sel.8_41.png

Γεωργικές αγορές: Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών κατά τα έτη 2018-2019 είναι: Το ΑΕΠ θα φτάσει το 1,9% το 2018, το 2,3% το 2019 και θα αυξηθεί περαιτέρω μετά το 2020. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 είχαμε αύξηση στις εξαγωγές και μείωση στις εισαγωγές. Γαλακτοκομικά: Από τους 165,6 εκατ. τόνους το 2017 φτάσαμε στους 167,2 εκατ. τόνους το 2018. Κρέας: Από τους 47,1 εκατ. τόνους το 2017 φτάσαμε στους 47,7 εκατ. τόνους το 2018. Πουλερικά: Οι εισαγωγές μειώνονται, οι τιμές μένουν αυξημένες. Αιγοπρόβειο: Οι εξαγωγές κρέατος μειώθηκαν κατά 17% στις αρχές του 2018 (έκθεση Κομισιόν 5/7/2018, meatplace.gr 29/8/2018).

Κτηνοτροφία: Μείωση σε ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων κατά 500.000, αλλά και μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων παρουσιάζονται στην Ελλάδα, διότι δεν μπορούν πλέον οι κτηνοτρόφοι να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος εκτροφής και τα έξοδα με τη σημερινή χαμηλή τιμή γάλακτος, οι ηλικιωμένοι κτηνοτρόφοι αποσύρονται και από τους νέους δεν υπάρχει ενδιαφέρον λόγω των δύσκολων συνθηκών (σ.σ. και λόγω του κοινωνικού bullying, της γραφειοκρατίας και της απομύζησης από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες). Η πρώτη χώρα στον κόσμο στην προβατοτροφία είναι η Κίνα και ακολουθεί η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Πρώτη χώρα στην Ευρώπη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθεί η Ισπανία, η Ρουμανία και η Ελλάδα με 8.500.000 πρόβατα και 80.000 κτηνοτρόφους (το 2015 84.000). Παράγονται 520.000 τόνοι γάλακτος (Eurostat, emvolos.gr 29/8/2018).

Φαγόπυρο: Γνωστό και ως μαυροσίταρο, το φαγόπυρο είναι ένα είδος δημητριακού. Το αλεύρι από φαγόπυρο χρησιμοποιείται πολύ από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς είναι ελεύθερο αυτής και μπορεί να αξιοποιηθεί σε πλήθος συνταγών αντί για το κοινό αλεύρι. Το φαγόπυρο είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη (14 γρ./100 γρ.) και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, μια εξαιρετική εναλλακτική πρωτεΐνης έναντι του κρέατος. Ακόμα, έχει βιταμίνες Β, Ε και Κ, ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο, ρουτίνη (καλή για τα νεφρά). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν αλεύρι είτε να μαγειρευτεί σαν ρύζι ή ακόμα και να προστεθεί στις σαλάτες ή στο γιαούρτι σας (clickatlife.gr 5/4/2017).

Μεταναστευτικό: Βάσει των επίσημων στοιχείων, από τις αρχές του 2014 1.112.332 πρόσφυγες πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας. Από αυτούς 33.677 ήταν παιδιά και έφηβοι πρόσφυγες, οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, ενώ σήμερα φιλοξενούνται συνολικά 57.042 πρόσφυγες. Ταυτόχρονα οι συνολικές δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα μειώθηκαν από 22,49 δισ. ευρώ το 2009 σε 14,73 δισ. ευρώ το 2015, ενώ οι μέσες κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη μειώθηκαν από 2.024 ευρώ το 2009 σε 1.361 ευρώ το 2015, καταγράφοντας μείωση 33% (Eurostat, σ.σ. Μέχρι το 2015. Μετά εκτιμάται ότι κατέρρευσαν τελείως). Μόνο το 2016, μετά το «άνοιγμα» των συνόρων στην Ελλάδα, το εκτιμώμενο κόστος των δημόσιων δαπανών για τη διαχείριση της προσφυγικής εισροής ήταν περίπου 600 εκατ. ευρώ (το 0,3% του ΑΕΠ μας). Σημαντικό στοιχείο συνιστά ότι 4 στους 10 αρρωσταίνουν στη διαδρομή, με συχνότερο πρόβλημα τις λοιμώξεις του αναπνευστικού (Κ. Γουργουλιάνης, Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «International journal of environmental research and public health», Τ. Μαντουβάλου, πρακτορείο FM 104,9, «Κέρδος» on-line 1/9/2018).

One-stop shop: Η ίδρυση πολυπρόσωπης ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας (ΙΚΕ) θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, χωρίς κόστος και μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας από απόσταση με τη λειτουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας μίας στάσης (http://eyms.businessportal.gr). Χωρίς να κατατεθεί κανένα έγγραφο, το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί τα στοιχεία που καταχωρίζονται για τρίμηνο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα διαγράφονται αυτόματα. Το σύστημα της e-YMS χορηγεί αριθμό ΓΕΜΗ και κωδικό αριθμό καταχώρισης (ΚΑΚ) και κάνει ηλεκτρονικό φάκελο στο ΓΕΜΗ. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 50 ημερών έχουν συσταθεί πάνω από 120 μονοπρόσωπες ΙΚΕ με χρόνο σύστασης τα 13 λεπτά της ώρας (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Συναισθήματα: Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα. Η κατσίκα δεν είναι το μόνο θηλαστικό που αναγνωρίζει τα ανθρώπινα συναισθήματα. Οι σκύλοι, οι οποίοι εξημερώθηκαν προϊστορικά, ξέρουν πολύ καλά να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις των προσώπων. Και τα άλογα μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τις εκφράσεις των ανθρώπινων προσώπων και να τις θυμούνται. «Η ικανότητα των ζώων να αντιληφθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα μπορεί να είναι πιο μεγάλη από αυτήν που πιστεύαμε» (Ά. Μακέλιγκοτ, Κ. Νόροτ, Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι, Λονδίνο 2016, AFP, Royal Society Open Science, ΑΠΕ-ΜΠΕ, emvolos.gr 29/8/2018).

Ανεπιτήρητα: Ο Δήμος Ικαρίας ενημερώνει για το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο νησί με την παροχή επιδοτήσεων χωρίς ουσιαστικό έλεγχο εδώ και χρόνια, με την αποίμενη κτηνοτροφία, με τις διαδικασίες μίσθωσης βοσκοτόπων, αλλά και με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Τονίζει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο με το τεράστιο αυτό πρόβλημα και γι’ αυτό ζητά την αρωγή όλων για τη δημιουργία με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης μεικτών συνεργείων για τη σύλληψη ή φόνευση των ανεπιτήρητων ζώων (που δεν μπορούν να συλληφθούν μέσα στα καλλιεργημένα κτήματα) και την άμεση εκποίηση ή διάθεσή τους σε κοινωφελή ιδρύματα. Επίσης, και για την προστασία υπερβοσκημένων και σε κάποιες περιπτώσεις ερημοποιημένων περιοχών από τη συνεχή, ανεξέλεγκτη και παράνομη παρουσία σε αυτές υπέρμετρα μεγάλου αριθμού αιγοπροβάτων (Γ. Βιτσαράς, era-aegean.gr 27/8/2018).

Παντζάρια: Μας προστατεύουν από υπέρταση, διαβήτη, άνοια και δυσκοιλιότητα. Παρέχουν βιταμίνη Α και C, ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό και παντοθενικό οξύ, μαγγάνιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, χολίνη, βεταΐνη, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο και διαιτητικά νιτρικά οξέα. Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και στην καλή αρτηριακή πίεση (Hypertension 2008), στην άνοια (Πανεπιστήμιο Wake Forest), στη δυσκοιλιότητα (μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες), στον διαβήτη (αλιποϊκό οξύ) και στις φλεγμονές (χολίνη, iatropedia.gr 1/9/2018).

Φόρος στο κρασί: Την ακύρωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί γνωστοποίησε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 1734/3-9-2018. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει από το 2016 ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου μαζί με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΟ), την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και έναν μικρό οινοπαραγωγό από τις Σέρρες (Δ. Παγωνάς), ζητώντας την άμεση ακύρωση του ΕΦΚ στο κρασί (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, ΑΠΕ, kathimerini.gr 4/9/2018).

Ελαιοκαλλιέργεια: Δεν ανησυχεί κανείς για την ελαιοκαλλιέργεια; Η παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο αυξήθηκε κατά 61% (1996-2016), με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης. Στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 100%, στην Τυνησία και την Τουρκία πάνω από 30%, καθώς και σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες (Μαρόκο, Πορτογαλία κ.λπ.). Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου η παραγωγή ελαιολάδου μειώθηκε (κατά 19%). Κανένας κεντρικός σχεδιασμός με στόχους. Καθένας κάνει ό,τι νομίζει για να επιβιώσει, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις την υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, IOC, Κ. Χαρτζουλάκης, Facebook 13/9/2018).

Κρατικοδίαιτα κόμματα: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχορηγείται από το κράτος με 340.062 ευρώ/μήνα και η ΝΔ με 275.289 ευρώ, ενώ ακόμα και το πιο μικρό κόμμα, η Ένωση Κεντρώων, εισπράττει 43.502 ευρώ κάθε μήνα. Επικερδής επιχειρηματική δραστηριότητα τα κόμματα – λογικά, αγωνίζονται για τη διάσωσή μας (Β. Βιλιάρδος, Facebook 10/9/2018, σ.σ. ολόκληροι κομματικοί στρατοί αγωνίζονται μαζί με τους διορισμένους και τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργολάβους).

Το έδαφος και η φροντίδα του: Η υπογονιμότητα των εδαφών στη Θεσσαλία οφείλεται στο ότι πλέον τα εδάφη οξειδώνονται λόγω της εντατικοποίησης των καλλιεργειών, της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης σχεδίου αμειψισποράς. Χάνουν την οργανική ύλη τους, το πάχος υποδιπλασιάζεται χρόνο με τον χρόνο και τα εδάφη φτάνουν σε ένα οριακό σημείο (μη αντιστρέψιμο), καθώς, όσο λίπασμα και να βάλει ο γεωργός, όσο νερό και να τα ποτίσει, τα συνολικά έσοδα από την καλλιέργεια των εδαφών αυτών είναι μικρότερα από τα έξοδα, άρα καθίστανται ασύμφορα και εγκαταλείπονται. Το γόνιμο έδαφος, από 50 εκατοστά πάχους που ήταν πριν από 30 χρόνια στον θεσσαλικό κάμπο, έχει μειωθεί στο 1,5 εκατοστό, ιδιαίτερα στα επικλινή εδάφη στον άξονα Νίκαιας-Φαρσάλων (καθηγητής Ν. Δαναλάτος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γ. Κολλάτος, thessaliatv.gr 17/8/2018, σ.σ. στο βιβλίο «Το έδαφος και η φροντίδα του» του καθηγητή Γ. Δαουτόπουλου [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6976 793909] εντόπισα πάρα πολλές τεχνικές για τη σωστή φροντίδα του εδάφους ως ενός ζωντανού οικοσυστήματος. Λύσεις υπάρχουν).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn