md_30_10_900Χ600.jpg

 

Ο πρώτος Επαγγελματικός Αμπελοοινικός Οδηγός της Ελλάδας «Vitis» (https://vitis.gr/) διαθέτει πλέον τον δικό του ιστότοπο! Όσοι θέλουν μπορούν να περιηγηθούν στις ηλεκτρονικές σελίδες του και να στείλουν τις παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη ή και -γιατί όχι;- νέες ιδέες.

Η ΕΝΙΑΙΑ ΥΓΕΙΑ πετυχαίνει μόνο με την ενιαία υγεία των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και των ζώων. Χωρίς ζώα ΔΕΝ υπάρχει ενιαία υγεία. Μια ακόμα ισχυρή συμβολή των παραγωγικών ζώων στην ανθρώπινη κοινωνία.

Εμβόλιο με βακτήρια «υπόσχεται» ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο. Τα προβιοτικά βακτήρια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα κατηγορία εμβολίων κατά του καρκίνου που εκμεταλλεύονται τις φυσικές ιδιότητες των βακτηρίων για να στοχεύσουν στον όγκο. Αυτά τα εμβόλια μπορούν να εξατομικευτούν ώστε να επιτίθενται στον πρωτογενή όγκο και τις μεταστάσεις σε κάθε άτομο αλλά και να αποτρέψουν μελλοντικές υποτροπές του καρκίνου. Τα βακτήρια έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα ως θεραπευτικό μέσο σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε αρχικό στάδιο. Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Nature. ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 18/10/2024. (Σ.σ.: Τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε κτηνοτροφική μονάδα έχουν το 100% της ανοσίας. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε απόσταση μέχρι 300 μέτρα από στάβλο έχουν ανοσία μειωμένη κατά 30%. Τα υπόλοιπα παιδιά ΔΕΝ παρουσιάζουν ανοσία. Φαίνεται ότι το αποστειρωμένο περιβάλλον δεν μας προστατεύει. Χρειαζόμαστε «απελπισμένα» στάβλους μέσα στον οικιστικό ιστό ή έστω στην περιαστική περιοχή για μετριασμό ακόμα και του καρκίνου…

Σουβάλες είναι τα μικρά φράγματα χαμηλού ύψους για συγκράτηση του νερού κατά μήκος των κοιτών ρεμάτων περιοδικής ροής. Σε τόπους όπου το νερό ήταν σπάνιο αγαθό, οι κοινότητες εφάρμοζαν ποικίλες πρακτικές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας. Η δράση «ΣΟΥΒΑΛΕΣ» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Med-RESET (Mediterranean REsilient inSular Ephemeral sTreams) που στοχεύει στην επαναφορά της παραδοσιακής πρακτικής της κατασκευής λίθινων αναβαθμών σε ρέματα εφήμερης ροής σε άνυδρα νησιά της Μεσογείου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή ενός δικτύου 50 λίθινων υδροφραγμάτων μικρής κλίμακας (σουβάλες) μέσα από ένα συμμετοχικό έργο στο ρέμα Μαυρουδή στον Κάμπο της Ίου. Το Med-RESET πραγματοποιείται με την υποστήριξη του DIMFE – Donors’ Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems και συγχρηματοδότηση από τον Δήμο Ιητών. Το έργο συντονίζει το MedINA και υλοποιείται σε συνεργασία με τους εταίρους Boulouki, Save Ios και WWF Hellas. Το συμμετοχικό έργο έχει δύο σκέλη: Α) Μαθητεία νέων τεχνιτών/ριών: 4-22 Νοεμβρίου 2024 και Β) 5ήμερο βιωματικό εργαστήριο: 12-16 Νοεμβρίου 2024. Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 211 1828348. atlantea.news, 20/10/2024.

Η χωροταξία είναι η λυδία λίθος για την ανάπτυξη κάθε περιοχής. Η βιωσιμότητα είναι πάντα κερδοφόρα για το μέλλον. Ν. Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας. Ο Δείκτης Εθνικής Ευτυχίας καθορίζει τις αναπτυξιακές πολιτικές του Μπουτάν. Προτεραιότητα στο Μπουτάν είναι η ευτυχία και η ευημερία των πολιτών αντί για την οικονομική ανάπτυξη με παραδοσιακούς δείκτες όπως το ΑΕΠ. Tshering Tobgay, Πρωθυπουργός Μπουτάν. Reimagine Tourism in Greece, Καθημερινή. atlantea.news, 17/10/2024. (Σ.σ.: Η χωροταξία στην Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει τις σταθερές χρήσεις γης για παραγωγή τμήματος της απαραίτητης τροφής για την επισιτιστική ασφάλεια μιας τοπικής κοινωνίας, δηλαδή χώρους για καλλιέργειες και βοσκήσιμες γαίες για παραγωγή των απαραίτητων ζωικών τροφίμων).

Πριν από έναν χρόνο περίπου, η Κοινή Διακήρυξη για τη Βιώσιμη Γεωργία και τα Ανθεκτικά Συστήματα Τροφίμων της COP28, που προσυπέγραψαν 159 κράτη, αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού στην προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης. Οι αγρότες είναι οι ουσιαστικοί διαχειριστές (σ.σ.: ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ) του φυσικού περιβάλλοντος και χρειάζονται εργαλεία και τις κατάλληλες δεξιότητες για να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την πράσινη μετάβαση. Σήμερα στην Ελλάδα μόλις το 2,9% των νέων αγροτών (<35 ετών) έχουν πλήρη γεωργική εκπαίδευση, έναντι 21,7% στην ΕΕ. Ως χώρα έχουμε το πιο κατακερματισμένο, ασθενές και αναποτελεσματικό σύστημα μεταφοράς τεχνογνωσίας στον πρωτογενή τομέα. Χρειαζόμαστε άμεση αναμόρφωση (σ.σ.: Υπάρχει;) του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης στον γεωργικό τομέα. Ε. Λαζαρίδου. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 19/10/2024.

Το νέο µοντέλο ενίσχυσης της παραγωγικότητας αφορά την αµυντική βιοµηχανία και ροµποτική, τα µέταλλα, τα δοµικά υλικά και τον εξοπλισµό κτιρίων για τις πράσινες πόλεις του µέλλοντος, τη ναυπηγοεπισκευή, τη φαρµακοβιοµηχανία και βιοτεχνολογία αιχµής, την παραγωγή εξοπλισµού για ΑΠΕ και την ενεργειακή εξοικονόµηση, τον αγροδιατροφικό τοµέα που παράγει τελικά προϊόντα, τις εφαρµογές λογισµικού, Τεχνητής Νοηµοσύνης και ψηφιακής οικονοµίας και τις µονάδες έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων πολυεθνικών εταιριών. Αυτοί είναι µερικοί από τους κρίσιµους τοµείς που επηρεάζουν το νέο παραγωγικό μοντέλο. Τ. Θεοδωρικάκος υπουργός Ανάπτυξης & Κ. Μητσοτάκης, πρωθυπουργός. Απογευματινή της Κυριακής. ka-business.gr, 20/10/2024. (Σ.σ.: Το «πάρτυ» της μεταποίησης και των υπηρεσιών δεν είναι επαρκής βάση για μια αναπτυξιακή προοπτική. Χωρίς να παράγονται τοπικά επαρκείς τροφές για επισιτιστική ασφάλεια, όλα, ανεξαιρέτως όλα, είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια χωρίς να περιλαμβάνεται πουθενά η ευημερία των κατοίκων του τόπου. Πρόκειται για λάθος μοντέλο).

H COPA-COGECA τονίζει: «Απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου που προτείναμε για 0% νοθεία στο μέλι της ΕΕ έως το 2030. Η νοθεία μελιού ευημερεί καθώς κάποιοι επιτήδειοι έμποροι κυκλοφορούν κινέζικα και ουκρανικά μέλια, τα οποία επέτρεψε η Ευρώπη να εισάγονται χωρίς δασμούς μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτά τα μέλια είναι πάμφθηνα και μηδαμινής θρεπτικής αξίας. Τα μέλια αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φιλτράρονται για να μπορούν εύκολα να περνούν τους ελέγχους ως γλυκαντικές ουσίες. Στη συνέχεια οι ουσίες αυτές αναμειγνύονται με μικρές ποσότητες μελιού, παίρνοντας τη θέση των ελληνικών ντόπιων και καθαρών μελιών στην αγορά», Κ. Λεονταράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος. Το κινεζικό και το ουκρανικό μέλι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των εισαγωγών μελιού, με συγκλονιστικά χαμηλές τιμές (1,28 ευρώ/κιλό και 1,75 ευρώ/κιλό, αντίστοιχα). OT.GR. agrocretanews.gr, 21/10/2024.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδιαίτερα των αγροτών, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής καταγγελιών για θέματα αρμοδιότητας του ΥπΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων του. Οι καταγγελίες υποβάλλονται στο gov.gr με τους εξής τρόπους, όπως διατυπώνονται στο άρθρο 4 της Υ.Α.5030/2021: (1) Ψηφιακά, στον ιστότοπο του ΥπΑΑΤ (www.minagric.gr), στη θέση «Καταγγελίες», (2) Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., (3) Μέσω της εφαρμογής του ΥπΑΑΤ για κινητές συσκευές iAGRIC, στην επιλογή «Υποβολή Αιτήματος» στην Κατηγορία «Καταγγελίες», (4) Ταχυδρομικά, προς το ΥπΑΑΤ, στην ταχυδρομική διεύθυνση Αχαρνών 2, 10432, Αθήνα, (5) Στη Γραμματεία, με αυτοπρόσωπη παρουσία ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου, στη διεύθυνση Αχαρνών 2, 10432 ΑΘΗΝΑ & (6) Τηλεφωνικά, στην τηλεφωνική γραμμή 1540. (Σ.σ.: Με προβλήματα στην ΚΓΠ-CAP, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να σέρνεται, χωρίς αγροτικά σχολεία μαθητείας, χωρίς σταθερές χρήσεις γης και χωρίς Επιμελητήρια αλλά με καταγγελίες…).

Eπικίνδυνη και σοβαρή ασθένεια η παχυσαρκία παγκοσμίως. Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα. Η παχυσαρκία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος και σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος. Συμβουλές για τη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους:

• Τρία κύρια γεύματα καθημερινά και λαχανικά στις περιπτώσεις που πεινάμε ενδιάμεσα

• Πρωινό γεύμα κάθε μέρα

• Περιορισμός στην κατανάλωση αλατιού και κρέατος

• Κατανάλωση άπαχων κρεάτων ψητών και όχι τηγανητών

• Κατανάλωση νωπών φρούτων και λαχανικών

• Όχι αλκοόλ

• Όχι ζαχαρούχα αναψυκτικά

• Όχι βούτυρο

• Αποφυγή τηγανητών

• Μαλακό, όχι σκληρό τυρί

• Μικρότερη ποσότητα φαγητού με χρήση μικρότερων πιάτων

• Όχι φαγητό όρθιοι ή κάνοντας συγχρόνως άλλες δραστηριότητες (π.χ. διάβασμα ή τηλεθέαση)

• Όχι φαγητό μετά τις 20:00

• Το τελευταίο γεύμα της ημέρας να καταναλώνεται αρκετή ώρα πριν τον ύπνο.

• Τα πράσινα λαχανικά πρέπει να τοποθετούνται σε χαμηλά ράφια. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες καλό είναι να βρίσκονται σε υψηλά ράφια, έξω από το οπτικό σας πεδίο ή σε κλειδωμένα συρτάρια. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 25/10/2024.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn