Επισιτιστική ανασφάλεια: Περίπου 124 εκατ. άνθρωποι σε 51 χώρες επηρεάστηκαν από την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στο 2017 (οξεία διατροφική ανεπάρκεια: πείνα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη ζωή ή την απόκτηση των προς το ζην, Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις, Ε.Ε., FAO, Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης). Η αυξητική τάση οφείλεται κυρίως στις ένοπλες συρράξεις (18 χώρες, από τις οποίες οι 15 βρίσκονται στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή) και στις κλιματικές αλλαγές (ξηρασία σε 23 χώρες, κυρίως στην Αφρική). Εν τω μεταξύ ο αντίκτυπος των ξηρών καιρικών συνθηκών στις γεωργικές καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία αναμένεται να αυξήσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις αγροτικές περιοχές αρκετών αφρικανικών χωρών (euractiv.gr 3/4/2018, σ.σ. μοιάζει ότι η Ελλάδα γειτνιάζει με όλες τις επικίνδυνες περιοχές, μήπως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πάντως όχι με ανοικτά σύνορα;).
Βεβαίωση Μητρώου Αγροτών: Η χορήγηση βεβαίωσης ΜΑΑΕ σε νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα γίνεται μόνο με την τήρηση λογιστικών βιβλίων. Για να χαρακτηριστεί κάποιος νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη, εκτός από το κριτήριο του εισοδήματος και εκτός της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, έως δύο χρόνια από την έναρξη της αγροτικής δραστηριότητας (πληρ.: Στ. Ζιώγου, Ν. Πεταλάς, 210.82.05.368, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Ν. Αντώνογλου, Γ.Γ. ΥπΑΑΤ, neapaseges.gr 26/3/2018).
Agromafia: Η μαφία έχει εισχωρήσει στην παραγωγική αλυσίδα της ιταλικής γεωργίας (Καλαβρία). Μετανάστες πέφτουν θύματα ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης στο μάζεμα των πορτοκαλιών και οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Στο γκέτο του Σαν Φερναντίνο κανείς δεν θέλει τους μετανάστες, ταυτόχρονα όμως είναι απαραίτητοι για τη γεωργία. Στόχος είναι η παραγωγή ολοένα και πιο φθηνών προϊόντων, τα οποία θα πωλούνται ακόμη πιο φθηνά στα σούπερ μάρκετ, από ξένους εργάτες που αμείβονται με μεροκάματα πείνας και είναι σε ετοιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και ολόκληρο το 24ωρο. Στο παρασκήνιο κινεί τα νήματα η μαφία. «Η δραστηριότητα της μαφίας εκτείνεται σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής με το όνομα “agromafia”» (έκθεση Ιταλικού Γεωργικού Συνδέσμου Coldiretti). «Εδώ δύο χαμένοι της παγκοσμιοποίησης μοιράζονται τη φτώχεια: ο γεωργός και ο μετανάστης. Η γεωργική παραγωγή δεν είναι πια ανταγωνιστική. Τα εσπεριδοειδή εισάγονται σήμερα πολύ φθηνότερα από τη Βόρεια Αφρική και τη Βραζιλία» (Τζιουζέπε Ιντά, δήμαρχος Ροζάρνο). «Με την αγορά ενός λεμονιού, πορτοκαλιού ή μίας ντομάτας σε κάποιο γερμανικό σούπερ μάρκετ είναι πιθανό ότι πληρώνει κανείς έμμεσα την ίδια τη μαφία» (Α. Μανγκάνο, Ιταλός ερευνητής, Deutsche Welle, tvxs.gr 5/4/2018).
Τα φυτά γιατρεύουν: Φυτά που μπορεί να κάνουν «θαύματα» αν τοποθετηθούν στην κρεβατοκάμαρα. Ο φοίνικας αρέκα αφαιρεί ρύπους από την ατμόσφαιρα και απελευθερώνει μικρές ποσότητες υγρασίας. Έτσι βοηθά όσους πάσχουν από κρυολόγημα να αναπνέουν ευκολότερα και να το ξεπεράσουν ταχύτερα. Η αλόη (Aloe vera) απελευθερώνει οξυγόνο ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αφαιρεί από την ατμόσφαιρα το βενζόλιο των απορρυπαντικών και των πλαστικών, καθώς και τη φορμαλδεΰδη των βερνικιών. Ο κισσός καθαρίζει τον αέρα από το 78% των σπόρων μούχλας μέσα σε 12 ώρες, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των αλλεργιών. Ο φοίνικας ρομπελίνι θεωρείται ιδανικός για την αφαίρεση του ξυλόλιου από τον αέρα, ενώ η φτέρη της Βοστόνης καθαρίζει την ατμόσφαιρα κυρίως από τη φορμαλδεΰδη. Το σπαθίφυλλο βελτιώνει την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα κατά 60% απορροφώντας σπόρους μούχλας που κυκλοφορούν, ενώ το χλωρόφυτο αφαιρεί το 90% των αιωρουμένων τοξινών σε δύο ημέρες, ιδανικό για αλλεργικούς στη σκόνη. Η ραφίς εξειδικεύεται στον καθαρισμό του αέρα από την αμμωνία, το τολουόλιο, το ξυλόλιο και τη φορμαλδεΰδη, ενώ η μπέντζαμιν «κλαίουσα» αφαιρεί το τριχλωροαιθυλένιο και το βενζόλιο (NASA, espressonews.gr 30/10/2017).
Το σώμα μας και τα μικρόβια: «Το 43% των κυττάρων που υπάρχουν σε ένα ανθρώπινο σώμα είναι ανθρώπινα. Τα υπόλοιπα (57%) ανήκουν σε βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς, που το έχουν αποικίσει με το έτσι θέλω» (καθηγητής Ρ. Νάιτ, Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, BBC). «Τα μικρόβια είναι ουσιώδη για την υγεία μας. Το σώμα σας δεν είναι μόνο εσείς» (καθηγητής Ρ. Λέι, Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Γερμανίας). «Δεν έχουμε μόνο ένα γονιδίωμα, καθώς τα γονίδια του μικροβιώματός μας απαρτίζουν ουσιαστικά ένα δεύτερο γονιδίωμα, που επαυξάνει τη δραστηριότητα του δικού μας. Αυτό που μας κάνει ανθρώπους είναι ο συνδυασμός του DNA μας με το DNA των μικροβίων του εντέρου μας» (καθηγητής Σ. Μαζμανιάν, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Καλιφόρνιας). Σταδιακά οι επιστήμονες αρχίζουν να συνειδητοποιούν για τα καλά ότι αυτό το άλλο μισό μας, το μικροβίωμα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και στην αρρώστια, από τις αλλεργίες έως το Πάρκινσον. Η επίγνωση αυτή ήδη οδηγεί σε νέους θεραπευτικούς δρόμους για διάφορες παθήσεις. Από γενετική άποψη, στο καθαρά ανθρώπινο γονιδίωμα των περίπου 20.000 γονιδίων πρέπει να προστεθεί το μικροβιακό γονιδίωμα, που φθάνει τον αριθμό των γονιδίων στο ανθρώπινο σώμα στα 2 με 20 εκατομμύρια! Η καταπολέμηση των κακών μικρόβιων έχει καταστροφικές παρενέργειες για τα καλά μικρόβια και δίνει αλλεργίες και αυτοάνοσες παθήσεις (ΑΠΕ-ΜΠΕ 10/4/2018).
Φωτοβολταϊκά στην Αραβία: Η Σαουδική Αραβία διαθέτει σήμερα μόνο ηλιακά έργα μικρής κλίμακας και λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειάς της μέσω πετρελαϊκών μονάδων, παρ’ όλο που είναι μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες στον κόσμο και πουλά πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο. Το SolarBank Project αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο από τον ιαπωνικό όμιλο SoftBank Vision Fund με 200 γιγαβάτ και κόστος 200 δις $ με 100.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Το έργο θα σηματοδοτήσει ένα τεράστιο βήμα μακριά από το πετρέλαιο και προς την καθαρή ενέργεια για τη Σαουδική Αραβία (Reuters, naftemporiki.gr, texnologosgeoponos.gr 2/4/2018, σ.σ. στην Ελλάδα ακόμα με τον λιγνίτη «παίζουμε» και επενδύουμε).
Μία καλή προοπτική για τον αγροτικό κόσμο: Μειώσεις συντάξεων έως 60% θα υποστούν οι νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου και των υπόλοιπων Ταμείων –πλην του πρώην ΟΓΑ– που εισπράττουν εισόδημα από κάποια αγροτική δραστηριότητα το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 4.923,12 €/έτος. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πληρώσουν τριπλά, καθώς θα δουν τη σύνταξή τους να περικόπτεται κατά 60%, θα κληθούν να πληρώσουν 22% ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ και θα πληρώσουν φόρο χωρίς έκπτωση φόρου διότι δεν είναι αγρότες (texnologosgeoponos.gr, enikonomia.gr 3/4/2018, σ.σ. υπάρχουν δυστυχώς πάρα πολλές εξαιρέσεις που κάνουν την εφαρμογή του νόμου σταυρόλεξο για πάρα πολύ δυνατούς λύτες…, πολύ αργός ρυθμός…, μόνο οι καινούριοι συνταξιούχοι…, έπρεπε όλοι ανεξαιρέτως άμεσα και χωρίς όριο!).
Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού/Συνεταιρισμών: Καθιερώθηκε το 1995 με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Συμμαχίας των Συνεταιρισμών και γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, δηλαδή για φέτος στις 7 Ιουλίου 2018. Το ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αξίες του Συνεργατικού Κινήματος, γι’ αυτό και η ανάγκη για διαφύλαξη των ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης των κοινοτήτων ενισχύει τις λειτουργίες και το όραμα όλων των συνεργατικών. Οι συνεργατικές εταιρίες πρωτοπορούν τοποθετώντας τις ανθρώπινες ανάγκες στο επίκεντρο της προσοχής τους, ανταποκρίνονται στη σημερινή κρίση και καταφέρνουν να δώσουν ένα ξεχωριστό είδος «κοινής αξίας».
Ο συνεταιριστικός τομέας, ως δημιουργός βιώσιμης ανάπτυξης, πρέπει να εξηγήσει και να δείξει στον κόσμο ότι η βιωσιμότητα είναι κομμάτι της φύσης του και ότι οι συνεργατικές εταιρίες συνεισφέρουν θετικά στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Διεθνής Συνεργατική Συμμαχία σε ψήφισμα το οποίο υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 από τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψε τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν «τη δημιουργία και την ανάπτυξη των συνεργατικών, όπως επίσης και να λάβουν μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν σε ανθρώπους που ζουν μέσα στη φτώχεια ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να εμπλακούν σε εθελοντική βάση στη δημιουργία και την ανάπτυξη συνεργατικών εταιριών». Το Συνεργατικό Κίνημα αγγίζει το 1 δις ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και μέσω του οράματός μας για βιώσιμη ανάπτυξη για όλους μπορούμε να διαδραματίσουμε κι εμείς έναν σημαντικό ρόλο.
Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»