tsigara.jpg

 

Τα πατατάκια γεννήθηκαν το 1853 στο Saratoga Springs της Νέας Υόρκης, στο εστιατόριο Moon's Lake House, από τον George Crum, έναν λαμπρό σεφ αφροαμερικανικής καταγωγής. Μια μέρα, ένας ιδιαίτερα επιλεκτικός πελάτης παραπονέθηκε ότι οι τηγανιτές πατάτες του Crum ήταν πολύ χοντρές και μουσκεμένες. Ο Crum έκοψε άλλες πατάτες λεπτές, τις τηγάνισε και τις αλάτισε πολύ. Προς έκπληξή του, ο πελάτης τις λάτρεψε και σύντομα όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν από τα «Saratoga Chips» του Crum. Αλήθεια, 25/8/2024. (Σ.σ.: Τα σημερινά πατατάκια-chips παράγονται ακόμα και με συμπιεζόμενο πολτό, ενώ έχουν πολλά άλλα συστατικά…)

Μέχρι το 2040, τα νοικοκυριά θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνουν. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στη ραγδαία αύξηση της εγκατάστασης ΦΒ και μπαταριών στα σπίτια. Παρά την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, παρατηρείται μείωση της συνολικής ζήτησης από το δίκτυο. Ήδη το 40% των νοικοκυριών στην Αυστραλία διαθέτει μεγάλα ΦΒ και φέτος η παραγωγή τους κάλυψε το 50% της ενέργειας που καταναλώνει η χώρα. Σύντομα, η εξάρτηση από τις παραδοσιακές εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί δραστικά και οι πολίτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν ενέργεια μεταξύ τους μέσω ενός νέου δικτύου (διαμοιρασμού ενέργειας). Είναι ιδιαίτερα σημαντική η μαζική παραγωγή-χρήση μπαταριών σκουριάς σιδήρου (fe-air) που αναμένεται να σκαρφαλώσουν σε μεγάλη κλίμακα τα επόμενα χρόνια. Αυτές είναι 10 φορές φθηνότερες από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, είναι πολύ πιο ασφαλείς και οικολογικές. Στα επόμενα 15 χρόνια, η εξάρτησή μας από τους παραδοσιακούς κερδοσκοπικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και τα χρηματιστήρια ενέργειας θα εξαλειφθούν. Δ. Φαναριώτης. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 3/9/2024.

Οι εύποροι ταξιδιώτες (άνω των 150.000 ευρώ ετησίως) είναι το 21% των ταξιδιωτών και πραγματοποιούν το 33% των κρατήσεων και το 46% των συνολικών δαπανών για περιηγήσεις και δραστηριότητες, ενώ οι εύποροι ταξιδιώτες 18-44 ετών κάνουν 50% περισσότερες δαπάνες σε δραστηριότητες από τους υπόλοιπους ταξιδιώτες. Το 77% των μεγαλύτερης ηλικίας εύπορων ταξιδιωτών και το 74% των νεότερης ηλικίας εύπορων ταξιδιωτών αναφέρουν ότι οι διαθέσιμες δραστηριότητες και εμπειρίες ήταν ακριβώς ο πρωταρχικός λόγος για την επιλογή προορισμού. Στο 81% των νεαρών εύπορων ταξιδιωτών η αειφορία-βιωσιμότητα επηρεάζει τις επιλογές εμπειρίας, σε σύγκριση με το 44% άλλων ταξιδιωτών. Χ. Λαΐνοπούλου. tornosnews.gr, 4/9/2024.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο υπερτουρισμού διατρέχουν τα παραθαλάσσια θέρετρα σε Ελλάδα, Κύπρο, Μαυρίκιο και Κροατία, όπου πάνω από το 25% του ΑΕΠ τους εξαρτάται από τον τουρισμό. Η έρευνα για τον δείκτη υπερτουρισμού της Roland Berger καθόρισε ότι το Μαρόκο, το Βιετνάμ, η Αίγυπτος και η Ισλανδία είναι προορισμοί υπό επιτήρηση. Βασικό ζητούμενο των προορισμών αυτών είναι η ανάπτυξη υποδομών και η υποστήριξή τους. Ο δείκτης υπερτουρισμού βασίστηκε στην ανάλυση 70 δημοφιλών ταξιδιωτικών προορισμών συνδυάζοντας τέσσερα αντικειμενικά κριτήρια: διεθνείς ταξιδιώτες / κεφαλήν, διεθνείς ταξιδιώτες / τ.χμ., εποχιακή συγκέντρωση και επίπεδο βιωσιμότητας. Χ. Λαΐνοπούλου. tornosnews.gr, 13/9/2024.

Η ανεξέλεγκτη και εντατική αγκυροβόληση καταστρέφει τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και τις φυσικές αποθήκες άνθρακα που συσσωρεύτηκαν επί δεκαετίες ή αιώνες γύρω από τα ριζώματα της Ποσειδωνίας. Οι Ποσειδωνίες, τα θαλάσσια λιβάδια, μπορούν να απορροφήσουν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα απ’ ότι τα τροπικά δάση και ελευθερώνουν πολύτιμο οξυγόνο. Πάνω από 35.000 μικρά και μεγάλα σκάφη αναψυχής καταστρέφουν επί δεκαετίες την ελληνική ακτογραμμή, κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ορίζει ότι απαγορεύεται η αγκυροβολία πάνω από θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας. Archipelagos - Institute of Marine Conservation, Facebook, 31/8/2024.

Τα ζιζάνια της εντατικής γεωργίας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα-ευεργετικά στη ζωή μας και στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Πάρα πολλά ζιζάνια έχουν χρησιμοποιηθεί για τις φαρμακευτικές και αρωματικές τους ιδιότητες και άλλα είναι βρώσιμα και προσθέτονται στη μαγειρική. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι: Χρυσόβεργα (Solidago virgaurea), Πικραλίδα (Taraxacum officinale), Πεντάνευρο (Plantago major), Άγριο σκόρδο (Allium ursinum), Χαμοκέρασο (Fragaria vesca), Στελλάρια (Stellaria media), Αθανασία (Tanacetum parthenium), Αγριαψιθιά (Achillea millefolium), Βερμπάσκο (Verbascum sp.) & Αντράκλα (Portulaca oleracea). share24.gr. Χρ. Βοργιάδης. imathiotikigi.gr, 11/9/2024.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο συμμετείχε ως πιστοποιημένο μέλος από το 2005. Πρόκειται για αντίδραση στην αδράνεια του Συμβουλίου της Ευρώπης απέναντι στην τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή, που δεν συνάδει με τις αξίες του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ειρήνης που υποστηρίζονται. Υπενθυμίζεται ότι το 2003, η UNESCO ανακήρυξε τους «Δρόμους της Ελιάς» ως πολιτιστική διαδρομή διαπολιτισμικού διαλόγου για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου των «Δρόμων της Ελιάς». 2721095620, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.olivetreeroute.gr. 29/8/2024.

Κίνητρα ετοιμάζονται για τους καταναλωτές (κουπόνια, επιδοτήσεις κ.λπ.) για να επισκευάζουν αντί να αντικαθιστούν προϊόντα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την οδηγία για το «δικαίωμα των καταναλωτών στην επισκευή» και σταδιακά θα ξεκινήσει η διαδικασία ενσωμάτωσής της από τα κράτη-μέλη σύμφωνα με την οποία αντιμετωπίζονται προβλήματα, όπως το υπερβολικό κόστος επισκευής μέσω της διαφανούς τιμολόγησης των ανταλλακτικών, ενισχύεται ένα ανοιχτό οικοσύστημα επισκευής και αντιμετωπίζονται οι άδικες πρακτικές κατά της επισκευής από τους κατασκευαστές. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 28/8/2024. (Σ.σ.: Μακάρι να μπορούσε ο κανονισμός να «διορθώσει» και μερικές περίεργες ανθρώπινες σχέσεις…)

Ένας βοσκός παραξενεύτηκε με τη συμπεριφορά που είχαν τα πρόβατα του λίγη ώρα αφού τα είχε βγάλει για βοσκή έξω από τον Αλμυρό Βόλου, ενώ δεν πίστευε στα μάτια του ο ιδιοκτήτης θερμοκηπίου φαρμακευτικής κάνναβης όταν διαπίστωσε ότι η παραγωγή του (100 κιλά χασίς) είχε καταναλωθεί από το κοπάδι. Το επεισόδιο συνέβη αμέσως μετά τη θεομηνία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας κι ενώ οι χορτολιβαδικές εκτάσεις είχαν υποστεί καταστροφές. TheNewspaper.gr. protothema.gr. Agrocretanews.gr, 15/9/2024.

Η παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά θα αναπτυχθεί ταχύτερα από την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα τέσσερα χρόνια κατά 6%. Οι παγκόσμιες ταξιδιωτικές δαπάνες αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 το 2025 και να φτάσουν φέτος τα 2 τρισεκατομμύρια. Αυτό θα επιτευχθεί από την έντονη ταξιδιωτική ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και από την ανάπτυξη της μεσαίας τάξης, ιδίως σε Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ. Forrester Research. TornosNews.gr 19/9/2024.

Τζίρο 50 εκατομμύρια στη Θεσσαλονίκη και οφέλη σε επίπεδο εμπορικής διπλωματίας δημιούργησε η 88η ΔΕΘ, προσελκύοντας πάνω από 221.000 επισκέπτες σε μόλις 9 ημέρες, ενώ δεν κατόρθωσε να τονώσει την αναιμική αγοραστική κίνηση και να «σηκώσει» τον κύκλο εργασιών στα εμπορικά καταστήματα. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.000 εκδηλώσεις και περίπου οργανωμένες 500 Β2Β συζητήσεις, ενώ το Hobby Festival του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα ήταν συνεχώς γεμάτο από «εμπειρικούς» επισκέπτες. 32.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, με 1.300 εκθέτες, από τους οποίους 350 εταιρίες που ήλθαν με τα Επιμελητήρια της Ελλάδας και 135 εταιρίες και 25 κρατικές συμμετοχές από την τιμώμενη Γερμανία ανύψωσαν τη ΔΕΘ. Αλλά και οι Περιφέρειες είχαν σημαντική συμμετοχή. exposgreece.gr, 17/9/2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS, 19/9/2024. (Σ.σ.: Μήπως η ΔΕΘ θα μπορούσε να είναι το ετήσιο «πανηγύρι της πόλης Θεσσαλονίκης», αφού οι καθαρά εμπορικές δραστηριότητες εστιάζονται στις πολλές κλαδικές εκθέσεις όλο τον χρόνο;)

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «δηλητήριο στα χέρια των εφήβων». Η μόδα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τις φρουτένιες γεύσεις κερδίζει όλο και περισσότερους ανηλίκους, εισάγοντάς τους στη νικοτίνη και σε κινδύνους που ακόμη δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως. Ατμός με άρωμα τσιχλόφουσκας, κρύο καρπούζι ή τσιζκέϊκ και χρωματιστά μαραφέτια που περισσότερο μοιάζουν με κάποιο νέο τρέντι γκατζετάκι κάνουν τους εφήβους να νιώθουν ότι συμμετέχουν σε μια κουλ μόδα. Οι επιπτώσεις όμως που έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ο εθισμός που αφήνουν, διόλου παροδικά δεν είναι. Ε. Τσαλίκη, insidestory.gr, 17/9/2024.

Solar Grazing: Η χρυσή τομή τεχνολογίας και περιβάλλοντος. Αντί για χορτοκοπτικά έβαλαν πρόβατα στο μεγαλύτερο πάρκο του κόσμου (2,2 γιγαβάτ), στην Κίνα. Εκτός από την παραγωγή, εξοικονομεί και πολλά ορυκτά καύσιμα που θα χρειαζόταν για τον καθαρισμό γης, που είναι όσο 2.500 γήπεδα ποδοσφαίρου. Δ. Φαναριώτης, https://www.youtube.com/watch?v=RWPMl9Iex8k. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 22/9/2024.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn