sel.8_21.png

Όχι στα πλαστικά: Τα υγρά μαντιλάκια, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των χεριών και άλλων σημείων του σώματος, για ντεμακιγιάζ ή ως μωρομάντιλα, θα καταργηθούν μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Τα μαντιλάκια περιέχουν μη βιοδιασπώμενο πλαστικό. Έτσι είτε θα πρέπει οι κατασκευαστές να κατασκευάζουν μαντιλάκια που δεν θα περιέχουν πλαστικό είτε οι καταναλωτές θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς αυτά. «Τα υγρά μαντιλάκια ευθύνονται για το 93% των περιπτώσεων φραγής υπονόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να πετιούνται στις τουαλέτες. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για το αν θα καταργήσει ή όχι τα πλαστικά καλαμάκια, τις μπατονέτες και τους αναδευτήρες» Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, eleftherostypos.gr 8/5/2018, σ.σ. σιγά σιγά –ή και βίαια–  όλοι θα καταλάβουν ότι οι αγρότες είναι οι πραγματικοί φροντιστές του περιβάλλοντος και ότι ο πολιτισμός τους και οι πρακτικές τους πρέπει να επανέλθουν σε πλήρη εφαρμογή από όλους αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως είδος σε αυτό τον πλανήτη. Μέχρι στιγμής ο «πολιτισμός» μείωσε τη βιοποικιλότητα στα θηλαστικά κατά 83% (Εθνική Ακαδημία Επιστημών, ΗΠΑ, Ινστιτούτο Βάιτσμαν, Ισραήλ, Guardian, presspublica.gr 26/5/2018).

Πλαστική σακούλα: Βρήκαν πλαστική σακούλα στην Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό σε βάθος 10.898 μέτρων. Από τα περίπου 3.500 ανθρωπογενή απορρίμματα που βρέθηκαν στους βυθούς με τη βοήθεια υποθαλάσσιων ρομποτικών οχημάτων πάνω από το 1/3 ήταν ορατά κομμάτια πλαστικού, μεγαλύτερα των πέντε χιλιοστών το καθένα, και το 90% από αυτά προερχόταν από πλαστικά μίας χρήσης. Η μελέτη εστιάστηκε μόνο σε σκουπίδια που έχουν επικαθήσει στον βυθό και όχι σε όσα επιπλέουν στο νερό, που είναι ασφαλώς πολύ περισσότερα. Η πυκνότητα των πλαστικών στον βυθό του βόρειου Ειρηνικού κυμαίνεται από 17 έως 335 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο σε βάθος 1.092 έως 5.977 μέτρων (JAMSTEC, Marine Policy, ΑΠΕ, iefimerida.gr 12/5/2018).

Κλιματική αλλαγή: Ερωτήματα όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την ίδια τη ζωή πάνω στον πλανήτη τέθηκαν στο συνέδριο «Διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πρόγραμμα Horizon 2020). «Αναδεικνύεται η ανάγκη για μία πολύ πιο ισχυρή και δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι ενέργειες των πολιτικών ηγετών διεθνώς έχουν πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με τις ζωές των ανθρώπων, το περιβάλλον και τον πλανήτη. Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι παγκόσμιο, αλλά κάθε χώρα μπορεί να επωμιστεί ένα συγκεκριμένο κόστος (ανάλογα με τις δυνατότητές της) για να το αντιμετωπίσει. Έτσι αναδεικνύεται και το πρόβλημα των τζαμπατζήδων, δηλαδή των κρατών που επιλέγουν συνειδητά να πράξουν πολύ λίγα ή και τίποτε στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς γνωρίζουν ότι θα επωφεληθούν από τις δράσεις που θα αναλάβουν άλλες χώρες. Πιθανώς μία λύση είναι η σύνδεση των παγκόσμιων εμπορικών συμφωνιών με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές. Επίσης απαιτείται βαθμιαία και σταδιακή προσαρμογή στις συνέπειες αλλαγής του καιρού (καθηγητές Ε. Σαρτζετάκης., Δ. Διαμαντίδης, greenagenda.gr 19/5/2018, σ.σ. το μεγάλο «θύμα» σε όλα αυτά είναι οι αγρότες, και όσον αφορά την παραγωγή, και όσον αφορά τις ζημίες, αλλά και στην προσέγγιση «τζαμπατζήδες», καθώς οι πολλοί αγρότες αφήνουν μερικούς να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Και βέβαια μην ψάχνετε αγρότες στο συνέδριο).

Κοινή Γεωργική Πολιτική: Η γεωργική πολιτική της Ε.Ε. μετά το 2020 πρέπει να είναι πιο έξυπνη, πιο απλή, πιο δίκαιη και πιο βιώσιμη, αλλά και καλά χρηματοδοτούμενη και πραγματικά κοινή για να συνεχίσει να παρέχει την επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρη την Ε.Ε. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόσουν τη γεωργική πολιτική στις ανάγκες τους, αλλά απορρίπτουν τυχόν επανεθνικοποίηση της ΚΓΠ, που θα μπορούσε να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά. Η γεωργική πολιτική της Ε.Ε. πρέπει να βασίζεται σε ένα κοινό σύνολο στόχων, κανόνων, εργαλείων και ελέγχων. Σε αυτή τη βάση τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σχεδιάσουν τις εθνικές στρατηγικές τους και να επιλέξουν δράσεις και εργαλεία που θεωρούν ότι είναι τα πιο κατάλληλα γι’ αυτά (Ευρωκοινοβούλιο, μη νομοθετικό ψήφισμα Επιτροπής Γεωργίας, COMAGRI 16/5/2018, agro24.gr 18/5/2018).

Θράκης Θησαυρός: Στον Έβρο λειτουργεί ο Συνεταιρισμός Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών Θράκης Θησαυρός και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών Αλεξανδρούπολης Αιθέρια Έλαια, που καλλιεργούν 750 στρέμματα και επεκτείνονται σε άλλα 800. «Ως ομάδα παραγωγών ξεκινήσαμε με περίπου 150 στρέμματα. Καλλιεργούμε λεβάντα, βουνίσια ρίγανη και ελίχρυσο. Το προϊόν εξάγεται. Πηγαίνει απευθείας σε αποστακτήριο ή μερικοί έμποροι το παίρνουν από τους παραγωγούς». Στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία Σχολεία Αγρού για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ, για εδαφολογία, φύτευση, τρόπο καλλιέργειας, αποφύλλωση, διαλογή, αποξήρανση, συσκευασία βοτάνων και μάρκετινγκ (ομάδα παραγωγών Θράκης Θησαυρός, Σ. Τζεβελέκη, texnologosgeoponos.gr 19/5/2018).

Αδαμαντίνη: Η δρ Α. Αγγελή (Πανεπιστήμιο του Λιντς, Αγγλία) εφηύρε υγρή ουσία που αναπλάθει φυσικά τα δόντια. Το πεπτίδιο Ρ11-4Ο αναγεννά οργανικά την αδαμαντίνη και καθιστά τον οδοντιατρικό τροχό ξεπερασμένη τεχνολογία. Δημιουργούνται κρύσταλλοι φωσφορικού ασβεστίου, που είναι ουσιαστικά η αδαμαντίνη στο δόντι μας. «Αυτό που δεν περιμέναμε να δούμε και πραγματικά μας εξέπληξε ήταν το γεγονός ότι η διαδικασία της αναδόμησης του δοντιού συνεχιζόταν για μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας. Κάτι τέτοιο παρ’ όλα αυτά δεν έδειξε να αλλοιώνει το σχήμα ή το μέγεθος του δοντιού. Επιπλέον η εφαρμογή του διαλύματος δεν απαιτεί κάποιο περιορισμό από πλευράς του ασθενή. Οι κρύσταλλοι φωσφορικού ασβεστίου που αναδομούν τα δόντια μας αναδομούν και τα οστά μας. Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι ένα γενικό “πολυεργαλείο” με πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Το υγρό διάλυμα του πεπτιδίου θα εγχέεται με μία σύριγγα στο σημείο όπου χρειάζεται να πραγματοποιηθεί η αναδόμηση του οστού, όπου λόγω του χημικού περιβάλλοντος του οστού θα δρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην περίπτωση του δοντιού, αναπλάθοντας το χαμένο κόκαλο. Οι δοκιμές που έχουν γίνει ως τώρα σε κουνέλια έχουν δείξει θεαματικά αποτελέσματα, με την ανάπλαση του οστού να πραγματοποιείται μέσα σε λίγους μήνες» (thesecretrealtruth, http://true.gr 7/5/2018).

Θαλασσοθεραπεία: Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη «θαλασσοθεραπεία» για να περιγράψει τις θεραπευτικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και η ενυδάτωση. Μια βουτιά στη θάλασσα μπορεί να βελτιώσει ακόμα τη διάθεση και την υγεία σας. Το θαλασσινό νερό περιέχει ζωτικά στοιχεία, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και ζωντανούς μικροοργανισμούς, που μπορούν να έχουν αντιβιοτική και αντιβακτηριακή δράση, συμβάλλοντας στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το κολύμπι σε θαλασσινό νερό ανοίγει τους πόρους στο δέρμα, ενώ επιτρέπει την απορρόφηση των θαλάσσιων μετάλλων και την αποβολή των τοξινών. Ο κύριος σκοπός της θαλασσοθεραπείας είναι να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος. Ο ήχος των κυμάτων επηρεάζει τον εγκέφαλο, μεταφέροντάς μας σε μία κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Έτσι μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση μυαλού και σώματος.

Το θαλασσινό νερό χρησιμοποιείται για τη συνολική βελτίωση της υγείας και της ευημερίας, καθώς ενεργοποιεί μηχανισμούς επούλωσης και για παθήσεις όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, η βρογχίτιδα και οι φλεγμονώδεις νόσοι. Το μαγνήσιο ανακουφίζει από νευρική ερεθιστικότητα και αυξάνει την αίσθηση ηρεμίας. Ο θαλασσινός αέρας «χρεώνεται» με υγιή αρνητικά ιόντα, που επιταχύνουν την ικανότητα απορρόφησης του οξυγόνου. Τα αρνητικά ιόντα εξισορροπούν τα επίπεδα της σεροτονίνης (διάθεση και άγχος). Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο με το τέλος των διακοπών σας έχετε περισσότερη ενέργεια, ενώ συγχρόνως είστε περισσότερο χαλαροί. Στην παραλία η θερμότητα του ήλιου επηρεάζει το ενδοκρινικό σύστημά μας και τις ενδορφίνες, που μας κάνουν να νιώθουμε χαλαροί, αποβάλλοντας το άγχος. Η έκθεση στον ήλιο είναι ευεργετική για δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και η ξηροδερμία (awakengr.com, messinia1234.com 14/8/2016).


Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn