agrotika25-4-B_900x600-06.png

 

Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να μετριάσουμε την περηφάνια μας για τους προγόνους μας και να κάνουμε περήφανους τους απογόνους μας.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ναγκίμπ Μαχφούζ είχε πει: «Κάθε εποχή έχει τη δική της άγνοια, όμως εμείς ζούμε στην άγνοια όλων των εποχών». Καθόμαστε και συζητάμε για την κλιματική αλλαγή, τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, οικολογικά σχήματα και για την επίδραση της γεωργικής παραγωγής στο περιβάλλον. Όμως, δεν μας είπε κανείς από τους ευαίσθητους αυτούς πόσο επηρεάζεται το περιβάλλον από τους τόσους πολέμους με τη χρήση απαγορευμένων χημικών, πυρηνικών όπλων περιορισμένης ισχύος και άλλων όπλων, που έχουν χρησιμοποιηθεί στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Ουκρανία και αλλού, όπου ακόμα γεννιούνται παιδιά με καρκίνο. Δύο μέτρα και δύο σταθμά για το περιβάλλον. Ούτε μας είπαν για την επίδραση στο περιβάλλον των βιομηχανιών που κατασκευάζουν χημικά, πυρηνικά και άλλα είδη πολεμικών όπλων. Ένα πολεμικό αεροπλάνο ίσως μολύνει το περιβάλλον σε βαθμό που αντιστοιχεί σε όλη τη γεωργία της Θεσσαλίας. Η γεωργία που παράγει τα απαραίτητα τρόφιμα φταίει; Σεβασμός στο περιβάλλον πρέπει να υπάρξει σε κάθε δραστηριότητα. Κάτι ξέρουν αυτοί που δεν υπογράφουν τη συμφωνία για προστασία του περιβάλλοντος (Νταράουσε Μωχάμεντ, Facebook, 16/3/2025).

Βρήκα στο Facebook μεθόδους που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση παγετού στα οπωροφόρα δένδρα στις 18 και 19 Μαρτίου: α) καταιονισμός κάτω από την κόμη των δένδρων, β) πότισμα με κατάκλιση, γ) μηχανοκίνητη κάθετη τουρμπίνα με ρυμούλκηση από τρακτέρ (παίρνει τον ψυχρό αέρα από την επιφάνεια του εδάφους και τον εκτινάσσει ψηλά ώστε να μπορεί και να κατέβει προς τα κάτω ο θερμός αέρας) και δ) καλλιέργεια του εδάφους ανάμεσα από τις γραμμές φύτευσης (Π. Δρογούδη, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ). Τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα χρειάζονται ένα μικρό ποσοστό των οφθαλμών για να καρπίσουν π.χ. ροδακινιά 15-20%; βερικοκιά 20-25%; κερασιά 20-60%; δαμασκηνιά ιαπωνική 3-10%; δαμασκηνιά ευρωπαϊκή 15-40% (Panagiotis Chatzinikolaou, Facebook, 24/3/2025, σ.σ.: Δεν είδα τις παραδοσιακές φωτιές. Υπάρχει κάποιο λάθος;)

Το μεγαλύτερο όπλο ενός αμυντικού εξοπλισμού είναι η παιδεία! Οι άνθρωποι του μόχθου της ελληνικής κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας πρέπει να κληθούν στα ευρωπαϊκά έδρανα και να ακουστούν! Επιτέλους η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να διασυνδεθεί με την αγορά εργασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες! (Μεγαλόπολη, προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας το α΄ εξάμηνο, Lena Kyropoulos II. Facebook, 30/3/2025)

Το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (HRC) εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ποικιλιών αμπέλου που να μπορούν να αντέξουν τους σκληρούς χειμώνες της περιοχής αλλά και τις ασθένειες, να έχουν ελκυστικό χρώμα και γεύση, ώστε να μειώσουν την ανάγκη για παρεμβάσεις κατά την οινοποίηση. Οι νέες ποικιλίες δημιουργούνται μέσω διασταυρούμενης επικονίασης, συνδυάζοντας την ανθεκτικότητα στο κρύο των ντόπιων ποικιλιών (Vitis riparia) με την εξαιρετική γεύση των ευρωπαϊκών ποικιλιών. «Δεν υπάρχει γενετική μηχανική, δεν υπάρχουν πράγματα ΓΤΟ που κάνουμε. Κάνουμε απλώς κλασική αναπαραγωγή και βλέπουμε τι θα βγει» (oinologia.gr, 2/4/2025.

Θύελλα για τους δασμούς. Ο κύριος Τραμπ (ΗΠΑ) ανακοίνωσε ότι επιβάλλει τους μισούς εισαγωγικούς δασμούς σε προϊόντα από χώρες που επιβάλλουν σχεδόν διπλάσιους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. Στην ΕΕ βάζει 24%. Στην Τουρκία βάζει 10%. Η ΕΕ αφήνει τα τουρκικά να μπαίνουν με 0% δασμούς. Η Τουρκία βάζει υπέρογκους δασμούς στα ελληνικά που προσπαθούν να μπουν στην τουρκική αγορά. Και η ΕΕ (και η Ελλάδα) δίνει δισεκατομμύρια βοήθεια στην Τουρκία. Μύλος… (3/4/2025)

Θανατηφόρο δυστύχημα στην Ελιά Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας (24/3/2025) με θύμα έναν 65χρονο αγρότη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από ανατροπή τρακτέρ κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών (neakriti.gr, agrocretanews.gr, 25/3/2025).

Η ομάδα ανθοπαραγωγών παρέλαβε το πιστοποιητικό ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής ανθέων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών πειραματίζεται εμπορικά με ενδημικά κοπτόμενα άνθη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής ανθοκομίας που πιστοποιούνται δρεπτά άνθη 18 παραγωγών με 206 στρέμματα (21/3/2025).

Άνδρας καταπλακώθηκε από τρακτέρ στις Λουσακιές Κισσάμου Κρήτης και τραυματίστηκε σοβαρά το μεσημέρι της Τρίτης 25/3/2025. (zarpanews.gr., agrocretanews.gr, 26/3/2025). Σ.σ.: Ούτε γιορτές ούτε αργίες…

Τον Φεβρουάριο του 2025 πέρασε από τη Βουλή ο νόμος που μεταφέρει την αρμοδιότητα εκπόνησης των σχεδίων από τις περιφέρειες της χώρας στην κυβέρνηση. Τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα μπορούσαν να λύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η διαδικασία ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης θα απαιτήσει διεθνή διαγωνισμό και δύο με τρία χρόνια υλοποίησης. Με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η εφαρμογή τους θα γίνει στο πλαίσιο της ΚΑΠ της περιόδου 2027-2035 (Αγία Παρασκευή, Λέσβος, Γ. Στρατάκος - ΓΓ ΥπΑΑΤ, 21/3/025, agrocretanews.gr, 29/3/2025, σ.σ.: 2017 Κανονισμός ΕΕ – 2027, είναι υπερβολικά μεγάλος χρόνος, επαρκέστατη ένδειξη αναποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης ή/και ανικανότητας ή/και διαφθοράς ή ακόμα και «δολο-φονίας» των Ελλήνων κτηνοτρόφων και της ελληνικής παραγωγής ζωικών προϊόντων).

Οι ξερολιθικές κατασκευές παίζουν σπουδαίο ρόλο στη διαχείριση του νερού της βροχής! Η κατασκευή τους είναι τέτοια ώστε να επιβραδύνει τη ροή του νερού στις πλαγιές και να το βοηθά να διεισδύσει στο έδαφος αντί να χύνεται απότομα σχηματίζοντας χειμάρρους. Οι ξερολιθιές εμποδίζουν τη διάβρωση συγκρατώντας το χώμα και αποτρέποντας τη μεταφορά του από τα νερά της βροχής. Το νερό που συγκεντρώνεται πίσω από κάθε αναβαθμίδα κατανέμεται σταδιακά στο χώμα, εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και μειώνοντας την επιφανειακή απορροή. Σε μεγάλες νεροποντές, η ύπαρξη πολλών αναβαθμίδων φρενάρει τη ροή του νερού, αποτρέποντας τον σχηματισμό χειμάρρων που θα μπορούσαν να καταστρέψουν καλλιέργειες, υποδομές και χωριά χαμηλότερα. Αυτή η αρχαία τεχνική είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο παράδειγμα παραδοσιακής αειφόρου διαχείρισης του τοπίου για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους και των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το 2ο Τεχνικό Δελτίο για την καλλιέργεια της κερασιάς απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο. Τη σειρά τεχνικών δελτίων επιμελούνται ο Κ. Καζαντζής (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), ο Σ. Μαρνασίδης (ΠΕ Πέλλας) και ο έμπειρος γεωπόνος Ε. Μουρατίδης. Το Τεχνικό Δελτίο Νο 2 συγκεντρώνει βασικές πληροφορίες για τη διαμόρφωση και το κλάδεμα καρποφορίας της κερασιάς (https://online.fliphtml5.com/jelaid/pmle/).

«Τα αγροδασικά συστήματα είναι τα δασολιβαδικά, τα αγροδασολιβαδικά και τα δασογεωργικά», είπε ο καθηγητής Κων. Μπαζανάς (ΑΠΘ) κατά το εργαστήριο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης «Αγρο-οικοσυστήματα: Βιοποικιλότητα, Διαχείριση και Αποκατάσταση» στις 3/4/2025. Τα αγροδασικά συστήματα είναι η συνύπαρξη και η συμβίωση δασικών δένδρων, λιβαδικών φυτών και βόσκησης ζώων στην ίδια επιφάνεια. Και ο καθ. Α. Σφουγγάρης παρουσίασε στοιχεία ότι η εντομοπανίδα, όταν υπάρχουν φυτοφράκτες, αποτελείται από 113 taxa, από τα οποία 49 είναι ωφέλιμα για τις καλλιέργειες, τα 43 είναι ευθέως αδιάφορα και ΜΟΝΟ τα 21 είναι εχθροί των καλλιεργειών.

Συνωστισμός στη χώρα από πανελίστες, αναλυτές, συνεδριάζοντες, πολυθεσίτες, βολεμένους στο Δημόσιο, αραχτούς και μετακλητούς, κομματικούς αρουραίους που τρέφονται από το κράτος, εταιρίες οργάνωσης debate και forum, life coaches, influencers, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, επικοινωνιολόγους, τηλεπαρουσιαστές/ριες κουτσομπόλες, μέντιουμ και αστρολόγες, κοπάδια από δημοσιογράφους, κακόφωνους/ες τραγουδιστές/ριες, αυτοδίδακτους μουσικούς, κακούς έως μέτριους ηθοποιούς, ντόπιες και αλλοδαπές χορεύτριες της νύχτας, της μπάρας, της κοιλιάς και της επιθεώρησης, πορτιέρηδες, παρκαδόρους, καμαριέρες, γκαρσόνια, σερβιτόρες, μπάρμεν και μπαργούμεν, ντελιβεράδες, party organisers, νταντάδες, κομμώτριες, νυχούδες και θεραπεύτριες όλων των παθήσεων…

Πολλοί και οι αποφασισμένοι που εγκαταλείπουν τον τόπο για κάτι καλύτερο, και πάντα κάποιοι που επιλέγουν να παραμείνουν και να παλέψουν με τα ντόπια θηρία της αναξιοκρατίας, της εφορίας και του κομματισμού.

Ελάχιστοι εγκαταλείπουν τις πόλεις για την ύπαιθρο, ενώ θα έπρεπε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και κύμα αγροφιλίας και επανακατοίκησης της υπαίθρου από νέους ανθρώπους που θα εμπλέκονταν στην παραγωγή και θα ενισχυόταν και το δημογραφικό. Τελικά σε τούτο τον τόπο αυτοί που παράγουν πρέπει να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα – και όλο και θα λιγοστεύουν. Σε λίγα χρόνια δεν ξέρω πώς αυτός ο λαός θα τρέφεται και αν θα μπορεί να πληρώνει για να τρέφεται, από τη στιγμή που τίποτα δεν θα καλλιεργείται σε επάρκεια και οι εισαγόμενες τροφές θα γίνονται όλο και πιο ακριβές... (Stamatios Sekliziotis, Facebook, 30/3/2025

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn