sel.8_18.png

Βασανιστήριο: «Το σύγχρονο βασανιστήριο για τους ανθρώπους είναι να αρχίζει το μεροκάματο πριν από τις 10:00». Η πολύ πρωινή εργασία προκαλεί εξάντληση και στρες λόγω της έλλειψης ύπνου και διαταράσσει τον κιρκαδικό ρυθμό. Εάν μετακινούσαμε τις ώρες έναρξης της δουλειάς, αλλά και του σχολείου μερικές ώρες αργότερα, οι εργαζόμενοι δεν θα έμοιαζαν με τα ζόμπι που πίνουν τρεις καφέδες την ημέρα. Θα κοιμούνταν τις ώρες που εργάζονται, θα ήταν παραγωγικοί, γεμάτοι, εστιασμένοι, χρήσιμοι και χαρούμενοι (Πανεπιστήμιο Oxford, δρ. Π. Κέλλεϋ, sciencealert.tilestwra.com, σ.σ. ενώ οι αγρότες αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το βιολογικό ρολόι).

Λίπος: Το λίπος χωρίζεται γενικά σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στο «καλό» και στο «κακό» λίπος. Το καλό είναι τα απαραίτητα λιπαρά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά και το δεύτερο είναι το λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα για μελλοντική έκτακτη ανάγκη. Αυτή είναι μία λίστα με τροφές που καίνε το κακό λίπος και θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε, ενώ πολλές από αυτές περιέχουν καλά λιπαρά για καλύτερη γενική υγεία: γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, κινόα, κανέλα, καυτερές πιπεριές, πράσινο τσάι, γκρέιπφρουτ, μούρα, ωμά λαχανικά, γλυκοπατάτες, καφές, βρόμη, σούπες, σαλάτες, ξίδι (όπως μηλόξιδο), γάλα αποβουτυρωμένο, καθαρό κρέας (λευκό κρέας και χωρίς λίπη), ψάρια (όπως ο σολομός), όσπρια, ηλιόσπορος, σπαράγγια, μπρόκολο, σπανάκι, πράσινα μήλα (ξινόμηλα), αγγούρια, ψωμί ολικής άλεσης, φακές, ντομάτες, μανιτάρια, ανανάς, ασπράδια αβγών, κουκουνάρια, κρεμμύδια, μπανάνες, πορτοκάλια, μήλα (webmd.com, 1/3/2018).

Αγροτική εκπαίδευση: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική αγροτική παραγωγή είναι το έλλειμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης. «Στην Ελλάδα το 7% των αγροτών έχουν λάβει κάποια μορφή εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που η αγροτική οικονομία παίζει σημαντικό ρόλο για τη συνολική οικονομία της χώρας. Σε άλλες χώρες η πλειονότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή έχει εκπαιδευτεί, γι’ αυτό και ενημερώνονται διαρκώς». Η εκπαίδευση θα μείωνε το κόστος παραγωγής, γιατί οι αγρότες θα χρησιμοποιούσαν ορθολογικά τα μέσα που διαθέτουν και θα έφτιαχναν πιο ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα, που θα πουλούσαν σε ακριβότερες τιμές σε καλύτερες και πιο απαιτητικές αγορές (καθηγητής Κ. Ακουμιανάκης, Γ.Π.Α., greenagenda.gr, 17/1/2018).

Μέλισσες: Οι περισσότερες χρήσεις των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων συνιστούν κίνδυνο για τις άγριες μέλισσες και τις μέλισσες. H EFSA ενημέρωσε τις αξιολογήσεις κινδύνου για τρία νεονικοτινοειδή (κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειομεθοξάμη), τα οποία επί του παρόντος υπόκεινται σε περιορισμούς στην Ε.Ε. λόγω της απειλής που ενέχουν για τις μέλισσες. Αυτά τα νέα συμπεράσματα επικαιροποιούν τις έρευνες του 2013 (J. Tarazona, neapaseges.gr, 1/3/2018).

Μικροπλαστικά: Το 90% των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού. Τα μικροπλαστικά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια σε ποσότητα από ό,τι στο νερό της βρύσης. Οι μάρκες που αναλύθηκαν ήταν: Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisleri (Bisleri International), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz), Nestle Pure Life (Nestle), San Pellegrino (Nestle) και Wahaha (Hangzhou Wahaha Group) με 259 μπουκάλια νερού από 9 χώρες και 11 διαφορετικές μάρκες. Σε κάποια μπουκάλια οι συγκεντρώσεις σωματιδίων έφθαναν έως τα 10.000 κομματάκια ανά λίτρο. Από τα 259 μπουκάλια που ελέγχθηκαν μόνο τα 17 δεν περιείχαν καθόλου ίχνη πλαστικών. Μέχρι στιγμής μελετάται αν η κατανάλωση μικροπλαστικών προκαλεί βλάβες (Σ. Μέισον, Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, Orb Media, BBC, «Guardian», lifo.gr, 15/3/2018, σ.σ. ίσως γυάλινα και χάλκινα αντιβακτηριακά).

Αγροτικό Μουσείο: «Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη λύση για τη λειτουργία του για να μην κάνουμε μόνο κτήρια» (Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος, Α. Νασιακόπουλος, δήμαρχος Κιλελέρ, ert.gr, 17/3/2018, σ.σ. το 2017 ψηφίστηκε τροπολογία για το μουσείο, το 2018 εγκρίθηκε ποσό 70.000 € για τη μελέτη, το 2019 έχουμε εκλογές -τεκμαρτά-, το Ζάππειο έγινε για τους αγρότες και τους βιοτέχνες και κατέληξε για άσχετες εκθέσεις και δηλώσεις πολιτικές, τα συμπεράσματα δικά σας).

Πυρκαγιές: Σε πύρινο κλοιό η χώρα ήταν τον Μάρτιο του 2018. Μαίνονται τα μέτωπα της φωτιάς σε όλη τη χώρα, με τα περιστατικά να είναι ασυνήθιστα αυξημένα για την εποχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική σε μία μόλις ημέρα οι άνδρες της κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 191 αστικές και 130 δασικές πυρκαγιές. Σε 22 μέτωπα η μάχη των πυροσβεστών στην Κρήτη. Συνεχίζεται η κατάσβεση παρά τους ισχυρούς ανέμους (mixanitouxronou.gr, 18/3/2018, σ.σ. τι γίνεται; πλησιάζουν εκλογές; κάποιοι ξέρουν κάτι περισσότερο; γιατί τόσες πυρκαγιές; 130 πυρκαγιές είναι πάρα πολλές για Μάρτιο και, με την ευκαιρία, μέσω της κοινωφελούς εργασίας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προβλέπεται η πρόσληψη 5.000 πυροσβεστών για 8 μήνες, από τον Μάιο και μετά, θα μας καλύψουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, περίεργη αντίληψη έχουν για τις πυρκαγιές οι ανίκανοι δημόσιοι λειτουργοί).

Λύκοι-ρομπότ: Με όπλο την τεχνολογία οι αγρότες στην Ιαπωνία προσπαθούν να προστατέψουν τα χωράφια τους από τις επιθέσεις αγριόχοιρων θέτοντας ως φύλακες λύκους-ρομπότ! Ο λύκος-ρομπότ (Super Monster Wolf) μπορεί να καλύψει απόσταση έως και μισού μιλίου, έχει χρησιμοποιηθεί πιλοτικά για περιπολία σε χωράφια στην πόλη Κισαράζου (Τσίμπα, Ιαπωνία) και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός ως κινούμενο σκιάχτρο. Έχει ύψος 0,50 μ., μήκος 0,65 μ., λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και διαθέτει αισθητήρες κίνησης για να ανιχνεύει πότε πλησιάζουν άλλα ζώα και να τα διώχνει με προειδοποιητικό ουρλιαχτό. Εκτός από το σατανικό βλέμμα του, το ρομπότ είναι καλυμμένο με τρίχωμα. «Διαπιστώσαμε σημαντική μείωση των καλλιεργειών που καταστρέφονται από ζώα από τότε που περιπολεί το Super Monster Wolf» (C. Umezawa, Γεωργικός Συνεταιρισμός Ιαπωνίας, «Independent», ενδεικτική τιμή αγοράς 3.478 $ ή ενοικίαση, agrotika-nea.gr, 16/3/2018).

Ταχύτητα: Τα ανώτατα όρια σε αυτοκινητοδρόμους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας δεν αλλάζουν σε νομοσχέδιο για έναν νέο Κ.Ο.Κ., ωστόσο αυξάνεται το κατώτατο όριο ταχύτητας σε αυτοκινητοδρόμους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας από τα 60 στα 70 χλμ./ώρα. Όπως αναφέρεται (άρθρο 30), «η κίνηση με πολύ χαμηλή ταχύτητα σε αυτοκινητοδρόμους μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα» (dikaiologitika.gr, 9/3/2018, σ.σ. και η κίνηση με πολύ υψηλές ταχύτητες προκαλεί μίνι εμφύλιο πόλεμο με 150 νεκρούς κάθε μήνα).

Νερό: Την ανάγκη συνεργασίας όλων για την προστασία του νερού λόγω του φαινομένου της λειψυδρίας/ξηρασίας στην Κρήτη τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σ. Αρναουτάκης και κάλεσε σε συνεργασία την πολιτεία, φορείς, αγρότες και καταναλωτές, ώστε να προστατευθεί το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό, που δεν είναι ανεξάντλητος φυσικός πόρος. Την υλοποίηση του έργου αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (rethemnosnews.gr, 15/3/2018, σ.σ. ο μεγαλύτερος χρήστης νερού είναι η γεωργία, αλλά είναι η μόνη που αποδίδει το νερό αυτούσιο πίσω στη φύση ως νερό, οι άλλες χρήσεις το καταστρέφουν και αποδίδον λύματα ή «άλλα»…).

Ελληνική γεωργία: «Έχουμε πει πως το 2018 θα είναι για τη γεωργία χρονιά καινοτομίας και συνεργειών. Το μνημόνιο συνεργασίας αυτές τις σκοπιμότητες υπηρετεί. Θέλουμε η γεωργία μας πλέον να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες, ακόμα και τις διαστημικές, για να μπορούμε να παρακολουθούμε όσο γίνεται καλύτερα την καλλιεργητική δραστηριότητα και αυτό φαίνεται μέσα από αυτή τη συμφωνία ότι θα το πετύχουμε. Έχει την ποιοτική της υπόσταση η ελληνική γεωργία, που είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της να ανταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή, αν προσθέσουμε και μία μείωση του κόστους παραγωγής που θα προέλθει από όλη τη σωστή χρησιμοποίηση των πληροφοριών που θα έχουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία, αντιλαμβάνεστε πλέον ότι μιλάμε για άλλη μέρα για την ελληνική γεωργία» (Ε. Αποστόλου, υπ. Α.Α.Τ., Καρδίτσα, μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Α.Π.Ε., larissanet.gr, 15/3/2018).

Ο υπ. Α.Α.Τ. Β. Αποστόλου ενημέρωσε τους Έλληνες ευρωβουλευτές για τους πέντε βασικούς στόχους που έχει η χώρα κατά τις τρέχουσες διαβουλεύσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (Κ.Γ.Π., CAP):

  • Πρώτον, να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός της Κ.Γ.Π.
  • Δεύτερον, να μην υπάρξει σύγκλιση ενισχύσεων εκτός της στρεμματικής ενίσχυσης.
  • Τρίτον, να μην γίνει συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων (επανεθνικοποίηση).
  • Τέταρτον, να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική της Κ.Γ.Π. με τους δύο Πυλώνες.
  • Πέμπτον, να γίνει πιο δίκαιη και στοχευμένη κατανομή των ενισχύσεων ανάμεσα στις επιμέρους κατηγορίες αγροτών (Υπ.Α.Α.Τ., 15/3/2018).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn