agrt900x600.jpg

 

Τροφή για σκέψη ή «σάπια» τροφή; Ο λαός ψήφισε και εξέλεξε τον επικεφαλής. Οι μηχανισμοί του κόμματος (αυτοί που μιλούν εκ μέρους του λαού, χωρίς τον λαό) παραγκωνίστηκαν και για αυτό επιτέθηκαν στον εκλεγμένο εκπρόσωπο. Μοιάζει με επίθεση των μηχανισμών εναντίον του λαού. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Ίσως να συμβαίνει και κάτι άλλο εκεί στα κλιματιζόμενα γραφεία των μηχανορράφων και της «νομενκλατούρας» των κομμάτων…

Κεράσια: Αποτρέπουν την αποθήκευση λίπους. Τα ωφέλιμα οξέα που περιέχουν κάνουν τα κεράσια (100 γραμμ. = 63 kcal) ευεργετικά. Ενεργοποιούν όλους τους πεπτικούς αδένες, δηλαδή δρουν σε ολόκληρο τον γαστρεντερικό σωλήνα. Το λίπος αποβάλλεται ευκολότερα και δεν μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να μην αποθηκεύεται στην κοιλιά και στους γοφούς ή και αλλού. Όσο πιο σκούρα είναι η σάρκα, τόσο το καλύτερο (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 1/8/2024).

30/8/2024. Αν η καταγραφή είναι μια τεχνική να απομακρύνουμε σκέψεις από τον εγκέφαλό μας ώστε ο μεγάλος επεξεργαστής να είναι ελεύθερος και ταχύτερος  για να επεξεργάζεται την καθημερινότητα…

Σήμερα, πήγα στην κοντινή μου Τράπεζα Πειραιώς, όπου διατηρώ έναν λογαριασμό αποταμιευτικό, για να στείλω σε άλλον λογαριασμό της Πειραιώς 300 ευρώ. Στις 08:00 που ανοίγουν, μου είπαν (υπήρχε μια κυρία στην υποδοχή) ότι έπρεπε να το κάνω μόνος από το σπίτι μέσω e-banking ή να το κάνω με την κάρτα μου. Τους εξήγησα ότι δεν τα καταφέρνω με το e-banking, το προσπάθησα μερικές φορές, και με την κάρτα δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται. Μου είπαν ότι, για να το κάνω μέσω του ταμία τους, έπρεπε να κλείσω ραντεβού και ότι ο ταμίας δέχεται μόνο μετά τις 09:00! Εναλλακτικά, θα μπορούσα να πάω σε ένα άλλο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς που είναι οχτώ τετράγωνα παρακάτω! Δυστυχώς δεν μπορώ να περπατήσω. Και έτσι δεν ικανοποιήθηκε η επιθυμία μου. Τους καταθέτω τα λεφτά μου για να κάνουν business. Δεν μου δίνουν ανάλογο επιτόκιο για τα λεφτά. Με υποχρεώνουν να κάνω τη δουλειά τους. Δεν με εξυπηρετούν ως πελάτη. Με χρεώνουν για κάθε πράξη που κάνω. Κάτι πάει πολύ λάθος στην Ελλάδα (ο γράφων).

Μίσθωση δημόσιας γεωργικής γης με μοριοδότηση από τις περιφέρειες στην πλατφόρμα http://migis.minagric.gr/ για 3 εκατ. στρέμματα. Στην πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισαγάγουν τα στοιχεία τους, να δουν τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή που τους ενδιαφέρει, να καταχωρίσουν τις αιτήσεις τους και να δουν τα μόριά τους ανάλογα με τα κριτήρια που έχουν οριστεί. Η γη θα διανεμηθεί σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους γεωτεχνικής σχολής και επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ/στρέμμα ετησίως (Ν4061/2012, άρθρο 7, Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 23/8/2024).

Sleepcations: η νέα τάση που εξαπλώνεται ραγδαία στην ταξιδιωτική βιομηχανία. Το 39% των Άγγλων αξιολόγησε την ξεκούραση και τη χαλάρωση στην πρώτη θέση των απαιτήσεών τους από τις διακοπές αυτήν τη χρονιά, με τον ύπνο να γίνεται ένας από τους κορυφαίους λόγους για ταξίδια. Μάλιστα ένας στους 4 Άγγλους σκέφτεται να κάνει κράτηση για διακοπές με επίκεντρο τον ύπνο. Δυστυχώς γύρω στο 40% ανέφερε ότι συχνά επιστρέφει από τις διακοπές έχοντας ανάγκη για νέες διακοπές (KAYAK, Χ. Λαΐνοπούλου, tornosnews.gr, 10/9/2024).

Το 63% των επιχειρήσεων αναζητά στην παρούσα συγκυρία ανθρώπινο δυναμικό. Μία (1) στις τέσσερις (4) επιχειρήσεις από αυτές που αναζητούν προσωπικό έχει ήδη προσλάβει Έλληνα που επαναπατρίστηκε την τελευταία τριετία. Τρεις (3) στις τέσσερις (4) επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις εργασίας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Το 76,7% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού, δεδομένο που δεν επηρεάζεται από το μέγεθος της επιχείρησης. Αναζητούνται κατά 43,4% επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης (π.χ. επιστήμονες πληροφορικής, οικονομολόγοι) και το 29,6% είναι ανειδίκευτοι εργάτες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν προσωπικό με μικρή προϋπηρεσία: 1-5 έτη και μισθό έως 1.500 ευρώ. (Ιούλιος 2024, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ΣΕΒΕ, Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 13/9/2024, σ.σ.: Kαι σχεδόν κανένας δεν πάει να δουλέψει σε αγροτικές εργασίες.)

Η οινοβιομηχανία της Νέας Ζηλανδίας έχει θέσει ως στόχο να μηδενίσει την εκπομπή των αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050, και έτσι κυκλοφόρησε πρόσφατα το «New Zealand Wine Roadmap to Net Zero 2050», το οποίο περιλαμβάνει πρακτικές καινοτόμες οδηγίες. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι λειτουργεί ήδη από το 1995 ένα ανεξάρτητο ελεγμένο πρόγραμμα πιστοποίησης βιωσιμότητας (Sustainable Winegrowing New Zealand). Η έναρξη ήταν μέρος του Φόρουμ Έρευνας και Καινοτομίας, μιας από τις πολλές εκδηλώσεις που συνθέτουν τις ετήσιες γιορτές κρασιού Altogether Unique 2024, οι οποίες έγιναν στις 30/8/2024 στο Ουέλινγκτον (winetitles.com.au, 2/9/2024).

Την Παναγία Αγρότισσα γιορτάσαμε και φέτος πανηγυρικά στο Ελατοχώρι Πιερίας στις 8/9/2024, την Παναγία των καρπών του βουνού και του δάσους. Οι Ελατοχώριτες γιορτάζουν αυτήν τη μέρα την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής παραγωγής. Εκείνα τα χρόνια, όλες οι οικογένειες έφευγαν από τα καλοκαιρινά σπιτάκια ή τα καλύβοσπιτα στα οποία ζούσαν εκεί όλο το καλοκαίρι από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Μάζευαν την οικοσκευή τους, τα ζώα τους, τα κοτόπουλά τους, τα εργαλεία κ.λπ., και, μαζί με τα παιδιά τους και τους παππούδες, γύριζαν στο Ελατοχώρι. Ο κύριος Δ. Ρουκάς (επιστημονικός συνεργάτης της ΠΕ Πιερίας) έγραψε ένα αφιέρωμα στην Παναγία Αγρότισσα στην περιοχή Παναΐα (Παναγία) και στα 85 καλυβόσπιτα, πολλά από τα οποία υπάρχουν ακόμα και σήμερα (Αναστασία Μποστανίτη-Κιοσέ, 12/9/2024).

Όταν ο πελεκάνος καταλάβει ότι ο νεοσσός του έχει δαγκωθεί από φίδι, χτυπά το στήθος του με το ράμφος του μέχρι να αιμορραγήσει και, στη συνέχεια, αφήνει το μικρό να τραφεί με σταγόνες του αίματός του που περιέχουν το αντίδοτο για το δηλητήριο του φιδιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φίδια αποτελούν μέρος της διατροφής του πελεκάνου και, ως εκ τούτου, καθίστανται άνοσα στο δηλητήριο (Ι. Ρεπούλη). Γίνεται και αναφορά στην Αγία Γραφή και στα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, όπου παρομοιάζεται το αίμα του πελεκάνου που τρυπάει το στήθος του με το αίμα του Χριστού ως αντίδοτου για τα δικά του παιδιά (εμάς, δηλαδή, με την Θεία Κοινωνία) για το δάγκωμα του δικού τους φιδιού. (Κ. Martavaltzis. 13/9/2024, σ.σ.: Ποτέ δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει η φύση!)

Μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2024, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο 210 4132945 η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς «Φίλαιος» δέχεται δωρεάν αιτήσεις συμμετοχής εστιατορίων για τον διαγωνισμό «EVOO (Extra Virgin Olive Oil) in Gastronomy». Η βράβευση των εστιατορίων, που έχουν κατάλογο εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, ή προσφέρουν ποικιλία εμφιαλωμένων ελαιολάδων, θα γίνει την 1η/11/2024, στις 15:30, στο Περίπτερο 15 της ΔΕΘ στο πλαίσιο της έκθεσης Food & Drinks Expo by Detrop (www.filaios.org, 12/9/2024).

Ο χρόνος που περνάνε τα παιδιά μπροστά στις οθόνες μπορεί να βλάψει τις γλωσσικές τους δεξιότητες και την ευφράδεια του λόγου τους σταδιακά σύμφωνα με έρευνα στην Εσθονία. Ο εθισμός των γονιών παίζει τον ρόλο του. Τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν λιγότερο τις οθόνες είχαν υψηλότερη βαθμολογία τόσο στη γραμματική όσο και στο λεξιλόγιο, ενώ διαπιστώθηκε πως καμία μορφή χρήσης οθόνης δεν είχε θετική επίδραση στις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών. «Ενώ η ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων και ορισμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες γλωσσικής εκμάθησης, ιδίως για τα μεγαλύτερα παιδιά, η έρευνα δείχνει ότι ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι η καθημερινή λεκτική αλληλεπίδραση γονέα-παιδιού» (Τ. Τούλβιστε, Πανεπιστήμιο του Τάρτου, Frontiers in Developmental Psychology, ecozen.gr, 12/9/2024).

Πεπόνι: Πάει παντού και συμφέρει! Αν και είναι ένα φανταστικό φρούτο που τρώγεται και σκέτο κομμένο σε κομματάκια, το πεπόνι εμπλουτίζει σαλάτες, smoothies, κοτόπουλο, ζελέ, μαρμελάδα κ.ο.κ. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ ευεργετεί και με άλλον έναν τρόπο την καρδιά, εμποδίζοντας τη δράση της κακής LDL χοληστερόλης. Η βιταμίνη C που περιέχει τονώνει το ανοσοποιητικό μας, ενώ το β-καροτένιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης. Ακόμη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει επίσης φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά. προωθώντας την υγεία των οστών. Θερμίδες: Όντας πλούσιο σε νερό, το πεπόνι αποδίδει λίγες θερμίδες, περίπου 30 στα 100 γραμμάρια (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 1/8/2024).

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 η προθεσμία για την υποχρέωση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης προκειμένου να λάβουν έγκριση λειτουργίας, και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας εγκαίρως όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δεν έχουν τις σχετικές άδειες (ΥπΑΑΤ, 17/9/2024).

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn