Αγροτικά ατυχήματα: Ένας 26χρονος βοσκός εντοπίστηκε νεκρός στο Κοιλάδι του Νομού Κιλκίς από κάτοικο της περιοχής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας λένε ότι τον άνδρα χτύπησε κεραυνός την ώρα που έβοσκε τα πρόβατά του. Έχει παραγγελθεί νεκροψία-νεκροτομή για τα αίτια του θανάτου του (eleftherostypos.gr 16/8/2018, σ.σ. δύσκολο επάγγελμα ο αγρότης και ιδιαίτερα ο κτηνοτρόφος. Μόνος, με πάρα πολλά αγροτικά ατυχήματα, χωρίς κλιματισμό, χωρίς περιστρεφόμενες καρέκλες, 365 μέρες τον χρόνο, απέναντι σε όλη την κρατική δημοσιοϋπαλληλική καθεστηκυία τάξη, με αντίθετους όλους τους καταπατητές γης, πολεοδόμους ή/και εκλεγμένους, τον χτυπούν και οι κεραυνοί).
Κουνούπια: Τα γονίδια καθορίζουν ποιον θα τσιμπήσουν τα κουνούπια. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα κουνούπια δείχνουν προτίμηση σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά τώρα έγινε γνωστό ότι η αυτή η προτίμηση έχει και γενετική βάση. Τα γονίδια ρυθμίζουν την οσμή του ανθρώπινου σώματος και η οσμή προκαλεί τα κουνούπια. Μάλιστα υπολογίζεται ότι υπάρχει αναλογία με την κληρονομικότητα των γονιδίων που σχετίζονται με το ύψος και την εξυπνάδα. Πρόκειται για πιλοτική μελέτη. Δηλώθηκε ότι κάποια μέρα θα είναι δυνατό ένας άνθρωπος να παίρνει ένα χάπι το οποίο θα αλλάζει τη μυρωδιά του σώματός του, έτσι θα καταστούν περιττά τα εντομοαπωθητικά. Τα κουνούπια δείχνουν αυξημένη προτίμηση στις εγκύους και στους παχουλούς ανθρώπους (δρ Τ. Λόγκαν, Υγιεινή & Τροπική Ιατρική Λονδίνου, περιοδικό «PLoS One», ecozen.gr, 16/8/2018).
Χρηματική κατηγοριοποίηση: Οι CEOs κέρδισαν το 2017 312 φορές περισσότερα χρήματα από τον μέσο εργαζόμενο σύμφωνα με έρευνα σε 350 εταιρίες στις ΗΠΑ (στην Ελλάδα με τον Νόμο 4430/2016 οι ΚΟΙΝΣΕΠ επιτρέπεται να έχουν ψαλίδα μέχρι 3 φορές!). Το 1965 η αναλογία ανάμεσα στον μισθό ενός CEO και ενός απλού εργαζομένου ήταν 20 προς 1, το 1989 αυξήθηκε σε 58 προς 1 και το 2000 κορυφώθηκε, με τους CEOs να κερδίζουν 344 φορές περισσότερα χρήματα από έναν μέσο εργαζόμενο! Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρίας McDonald’s, όπου το 2017 ο CEO πήρε 21,7 εκατ. δολάρια, ενώ οι εργαζόμενοι αμείβονταν κατά μέσο όρο με μόλις 7.017 δολάρια τον χρόνο, δηλαδή αναλογία 3.101 προς 1. Στα Walmart το μέσο ετήσιο εισόδημα ήταν 19.177 δολάρια/εργαζόμενο, ενώ για τον CEO 22,8 εκατ. δολάρια, δηλ. 1.188 προς 1, ενώ στην Amazon ο CEO κέρδισε το 2017 1,7 εκατ. δολάρια με μέσο ετήσιο εισόδημα εργαζομένου 28.446 δολάρια, δηλαδή 59 προς 1. Και στην εταιρία Facebook ο Μ. Ζάκερμπεργκ κέρδισε 8,8 εκατ. δολάρια με μέσο εισόδημα εργαζομένου 240.430 δολάρια, δηλαδή αναλογία 37 προς 1 (Economic Policy Institute, «Guardian», efsyn.gr., vimapress.gr 17/8/2018, σ.σ. πολύ «αρρωστημένη» αναλογία, που εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις ή… ψέκασμα).
Αγροτικά ατυχήματα 2: 50χρονος αγρότης σκοτώθηκε από ανατροπή τρακτέρ στην ορεινή περιοχή του χωριού Άβαντας, λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη. Στο σημείο βρισκόταν και ένα δεύτερο άτομο, που έτρεξε αμέσως στο χωριό να ζητήσει βοήθεια, και ειδοποιήθηκαν ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και Αστυνομία (evros-news.gr, presspublica.gr 17/8/2018, σ.σ. πολλοί θάνατοι από δυστυχήματα στους αγρότες εν ώρα εργασίας. Πάρα πολλοί θάνατοι. Και καμιά έρευνα από τα πανεπιστήμια ή τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Τι συμβαίνει; Οι αγρότες είναι αναλώσιμοι; Είναι τρίτης κατηγορίας πολίτες; Κάποιος πληρώνει πολύ περισσότερα για να μην ερευνώνται ή για να ερευνώνται άλλα θέματα; Και με τις επαγγελματικές ασθένειες; Τι γίνεται με τα φυτοφάρμακα και τα άλλα δηλητήρια που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να παράγουν τρόφιμα;).
Ατύχημα με κατσίκια: Επιχείρηση στήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διάσωση κατσικιών που έπεσαν σε χαράδρα στην Αλικόπετρα Πηλίου, σε βάθος 25 μέτρων. Όπως αναφέρει το magnesianews.gr, στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν 10 άνδρες, ενώ συνέδραμε και η ΕΜΑΚ Λάρισας (thestival.gr 18/8/2018, σ.σ. τα κατσίκια δεν ήξεραν; Ο βοσκός δεν ήξερε;).
Πολλά «Μάτια»: Φαινόμενα σαν αυτό στο Μάτι Αττικής αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα μπορεί να βλέπουμε ακόμα και 10 φορές κάθε χρόνο στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Άλλες 100 περιοχές της χώρας είναι «στο κόκκινο». Τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του όρους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι Άγιοι Απόστολοι, η βόρεια Πελοπόννησος είναι περιοχές χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Αυτή τη στιγμή δεν διδάσκεται κανένα μάθημα αυτοπροστασίας σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο Μάτι (Αντιπεριφέρεια Ανατολικής Αττικής) η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον, ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση. Τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30%, καθώς και οι κατολισθήσεις κατά 60%. Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι αναγκαία και πρέπει να μπουν στα σχολεία. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη φύση, καθώς, όταν αυτή βλέπει πως κάτι δεν γίνεται σωστά, αντιδρά (καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, Τμήμα Γεωλογίας ΕΚΠΑ, ΕΡΤ, eleytherostypos.gr 17/8/2018).
Ωφέλιμες γίδες: Η Τουρκική ομάδα ποδοσφαίρου Gulspor αποφάσισε να πουλήσει ταλέντα της για να αγοράσει γίδες σε μια προσπάθειά της να αποκομίσει περισσότερα χρηματικά οφέλη από πωλήσεις γάλακτος, που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του συλλόγου. «Πρέπει να έχουμε σταθερά έσοδα. Η ομάδα αποκόμισε 15.000 τουρκικές λίρες (2.600 δολάρια) από τους 18 παίκτες και υπολογίζει πως θα κερδίσει επιπλέον 5.000 λίρες από τις πωλήσεις γάλακτος. Παράλληλα θα αγοράσουμε περισσότερα ζώα. Έπειτα από έξι χρόνια υπολογίζουμε να έχουμε 140 γίδες στον σύλλογό μας», δήλωσε ο πρόεδρος Κ. Büyüklebleb. Η Gulspor είναι από το 1954 στην πόλη Ισπάρτα (CNN Turk, vimapress.gr 17/8/2018).
Αγροτικά ατυχήματα 3: Ένα 19χρονο αγόρι που οδηγούσε το οικογενειακό τρακτέρ σκοτώθηκε όταν το τρακτέρ ανατράπηκε στην περιοχή Σταμνάς Αιτωλικού Μεσολογγίου. Ο πατέρας του προπορευόταν οδηγώντας ένα αγροτικό. Μόλις αντελήφθη ότι το τρακτέρ ανατράπηκε και καταπλάκωσε το παιδί του, έτρεξε να βοηθήσει και κάλεσε ασθενοφόρο, αλλά δυστυχώς το αγόρι δεν έζησε (presspublica.gr 19/8/2018, σ.σ. πολλά αγροτικά ατυχήματα. Πάρα πολλά ατυχήματα. Πολλοί αγρότες νεκροί! Ακούει κανείς ή οι αγρότες είναι τρίτης κατηγορίας πολίτες και αναλώσιμοι;).
Πολιτιστική κληρονομιά: Κατεβάστε δωρεάν τα πρακτικά του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 εδώ: http://euromed2017.eu/%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-euromed2017-eu/. Μια ακόμα μεγάλη προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας (Κ. Σκριάπας, 6974 881944, www.diktioelassonas.gr 20/8/2018).
Εντοπισμός γλυφοσάτης: Δεκαοκτώ μήνες έπειτα από μια αρχική έρευνα-σοκ, σε μια καινούργια έρευνα που πραγματοποίησε μηνιαίο περιοδικό 60 εκατ. καταναλωτές επισημαίνουν και πάλι την παρουσία δυνητικά τοξικών καταλοίπων σε ορισμένες πάνες μωρών. Από τα 12 δείγματα που εξέτασε το Εθνικό Ινστιτούτο Καταναλωτών (INC) στα 6 αποκαλύφθηκε η παρουσία ανεπιθύμητων ουσιών σε πολύ μικρές ποσότητες. Πρόκειται για την ουσία γλυφοσάτη σε 5 πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC). Ο στόχος «μηδενική τοξική επαφή με τα μωρά» δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Ο κίνδυνος για την υγεία φαίνεται ελάχιστος. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί, ειδικά για τη γλυφοσάτη, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η ουσία αυτή προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές. Στην έρευνα οι καταναλωτές καλούν τις εμπλεκόμενες εταιρίες, ανεξάρτητα από τις πρώτες ύλες, να πραγματοποιούν αυστηρότερους ελέγχους στη διαδικασία παραγωγής με στόχο να επιτευχθεί μηδενικό τοξικό υπόλειμμα (presspublica.gr 24/8/2018).
Περιαστικός χώρος: «Η μεταβολή του κλίματος αποτελεί απειλή που συνδυάζεται με τις υφιστάμενες πιέσεις στα φυσικά περιβάλλοντα, όπως συμβαίνει με τον κατακερματισμό των οικοτόπων, που οφείλεται στις μεταβολές των χρήσεων γης για την ανάπτυξη υποδομών και για την επέκταση των πόλεων» (Σ. Δήμας, επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε., Ευρωβουλή, Αύγουστος 2005, «Αθήνα, ζεις; Η πόλη που έφυγε, η πόλη που μένει», Α. Καπετάνιος, 2006, σ.σ. τελικά φαίνεται ότι οι μόνοι που «πλήρωσαν» το «λάδωμα» και τη διαφθορά των εκλεγμένων ήταν οι κτηνοτρόφοι της περιαστικής Αθήνας ή, καλύτερα, της Αθήνας, καθόσον η Αθήνα ήταν ένα χωριό με πολλούς νομάδες κτηνοτρόφους. Σήμερα μοιάζει να είναι οι μόνοι που «πληρώνουν» με απώλεια βοσκήσιμων γαιών, με απώλεια επαγγελμάτων, με απώλεια πολιτισμού, με απώλεια τρόπου ζωής, α, και οι νεόκοποι Αθηναίοι με υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής και πολλούς θανάτους λόγω και της ρύπανσης).
Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»
Facebook Social Comments