Να βρεθούν οικονομικοί πόροι αλλά και τρόπος ώστε να επανασυσταθούν οι μικρές τοπικές φάρμες (φυτικής και ζωικής κατεύθυνσης), να τονωθεί η αγροτική παραγωγή και να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος πρότεινε πριν από λίγες μέρες, σε ενδιαφέρουσα κλειστή σύσκεψη με ανθρώπους του αγροτικού χώρου, κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ, ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Εζντεμίρ. Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε αντίθετος στο σλόγκαν «grow bigger or leave», δηλαδή «ή μεγαλώνετε ή φεύγετε», προκρίνοντας τη λύση της συστηματικής ενίσχυσης των μικρών μονάδων, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην κυκλική οικονομία και θα αναζωογονήσουν την ύπαιθρο (Λ. Λιάμης, agronews.gr, 25/9/2024).
Το 2007, ο οργανισμός Silent Spring Institute δημοσίευσε κατάλογο με 216 χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν όγκους σε μαστούς τρωκτικών. Τον Ιανoυάριο του 2024 δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives επικαιροποίηση του καταλόγου αυτού. Σύμφωνα με αυτή, βρέθηκαν 921 πιθανώς καρκινογόνες χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων 642 που μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή οιστρογόνων ή προγεστερόνης, έναν άλλο γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Νέα μελέτη (Σεπτ. 2024) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Toxicology συνέκρινε την παραπάνω βάση δεδομένων με τη βάση δεδομένων FCChumon, η οποία δημιουργήθηκε από το Food Packaging Forum και καταγράφει τις χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και έχουν ανιχνευτεί στο μητρικό γάλα, στο αίμα, στα ούρα και στους ιστούς. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι 76 γνωστές ή δυνητικές καρκινογόνες ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και προέρχονται από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα μπορούν να βρεθούν στους ανθρώπους» (Jane Muncke, Food Packaging Forum, CNN, newsbeast.gr, 25/9/2024).
Στα καλύτερα σκληρά τυριά της κατάταξης του TasteAtlas βρίσκονται τα εξής ελληνικά: 2. γραβιέρα Νάξου, 3. γραβιέρα Κρήτης, 7. κεφαλογραβιέρα, 8. Σαν Μιχάλη Σύρου, 9. γραβιέρα Αγράφων, 13. κεφαλοτύρι, 14. μετσοβόνε, 17. λαδοτύρι Μυτιλήνης και πολλά άλλα (www.tasteatlas.com/hard-cheeses, September 2024).
Στην Ελλάδα έχουν χαρακτηριστεί «βιολογικές» καλλιέργειες: 3.628.250 στρέμματα το 2014 και 9.248.520 στρέμματα το 2022. Στην κτηνοτροφία: καταμετρημένα ζώα που εκτρέφονται βιολογικά είναι 2,8 εκατομμύρια, από τα οποία το 67,3% αφορά πρόβατα, το 19,6% κατσίκες, το 6,6% κότες, το 6,4% αγελάδες και το 0,1% χοίρους. Και οι αγρότες από 23.429 το 2012 έφτασαν τους 60.993 το 2022. (ΥπΑΑΤ, 25/9/2024, σ.σ.: Πόση είναι η ποσότητα βιολογικών που φτάνει στην αγορά είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα.)
Τα πρακτικά με τις παρουσιάσεις από το πολύ ενδιαφέρον συνέδριο «Ο Υμηττός αύριο. Προστασία, διαχείριση και διασύνδεση με την κοινωνία» δημοσιεύονται από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) στο https://www.geotee.gr/lnkfiles/flipbooks/20240913/YMHTTOS/INDEX.html#p=1
Μικρή η συγκομιδή σταφυλιών στην Ιταλία και μεγάλος ο κίνδυνος κάποιοι συνεταιρισμοί να εξαφανιστούν, όπως στη Σικελία η Cantina Europa. Με 6.000 στρέμματα αμπελώνων και 1.500 συνεταιριστές, το συνεταιριστικό οινοποιείο αναγκάστηκε να κλείσει. «Κάποιοι συνεταιρισμοί θα εξαφανιστούν. Στη Σικελία, δεν υπάρχουν αρκετά σταφύλια. Αλλά συνολικά, όταν υποφέρουν από χαμηλή σοδειά για δύο συνεχόμενα χρόνια και τα πάγια έξοδα αυξάνονται, τα ιταλικά οινοποιεία δυσκολεύονται να επιβιώσουν, ειδικά εκείνα του κέντρου-νότου. Σε ορισμένες περιοχές η αμπελοκαλλιέργεια δεν είναι πλέον κερδοφόρα. Κοστίζει περισσότερο η παραγωγή των σταφυλιών παρά η πώλησή τους. Αναμφίβολα θα δούμε πολλούς εγκαταλελειμμένους αμπελώνες στο μέλλον» (ΚΕΟΣΟΕ, 30/9/2024).
Το γεγονός ότι κάθε φορά που αλλάζει ένας υπουργός είναι σαν να αρχίζουν όλα από την αρχή και δεν υπάρχει καµιά συνέχεια στις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής και στις θέσεις που υπερασπιζόµαστε στις Βρυξέλλες είναι ένα θέµα. Με αυτή την έννοια, οι θέσεις που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κύριος Κων. Τσιάρας στο τελευταίο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ έχουν το ενδιαφέρον τους, είναι σαν να ακούς έναν άνθρωπο που µέχρι χθες δεν είχε καµιά απολύτως σχέση µε τα αγροτικά και ξαφνικά ανακαλύπτει έναν καινούριο κόσμο. (Γ. Πανάγος, agronews.gr, 30/9/2024, σ.σ.: Φαίνεται ότι το μόνο σταθερό διαχρονικά είναι η έλλειψη εμφανούς σεβασμού στις αγροτικές κοινωνίες και στους αγρότες-παραγωγούς πραγματικού πλούτου για την εθνική οικονομία.)
Όταν συμμετέχεις σε μια διαδικασία, σημαίνει ότι αναγνωρίζεις τη διαδικασία και αποδέχεσαι το αποτέλεσμά της, όποιο και αν είναι αυτό. Είναι βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη ότι, αν δεν επιλεγούν οι απόψεις μου, θα αποχωρήσω (παραιτηθώ) από τη συλλογικότητα. Και είναι ακόμα πιο αισχρό, αν έχω υπογράψει ότι αντιπροσωπεύω μια συλλογικότητα και τυχόν αποχωρήσω, να μην παραδώσω τη θέση που κατέχω ως μέλος της συλλογικότητας…
Ο δήμαρχος Ρικάρντο Γκούλο του μικρού νησιού Αλικούντι (Alicudi) της Νότιας Ιταλίας χαρίζει κατσίκες σε ζωόφιλους σε νησί της Ιταλίας! Η πρωτότυπη κίνηση, η οποία συνδυάζει την προστασία της περιβαλλοντικής ισορροπίας με την αγάπη για τα ζώα, είναι μια δημιουργική λύση στο γεμάτο αδέσποτες κατσίκες μικρό νησί, οι οποίες έτρωγαν καθημερινά τη βλάστηση του νησιού, αλλά έκαναν και μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Έτσι, δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία «Υιοθετήστε μια κατσίκα» η οποία έδωσε έτσι μια ασφαλή και ζωόφιλη λύση (settle.gr, 5/4/2024).
Η κυρία Μαριλένα Κασαπάκη είναι η Κρητικιά που από αισθητικός έγινε… βοσκός! Ο Φάνης, ο άνθρωπος που την έφερε στο χωριό, είναι δίπλα της σε κάθε βήμα. Η ζωή του βοσκού δεν είναι εύκολη. Η αληθινή ευτυχία δεν βρίσκεται στις ανέσεις αλλά στην επαφή με τη φύση και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Τα πρόβατα την αναγνωρίζουν, την πλησιάζουν με εμπιστοσύνη και αγάπη. Είναι σαν να της ανταποδίδουν την αφοσίωση που τους δείχνει. Η ιστορία της Μαριλένας και του Φάνη δεν είναι απλώς μια αφήγηση για την αλλαγή τρόπου ζωής. Είναι ένα παράδειγμα για το πώς η αποφασιστικότητα και η αγάπη μπορούν να μας οδηγήσουν σε δρόμους που δεν φανταζόμασταν (https://youtu.be/jsTsuKzeSU4, neakriti.gr, agrocretanews.gr, 2/10/2024).
«Από την πόλη έρχομαι» και επέλεξα να μείνω σε ένα χωριό. Τα θετικά, οι προκλήσεις, τα τραγελαφικά και η πραγματικότητα. Στο Facebook εντοπίστηκε μια σελίδα με τίτλο «Από την πόλη έρχομαι», στην οποία δημοσιεύονται ιστορίες και γεγονότα για ανθρώπους που επιλέγουν συνειδητά να φύγουν από μια πόλη και να πάνε να ζήσουν στην ύπαιθρο.
Το «www.settle.gr» είναι το σάιτ που δημιουργήθηκε από το skywalker - Εργασία στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τις δεξιότητες στην ύπαιθρο και να γίνει σημείο αναφοράς για αυτούς που ασχολούνται με την τοπική ανάπτυξη. Μια υγιής ύπαιθρος είναι απαίτηση για έναν αειφόρο-βιώσιμο πλανήτη.
Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024 στις 20:30, στον Καταχά Πιερίας, προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη συζήτηση όσων ενδιαφέρονται για την τοπική ανάπτυξη της υπαίθρου (πληροφορίες: Δημ. Μιχαηλίδης, 6998282382, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
Δικαστικές αγωγές από εταιρίες φυτωριακού υλικού εναντίον αγροτών: «Απαγορεύεται να καλλιεργείτε ποικιλίες των οποίων έχουμε εμείς τα δικαιώματα». Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Καβάλας δέχτηκε την αγωγή της Luriday Inc. με έδρα τον Παναμά σε βάρος αμπελοκαλλιεργητή, ο οποίος φέρεται πως καλλιεργούσε ποικιλία επιτραπέζιου σταφυλιού της οποίας η εταιρία έχει τα δικαιώματα. Και τον αναγκάζει να προχωρήσει στην εκρίζωση όλων των φυτών! Σύμφωνα με τις αποφάσεις 39/2024 και 40/2024 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καβάλας, απαγορεύτηκαν η αγορά, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, διακίνηση, πώληση και κάθε είδους διάθεση από τους εναγόμενους της προστατευόμενης φυτικής ποικιλίας επιτραπέζιου λευκού άσπερμου (Blanc Seedless) σταφυλιού (Vitis L.), με κωδικό «ACS V 01», γνωστής με τις εμπορικές ονομασίες Sweeta και Pristine, αποκλειστικό δικαίωμα επί της οποίας για την επικράτεια της ΕΕ κατέχει η Luriday Inc. (Έλληνας Αγρότης, Χ. Παπαδάκης, newshub.gr, 3/10/2024).
Άρχισε η νέα σεζόν για την εκπομπή «Αγροτική Κυριακή» στο ραδιόφωνο Focus FM 103,6, κάθε Κυριακή 19:00-20:00, με την κυρία Δήμητρα Τρεμπελή και τους συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων ο κύριος Στέλιος Κουρνιάκος, ο κύριος Χρήστος Τσιρανίδης, ο γράφων και η κυρία Λίνα Στρείδου.
Προσκαλούνται όλοι και όλες που τιμούν τον σημαντικό ρόλο της αγρότισσας καθώς και τη σημασία της διατροφής, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, στις 20:30, σε δημόσια διαδικτυακή ανταλλαγή ευχών στο https://us02web.zoom.us/j/88594231820, με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής (πληροφορίες: κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932094231). Μπορούν όλοι να συμμετάσχουν μέσω της σελίδας του Facebook του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382