agronea-02.jpg

 

Οι γυναίκες πρωτοστατούν στην αναγέννηση της υπαίθρου στο χωριό Δάρας Δήμου Μεσσήνης με τον Πολιτιστικό τους Σύλλογο. Σε κάθε εκδήλωση έχουν αφιερώσει μέρες πριν απεριόριστο χρόνο στην προεργασία κυρίως γευμάτων, παραδοσιακών φαγητών και γλυκών για να τα προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες του χωριού. Ακολουθούν πεζοπόρους και στήνουν στην ύπαιθρο τραπέζια με γεύματα όπως στις απόκριες. Είναι πάντα εκεί όπου χρειαστεί για να στήσουν μια εκδήλωση που θα δώσει ζωή στο χωριό. Είναι αγωνίστριες χωρίς να έχουν άλλο στόχο πέραν της αναγέννησης του τόπου που ερημώνει. Έτσι το χωριό τους γίνεται ένα ελπιδοφόρο χωριό και πάντα επισκέψιμο. ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ. Agronewsbomb, 7/3/2025

Στην καλλιέργεια των σταφυλιών και την παραγωγή οίνου, μια από τις σημαντικότερες απειλές για τα πρέμνα είναι ο περονόσπορος, που προκαλείται από τον μύκητα Plasmopara viticola. Αποτελεί διαχρονική απειλή για την οινοπαραγωγή παγκοσμίως. Από την ανακάλυψη του μείγματος Μπορντό (θειικός χαλκός και ασβέστης) τη δεκαετία του 1880, έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί στην αμπελουργία πολλά σκευάσματα με βάση τον χαλκό (Cu). oinologia.gr. 16/4/2025.

Ένα νέο δάσος «γεννιέται» στην ανατολική Θεσσαλονίκη, σε ιδιόκτητη έκταση 4.700 στρεμμάτων στον Βούζαρη, Βασιλικών, του Δήμου Θέρμης, με προϋπολογισμό 8,1 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0». Η συγκεκριμένη έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως «Δασική» και στην κορυφή του λόφου υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ενώ η κορυφή χρησιμοποιείται ενίοτε ως θέση απογείωσης αιωροπτερισμού. Συνολικά θα φυτευτούν 210.605 φυτά, ενώ επιλέχθηκαν αρκετά ανθοφόρα φυτά με σκοπό την ενίσχυση της μελισσοκομίας στην περιοχή. Τα κωνοφόρα θα καλύπτουν το 70% των εκτάσεων και τα πλατύφυλλα το υπόλοιπο 30%. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα συντηρείται το νέο αυτό μεικτό δάσος. ΑΠΕ-ΜΠΕ. dasarxeio.com, 15/4/2025. (Σ.σ.: Θα έπρεπε να προβλέπεται και εκτατική κτηνοτροφία στα 4.700 στρέμματα για να είναι ισόρροπο το περιβάλλον, αλλιώς το έργο σχεδιάστηκε «ανάπηρο» περιβαλλοντικά, αφύσικο…).

H ελληνικής ποικιλίας ρίγανη «Αρέθουσα» είναι η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη ελληνική ποικιλία ρίγανης στον Ελληνικό Εθνικό (και Ευρωπαϊκό) Κατάλογο Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών, η οποία αξιοποιείται εμπορικά από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών και την εταιρία BIOMA. Υπεύθυνοι ήταν οι: καθηγητής Φ. Οικονόμου, καθηγητής Π. Ταραντίλης και καθηγητής Κ. Τσιμπούκας. Μέσα από μια συστηματική και μακρά διαδικασία που ξεκίνησε το 2009 από την Ικαρία, κατορθώθηκε σήμερα από την επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών να είναι έτοιμη-διαθέσιμη στους παραγωγούς με πολλά παραγωγικά πλεονεκτήματα για μια βιώσιμη καλλιέργεια και παραγωγή. ΓΠΑ. 10/4/2025.

Η πωλήτρια στον πάγκο τυριών, μάλλον από απειρία, έβαλε στη ζυγαριά πρώτα το χαρτί και μετά το τυρί, ενώ συνήθως πρώτα το τυλίγουν, βάζουν λαστιχάκι και μετά το ζυγίζουν. Έτσι είδα ότι το χαρτί ζυγίζει 8 γραμμάρια. Γνωρίζω, λόγω δουλειάς, ότι κοστίζει λιγότερο από μισό λεπτό (0,005€), ενώ το τυρί (gouda σε φέτες, στην προκειμένη) 10,85€/kg. To σούπερ μάρκετ πούλησε προς 10,85 x 0,008 = 0,087€, κάτι που του κόστιζε 0,005€. 17+ φορές κέρδος. Και πού να έπαιρνα κανένα ροκφόρ με 35 ευρώ το κιλό... Καθόλου άσχημα! Sakis Kazakis. Facebook, 26/4/2025.

Νεκρός κατέληξε ένας άνδρας στην περιοχή Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε ανετράπη, με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει και ο ίδιος να τραυματιστεί θανάσιμα. To δυστύχημα συνέβη περίπου στις 14:00 την Κυριακή 4/5/2025. Ο άτυχος άνδρας φέρεται να έκανε αγροτικές εργασίες με το τρακτέρ, όταν το τρακτέρ ανετράπη υπό άγνωστες συνθήκες επί της Περιμετρικής Κασσάνδρας στη Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής και τον καταπλάκωσε. ΑΜΠΕ. reader.gr. agrocretanews.gr, 5/5/2025. (Σ.σ.: Οι αγρότες ασχολούνται με τη φροντίδα του περιβάλλοντος και χάνουν τη ζωή τους. Αλήθεια πόσοι αγρότες χάνουν τη ζωή τους σε αγροτικά δυστυχήματα;)

Η Αίγυπτος κατασκευάζει τον μεγαλύτερο τεχνητό ποταμό στον κόσμο, μήκους 114 χμ., κόστους 5,25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το νερό από τον Νείλο θα μετατρέψει 23.000 τ.χμ. ερήμου σε γεωργική γη, αυξάνοντας τη συνολική έκταση της καλλιεργήσιμης γης της Αιγύπτου κατά 30%. Μέχρι σήμερα, η μόνη καλλιεργήσιμη έκταση είναι 30.000 τ.χμ. στις όχθες του Νείλου. Σήμερα οι κάτοικοι της Αιγύπτου είναι 110 εκατομμύρια και το 2100 προβλέπεται να γίνουν 200 εκατομμύρια, οπότε η επέκταση της καλλιεργήσιμης έκτασης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την Αίγυπτο. George Stamkos. Balkans Terra Incognita. Facebook, 9/4/2025.

Μια ομάδα φοιτητών από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ισραήλ κέρδισε χρυσό βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας που πραγματοποιήθηκε από το  Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (iGEM) για την ανάπτυξη «μελιού» χωρίς μέλισσες. Το συνθετικό σιρόπι παράγεται από το βακτήριο Bacillus subtilis, το οποίο  προγραμματίστηκε  στο εργαστήριο να παράγει μέλι και θεωρείται μέλι vegan. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 300 ομάδες από πανεπιστήμια από  όλο τον κόσμο. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι μοιάζει και μυρίζει σαν μέλι αλλά για λόγους ασφαλείας κανείς – ούτε οι μαθητές ούτε και οι κριτές – δεν γεύτηκαν το τελικό προϊόν! Ονομάστηκε «μέλι» χωρίς να έχει καμιά από τις ιδιότητες  του μελιού, καμιά από τις βιολογικές του δράσεις, καμιά ομοιότητα με τα συστατικά του και τις συνεργιστικές τους δράσεις, χωρίς να έχει γίνει καμιά δοκιμή τουλάχιστον σε πειραματόζωα για τις επιπτώσεις στην υγεία και κερδίζει Χρυσό Βραβείο ανάμεσα σε 300 διαγωνιζόμενους. Απλά και μόνο γιατί μοιάζει και μυρίζει σαν μέλι! Το προϊόν μπορεί να ονομάζεται «σιρόπι βακτηρίων» αλλά όχι μέλι. Μέλι είναι μόνο το προϊόν που παράγουν οι μέλισσες. Τα άλλα είναι σιρόπια καλαμοζαχάρου, σιρόπια τεύτλων, ιμβερτοποιημένα σιρόπια, σιρόπια vegan, σιρόπια σφενδάμου, σιρόπια βακτηρίων και ό,τι άλλο φτιαχτεί συνθετικά στο εργαστήριο. Μέλι είναι μόνο το προϊόν που παράγουν οι μέλισσες. Οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό. Οι μελισσοκόμοι διώκονται, εάν ονομάσουν το προϊόν τους «αγνό» ή «φυσικό μέλι» και τα σιρόπια βακτηρίων βραβεύονται σαν «μέλι». Andreas Thrasyvoulou. Facebook, 20/4/2025.

Η προσθήκη 20% στέμφυλων σταφυλιών στη διατροφή των ταύρων όχι μόνο ενισχύει την παραγωγή κρέατος υψηλής ποιότητας αλλά αποτελεί και μια βιώσιμη πρακτική για την κυκλική οικονομία. Τα στέμφυλα από την Απουλία κατάφεραν να μειώσουν την οξείδωση (MDA) στο κρέας των ζώων και να αυξήσουν τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Πανεπιστήμιο Aldo Moro Μπάρι. oinologia.gr, 9/4/2025.

Η μέτρηση του ενδομυϊκού λίπους σε σφάγια αρνιού έγινε πραγματικότητα χάρη σε μια μοναδική συσκευή που φέρει έναν μικροσκοπικό σαρωτή βελόνας, που έγινε σε συνεργασία της Meat & Livestock Australia (MLA), του Πανεπιστημίου Αδελαΐδας και της εταιρίας Miniprobes. Η πιλοτική τοποθέτησή της σε κτηνοτροφικές μονάδες της Νότιας Αυστραλίας θα ξεκινήσει αργότερα φέτος. Η τεχνολογία προέρχεται από την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) που χρησιμοποιείται συνήθως για την επίτευξη ιατρικής απεικόνισης του ματιού και της καρδιάς στον άνθρωπο. Η μέτρηση του ενδομυϊκού λίπους επιτρέπει στους μεταποιητές κρέατος να διαφοροποιούν τα προϊόντα τους με βάση την ποιότητα της κατανάλωσης, ενθαρρύνοντας την εφαρμογή ενός πιο ακριβούς συστήματος τιμολόγησης για τα προϊόντα. Meatplace.gr, 4/4/2025.

Στις φυλακές οδηγείται ένας 69χρονος που κατηγορείται ότι υλοτομούσε παράνομα με τον 35χρονο γιο του (προφυλακισμένο) και τον 27χρονο γιο του, στο δάσος της Αρέθουσας Θεσσαλονίκης, αποψιλώνοντας την κορυφή του βουνού, προκαλώντας ευρεία περιβαλλοντική υποβάθμιση σε βαθμό κακουργήματος. ΑΠΕ ΜΠΕ. dasarxeio com, 24/4/2025.

Επαγγελματική μαθητεία για την παραδοσιακή πρακτική διαχείρισης του νερού με υδροφράγματα στη Σίφνο (19/5-6/6/2025), στο πλαίσιο του έργου CARDIMED (Climate Adaptation & Resilience Demonstrated In the MEDiterranean region) του προγράμματος Horizon Europe 2021-2027. Θα κατασκευαστούν 120 υδροφράγματα από ξερολιθιές για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. atlantea.news, 27/4/2025.

Νεοσύστατη επιχείρηση στο Ισραήλ μετατρέπει αμπελώνες σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Ηλιακοί συλλέκτες τοποθετούνται ακριβώς πάνω από τα σταφύλια και παίρνουν την ανάλογη κλίση κατά τη διάρκεια της ημέρας για να σκιάσουν το αμπέλι ώστε να καθυστερήσει η ωρίμανση και να βελτιωθεί η γεύση των σταφυλιών, χωρίς να εμποδίζουν τα μηχανήματα συγκομιδής. Παράλληλα, προστατεύουν τα σταφύλια από υπερβολικές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, δίνοντας στον παραγωγό τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα και να συνεχίσει να καλλιεργεί ποικιλίες σταφυλιών που διαφορετικά δεν θα ταίριαζαν στις νέες καιρικές συνθήκες. oinologia.gr, 30/4/2025.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn