Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, στις 19:00, στη Βιβλιοθήκη της Κοινότητας Καταχά, του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καταχά «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» προσκαλεί σε συνεδρίαση την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ» (Καταχάς, 15-16 Νοεμβρίου 2025).
Σκοπός του συνεδρίου «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ» είναι η επισήμανση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των ιδιαιτεροτήτων-τοποσήμων της περιοχής της Βόρειας Πιερίας, η επιλογή δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους, η επεξεργασία της καλύτερης διαδικασίας ενεργοποίησης των κατοίκων της περιοχής και η ανάληψη δράσης από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής για να επιτύχουν τη βελτίωση της ευημερίας τους.
Τα τελευταία διακόσια (200) χρόνια, κυρίως την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, η Ιδιωτική Οικονομική (η «θεοποίηση» του εκχρηματισμένου κέρδους) προώθησε, σχεδόν αποκλειστικά, τη μεγάλη εξειδίκευση και την παγκοσμιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Από το 2008 η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε μια περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας, πολλοί υποστηρίζουν σε μια απο-παγκοσμιοποίηση. Εμείς το πληρώσαμε πολύ ακριβά για μία δεκαετία (2010-2019). Κ. Κωστής, 10/5/2020.
Από το 2014, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ εντοπίζουμε μια συνεχή εχθρική στάση εις βάρος της παγκοσμιοποίησης και υπέρ της διεθνοποίησης. Η διεθνοποίηση έχει συχνά ομόλογα χαρακτηριστικά με την παγκοσμιοποίηση, που εστιάζεται όμως ΜΟΝΟ σε μια ομάδα συνεργαζόμενων κρατών, αποκλείοντας συνήθως κάποια άλλα. Έτσι είχαμε τη Σύμβαση του Ειρηνικού μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ιαπωνίας (αποκλείοντας την Κίνα) και τη Συμφωνία του Ατλαντικού (ΤΤΙΡ) μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Καναδά (αποκλείοντας τη Ρωσία). Δεν ξεχνάμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μορφή διεθνοποίησης.
Μετά την πανδημία του Covid-19 όλοι οι πληθυσμοί πάνω στη γη εφάρμοσαν πολιτικές περιφρούρησης του τόπου τους και τοπικής αυτάρκειας. Ταυτόχρονα η επισιτιστική ασφάλεια ανέπτυξε ισχυρές τάσεις τοπικοποίησης αναζητώντας εναγωνίως συστήματα Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Οι μακρές εφοδιαστικές αλυσίδες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και ασταθείς. Σήμερα, οι τοπικές κοινότητες ανθρώπων πάνω στον πλανήτη γη προσανατολίζονται στην ανάπτυξη ανθεκτικών Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων (Short Supply Chain), όπου τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα από ντόπιες ποικιλίες φυτών και από αυτόχθονες φυλές ζώων, θα επεξεργάζονται σε οικοτεχνίες με τοπικές συνταγές (πολιτισμός, γαστρονομία, φυσικές ζυμώσεις, άυλη κληρονομιά κ.λπ.) για να καταναλωθούν τοπικά (επισκέπτες, τουρισμός κ.λπ.) σε αγορές αγροτών και τοπικά σύμφωνα ποιότητας.
Η νέα αυτή παρατηρούμενη ισχυρή τάση τοπικοποίησης έχει ανάγκη από συναντίληψη όλων των μελών-συμπολιτών των τοπικών κοινοτήτων, συνεργασία όλων των οργανώσεων της τοπικής Κοινωνίας των Πολιτών για κοινωνική «ζύμωση» συστράτευσης, συμμετοχή όλων για την ορθολογικότερη αξιοποίηση των τοποσήμων της κάθε περιοχής και κοινή δράση όλων για χρησιμοποίηση των διαθέσιμων τοπικών πόρων, ή και άλλων, για την ευημερία των κατοίκων του κάθε τόπου.
Το κοινωνικό «ζυμωτήριο» κάθε τόπου είναι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι αλλά και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλοι οι σύλλογοι μιας περιοχής σε συνεργασία «ζυμώνουν» τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ο εθελοντισμός είναι το εργαλείο κινητοποίησης των πολιτών του τόπου, σε περιόδους ειρήνης.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καταχά «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ανακοίνωσε στο ετήσιο «ΑΝΤΑΜΩΜΑ» των Καταχιωτών (24/8/2024) την πρόθεσή του τα οργανώσει το Συνέδριο «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ», στον Καταχά, 15-16 Νοεμβρίου 2025 και ξεκινά τη διαδικασία ενημερώσεων και συναντίληψης με πρόσκληση για τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, στις 19:00, στη Βιβλιοθήκη της Κοινότητας Καταχά, με φροντίδα της κυρίας Αγγέλας Κουλαουζίδου (6942292468, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
Συνήθως σε περιόδους εντάσεως και πολέμου, η κοινωνική συνοχή γίνεται εντονότερη και οι συγκάτοικοι συνεργάζονται για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και επιβίωση. Η Ελλάδα, από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν μονίμως σε μια κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης διότι ήταν μονίμως το σύνορο κοσμοθεωριών και πολιτισμών μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ανάχωμα και κυματοθραύστης στην προσπάθεια εξάπλωσης τότε της Περσικής Ανατολής προς τη Δύση, ανάχωμα και σύνορο της ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής ροής ανατολικών (κοσμοθεωριών, θρησκειών και ανθρώπων) προς τη Δύση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και δημογραφικά το σύνορο μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι η Ελλάδα, καθόσον για να ανανεωθεί μια κοινωνία απαιτείται ένας συντελεστής Κ=2,1 παιδιά ανά γυναίκα σε ηλικία αναπαραγωγής (18-54). Ο κόσμος όλος κινείται με έναν μεγάλο συντελεστή Κ=4. Δίπλα μας η Μέση Ανατολή, που βράζει, ακόμα και πολεμικά, έχει συντελεστή Κ=8 (!), και η Ελλάδα, που εφάπτεται στο «καζάνι» με μόλις Κ=1,2 καλείται να επιτελέσει τον διαχρονικό της ρόλο. Ανάμεσα στους στόχους ενός προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης Υπαίθρου θα πρέπει να είναι και η δημογραφική σταθεροποίηση ή έστω εξομάλυνση της σύνθεσης των κατοίκων ενός τόπου.
Σε ένα έργο των προγραμμάτων MED της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη δεκαετία μελετήθηκε (συντονιστής ο κύριος Άκης Καλιατζίδης) η διαδικασία δημιουργίας ελκυστικών χωριών ώστε να αναστραφεί η δημογραφική διολίσθηση και να προσελκυστούν συμπολίτες από άλλες αστικές περιοχές αλλά και να μείνουν οι ντόπιοι κάτοικοι. Στόχος ήταν η υποστήριξη της ενδογενούς Τοπικής Ανάπτυξης Υπαίθρου στη Μεσόγειο, η οποία προαπαιτεί επαρκή-λειτουργική τοπική κοινωνία και βέβαια ικανοποιητική τοπική κατανάλωση. Και δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι Τοπική (Κοινοτική) Ανάπτυξη Υπαίθρου σημαίνει ευημερία των κατοίκων ενός τόπου στην ύπαιθρο.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καταχά «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», με πρόεδρο την κυρία Ράνια Κωτίδου, ανέθεσε στο μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, κύριο Παναγιώτη Κουλαουζίδη (6943101070, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) την Οργάνωση Επιτροπής προετοιμασίας του Συνεδρίου «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ», στον Καταχά, 15-16 Νοεμβρίου 2025.
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, στις 19:00, στη Βιβλιοθήκη της Κοινότητας Καταχά, ξεκινά η ενημέρωση εκπροσώπων πολιτιστικών και άλλων φορέων.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus