Φορολογία: «Ένα κράτος που φορολογεί με την ελπίδα να ευημερήσει μοιάζει με εκείνον που, ενώ έχει τα πόδια του μέσα σε έναν κουβά, προσπαθεί να σηκωθεί τραβώντας το χερούλι» (W. Churchill).
Μάτι: «Το Μάτι ή Σήθι με τα περίπου 3.500 στρέμματα παραχωρήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο περίπου το 1935 σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η έκταση χρησιμοποιήθηκε επειδή ήταν εύφορη για καλλιέργεια σιτηρών και αμπελουργία μέχρι τον πόλεμο του 1940, οπότε και εγκαταλείφθηκε μέχρι και το τέλος του Εμφυλίου. Με το τέλος του Εμφυλίου η περιοχή σταδιακά σταμάτησε να καλλιεργείται και οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε κατάτμηση και οικοπεδοποίηση των εκτάσεων που κατείχαν όπως τότε δικαιούντο. Για να πετύχουν υψηλότερες τιμές, φύτεψαν στα οικόπεδα πεύκα, που δεν χρειάζονται φροντίδα. Οι γονείς μας και οι παππούδες μας –όλοι αστοί– αγόρασαν αυτά τα οικόπεδα τις δεκαετίες 1950-60 και περίμεναν να μπει η περιοχή στο σχέδιο, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ παρά τις βεβαιώσεις των τότε πολιτικών. Στην αναμονή αυτή και με τη βεβαιότητα ότι η περιοχή θα ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, έχτισαν μικρές εξοχικές κατοικίες. Το –υποτιθέμενο– κράτος, και εν αναμονή της ένταξης, έδωσε ρεύμα, τηλέφωνο, νερό και ασφαλτόστρωσε την περιοχή, ενώ εισέπραττε όλων των ειδών τους φόρους που έβαζε (δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Παρ’ όλα αυτά σήμερα και μετά την καταστροφή προσπαθούν να περάσουν την εικόνα ότι είμαστε παράνομοι και καταπατητές και ως εκ τούτου καλά πάθαμε. Όχι, κύριοι, δεν είναι έτσι! Το Μάτι ποτέ δεν ήταν δάσος» (T. Chorianopoulos, Facebook 3/8/2018).
Θερμοκρασίες: Η υψηλότερη επίσημα καταγεγραμμένη θερμοκρασία στον κόσμο είναι 56,7οC στο Καμίνι Creek (Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 10/7/1913). Μερικά πραγματικά καυτά μέρη: 55,0°C στην Αφρική (Τυνησία), 54°C στην Ασία, 50,7°C στην Αυστραλία και 48,9°C στη Νότια Αμερική (Αργεντινή). Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Αθήνα είναι 48,0°C στις 10/7/1977 (peeegep.gr 7/8/2018).
Αγροτουρισμός: Ένα νέο στοίχημα για τη Mαριάννα Kαζάκη, που παραδίδει «μαθήματα» επιχειρηματικότητας γένους θηλυκού. Mετά τα ονομαστά «Αμπελόφυλλα της Mαριάννας» και τις χειροποίητες πίτες με αγνά υλικά, μπαίνει στη… σκέπη της Airbnb με αγροτουρισμό. Αξιοποίησε τον όροφο του σπιτιού του παππού στο χωριό Νέα Γωνιά και με τις απαραίτητες παρεμβάσεις προσφέρει μια ταξιδιωτική εμπειρία σε όσους θέλουν να βιώσουν και την αγροτική πλευρά της Χαλκιδικής. «Quiet home in Nea Gonia». Ήδη έχει ανοιχτό εδώ και καιρό το κτήμα της στη Νέα Γωνιά σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, ενώ έχει αναλάβει και την πρωτοβουλία «Pick your own grapes» στον βιολογικό αμπελώνα της (dealnews.gr 5/8/2018).
Αγροτικά ατυχήματα: Τραγικό θάνατο βρήκε 83χρονος αγρότης όταν το τρακτέρ του ανατράπηκε και τον καταπλάκωσε στην περιοχή Βέργη της Νιγρίτας Σερρών την Κυριακή 12/8/2018. Στον απεγκλωβισμό του έλαβαν μέρος 4 πυροσβέστες. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ώρες είχε σκοτωθεί άλλος ένας αγρότης, 70χρονος, κατά τον ίδιο τρόπο το απόγευμα του Σαββάτου 11/8/2018. Με τρακτέρ χάνουν τη ζωή τους και νέοι αγρότες, αλλά τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι, ίσως επειδή δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν εγκαίρως όταν τουμπάρει το τρακτέρ σε ένα χαντάκι ή σε κάποια άλλη ανωμαλία του εδάφους (presspublica.gr 12/8/2018, (σ.σ. δεν κρατώ λογαριασμό, αλλά μοιάζει να είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των νεκρών αγροτών σε αγροτικά ατυχήματα και κανείς δεν ενεργεί).
Έθνος: Ο πρώτος ορισμός του έθνους δόθηκε από τον Ηρόδοτο. Συγκεκριμένα, ο Ξέρξης λέει: «Θα έρθω και θα πάρω την Ελλάδα σε έναν περίπατο». Και του λέει ο Δημάρατος: «Προσέξτε, βασιλεύ, γιατί είναι μεν χωρισμένοι σε πόλεις οι Έλληνες, αλλά όταν έρθει ο ξένος θα είναι σαν ένα χέρι δεμένο». Και του λέει ο Ξέρξης: «Γιατί;» Και απαντά ο Δημάρατος: «Για το ομότροπον, το ομόθρησκον, το όμαιμον, το ομόγλωσσον».
Συνεχής μείωση: Νέα μείωση για τον αγροτικό χώρο τον Ιούνιο του 2018. Η εξέλιξη των δεικτών τιμών εισροών και εκροών με έτος βάσης το 2015 (=100) σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχει ως εξής: Ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου του 2017 παρουσίασε μείωση 0,4%. Ο μέσος σταθμικός δείκτης εκροών του 12μήνου Ιούλιος 2017-Ιούνιος 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 12μήνου Ιούλιος 2016-Ιούνιος 2017 παρουσίασε μείωση 0,7%. Ο γενικός δείκτης τιμών εισροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία του μηνός Ιουνίου του 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου του 2017 παρουσίασε αύξηση 3,4%. Ο μέσος σταθμικός δείκτης εισροών του 12μήνου Ιούλιος 2017-Ιούνιος 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 12μήνου Ιούλιος 2016-Ιούνιος 2017 παρουσίασε αύξηση 1,6% (neapaseges.gr 10/8/2018, σ.σ. πού πάμε, καταλαβαίνει κάποιος;)
Διακοπές: Είναι εκπληκτικό που οι περισσότεροι αστοί σχεδιάζουν τις διακοπές τους με μεγαλύτερη φροντίδα από αυτή που σχεδιάζουν τη ζωή τους. Ίσως επειδή η απόδραση είναι ευκολότερη από την αλλαγή (σ.σ. το ίδιο συμβαίνει και με τους αστικοποιηθέντες αγρότες, που τους βρίσκω φέτος να ανεβάζουν φωτογραφίες από κοσμοπολίτικα ή άλλα κέντρα διακοπών. Δυστυχώς δεν κατάλαβαν ίσως ότι ο αγρότης είναι φροντιστής του περιβάλλοντος και το περιβάλλον δεν κάνει διακοπές. Ζει 365 μέρες τον χρόνο, 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Κάθε άλλη προσέγγιση είναι επιβλαβής για να έχουμε βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία μεταξύ όλων).
Αγελάδες vs τουρίστες: ισοπαλία: Γυμνιστές κολυμβητές διαμαρτυρήθηκαν στην περιοχή Σμάλαντ της Νότιας Σουηδίας επειδή επισκέπτονταν τις παραλίες τους αγελάδες. Τις ταλαίπωρες αγελάδες πήγαιναν εκεί κτηνοτρόφοι που είχαν πρόβλημα λόγω της ξηρασίας. Οι κολυμβητές αξίωσαν να φύγουν οι αγελάδες με το αιτιολογικό ότι οι κοπριές «συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία». Οι τοπικές αρχές έλυσαν το θέμα με δημοψήφισμα και οι ντόπιοι αποφάνθηκαν ότι οι αγελάδες και οι άνθρωποι έχουν ίδια δικαιώματα στις παραλίες. Για να μην προκληθεί πρόβλημα με το βακτηρίδιο E. Coli, οι αγρότες θα πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν τις αγελάδες μέσα στη θάλασσα αν βρίσκονται ταυτόχρονα εκεί λουόμενοι που θέλουν να κολυμπήσουν (presspublica.gr 11/8/2018).
Μεγάλες πυρκαγιές: Κατά 33,6% έχουν αυξηθεί φέτος οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (300 στρέμματα). Το 2018 εκδηλώθηκαν 489 δασικές φωτιές. Την προηγούμενη δεκαετία ο μέσος όρος έως τις 6 Αυγούστου ήταν 366 φωτιές. Η αύξηση των μεγάλων πυρκαγιών ευτυχώς δεν έχει συνοδευτεί από διεύρυνση των καμένων εκτάσεων, καθώς οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών έχουν κατορθώσει να περιορίσουν την καμένη γη σε 867.000 στρέμματα, σχεδόν 40% λιγότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2017. Στη Σουηδία φέτος οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 25 φορές σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, ακόμα και στον αρκτικό κύκλο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η αυξητική τάση θα συνεχιστεί, καθώς μάλιστα η σταδιακή κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση των θερμοκρασιών και σε φαινόμενα λειψυδρίας (skai.gr 6/8/2018).
Αγρότισσα: Στις 15 Οκτωβρίου 2018 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργανώνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας στην Αθήνα ως μια ευκαιρία να τονιστεί η συμβολή του αγροτικού τομέα στην τοπική ανάπτυξη, να επισημανθεί ο σημαντικός ρόλος της αγρότισσας στην αγροτική οικογένεια, να θυμηθούμε όλοι ότι η αγρότισσα ήταν η πρώτη καλλιεργητής και εκτροφέας και να ξαναειπωθεί ότι έτσι δημιουργήθηκαν οι σύγχρονοι θεσμοί του δήμου, της κοινότητας και βέβαια της δημοκρατίας.
Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»