Αγροτικό γεωτεχνικών: Το ΓΕΩΤΕΕ ζητά την εκ νέου ενεργοποίηση του θεσμού του Αγροτικού των γεωτεχνικών. Ο συγκεκριμένος θεσμός προβλέπεται από τους νόμους 2538/1997 και 3147/2003 και αφορά την επί ένα έτος απασχόληση των νέων γεωτεχνικών για λόγους πρακτικής άσκησης σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα με κανονικό μισθό και χωρίς αξιολόγηση (dasarxeio.com 12/7/2018, σ.σ. στο πλαίσιο προάσπισης και προαγωγής των επιστημονικών, επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των μελών του ΓΕΩΤΕΕ. Μπράβο του ΓΕΩΤΕΕ. Για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή θα σκεφτεί και θα προτείνει κάποιος επίσημος σύμβουλος του κράτους κάποια λύση;).
Ταξιδεύοντας οδικά: Ο αριθμός των ταξιδιωτών που προσήλθε οδικώς στην Ελλάδα το 2017 ήταν 8,3 εκατ. (30% του τουρισμού). Ένα χαρακτηριστικό των τουριστών αυτών είναι η δυνατότητα που έχουν να αλλάξουν ή να επιλέξουν προορισμό την τελευταία στιγμή. Η θέση της Ελλάδας ως προς τον εξερχόμενο τουρισμό το 2016 είναι 1η στις αγορές της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, 2η στην αγορά της Ρουμανίας και 8η στην Πολωνία («Οι προοπτικές του οδικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2018», Α. Ίκκος, www.insete.gr 5/7/2018).
Κλιματική αλλαγή: Μετά τα τεύτλα και το καλαμπόκι, και η βιομηχανική ντομάτα οδηγείται σε συρρίκνωση έως εξαφάνιση λόγω κλιματικών αλλαγών στη Λάρισα. Το 80% των εξόδων (συνήθως 600 €/ετησίως) για την καλλιέργεια έχει γίνει, αλλά τα χτυπήματα της κακοκαιρίας στα Φάρσαλα και στον πρώην δήμο Κραννώνα είναι τεράστια, και δύσκολα οι αγρότες θα πάρουν τη μισή παραγωγή (αντί 10 τόνους). Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι συνεχείς χαλαζοκαταιγίδες δεν έχουν επιτρέψει ακόμη στους καλλιεργητές να μπουν στα χωράφια τους. «Οι ζημιές από το χαλάζι είναι εμφανείς. Τα υψηλά ποσοστά βροχής βούλιαξαν τα φυτά μέσα στο νερό, που άρχισαν να νεκρώνουν». Οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ δεν έχουν ξεκινήσει, καθώς είναι δύσκολη η πρόσβαση στα χωράφια (ΘΕΣΤΟ, Χρ. Σουλιώτης, ert.gr., thessaliatv.gr., texnologosgeoponos.gr Ιούλιος 2018).
Καμένα παιδιά: Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά από τα σπίτια τους, τριγυρίζουν εκεί, μπλέκονται στα φουστάνια της μητέρας τους, την ώρα που εκείνη ετοιμάζει το φαΐ κι ακούει το νερό να κοχλάζει, σα να σπουδάζει τον ατμό και τον χρόνο. Πάντα εκεί. Και το σπίτι παίρνει ένα άλλο στένεμα και πλάτεμα, σάμπως να πιάνει σιγαλή βροχή, καταμεσής καλοκαιριού, στα ερημικά χωράφια. Δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά. Μένουν στο σπίτι κι έχουν μια ξεχωριστή προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο και κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας, τόσο που ο πόνος κάτω από τα πλευρά μας δεν είναι πια από τη στέρηση, μα από την αύξηση. Κι αν κάποτε οι γυναίκες βγάζουν μια κραυγή στον ύπνο τους, είναι που τα κοιλοπονάνε πάλι» (Γιάννης Ρίτσος, σ.σ. σαν μνημόσυνο για τα αδίκως –δεν υπάρχει «δικαίως»– καμένα παιδάκια και εφήβους στην κόλαση του Ματιού. Εκεί στο μνημείο καταστροφής του περιβάλλοντος με συνωμοσία όλων των νεοαστών και πολιτικάντηδων δημάρχων και αντιπεριφερειαρχών).
Μακεδονικά: Από τις 4.000 γνωστές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το όνομα «μακεδονικός» και τα ΠΟΠ μόνο 24 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει τα μακεδονικά προϊόντα τους σε ευρωπαϊκό και 2 σε διεθνές επίπεδο. Τα τρία επίπεδα: Ελληνικό (1 μήνας τουλάχιστον), ευρωπαϊκό (6 μήνες) και διεθνές (www.wipo.int, 18 μήνες τουλάχιστον, Β. Κορκίδης, ΕΣΕΕ, enikonomia.gr 20/7/2018, σ.σ. δουλειά δεν είχαν οι επιχειρήσεις, δουλειά βρήκαν. Χρήματα δεν είχαν, χρήμα πρέπει να ξοδέψουν. Και τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ είναι εγγυημένα μόνο εντός Ε.Ε. και σε όσες χώρες υπέγραψαν συμφωνίες. Μέχρι τότε είναι ελεύθερες να κάνουν ό,τι θέλουν. Σε τρία χρόνια, αν καταλήξουν κάπου οι συζητήσεις, θα βρούμε πολλά προβλήματα. Χρειαζόταν;).
Πυρκαγιές: «Το βασικό πρόβλημα είναι κοινό σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Στις πρώην αγροτικές περιοχές γύρω από την Αθήνα η καλλιεργήσιμη γη δεν αξιοποιείται τόσο εντατικά όσο παλαιότερα. Αντ’ αυτού γύρω από τις μεγάλες πόλεις έχουν αναπτυχθεί αστικές δομές με ακαλλιέργητα χωράφια και κήπους. Αυτό κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη. Στο παρελθόν τα αιγοπρόβατα τρέφονταν από το γρασίδι και τους χαμηλούς θάμνους στις περιοχές αυτές και έτσι το τοπίο φαινόταν μεν γυμνό, αλλά δεν ξεσπούσαν μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές. Σήμερα οι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται τη γη αυτή, υπάρχουν περισσότερα εξοχικά, κήποι και δέντρα, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Έτσι τα προάστια των πόλεων είναι συνήθως πιο ευάλωτα σε πυρκαγιές. Εκεί οι φωτιές γίνονται ανεξέλεγκτες» (Γ. Γκόλνταμερ, Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, «Sueddeutsche Zeitung», ΑΠΕ-ΜΠΕ, meatnews.gr 26/7/2018).
Μοναξιά: «Ο άνθρωπος όταν μένει πολύ καιρό μόνος του αγριεύει. Αγριεύει και ξεχνά. Ξεχνά πώς είναι να μοιράζεσαι στιγμές. Ξεχνά το μαγικό άγγιγμα μιας αγκαλιάς. Ξεχνά πώς είναι να σε περιμένει κάποιος στο σπίτι. Ξεχνά πώς είναι να μαλώνεις γιατί δεν ήταν η σειρά σου να πλύνεις τα πιάτα. Ξεχνά πώς είναι να βλέπεις ταινίες με τον άνθρωπό σου και να σχολιάζεις τα κενά στο σενάριο. Ξεχνά πώς είναι να κάνεις υποχωρήσεις και να προσπαθείς. Ξεχνά πώς είναι να παίρνεις τα χούγια και τις εκφράσεις του άλλου και έπειτα από καιρό να σας περνούν γι’ αδέρφια. Ξεχνά πώς είναι να μη σε παίρνει ο ύπνος γιατί μαλώσατε σήμερα. Ξεχνά πώς είναι να σου φέρνουν το αγαπημένο σου γλυκό. Ξεχνά πώς είναι να ψιθυρίζεις «σ’ αγαπώ» κάτω απ’ τα σεντόνια. Ξεχνά να νιώθει. Κι όσο ο χρόνος περνά, ξεχνά όλο και περισσότερο. Ξεχνά γιατί συνήθισε πια. Συνήθισε να είναι μόνος, να περπατά μόνος, να τρώει μόνος, να παλεύει μόνος, να γελά μόνος, να βλέπει ταινίες μόνος, να πορεύεται μόνος, να σχεδιάζει τη ζωή του μόνος, να κοιμάται και να ξυπνά μόνος. Συνήθισε. Γι’ αυτό μην τον παρεξηγείς. Κάποτε ήταν “εξημερωμένος”, μα τώρα πια είναι αγρίμι στο κλουβί της μοναξιάς του κι ακόμη κι αν σπάσεις τις κλειδαριές και του ανοίξεις την πόρτα, είναι δεμένος μ’ αόρατες αλυσίδες κι όσο κι αν θέλει να ελευθερωθεί, δεν θα προσπαθήσει να το σκάσει. Θέλει πολύ χρόνο και υπομονή για να εξημερωθεί ξανά. Κι αν δεν είσαι διατεθειμένος να του προσφέρεις, άφησέ τον ήσυχο μες στο κλουβί του. Μην απορείς μαζί του. Μην τον λυπάσαι. Είναι πολύ πιο δυνατός απ’ όλους εσάς τους εξημερωμένους. Κρύβει μια δύναμη που όμοιά της δεν έχεις συναντήσει. Τη φυλάει καλά κρυμμένη. Κι όταν έρθει ο κατάλληλος άνθρωπος, θα την απελευθερώσει και θα ελευθερωθεί. Μα μέχρι τότε άφησέ τον, αγάπα τον από μακριά. Θα ’ρθει εκείνος σε σένα. Μην ξεχνάς ότι είναι αγρίμι και τ’ αγρίμια παλεύουν για κάτι μόνο όταν υπάρχει λόγος» (L. Sirano, apenantioxthi.com, σ.σ. μοιάζει σαν ύμνος στον φροντιστή του περιβάλλοντος, που είναι ο αγρότης. Μόνος με τον Θεό καθημερινά, εβδομάδες, μήνες και χρόνια, ένας άλλος τρόπος ζωής).
Καύσωνες: Είναι επικίνδυνοι. Προκαλούν πυρκαγιές, καταστρέφουν σοδειές και σκοτώνουν. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι κάθε δύο χρόνια θα ζούμε έντονα κύματα καύσωνα. Το 2016 ήταν η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες από τότε που γίνονται μετρήσεις. Υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση ήταν ο συνδυασμός της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης και του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Το 2018 είχαμε το Λα Νίνια (αντίθετο μετεωρολογικό φαινόμενο, που ρίχνει τις θερμοκρασίες), ο Ιούνιος του 2018 ήταν ένας από τους πιο θερμούς μήνες από τότε που καταγράφονται οι θερμοκρασίες της Γης. Υγεία και αγροτικές καλλιέργειες πλήττονται από τη ζέστη. Ως προς την υγεία, η ζέστη προκαλεί προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, καρδιοαγγειακά νοσήματα, ενώ διαταράσσεται ο βραδινός ύπνος και είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών. Ογδόντα χιλιάδες εκτάρια γης σε Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και Ρωσία καταστράφηκαν εξαιτίας πυρκαγιών και ξηρασίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεράθηκαν μεγάλες γεωργικές εκτάσεις με μπιζέλια και μαρούλι. Στη Γερμανία η σοδειά σιτηρών θα είναι πολύ μειωμένη («Deutsche Welle», texnologosgeoponos.gr 28/7/2018).
Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»