8a.jpg

Μανιτάρι: Ένα τεράστιο μανιτάρι βρέθηκε στο όρος Κέδρος στο Ρέθυμνο, στα 1.700 μέτρα. Το μανιτάρι ζυγίζει 3,9 κιλά, έχει διάμετρο 31 εκατοστά και ύψος 21. Ο Γ. Κωνσταντινίδης, συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και του Μουσείου Μανιταριών, πιστοποίησε ότι πρόκειται για Calvatia gigantea και είναι η πρώτη επίσημη καταγραφή στην Κρήτη για το συγκεκριμένο είδος μανιταριού (cretalive.gr 12/7/2018).

Med-Gold: Το 4ετές έργο Med-Gold, στο πλαίσιο του Horizon 2020, έχει ως στόχο να δημιουργήσει ειδικά εργαλεία κλιματικών προβλέψεων που θα υποστηρίξουν τη γεωργική διαχείριση των αμπελώνων, των ελαιώνων και του σκληρού σίτου, που αποτελούν και τις κυριότερες καλλιέργειες της Μεσογείου. Το κλίμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα ρύθμισης της κερδοφορίας της γεωργικής δραστηριότητας και το έργο Med-Gold δημιουργεί αριθμητικά μοντέλα που παρέχουν προβλέψεις μελλοντικών γεωργικών ετών. Η γεωργία μπορεί να καταστεί αποτελεσματικότερη με κατανάλωση λιγότερων πόρων ανά μονάδα επιφάνειας, μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων, περιορισμό χρήσης νερού, καλύτερο προγραμματισμό των γεωργικών δραστηριοτήτων με εξοικονόμηση καυσίμων και προσωπικού και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μια γεωργία που ενσωματώνει την πληροφορία για το κλίμα θα έχει καλύτερο έλεγχο των λειτουργιών και των κινδύνων ώστε να προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να συμβάλλει στη μείωση, ακόμα και στην αναστροφή, της παγκόσμιας θέρμανσης (greenagenda.gr 11/7/2018).

Προβλέψεις: Οι τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές την επόμενη δεκαετία, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να εξασθενήσει, ενώ η παραγωγικότητα προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται (OECD-FAO Agricultural Outlook 2018-2027). Η έκθεση αποδίδει την υποχώρηση της ζήτησης σε μια επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, στη στασιμότητα της κατά κεφαλήν κατανάλωσης βασικών τροφίμων και μια περαιτέρω σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Η επιβράδυνση της ζήτησης για κρέας θα βάλει φρένο στη ζήτηση για δημητριακά τα πρωτεϊνούχα άλευρα που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές (enikonomia.gr 3/7/2018).

Ρύπανση από τροφή: Τριάντα τρία εκατ. κινητήρες αυτοκινήτων ισοδυναμούν με τα καυσαέρια που παράγονται από την παρασκευή τροφής. Η παραγωγή μπιφτεκιού συμβάλλει κατά 36% στα αέρια του θερμοκηπίου. Αν περιορίσουμε τη διατροφή μας σε ζωικές πρωτεΐνες και προτιμήσουμε φυτικές πρωτεΐνες (δηλαδή τη μεσογειακή διατροφή), βοηθάμε στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και στη βελτίωση του κλίματος. Επίσης, όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή προστατεύονται από την έκθεση στη μόλυνση της ατμόσφαιρας λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά (Πανεπιστήμιο Κονέκτικατ και Μιζούρι, Π. Χαλβασιώτης, Ινστιτούτο Ερευνών, ΠΙΣ, greenagenda.gr 8/7/2018, σ.σ. προφανώς εννοεί να τα φάμε ωμά).

Σκύλοι: Σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι η ύπαρξη ενός σκύλου στο σπίτι συνδέεται με μείωση κατά 23% του θανάτου από καρδιακές παθήσεις και 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Επίσης τα σκυλιά ανακουφίζουν από την κοινωνική απομόνωση και την κατάθλιψη. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας αναφέρει πως η κατοχή ενός σκύλου πιθανότατα να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα σκυλιά μάς ενθαρρύνουν στο περπάτημα, παρέχουν κοινωνική στήριξη και δίνουν ουσία στη ζωή μας. Όταν κάποιος έχει ένα σκυλί, αλληλεπιδρά περισσότερο με άλλους ανθρώπους («Guardian», presspublica.gr 14/7/2018).

Θερμοκρασία: Σε παγκόσμια κλίμακα ο Ιούνιος του 2018 ήταν ο 2ος θερμότερος Ιούνιος. Στις 28 Ιουνίου 2018 στην πόλη Quriyat (Μουσκάτ, Ομάν) η ελάχιστη θερμοκρασία δεν υποχώρησε από τους 42,6οC. Στην Ευρώπη ο Ιούνιος ήταν θερμότερος των ετών 1981-2010. Στην Ελλάδα οι κακοκαιρίες Μίνωας και Νεφέλη είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας αρκετές ημέρες τον Ιούνιο. Στις 5/7 καταγράφηκε θερμοκρασία 51οC στην Ouargla (Αλγερία, Σαχάρα), στο Chino (Λος Άντζελες, ΗΠΑ) είχε 48,9οC στις 7/7 (meteo.gr, European Centre for Medium Range Weather Forecasts, Copernicus Climate Change Service, presspublica.gr 16/7/2018, σ.σ. αν η κατάσταση οφείλεται στους ανθρώπους, οι αστοί πρέπει να πληρώσουν. Αν δεν φταίνε οι αστοί, τότε αστοί και αγρότες πρέπει να μοιραστούν τη ζημιά. Το να την πληρώνουν μόνο οι αγρότες είναι μεγάλο λάθος και ο ΕΛΓΑ δεν καταλαβαίνει από τα κλιματιζόμενα γραφεία του).

Be a Local: H Περιφέρεια Ν. Αιγαίου υλοποιεί τη δράση Be a Local στα ξενοδοχεία για την προώθηση των τοπικών γεύσεων και προϊόντων στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019. Οι μονάδες που υλοποιούν το Be a Local έχουν κάνει τα μενού τους και προσφέρουν στους πελάτες τους αυθεντική γαστρονομική εμπειρία μέσα από παραδοσιακές συνταγές των νησιών με γνήσια τοπικά προϊόντα. Το 54% των ταξιδιωτών επιθυμεί να αποκτήσει μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες στις διακοπές. Τέσσερις στους δέκα (41%) επιθυμούν να κάνουν διακοπές για το ποτό και το φαγητό τους. Το τοπικό φαγητό θα είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για ταξίδια το 2018, με το 64% να επιθυμεί να δοκιμάσει περισσότερο τοπικές γεύσεις. Το 22% θέλει να ταξιδέψει μόνο για το φαγητό του και το 25% αποφεύγει τόπους που δεν φημίζονται για τη γαστρονομία τους. Οι τρεις στους δέκα (29%) θα επιλέξουν προορισμό βάσει των κριτικών που συγκεντρώνουν τα τοπικά εστιατόρια (booking.com, atlantea.news 16/7/2018).

Βωμολοχία: Υπάρχει άρρηκτη σύνδεση της τάσης ενός ατόμου να βωμολοχεί και του βαθμού ειλικρίνειας με τον οποίο αντιμετωπίζει τους γύρω του. Οι βωμολόχοι είναι φορείς υψηλής νοημοσύνης και ακριβώς λόγω ευφυΐας δεν θέλουν να χάνουν χρόνο με τους τύπους ή με την κατασκευή ενός ευγενικού ψέματος και έχουν το θάρρος της γνώμης τους, την οποία θα εκφράσουν χωρίς περιστροφές, με κίνδυνο να γίνουν εξαιρετικά αντιπαθείς. Σε συντριπτικό ποσοστό οι αθυρόστομοι απαντούσαν με ειλικρίνεια σε ερωτήσεις, δεν έκρυβαν τα συναισθήματά τους για τους άλλους ή για μια κατάσταση και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τα εκφράσουν μπροστά τους ή παρουσία μαρτύρων. Το 2016 το να χρησιμοποιεί κάποιος κακές λέξεις συνδεόταν μέσω ερευνών με την υψηλή νοημοσύνη (Πανεπιστήμιο Stanford, «New York Magazine», «Independent», lifo.gr 18/1/2017).

Μέλι Ολύμπου: Το μέλι Ολύμπου αποκτά ταυτότητα με εξαιρετική αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση έναντι παθογόνων βακτηρίων (Staphulococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa). Δεδομένης της μεγάλης βιοποικιλότητας του Ολύμπου, πολλά μέλια της περιοχής εμφάνισαν στο εργαστήριο εξαιρετική αντιβακτηριακή δράση. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μελιών του Ολύμπου μετρήθηκαν στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών, συγκρίθηκαν με αυτές του μελιού manuka και αναδείχτηκε η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των μελιών του Ολύμπου. Η μελέτη μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να υπάρξει ισχυρισμός υγείας για τα μέλια Ολύμπου (καθηγητής Δ. Μόσιαλος, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, «International Journal of Molecular Medicine», neapaseges.gr 16/7/2018).

Χρώματα: Το μπλε, σκούρο ή γαλάζιο, σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς και γενικά ηρεμεί προκαλώντας αίσθημα ασφάλειας. Το κόκκινο αντιθέτως ξεσηκώνει και αυξάνει την επιθετικότητα. Επιπλέον στο μπλε ο λεκές φαίνεται λιγότερο έντονος, ενώ τα ξέφτια δεν φαίνονται. Γι’ αυτό τα καθίσματα στα αεροπλάνα είναι συνήθως μπλε («Psychology Today», presspublica.gr 10/7/2018).
Μικροπιστώσεις: Ξεκινά το εμπόριο ελπίδων, αλλά και επιτέλους οι χρονοβόρες διαδικασίες για εξωτραπεζικές μικροπιστώσεις, για δάνεια ως 25.000 € χωρίς εξασφαλίσεις, από το υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης. Άλλωστε οι τράπεζες δεν το εξασκούσαν με αποτέλεσμα το τεράστιο κενό σε αυτής της μορφής τις χρηματοδοτήσεις. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Σε πρώτη φάση στόχος του υπουργείου είναι να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση μη τραπεζικών οργανισμών μικροχρηματοδότησης και σε δεύτερο στάδιο να παράσχει μέσω αυτών και χρηματοδότηση προς τους δικαιούχους των μικροπιστώσεων. Οργανισμό μικροπίστωσης θα μπορεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση, ένα fund, κάποιο ή από κοινού κάποια επιμελητήρια, αναπτυξιακές εταιρίες κ.λπ. Τους κινδύνους αναλαμβάνει πλέον το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΑΕ) μέσω του προγράμματος EASI (euro2day.gr, «Κέρδος» 17/7/2018).

Κουνούπια: Δεν σας τσιμπούν τα κουνούπια αν τρώτε φαγητά που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β1 ή παίρνετε ένα δισκίο βιταμίνης Β1 τη μέρα από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Διαφορετικά, τρώμε ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, ηλιόσπορους, σπιρουλίνα, μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο (Dr J. Starr Hull, topontiki.gr 20/7/2018).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn