sel.8_20.png

Πόλεμος 1: «Τούτος ο πόλεμος που έρχεται δεν είναι ο πρώτος. Πριν από αυτόν έγιναν κι άλλοι πόλεμοι. Όταν τελείωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι. Στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο» (απόσπασμα από το «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου» του Μπ. Μπρεχτ).

Πόλεμος 2: «Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν». (Ζαν-Πολ Σαρτρ).

Πόλεμος 3: «Ο πόλεμος είναι πλούσιοι άνθρωποι που προσπαθούν να προστατέψουν την περιουσία τους στέλνοντας μεσαίας και χαμηλής κοινωνικής τάξης νέους ανθρώπους να πεθάνουν» (George Carlin).

Συμμόρφωση: Η πολλαπλή συμμόρφωση είναι ένας μηχανισμός που συνδέει τις άμεσες πληρωμές με τη συμμόρφωση των γεωργών με τα βασικά πρότυπα που αφορούν στο περιβάλλον, στην ασφάλεια των τροφίμων, στην υγεία των ζώων και των φυτών και στην καλή διαβίωση των ζώων, καθώς και στην απαίτηση διατήρησης της γης σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση. Από το 2005 όλοι οι γεωργοί που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις υπόκεινται σε υποχρεωτική πολλαπλή συμμόρφωση, που περιλαμβάνει θεσμικές απαιτήσεις διαχείρισης, που αφορούν σε 18 νομοθετικά πρότυπα στον τομέα του περιβάλλοντος, της ασφάλειας των τροφίμων, της υγείας των ζώων και των φυτών και της καλής διαβίωσης των ζώων, και καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση, που περιλαμβάνει υποχρέωση διατήρησης της γης σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση (neapaseges.gr 2/4/2018).

Peer2peer: Η οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy) βρίσκει εφαρμογή και στη γερμανική μελισσοκομία. Η Bee-Rent (ενοικίαση μελισσών) ιδρύθηκε το 2015 από τον κ. Ν. Σιμάνσκι (Βρέμη Γερμανίας), που διαθέτει 150 μελισσοσμήνη προς ενοικίαση σε 70 περιοχές της Γερμανίας, ενώ όλες τις φροντίδες έχει ο ίδιος ο κ. Σιμάνσκι και οι φιλοξενήσαντες λαμβάνουν το μέλι τους εμφιαλωμένο σε γυάλινα βάζα που φέρουν τις ετικέτες της επιλογής τους. «Η εκτροφή μελισσών είναι κάτι πολύ περισσότερο από παραγωγή μελιού. Ωφελεί τη φύση και την αγροτική παραγωγή. Χωρίς τις μέλισσες οι αγρότες θα είχαν πολύ μικρότερη σοδειά μήλων, κερασιών ή κολοκυθιών» (Π. Μάσκε, πρόεδρος Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Μελισσοκόμων). Στις Η.Π.Α. οι ενοικιαζόμενες μέλισσες είναι προ πολλού εδραιωμένο παρακλάδι της οικονομίας, που χρησιμοποιούνται ως επικονιαστές (naftemporiki.gr 30/3/2018).

Βιοποικιλότητα: Τέσσερις επιστημονικές εκθέσεις του Ο.Η.Ε. αποκαλύπτουν ότι ο πλανήτης χάνει φυτά, ζώα και καθαρό νερό σε επικίνδυνους ρυθμούς λόγω καταστροφής ενδιαιτημάτων, ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του νερού και του εδάφους, χωροκατακτητικών ειδών και κλιματικής αλλαγής. Στην Αμερική ο πληθυσμός των ειδών είναι κατά 31% μικρότερος σε σύγκριση με την εποχή πριν από τον ευρωπαϊκό αποικισμό. Στην Αφρική μέχρι το 2100 τα μισά αφρικανικά πτηνά και θηλαστικά μπορεί να χαθούν, ενώ οι αφρικανικές λίμνες θα χάσουν παραγωγικότητα κατά 30-40%. Στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία η γεωργία έχει μειώσει τη βιοποικιλότητα κατά 42%. «Η δράση για την προστασία και την προώθηση της βιοποικιλότητας είναι εξίσου σημαντική για την ανθρώπινη ευημερία, όσο η καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής» (Αν Λαριγκοντερί, Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα & τα Οικοσυστήματα, Ο.Η.Ε., naftemporiki.gr 31/3/2018).

Αθέμιτος ανταγωνισμός: «Είναι μύθος ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν είναι παραγωγικοί ή φοβούνται τον ανταγωνισμό. Τον αθέμιτο ανταγωνισμό μάχονται. Από αυτόν κινδυνεύει η ελληνική παραγωγή σήμερα. Πώς να είναι ανταγωνιστικοί οι Έλληνες παραγωγοί με τις αθρόες ελληνοποιήσεις; Πώς να είναι ανταγωνιστικοί με τη νοθεία και τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές; Πώς να είναι ανταγωνιστικοί με αυτό το τεράστιο κόστος παραγωγής που καλούνται να αντιμετωπίσουν; Πώς να είναι ανταγωνιστικοί με τη χρηματοπιστωτική ασφυξία που φθάνει τον Απρίλιο του 2018 και πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν ακόμη να εξοφλήσουν τα εφόδια της περασμένης χρονιάς και δεν έχουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση; Πώς να είναι ανταγωνιστικοί με τους υπέρογκους φορολογικούς συντελεστές και τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές που το ελληνικό κράτος επιβάλλει; Πώς να είναι ανταγωνιστικοί με αυτή την απίστευτη γραφειοκρατία του κράτους; Όταν δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις; Όταν δεν ξέρουν πότε θα προκηρυχθούν τα προγράμματα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Π.Α.Α. 2014-20, που φθάσαμε στο μέσο του 2018 κι ακόμη τα περισσότερα μέτρα και δράσεις είναι στα συρτάρια. Αυτά είναι τα Κιλελέρ της εποχής μας» (Κ. Αγοραστός, ΕΝ.Π.Ε., Κιλελέρ, iapopsi.gr 26/3/2018).

Θρησκείες: «Όταν ήρθαν οι ιεραπόστολοι, οι Αφρικανοί είχαν τη γη και οι ιεραπόστολοι κρατούσαν τη Βίβλο. Μας έμαθαν να προσευχόμαστε με τα μάτια κλειστά. Όταν τα ανοίξαμε, εκείνοι είχαν τη γη κι εμείς κρατούσαμε τη Βίβλο» (Γιόμο Κενιάτα, ο πρώτος ηγέτης της Κένυας από την ανεξαρτησία της το 1963 έως τον θάνατό του το 1978).

Τουρισμός – αγροτική παραγωγή: Παραμένουν τα προβλήματα συνεργασίας τουριστικού και αγροτικού κλάδου. Ελάχιστα ελληνικά προϊόντα γεύονται οι τουρίστες, ενώ η Ελλάδα είναι µία αγροτική και τουριστική χώρα. Στην Κρήτη δεν ξεπερνά το 13% η χρήση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί (Φόρουµ Αγροδιατροφής Βιοµηχανίας – Τουρισµού 2017). «Η αγροτική παραγωγή μπορεί να αλλάξει την ποιότητα του τουρισμού στη χώρα μας. Υπάρχει όμως μεγάλη έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κλάδων, κάτι που εμποδίζει τον τουρίστα που αποφασίζει να επισκεφτεί τη χώρα μας να αγοράσει ένα ελληνικό αγροτικό προϊόν. Κάποιες προσπάθειες (όπως Ελληνικό Πρωινό, Πρωινό του Αιγαίου κ.ά.) είναι μεμονωμένες και δεν μπορούν να αλλάξουν τον κανόνα» (Ε. Ζαφείρης, γ.γ. Υπ.Οικ.Αν., Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., Αθήνα 27/3/2018, thessaliatv.gr 1/4/2018).

Περίεργη ομάδα: Με απόφαση του Υπ.Α.Α.Τ. συστήνεται ομάδα εργασίας για το βαμβάκι για δύο χρόνια με μέλη: Γ. Κωστοπούλου (υπάλληλο Υπ.Α.Α.Τ.), Κ. Στουρνάρα (υπάλληλο Υπ.Α.Α.Τ.), Β. Λαϊνά (υπάλληλο Υπ.Α.Α.Τ.), Π. Καστάνη (υπάλληλο Υπ.Α.Α.Τ.), Μ. Γάσπαρη (υπάλληλο Υπ.Α.Α.Τ.), Λ. Πανομήτρο (υπάλληλο Υπ.Α.Α.Τ.), Ν. Καραβά (υπάλληλο Ε.Υ.Ε.Π.Α.Α.), Π. Κονδύλη (υπάλληλο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), Μ. Νταράουσε (ερευνητή ΕΛ.Γ.Ο.), Ε. Τσαλίκη (ερευνήτρια ΕΛ.Γ.Ο.), Μ. Σπέντζου (υπάλληλο ΕΛ.Γ.Ο.), Α. Σιάρκο (αντιπρόεδρο εκκοκιστών Π.Ε.Ε.Ε.Β.), Π. Κεμπέση (σύμβουλο Π.Ε.Ε.Ε.Β.), Β. Μάρκου (πρόεδρο Δ.Ο.Β.), Ε. Δοντά (αντιπρόεδρο Σ.Ε.Β.Κ.), Ε. Ευθυμιάδη (πρόεδρο Σ.Ε.Π.Υ.) και Μ. Μακρή (γεωπόνο) (neapaseges.gr 28/3/201, σ.σ. πολλοί υπάλληλοι κρατικών δομών [11] με μόνο 5 εκλεγμένους, 1 γεωτεχνικό και κανέναν παραγωγό – περίεργη αντίληψη για την καλλιέργεια και την εμπορία του αγροτικού προϊόντος, περισσότερο μοιάζει να μην μπορούν να συνεννοηθούν οι υπάλληλοι μεταξύ τους).

Εναντίον μυγών: Δύο εκατομμύρια στείρες αρσενικές φρουτόμυγες αφέθηκαν ελεύθερες στη Νότια Αυστραλία με στόχο να αδρανοποιήσουν τις θηλυκές άγριες μύγες, καθώς οι περιοχές αυτές πλήττονται από μία άνευ προηγουμένου επιδημία φρουτόμυγων. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, οι αρχές εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα με εκτροφή αρσενικών φρουτόμυγων, που, αφού στειρώθηκαν με ακτίνες Χ, απέκτησαν την ιδιότητα να «τραγουδούν» καλύτερα και να μυρίζουν καλύτερα προκειμένου να προσελκύσουν τις άγριες θηλυκές μύγες, αποτρέποντας έτσι την αναπαραγωγή, με τελικό αποτέλεσμα να εξαφανιστεί αυτό το είδος. Ενώ ο αριθμός των 2 εκατ. στειρωμένων φρουτόμυγων φαντάζει μεγάλος, είναι ένα πολύ πολύ μικρό βήμα, καθώς στα τελευταία στάδια του σχεδίου τουλάχιστον 50 εκατ. μύγες αναμένεται να αφήνονται ελεύθερες κάθε εβδομάδα. Οι ζημιές που προκαλούνται κάθε χρόνο στη βιομηχανία κηπευτικών της Αυστραλίας από τις φρουτόμυγες εκτιμάται ότι φθάνουν τα 230 εκ. $. (Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε. 4/4/2018).

Χονδρεμπόριο Γαλλίας: Η διεθνής αγορά Rungis (Παρίσι, Γαλλία) είναι η μεγαλύτερη χονδρεμπορική αγορά στον κόσμο σε έκταση 2.370 τ.μ. με πέντε τομείς: θαλασσινά, κρέατα/εντόσθια, λουλούδια, φρούτα και λαχανικά, όπου 363 έμποροι διακινούν προϊόντα προερχόμενα από όλο τον κόσμο. Το 2016 πουλήθηκαν 737.268 τόνοι λαχανικών, αυξημένα κατά 6%. Το κέντρο καταλαμβάνεται από τα γαλλικά προϊόντα. Το Rungis βρίσκεται κοντά στον σιδηρόδρομο στην εθνική οδό και στο διεθνές αεροδρόμιο Orly (froutonea.gr 30/3/2018).

Ελαιοτριβεία: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Β. Αποστόλου τάσσεται κατά της δημιουργίας τριών υπερμονάδων – mega factories ελιάς και ελαιολάδου στη χώρα, πρόταση που περιγράφεται σε έρευνα της εταιρίας McKinsey πριν 5 χρόνια. «Tο ανάγλυφο της χώρας μας δεν ευνοεί τέτοιου μεγάλου μεγέθους επιχειρηματικές μονάδες, διότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου και στην ήδη υπάρχουσα τεράστια σημερινή υποδομή τόσο στον τομέα των ελαιοτριβείων, όσο και στον τομέα των τυποποιητηρίων. Επίσης η παραμονή του ελαιόκαρπου για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ελαιοποίησή του σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και φτωχού αερισμού τον υποβαθμίζει» (Β. Αποστόλου, Υπ.Α.Α.Τ., Βουλή, ερώτηση 7371/2017, texnologosgeoponos.gr 3/4/2018).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn