
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινά μια μεγάλη και ολοκληρωμένη έρευνα για το τι συμβαίνει στην αλυσίδα τροφίμων «από το χωράφι στο ράφι», η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη του 2026. Στόχος της είναι να αποτυπώσει με σαφήνεια τον τρόπο λειτουργίας του ανταγωνισμού σε κάθε στάδιο του αγροδιατροφικού τομέα. Οι πρώτες έρευνες ολοκληρώθηκαν έως τον Οκτώβριο του 2025. Η χαρτογράφηση θα εξετάσει όλα τα στάδια της αλυσίδας — αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και εμπόριο τροφίμων — ώστε να διαπιστωθεί τι επηρεάζει τον ανταγωνισμό, πού εντοπίζονται προβλήματα και πώς μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία της αγοράς. Τα τελικά συμπεράσματα αναμένεται να παρουσιαστούν στο τρίτο τετράμηνο του 2026 (ypaithros.gr, meatnews.gr, 11/12/2025).
Η κα Π. Διαμάντη, δασκάλα στα Φουρνά Ευρυτανίας, περιέγραψε μια νέα, συνειδητή τάση μετακίνησης ανθρώπων προς την επαρχία και την ύπαιθρο, όπου η ποιότητα ζωής, η κοινότητα και ο ανθρώπινος ρυθμός της καθημερινότητας αποκτούν ξανά αξία. Δεν πρόκειται για μια νοσταλγική «επιστροφή στο χωριό», αλλά για μια επανεφεύρεση της ζωής εκτός αστικών κέντρων με όρους του σήμερα. Όσοι κάνουν αυτό το βήμα δεν αποτελούν πλέον «γραφικές» μεμονωμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για ανθρώπους που διεκδικούν μια διαφορετική εκδοχή του μέλλοντός τους και που διεθνώς περιγράφονται ως neorurals / néoruraux — ή, στα ελληνικά, νεοαγρότες. Η τάση του neoruralism έχει τη δυναμική να αναζωογονήσει περιοχές που ερημώνουν, να διασπείρει την οικονομική δραστηριότητα και να ενισχύσει βιωσιμότερες μορφές παραγωγής (Μ. Σπανουδάκη, a8inea.com, 12/12/2025).
Η ελληνική γεωργία δεν αντέχει άλλες αποσπασματικές λύσεις. Το αυξημένο κόστος παραγωγής, η έλλειψη υποδομών και η απουσία στρατηγικού σχεδίου πιέζουν ασφυκτικά τους αγρότες. Απαιτείται ένα σαφές εθνικό πλάνο, με δημόσιες επενδύσεις, έμφαση στη βιοασφάλεια και ουσιαστική στήριξη όσων παράγουν την τροφή μας, ώστε η ύπαιθρος να παραμείνει ζωντανή και παραγωγική (Σπ. Κίντζιος, ΓΠΑ – Το Βήμα, 14/12/2025).
Επείγοντα, σημαντικά και διαδικαστικά ζητήματα αναδείχθηκαν στις συναντήσεις των αγροτών στις 13/12/2025. Οι περισσότερες από τις καταγεγραμμένες διεκδικήσεις αφορούν επείγοντα, κυρίως οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, τα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του αγροτικού κόσμου είναι: (1) η θεσμική συμμετοχή των αγροτών, (2) μια συμφωνημένη εθνική αγροτική πολιτική, (3) το Αγροτικό Σύμφωνο 2040, (4) οι σταθερές χρήσεις γης για την παραγωγή τροφίμων, (5) τα αγροτικά σχολεία μαθητείας και (6) τα αγροτικά Επιμελητήρια. Στα διαδικαστικά ζητήματα καταγράφονται η αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης και η απουσία αντιπροσωπευτικής, ενιαίας εκπροσώπησης των αγροτών.
Το οροπέδιο του Νευροκοπίου, σε υψόμετρο 559 μ., περιβάλλεται από βουνά που λειτουργούν ως φυσικό φράγμα. Οι θερμές αέριες μάζες δυσκολεύονται να εισέλθουν, με αποτέλεσμα το ψύχος να εγκλωβίζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι δημιουργείται ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα, με συνθήκες που αναλογικά θυμίζουν τη Σιβηρία. Ο χειμώνας ξεκινά συχνά από τον Οκτώβριο και μπορεί να διαρκέσει έως τον Μάιο, με χιονοστρώσεις που φτάνουν ακόμη και τα δύο μέτρα. Αυτό το παγωμένο περιβάλλον αποτελεί το «μυστικό» πίσω από τις φημισμένες πατάτες ΠΟΠ Spunta, Agria και Lizeta με τη μοναδική τους γεύση (Αλήθεια, 19/12/2025).
Η ελληνική ποιμενική κτηνοτροφία επιτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό περιβαλλοντικό ρόλο. Διατηρεί υψηλά επίπεδα βιοποικιλότητας, συμβάλλει στην οικολογική ισορροπία των φυσικών οικοσυστημάτων και διασφαλίζει την παροχή κρίσιμων οικοσυστημικών υπηρεσιών: υπηρεσιών εφοδιασμού (τρόφιμα, νερό, καυσόξυλα), ρυθμιστικών υπηρεσιών (ρύθμιση κλίματος και υδρολογίας), πολιτιστικών υπηρεσιών (αναψυχή, πολιτισμική ταυτότητα) και υπηρεσιών υποστήριξης (βιολογική δραστηριότητα του εδάφους, επικονίαση κ.ά.) (έργο LIVEMOUNT, καθ. Μ. Βραχνάκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – ΑΠΕ-ΜΠΕ, dasarxeio.com, 18/12/2025).
Ο κ. Κ. Τσιάρας κάλεσε τους αγρότες να λάβουν υπόψη τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί, καθώς και την πρόθεση της κυβέρνησης να χαράξει Εθνική Στρατηγική μέσω της σύστασης Διακομματικής Επιτροπής, την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Το ζήτημα, ωστόσο, της γνήσιας και ενιαίας εκπροσώπησης των αγροτών παραμένει ανοιχτό (SKAI TV, ΥπΑΑΤ, 21/12/2025).
Το 2026 έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνές Έτος Εθελοντισμού για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (IVY 2026), με στόχο την ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου των εθελοντών στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για την καταγραφή: Δημήτρης Μιχαηλίδης – ΑγροΝέα, AgroBus







