόσκλησης σε συζήτηση στις 7 Απριλίου σε τοπικούς φορείς της υπαίθρου της Αττικής είναι να συζητηθεί η πιθανότητα να δημιουργηθούν συνθήκες τοπικής ανάπτυξης με τη σύνθεση μιας ομάδας τοπικής δράσης (ΟΤΔ) για την ύπαιθρο της Αττικής με ορίζοντα την προγραμματική αναπτυξιακή περίοδο 2021-2027, εξειδικευμένης στην ταλαιπωρημένη αττική ύπαιθρο και στους αγρότες της (γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους, αμπελουργούς, λαχανοπαραγωγούς, δασοκόμους, μικρομεταποιητές και επαγγελματίες).

Θα μπορούσαν να αναζητηθούν δυνατότητες ώστε τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα να υφίστανται επεξεργασία τοπικά με βάση τοπικές συνταγές –γαστρονομία, πολιτιστική κληρονομιά– και να καταναλώνονται τοπικά, με ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος και μεγιστοποίηση της συγκράτησης της υπεραξίας στον τόπο. Τρόπος υπάρχει…

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα», τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn