post.jpg

 

Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν μονίμως ως επάγγελμα τη «σωτηρίαν της πατρίδος». Γι’ αυτό και αποφεύγουν επιμελώς να τη σώσουν. Μετά τη σωτηρίαν δεν θα είχαν επάγγελμα… Γεώργιος Σουρής.

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις ΖΩΟΝΟΣΩΝ ή/και το πρόβλημα των επιδοτήσεων, όταν μόνο σε ένα νησί δηλώνουν 7.000.000 ζώα. Υ.Γ. Με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων. Argiris Bairachtaris. Facebook, 13/11/2024.

Η δημόσια υγεία είναι ευθύνη των δημόσιων ιατρών, κτηνιάτρων και υγειονομικών αλλά η αποτελεσματική λειτουργία τους μπορεί να ασκηθεί τόσο από τους δημόσιους υπαλλήλους όσο και από τους ιδιώτες κτηνιάτρους (κτηνίατρος εκτροφής με ουσιαστικές αρμοδιότητες), πάντα υπό την εποπτεία του δημόσιου τομέα. Ίσως ΔΕΝ χρειάζονται προσλήψεις κτηνιάτρων, απλά ενεργοποίηση του κτηνιάτρου εκτροφής με διευρυμένες αρμοδιότητες. Η μέχρι σήμερα «ταχεία διασπορά ζωονόσων στην Ελλάδα» υποδεικνύει πιθανή αναποτελεσματικότητα (παθητική ή μήπως συντεχνιακά σχεδιαζόμενη;) του συστήματος δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Είναι περίεργα τα επίμονα αιτήματα προσλήψεων από μια συντεχνία που από ότι φαίνεται είναι υπεύθυνη για την προστασία από τις ζωονόσους (πανώλης, ευλογιά, καταρροϊκός κ.λπ.). Παραφράζοντας τον γνωστό Γ. Σουρή, θα μπορούσε να γραφεί: «Οι Έλληνες κτηνίατροι του δημοσίου έχουν ως επάγγελμα τη «σωτηρίαν της ελληνικής κτηνοτροφίας». Γι’ αυτό και αποφεύγουν επιμελώς να τη σώσουν. Μετά τη σωτηρίαν δεν θα είχαν επάγγελμα, ενώ τώρα μπορούν να ζητούν αύξηση προσλήψεων…».

Ο αλευροσκώληκας της Κένυας, που ευδοκιμεί στην Αφρική, μπορεί να τρώει και να χωνεύει με άνεση πλαστικό! Διαπιστώθηκε πως οι προνύμφες μπορούσαν να καταναλώσουν σχεδόν το 50% του πολυστυρενίου με το οποίο τρέφονταν, με την απόδοσή τους να αυξάνεται, όταν το πλαστικό ήταν αναμιγμένο με πίτουρο ή φλοιούς σιτηρών. Τα βακτήρια που ζουν στο έντερο του αλευροσκώληκα διασπούν τα πολύπλοκα πολυμερή του πολυστυρενίου, μετατρέποντάς το σε απλούστερες ενώσεις τις οποίες ο αλευροσκώληκας μπορεί να επεξεργαστεί χωρίς να πάθει βλάβη. Αυτά τα βακτήρια παράγουν ένζυμα, ικανά να αφομοιώσουν το πλαστικό, και έτσι η αύξηση του αριθμού αυτών των βακτηρίων ή των ενζύμων στους αλευροσκώληκες θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους στην επεξεργασία του πλαστικού, χωρίς να βλάπτει τα ίδια τα έντομα. Η έρευνα μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια μελλοντική πορεία μετατροπής του πλαστικού σε υψηλής αξίας πρωτεΐνη εντόμων για ζωοτροφές. Ε. Ντοτόνο. Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων. Scientific Reports. Live Science. ecozen.gr, 14/11/2024.

Ένας σοφός έχει πει: «Για να χτίζεις μια χώρα πρέπει πρώτα να χτίζεις τους ανθρώπους. Επειδή το σχολείο, μετά την οικογένεια, είναι το δεύτερο εργαστήριο στο οποίο χτίζεται ο άνθρωπος, κάποιος έγραψε τον παρακάτω ωραίο αραβικό λόγιο για τη διδασκαλία στα σχολεία: «Όταν λείπεις από τους μαθητές και σε περιμένουν με ανυπομονησία να μπεις στην αίθουσα, είσαι επιτυχημένος δάσκαλος. Όταν επικρατεί σιωπή τη στιγμή που παραδίδεις το μάθημα, είσαι επαγγελματίας δάσκαλος. Όταν κανείς δεν αργεί στο μάθημά σου, είσαι εξαιρετικός δάσκαλος. Όταν οι μαθητές σού αποκαλύπτουν τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους, είσαι δάσκαλος της εμπιστοσύνης και μπορείς να χτίζεις νέα γενεά με αρχές. Όταν οι μαθητές είναι αφοσιωμένοι στο μάθημά σου και παίρνουν τους υψηλότερους βαθμούς, να ξέρεις ότι είσαι  ο ανώτερος δάσκαλος. Όταν έχεις όλες αυτές τις ιδιότητες, τότε πρόκειται να γίνεις αγγελιοφόρος, και αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο δασκάλου. Η διδασκαλία είναι το μόνο επάγγελμα που παράγει όλα τα επαγγέλματα.» Νταράουσε Μωχάμεντ. Facebook, 12/11/2024.

Ο Ιταλός δύτης Enzo Maiorca στη θάλασσα της Siracusa αισθάνθηκε κάτι να τον χτυπάει στην πλάτη. Γύρισε και είδε ένα δελφίνι. Το δελφίνι καταδύθηκε κι ο Enzo ακολούθησε. Σε βάθος δώδεκα μέτρων, παγιδευμένο σε έναν κλοιό, βρισκόταν ένα άλλο δελφίνι. Κατάφερε με τη γυναίκα του να το ελευθερώσει. Τα δελφίνια μπορούν να κρατηθούν κάτω από το νερό για μέχρι δέκα λεπτά και μετά πνίγονται. Το εγκλωβισμένο δελφίνι ήταν θηλυκό, το οποίο σύντομα γέννησε. Το αρσενικό τούς περικύκλωσε και όρθιο μπροστά στον Enzo άγγιξε το μάγουλό του (σαν φιλί), μια χειρονομία ευγνωμοσύνης. «Μέχρι ο άνθρωπος να μάθει να σέβεται και να επικοινωνεί με τον κόσμο των ζώων, δεν θα μπορέσει ποτέ να γνωρίσει τον πραγματικό του ρόλο σε αυτήν τη γη». Enzo Maiorca.

Λοιπόν σε όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι οι κτηνοτρόφοι βοηθιούνται, ότι πάντα παραπονιούνται πως ζουν με ενισχύσεις και επιδοτήσεις και ότι υπάρχουν πολλές πιο δύσκολες δουλειές, τους καλώ να έρθουν και να ζήσουν τις ζωές μας έστω και 15 μέρες. Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να αρχίσουν να συνειδητοποιούν πόσο μαγευτικό και παθιασμένο είναι το επάγγελμά μας αλλά και ότι κανένα άλλο επάγγελμα, όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν απαιτεί τόσες πολλές σωματικές (πολύ συχνά μέχρι να χάσεις τη ζωή σου), ψυχικές και οικονομικές θυσίες. Και ότι όχι, δεν παραπονιόμαστε, αντιθέτως αγωνιζόμαστε καθημερινά για τις φάρμες μας, τα ζώα μας, 365 ημέρες πρωί-βράδυ και σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ξενύχτι στη γέννα και σε ασθένειες, και είμαστε περισσότερο με τα ζώα μας παρά με την οικογένειά μας. Γι' αυτό λοιπόν… Απαιτούμε μόνο να μας φέρονται όπως μας αξίζει, τίποτα παραπάνω. Κουτής Ιωάννης, κτηνοτρόφος. Facebook, 12/11/2024.

Σε 10.214 ανήλθαν οι επισκέπτες της Food & Drinks by Detrop (1-3/11/2024, Θεσσαλονίκη). Συμμετείχαν εμπορικοί επισκέπτες από 33 χώρες. Οι συναντήσεις B2B ήταν 800. Τα Golden Olive Events με το 3rd Olive Trophies 2024, το Olive Oil Bar, και βραβεύσεις, διοργανώθηκαν από τη Λέσχη Φίλων Ελαιόλαδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ. Η Food & Drinks by Detrop συγκέντρωσε 250 εκθέτες από 19 χώρες  (Ελλάδα, Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ιορδανία, Κύπρος, Ουγγαρία, Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Ολλανδία, Τυνησία και Φινλανδία), φιλοξένησε τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Βόρειου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ υποδέχτηκε 90 ξένους Hosted Buyers και 30 αγοραστές από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. 8/11/2024.

Μια ομάδα οργανωμένων κτηνοτρόφων κατέγραψε στις 13/11/2024 την ανάγκη να ακουστούν από τον ΥπΑΑΤ και από τον Πρωθυπουργό οι λόγοι, οι υπεύθυνοι και η απαίτηση για συμμετοχή των κατόχων ζώων (κτηνοτρόφοι) στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Είχε σχεδιαστεί για τις 27 Νοεμβρίου 2024, διαδικτυακά.

Βιβλίο «Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα» των Van Dijk, G., Σεργάκη, Π., Μπαουράκης, Γ., & Παπαϊωάννου, Ε. (2024). Ελεύθερο από τις εκδόσεις Κάλλιπος, ISBN 978-618-228-266-3, http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-1010.

Δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα το 2023 (-16%), που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, όταν άλλες χώρες κατόρθωσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους σημαντικά. Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στη δυσμενέστερη θέση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί η ελληνική γεωργία αντιμετωπίζει συνεχή συρρίκνωση, η οποία πλήττει όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά απειλεί και τη διατροφική επάρκεια της χώρας. Αυτά αναδεικνύουν τις χρόνιες ελλείψεις στρατηγικού σχεδιασμού και την αποτυχία της κυβέρνησης να στηρίξει αποτελεσματικά τον αγροτικό τομέα. Eurostat. agrocretanews.gr, 18/11/2024.

«Το 35% των ιδιοκτητών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην EE στερούνται επαρκών δεξιοτήτων διαχείρισης αγροκτημάτων. Δεν μιλάμε για εκπαίδευση ή για γνώσεις αλλά για δεξιότητες-skills». Monika Stanisheva -Green Trasition Forum. Η νέα τάξη της ΑΙ στα συστήματα Αγρδιατρφής. Συνέδριο AgriBusiness. ΕΒΕ Αθηνών, 22/11/2024.

Πρόσκληση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Πρωθυπουργό για τις 27 Νοεμβρίου 2024, στις 20:30, απηύθυναν οι κτηνοτρόφοι μετά τη Συνέντευξη Τύπου στις 21/11/2024. Η ενιαία υγεία δείχνει να ακολουθεί αναποτελεσματικές διαδικασίες. Ακόμα και στην ακριβή καταγραφή των ζώων, υπάρχουν περιοχές που τα παραγωγικά ζώα είναι «κλεισμένα» σχεδόν έξι μήνες, έχουν εξαντληθεί οι χειμερινές προμήθειες (πριν τον χειμώνα), οι υπεύθυνοι για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν «πληρώνουν-αποζημιώνουν» για τις συνέπειες των αποφάσεών τους, οι κάτοχοι των παραγωγικών ζώων (κτηνοτρόφοι) δεν μετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για τα αίτια και τους υπεύθυνους της συνεχιζόμενης «καταστροφής» ζωικού κεφαλαίου και κτηνοτρόφων.

Υπάρχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο εθελοντές στον κόσμο που αφιερώνουν τον χρόνο, τις δεξιότητές τους και το πάθος τους για να κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος. Είναι συχνά οι πρώτοι που δρουν σε στιγμές κρίσης. Δημιουργούν κοινωνικούς δεσμούς και δίνουν φωνή σε περιθωριοποιημένες-ευάλωτες ομάδες. Βοηθούν στην οικοδόμηση ανθεκτικών κοινοτήτων, εξοπλίζουν τους ανθρώπους κατά των φυσικών καταστροφών, της πολιτικής αστάθειας, των οικονομικών συγκρούσεων και άλλων πιέσεων. Οι ενήλικοι πρόσκοποι προσφέρουν πολλά στον εθελοντισμό και οι εθελοντές για οικονομική και κοινωνική τοπική ανάπτυξη δρουν καθημερινά…

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn