13.11_stentoras2_I_900x600.jpg

 

«Ένας από τους πρώτους όρους της ευτυχίας είναι ότι η σύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση δεν θα σπάσει» (Λέων Τολστόι).

«Ιδιαίτερη σημασία για την ευρωστία των αμπελώνων έχει ο συνδυασμός της ποικιλίας με τη μικροχλωρίδα που επικρατεί σε ένα συγκεκριμένο έδαφος. Το φυτό αλληλεπιδρά με αυτήν τη μικροχλωρίδα και συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής μικροοργανισμών που απαντούν τόσο στο υπόγειο (ρίζες) όσο και στο υπέργειο τμήμα του (κορμός, φύλλα, άνθη και καρποί). Η εδαφική μικροχλωρίδα είναι ένας από τους βασικούς δείκτες ποιότητας του εδάφους, με ενεργό ρόλο στη δέσμευση θρεπτικών συστατικών, π.χ. αζώτου (Ν), στην αποσύνθεση οργανικής ύλης, στην αντιμετώπιση των παθογόνων κ.λπ., ενώ οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεσή της είναι ποικίλοι, όπως τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του εδάφους, το υψόμετρο, το κλίμα, οι καλλιεργητικές πρακτικές κ.ά.» (Οινολογία, oinologia.gr, 23/10/2024).

Οι επαναλαμβανόμενες επιδημίες που εξελίσσονται σε πανδημίες προβληματίζουν. Κάποιος ευφυής θα μπορούσε να συσχετίσει την έξαρση ασθενειών με την υπερβολική «απολύμανση». Η καταστροφή του μικροβιώματος στο οικοσύστημα που μας περιβάλλει αλλά και η εύκολη αλλαγή περιβάλλοντος λόγω μεταφορικών μέσων ίσως να αποτελούν μια σημαντική παράμετρος. Ταυτόχρονα, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων λόγω μονοκαλλιέργειας και επιλογών, όπως η απομάκρυνση των στάβλων και η απαγόρευση των οικόσιτων ζώων, μπορεί να λειτουργεί καταλυτικά για την αύξηση των πανδημιών. Και από αυτά τα γεγονότα ωφελούνται οι «έμποροι» των ευκαιριών κερδοσκοπίας (Θεσσαλονίκη, 26/10/2024).

Υπάρχει ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη κατανομή των ωφελειών του τουρισμού στις τοπικές κοινωνίες και να μην πηγαίνουν αυτές σε τρίτους. Το 50% έως 80% των τουριστικών εσόδων διαφεύγουν από τους προορισμούς. Η έκθεση με τίτλο «Creating Equitable Destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities» καλεί για ισχυρότερη διακυβέρνηση στους προορισμούς μετά και τις διαδηλώσεις κατά του τουρισμού που καταγράφηκαν σε πολλούς προορισμούς. Ο τουρισμός βασίζεται σε δημόσιους πόρους τους οποίους χρησιμοποιεί, διατηρεί με κοινωνική άδεια τη λειτουργία του, και η διαχείρισή του πρέπει να καθοδηγείται από τις τοπικές ανάγκες. Πρέπει ο τουρισμός να συμβάλλει στην αστική ανάπλαση, την ανάπτυξη δημόσιων υποδομών και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. (CELTH, Travel Foundation. Χ. Λαΐνοπούλου. tornosnews.gr, 22/10/2024, σ.σ.: Mέχρι σήμερα οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Ελλάδα συμπεριφέρονται ως αποικιοκράτες οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για την εκταμίευση χρημάτων και όχι για τη βιωσιμότητα του χώρου και του τοπικού συστήματος.)

Με εκνευρίζει ο τρόπος που μας χειραγωγούν τα social media. Το κινητό μου τηλέφωνο έκανε «φραγή εισερχομένων κλήσεων», χωρίς καμιά εντολή μου, χθες το βράδυ, την ημέρα της ονομαστικής μου εορτής. Επανήλθε αφού απλά το έκλεισα και το άνοιξα ξανά. Το προφίλ μου στο Facebook μού απαγόρευσε να απαντώ (σχολιάζω) στις πολυάριθμες ευχές λόγω ονομαστικής μου εορτής για να με προφυλάξει από κυβερνοεπίθεση, όπως έγραψε. Απαράδεκτο, αλλά είμαι ανήμπορος να αντιδράσω. Απλά υφίσταμαι απαράδεκτες μεθοδεύσεις από έναν ιδιώτη πάροχο μιας κάποιας υπηρεσίας – αφού κατόρθωσε να την κάνει σημαντική (27/10/2024).

Μεγάλη προσπάθεια γίνεται για την προώθηση των ντόπιων προϊόντων. Φιλότιμοι δημόσιοι υπάλληλοι αξιοποιούν διαθέσιμα κονδύλια για εκθέσεις και αποστολές. Εάν ήταν καλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι για επιχειρηματίες, θα ήταν παραγωγοί και όχι υπάλληλοι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ΔΕΝ είναι κατάλληλοι για την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Τοπικοί παραγωγοί πρέπει να έχουν την ευθύνη στις εκθέσεις και ίσως κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι να βοηθούν επικουρικά στις διαδικασίες…

Ανατέθηκε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς» στο πλαίσιο του προγράμματος «Ύδωρ 2.0». Το έργο σε όρους καθαρής αξίας είναι ύψους 169.500.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), με επιπλέον παράλληλη χρηματοδότηση 51.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή συνολικά 220.500.000 ευρώ, για 25 χρόνια από σήμερα, και καλύπτει 56.000 στρέμματα (ΥπΑΑΤ, 25/10/2024).

Η λίστα με τις 10 υπερτουριστικές πόλεις του κόσμου είναι: 1) Πουκέτ (Ταϊλάνδη) – 118,5 τουρίστες/κάτοικο, 2) Πατάγια (Ταϊλάνδη) – 98,7 τουρίστες/κάτοικο, 3) Κράμπι (Ταϊλάνδη) – 72,2 τουρίστες/κάτοικο 4) Μούγλα (Τουρκία) – 40,2 τουρίστες/κάτοικο, 5) Χουργκάντα (Αίγυπτος) – 28,6 τουρίστες/κάτοικο, 6) Μακάου (Κίνα) – 26,9 τουρίστες/κάτοικο, 7) Ηράκλειο (Ελλάδα) – 22 τουρίστες/κάτοικο, 8) Βενετία (Ιταλία) – 21,3 τουρίστες, 9) Ρόδος (Ελλάδα) – 20,3 τουρίστες/κάτοικο και 10) Μαϊάμι (ΗΠΑ) –  18,6 τουρίστες/κάτοικο. Ο υπερτουρισμός έχει καταπονήσει τις υποδομές, τα αξιοθέατα ασφυκτιούν και το κόστος της στέγασης έχει αυξηθεί (Money Transfers, HuffPost Grecce, 24/10/2024).

Ο κύριος Λεωνίδας Πολυμενάκος, αντιπρόεδρος της εταιρίας Maxouli ΑΕ, έδωσε τον «σφυγμό της αγοράς ελαιολάδου» στο www.olivenews.gr, όπου μεταξύ των σημαντικών σημείων επισήμανε για τη νέα ελαιοκομική χρονιά 2024/25 τα εξής: 1) Η παραγωγή του ελαιολάδου για την περιοχή της νότιας Λακωνίας δείχνει ότι θα είναι μεγαλύτερη από την περσινή χρονιά. 2) Φαίνεται ότι θα έχουμε και μια καλή ποιοτικά χρονιά. (3) Αρνητικές είναι οι νέες συνθήκες που οριοθετούνται στα MOSH – MOAH. (4) Οι τιμές του ελαιολάδου δείχνουν αυτήν τη στιγμή να είναι καθοδικές με την ελπίδα να μην κατέβουν τόσο ώστε να υπάρξει εγκατάλειψη της καλλιέργειας. 5) Ελπίζουμε να υπάρξει ένας εξορθολογισμός στην τιμή του ελαιολάδου στο ράφι, που θα βοηθήσει στην αύξηση της κατανάλωσής του (Λ. Πολυμενάκος, olivenews.gr, 21/10/2024).

Πατριωτισμός είναι ν’ αγαπάς την πατρίδα σου σεβόμενος την αγάπη του άλλου για τη δική του πατρίδα, να τιμάς ό,τι κληρονόμησες από τις προηγούμενες γενιές, αλλά με κριτικό τρόπο, προσαρμόζοντας την ουσία των αξιών στο σήμερα, βάζοντας το δικό σου λιθαράκι στη συλλογική δημιουργία, έχοντας, εκτός από εθνική, και κοινωνική συνείδηση. Πέραν όλων αυτών, να είσαι και πολίτης του κόσμου… Πατριωτισμός είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και αυτή η αγάπη να ακτινοβολεί στους αποδέκτες των ιδεών και των πράξεών σου… (V. Nitsiakos, Facebook, 27/10/2024)

Η ελληνική κοινωνία, όπως και κάθε άλλη, αποτελείται από πολίτες που διαμορφώνουν την οικονομία και την κοινωνική της συνοχή μέσα από τις καθημερινές τους πράξεις και επιλογές. Συχνά, όμως, παραβλέπουμε τη δική μας ευθύνη και αναζητούμε ενόχους εκτός του εαυτού μας. Ο δημόσιος διάλογος περιστρέφεται γύρω από τα προβλήματα του κράτους, των πολιτικών και της διοίκησης, αλλά παραμερίζουμε το γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι, ως πολίτες, συμβάλλουμε σε αυτά τα προβλήματα και έχουμε τη δύναμη να τα αλλάξουμε (Δρ. Γ. Κιτσολέρης, καθηγητής οικονομολόγος. huffingtonpost.gr, 25/10/2024).

Η σημασία της φυτοποικιλότητας στην επιλογή δίαιτας των βοσκόντων ζώων και στο περιβάλλον καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τη θρεπτική αξία της καταναλισκόμενης βοσκήσιμης ύλης. Μια βοσκήσιμη ύλη που συντίθεται από ποικίλα φυτά και βιοχημικά συστατικά (πρωτογενή και δευτερογενή συστατικά) στις ενδεδειγμένες ποσότητες συντελεί σε περισσότερα οφέλη για τα ζώα και το περιβάλλον απ’ ό,τι εκείνη που συντίθεται από λίγα φυτά ή ένα(!) φυτό. Τα ζώα κατά τη βόσκηση επιλέγουν τη δίαιτα που αυτά τελικά επιλέγουν και αυτό έχει διαχειριστικές συνέπειες για τα βοσκόμενα οικοσυστήματα, τα ζώα και το περιβάλλον (Δρ Θ. Παπαχρήστου, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, σελ. 66, Κτηνοτροφία, 7/2024).

Το 97% του νερού πάνω στη γη είναι αλμυρό. Το 85% του μη αλμυρού - γλυκού νερού χρησιμοποιείται στην άρδευση, άρα η έλλειψη του νερού περισσότερο μεταβάλλει επί τα χείρω τις συνθήκες δραστηριοποίησης και λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα. Μόνο το 1% του συνολικού νερού στη γη είναι διαθέσιμο γλυκό νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση και τη συνέχιση της ζωής. Ο άνθρωπος αποτελείται κατά 75% από νερό. Με βάση τον δείκτη υδατοπόνησης Falkenmark, μια χώρα ή περιοχή λέγεται ότι αντιμετωπίζει «υδατοπόνηση» όταν η ετήσια παροχή νερού πέφτει κάτω από 1.700 κυβικά μέτρα ανανεώσιμων υδατικών πόρων ανά άτομο ανά έτος. Όταν η παροχή νερού πέφτει κάτω από 1.000 κυβικά μέτρα ανά άτομο ανά έτος, η περιοχή αντιμετωπίζει λειψυδρία. Η παγκόσμια λειψυδρία είναι η γεωγραφική και η χρονική αναντιστοιχία μεταξύ της ζήτησης και της διαθεσιμότητας του γλυκού νερού. Η αλόγιστη υιοθέτηση του μοντέλου της βιομηχανικής επανάστασης αποδεικνύεται καταστροφικό για την ισορροπία στον πλανήτη, όπου ανισορροπία σημαίνει «θάνατος» στον τόπο και στον πλανήτη.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn