mketjpg.jpg

 

Την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024, στις 20:30, προσκαλούνται όλες οι αγρότισσες και όσοι άλλοι επιθυμούν σε διαδικτυακή συζήτηση από τον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στο https://us02web.zoom.us/j/88594231820 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας (15 Οκτωβρίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Φαγητού (16 Οκτωβρίου).

Η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ (18/12/2007) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού (WFD) καθιερώθηκε με απόφαση του FAO (ΟΗΕ, Νοέμβριος 1979) για θέματα φτώχειας και πείνας. Τα περισσότερα θέματα επικεντρώνονται στη γεωργία επειδή μόνο οι επενδύσεις στη γεωργία –μαζί με την υποστήριξη της εκπαίδευσης και της υγείας– μπορούν να απομακρύνουν τη φτώχεια και την πείνα. Άλλωστε, την καλή γνώση της γαστρονομίας τη διαφυλάσσει η αγρότισσα και ο συνδυασμός είναι πολύ καλός.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή της αγρότισσας στην Τοπική Ανάπτυξη καθιέρωσε την εκδήλωση στις 15/10/2018 και μετά την πανδημία covid-19 η εκδήλωση γίνεται διαδικτυακά. Έτσι όλες οι αγρότισσες από διάφορα μέρη της Ελλάδας μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς να απομακρυνθούν από τις καθημερινές «υποχρεωτικές» επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 στις 20:30 στον σύνδεσμο zoom https://us02web.zoom.us/j/88594231820 ή απλά στο Facebook, στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», με τη φροντίδα της κυρίας Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου, Μενίδι, 6932094231, γραμματέα του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Η αγρότισσα τιμάται, όπου τιμάται, επετειακά, χωρίς κάποια ουσιαστική παρέμβαση για βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης στην ύπαιθρο. Αυτό το συναισθάνονται οι αγρότισσες και αποφεύγουν συνειδητά να επιλέξουν τη ζωή στην ύπαιθρο με πόρους μόνο από τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Εάν έχουν οι κάτοικοι της υπαίθρου πόρους και από άλλες πηγές, η ζωή στην ύπαιθρο έχει πάρα πολλές ευχάριστες στιγμές.

Με μια περίεργη λογική, οι κυβερνούντες τη χώρα, για να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των αστών συνεχώς ενισχύουν την ποιότητα ζωής των αστών εις βάρος των κατοίκων της υπαίθρου. Ακόμα και για να εξασφαλίσουν φθηνό νερό στους κατοίκους των πόλεων, «κλέβουν» τα νερά των πηγών από την ύπαιθρο, εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Αχαρναί Αττικής, και γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» επισημαίνει ότι η αγρότισσα είναι σχεδόν «αόρατη» στην αγροτική εκμετάλλευση, προσφέροντας αδήλωτη και  μάλιστα μη αμειβόμενη εργασία.

Ακόμα η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη θεωρεί ότι οι αγρότισσες είναι «θαύμα» διοικητικών δεξιοτήτων, αφού καταφέρνουν να κρατάνε εν ζωή και υγιή όλη την οικογένεια, να μη σπαταλούν τρόφιμα, να γνωρίζουν τρόπους υγιεινής συντήρησης τροφίμων, να αξιοποιούν όλα τα διαθέσιμα τρόφιμα στην ύπαιθρο, να έχουν αποθησαυρισμένες όλες τις φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων, να μπορούν να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στα μέλη της οικογένειας και στους συνανθρώπους, ακόμα και πρώτες βοήθειες στα ζωντανά της φάρμας, να μπορούν να κρατήσουν καθαρό τον χώρο και τα υφάσματα, να κάνουν μικροδιορθώσεις, να επαναχρησιμοποιούν και να δίνουν νέα ζωή σε όλα τα διαθέσιμα σκεύη και άπειρες ακόμα δεξιότητες. Η αγρότισσα είναι το «πολυεργαλείο» της υπαίθρου και η «ψυχή» των τοπικών κοινωνιών.

Ένας πρώην διευθυντής αγροτικού σχολείου (υπήρχαν και τέτοια σχολεία) έλεγε: «Εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν τους εκπαιδεύσεις, έχεις πιθανόν έναν λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες, έχεις ένα χωριό…»

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη ξεκαθαρίζει ότι στη σημερινή αγροτική εκμετάλλευση διακρίνουμε ξεκάθαρα τα επείγοντα από τα σημαντικά. Η συστηματική συγχρονισμένη πίεση με τα επείγοντα έχει εξωθήσει τους αγρότες να ασχολούνται μονίμως και κυρίως με τα καθημερινά επείγοντα και να αποπροσανατολίζονται από τα σημαντικά (ξεχνιούνται). Έτσι η εκάστοτε κυβέρνηση, διαχρονικά, εστιάζεται στα ευτελή επείγοντα και οι αγροτικές κοινωνίες μένουν με τα σημαντικά προβλήματα.

Στα σημαντικά υπαρξιακά προβλήματα που αφαιρούν κάθε δυνατότητα δραστηριοποίησης στην ύπαιθρο των αγροτισσών συνοπτικά ανήκουν οι σταθερές χρήσεις γης παραγωγής τροφής (καλλιέργειες και βοσκότοποι) για τοπική επισιτιστική ασφάλεια, τα Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας και η υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας με ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.

Με το 65% των σημερινών αγροτών να είναι πάνω από 55 χρονών σημαίνει ότι τα επόμενα 10 περίπου χρόνια θα χαθούν από τον αγροτικό τομέα πάνω από 350.000 σημερινοί αγρότες, ενώ σήμερα μόλις το 6% όλων των αγροτών είναι κάτω από 35 ετών. Πρέπει πάση θυσία να προσελκυστούν νέοι και νέες στην ύπαιθρο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας ας είναι μια ευκαιρία για στήριξη των νέων αγροτών και κυρίως των νέων αγροτισσών (κάτω των 35 ετών) ξεκινώντας από τον σεβασμό της συμμετοχής τους σε θέματα που τους αφορούν.

Πρέπει να ενημερώνονται οι αγρότισσες, πρέπει να υπάρχει σύνδεση των ερευνών που γίνονται με τις πραγματικές ανάγκες των αγροτισσών έτσι όπως εκφράζονται από τις ίδιες, πρέπει να υπάρχουν πολλές μικροεκπαιδεύσεις για αγρότισσες χωρίς να καταστρέφεται η κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή, πρέπει να λειτουργήσουν πραγματικά Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας, ώστε μέχρι το 2040 να μπορούμε να μιλάμε για κάποιες άλλες δυνατότητες στις αγρότισσες της εποχής.

Από τις 16 Οκτωβρίου 2024 ξεκινάμε γραπτή διαδικασία στο Avaaz για «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν... υπογράφουν!» και ζητάμε να τη συνυπογράψουν ηλεκτρονικά όλοι οι Έλληνες για να ενταχθούν στα υπό μελέτη πολεοδομικά σχέδια, τους χώρους σταθερής χρήσης για την παραγωγή επαρκούς τροφής (φυτικής και ζωικής και βοσκοτόπια).

Στις 16 Οκτωβρίου 2024 στις 20:30 στο Facebook, στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ή/και στον σύνδεσμο zoom https://us02web.zoom.us/j/88594231820 καλούνται όλοι και όλες να ανταλλάξουν ευχές για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας και την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn