Τουρκική λίρα: Μεγάλα προβλήματα ανταγωνιστικότητας δημιουργεί η ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας για πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως είναι π.χ. τα φρούτα, τα λαχανικά και τα καπνά. Πρέπει να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την ενίσχυση των εξαγώγιμων ελληνικών και ευρωπαϊκών γενικότερα αγροτικών προϊόντων. Επίσης κρίνεται σκόπιμη η στήριξη των συνεταιριστικών ενώσεων και επιχειρήσεων της Ελλάδας, που πλήττονται από τη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας (ΣΑΣΟΕΕ, enikonomia.gr, texnologosgeoponos.gr 24/8/2018).
Αλβανοί κλέφτες: Για λαθροϋλοτομία και παράνομη είσοδο στη χώρα συνελήφθησαν 4 Αλβανοί ηλικίας 36, 56, 61 και 64 ετών σε δασική περιοχή του Νεστορίου Καστοριάς. Οι αλλοδαποί είχαν εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος και είχαν προβεί σε παράνομη υλοτομία ξυλείας δρυός, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν υλοτομημένη ξυλεία, 2 αλυσοπρίονα, 3 τσεκούρια, 2 ημίονοι και 2 άλογα. Σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσε παλαιά απόφαση του Πλημμελειοδικείου Καστοριάς για παράβαση δασικής νομοθεσίας (ert.gr, texnologosgeoponos.gr 24/8/2018).
Κλίμα: Η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα κατά 1οC τα τελευταία 30 χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ανάπτυξη των φυτών και η εξατμισοδιαπνοή. Αυτό έχει επίπτωση στα σιτηρά, καθώς δεν καταφέρνουν να «ψωμώσουν» και να αποκτήσουν εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ποιότητά τους. Επίσης έχουμε γενικευμένη εγκατάλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγω υπογονιμότητας και ερημοποίησης. Εγκαταλείφθηκαν 2 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ μόλις τα τελευταία 3 χρόνια εγκαταλείφθηκαν περίπου 200.000 στρέμματα στη Θεσσαλία λόγω της έλλειψης ενός οργανωμένου σχεδίου! (καθηγητής κ. Ν. Δαναλάτος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γ. Κολλάτος, thessaliatv.gr 17/8/2018).
Νέες «τροφές»: Ακρίδες, τριζόνια και αλευροσκούληκα έχουν ήδη επιτραπεί ως τροφές στην Ελβετία και εντάσσεται η εκτροφή τους για πρώτη φορά στις αγροτικές δραστηριότητες που επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το σκεπτικό της νέας στρατηγικής, αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον η σημασία των εντόμων στο διαιτολόγιό μας, αλλά και στην κτηνοτροφία. «Είναι προς το συμφέρον των αγροτών να προβλέπουν εγκαίρως τις μελλοντικές διατροφικές συνήθειες και να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς» (Ουρς Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων). Θεωρείται πάντως ότι τα έντομα θα αξιοποιηθούν λιγότερο στο διαιτολόγιο ανθρώπων και περισσότερο ως ζωοτροφή, εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, που μπορεί να υποκαταστήσει ή να συμπληρώσει τη σόγια και άλλες ζωοτροφές («Neue Zürcher Zeitung», DW, iefimerida.gr 24/8/2018).
Γεωργοί vs κτηνοτρόφοι: Μια διαφορετική «μάχη» εκτυλίσσεται στα βουνά της Κρήτης μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων. Κάτοικοι ορεινών χωριών στο νησί καταγγέλλουν πως τα κοπάδια των κτηνοτρόφων καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το χωριό Καλαμαύκα της Ιεράπετρας, όπου οι γεωργοί έχουν ξεσηκωθεί για την καταστροφή που έχει προκαλέσει το κοπάδι των περίπου 2.000 αιγοπροβάτων –όπως εκτιμούν οι κάτοικοι– ενός και μόνο κτηνοτρόφου σε καλλιέργειες όπως είναι τα αμπέλια. Στο έκτακτο τοπικό συμβούλιο στην Καλαμαύκα προτάθηκε η διοικητική αποπομπή του εν λόγω κτηνοτρόφου από το χωριό (Ε. Σαλτού, tanea.gr 23/8/2018, σ.σ. σε ένα ευνομούμενο κράτος υπάρχουν διαδικασίες και λύσεις. Μόνο η ψηφοθηρική προσέγγιση δεν είναι η σωστή. Ίσως πάλι να λείπει η χωροταξία και οι χρήσεις γης. Αν όλοι οι χώροι παραγωγής τροφής έγιναν οικόπεδα και βίλες, τότε μάλλον υπάρχει πραγματικό πρόβλημα).
Εις βάρος των Ευρωπαίων αγροτών: «Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε μια σύγχρονη και δυναμική εταιρική σχέση με τους εταίρους μας στην Αφρική, την Καραϊβική και στον Ειρηνικό. Αυτή η νέα εταιρική σχέση θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την από κοινού αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, από την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας μέχρι την ειρήνη, την ασφάλεια, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους» (Ν. Μίμιτσα, επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας E.E., http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3930_el.htm 22/6/2018, σ.σ. μέχρι το 2020. Είναι όλες οι πρώην αποικίες των Ευρωπαίων αποικιοκρατών, που έχουν ειδικές συμβάσεις χωρίς δασμούς. Και επειδή δεν παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα προς τα βιομηχανικά, όλα καλά για τους Βορειοευρωπαίους. Αλλά παράγουν αγροτικά προϊόντα ανταγωνιστικά προς του Νοτιοευρωπαίους και αντιμέτωπα με τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Αυτή η νέα συμφωνία θα διευκολύνει την καταστροφή των Ελλήνων αγροτών. Χρειάζεται εγρήγορση. Απίθανο! Θνησιγενές!).
Μοδούσα: Στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μετείχε ανάμεσα σε πολλές άλλες η ΚΟΙΝΣΕΠ «Μοδούσα» (Παπάδο, Γέρας Λέσβου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) με τα εξαιρετικά ελαιόλαδα (παρθένα, έξτρα παρθένα και βιολογικά) «κολοβής» ελιάς του ήπιου κόλπου της Γέρας. Εξαιρετική προσπάθεια της ομάδας ελαιοκαλλιεργητών της περιοχής της Γέρας.
Επιχειρήσεις Ε.Ε.: Τους τρόπους για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης ή την επέκταση σε άλλη χώρα της Ε.Ε. ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η Κομισιόν, παραθέτοντας τους ισχύοντες κανόνες και το εθνικό σημείο επικοινωνίας στην κάθε χώρα. Μπορείτε να δημιουργήσετε νέα επιχείρηση σε διάφορες χώρες της Ε.Ε.: 1. Αυστρία 2. Βέλγιο 3. Βουλγαρία 4. Γαλλία 5. Γερμανία 6. Δανία 7. Ελλάδα 8. Εσθονία 9. Ηνωμένο Βασίλειο 10. Ιρλανδία 11. Ισλανδία 12. Ισπανία 13. Ιταλία 14. Κάτω Χώρες 15. Κροατία 16. Κύπρος 17. Λετονία 18. Λιθουανία 19. Λιχτενστάιν 20. Λουξεμβούργο 21. Μάλτα 22. Νορβηγία 23.Ουγγαρία 24. Πολωνία 25. Πορτογαλία 26. Ρουμανία 27. Σλοβακία 28. Σλοβενία 29. Σουηδία 30. Τσεχική Δημοκρατία 31. Φινλανδία. Σύμφωνα με την Ε.Ε., ως πολίτης της Ε.Ε. έχετε το δικαίωμα να δημιουργήσετε δική σας επιχείρηση σε οποιαδήποτε χώρα της. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα κονδύλια της Ε.Ε. για νεοφυείς επιχειρήσεις. Στο Startup Europe Club μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για τις δυνατότητες χρηματοδότησης («Κέρδος» 22/8/2018).
Τρόφιμα: Τα τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια μπορεί να αυξηθούν κατά 1/3 σε ολόκληρο τον κόσμο έως το 2030 και να ξεπεράσουν τους 2 δισ. τόνους ετησίως με αξία 1,5 τρισ. δολάρια. Ο ΟΗΕ έχει θέσει στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ της απώλειας και της απόρριψης τροφίμων έως το 2030. Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν σχεδόν 700 δισ. δολάρια από την απώλεια τροφίμων. Ο κόσμος θα καταφέρει να βρεθεί τουλάχιστον στα μισά του δρόμου για να πετύχει τον στόχο του να μειωθεί κατά 50% η ποσότητα των τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια ως το 2030. «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στη στάση μας ως προς το πέταμα φαγητού. Νομίζω ότι χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο που απλώς θα θεωρείται απαράδεκτο να πετιέται φαγητό στα σκουπίδια» (Λ. Γκούντγουϊν, Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων, Boston Consulting Group, ΑΠΕ-ΜΠΕ, tvxs.gr 22/8/2018).
Επαναχρησιμοποίηση του νερού: Η Ε.Ε. προτείνει μέτρα ώστε να καταστεί ευκολότερη και ασφαλέστερη για γεωργική άρδευση. «Η παρούσα πρόταση θα δημιουργήσει μόνο νικητές. Οι γεωργοί μας θα έχουν πρόσβαση σε βιώσιμη προμήθεια νερού για άρδευση, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν ότι τα προϊόντα που καταναλώνουν είναι ασφαλή και οι επιχειρήσεις μας θα ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες. Ο μεγαλύτερος νικητής θα είναι το περιβάλλον, καθώς η πρόταση συμβάλλει στο να διαχειριστούμε καλύτερα τον πλέον πολυτιμότερο πόρο μας, το νερό» (κ. Βέλα, επίτροπος Περιβάλλοντος E.E., europa.eu/rapid/press-release 28/5/2018).
Με δέντρα: Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν περαιτέρω, επισκέπτονται συχνότερα και δέχονται να πληρώνουν περίπου 12% περισσότερο για τα αγαθά και τις υπηρεσίες σε εμπορικές περιοχές με δέντρα (PEEGEP:24885 25/8/2018).
Ρύζι-δηλητήριο: Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να πάθουν δηλητηρίαση από το μαγειρεμένο ρύζι που περισσεύει στο γεύμα και το καταναλώνουν ξαναζεσταμένο. Δεν προκαλεί το πρόβλημα η αναθέρμανση. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί. Στις συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση περιλαμβάνονται: 1. Να το καταναλώνετε αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί. 2. Βάλτε το στην ψύξη ταχέως (εντός μίας ώρας). 3. Μην το κρατήσετε (μαγειρεμένο) στο ψυγείο για πάνω από μία ημέρα. 4. Όταν ξαναζεσταίνετε, να έχει ζεσταθεί καλά ολόκληρο. 5. Ποτέ μην το ξαναζεσταίνετε πάνω από μία φορά (nhs.uk, iatropedia.gr, presspublica.gr 1/9/2018).
«Ελληνικό Σήμα»: Είναι το επίσημο σήμα του ελληνικού κράτους για τη διάκριση της προέλευσης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και θεσπίστηκε με τον Ν. 4072/2012. Φορείς απονομής του Ελληνικού Σήματος είναι ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Για τα αγροτικά προϊόντα απαιτείται η παραγωγή, η εκτροφή και η συγκομιδή να πραγματοποιείται μέσα στην ελληνική επικράτεια (Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Καταναλωτή, 210 3893282, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»