900Χ600-01_st002.jpg

 

Ό,τι μένει στη ζωή δεν είναι τα υλικά δώρα αλλά οι αναμνήσεις από τις στιγμές που έζησες και σε έκαναν ευτυχισμένη. Ο πλούτος σου δεν είναι κλειδωμένος σε ένα χρηματοκιβώτιο αλλά στο μυαλό σου. Είναι στα συναισθήματα που ένιωσες μέσα στην ψυχή σου. Alda Merini

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες είναι συμφωνημένες προτάσεις νομοθέτησης προς τα κράτη-μέλη. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι νομοθεσία της ΕΕ και τις εντάσσουν τα κράτη με δικούς τους νόμους. Η μη εφαρμογή του Κανονισμού 429/2016 από τον ΥπΑΑΤ είναι «παρανομία» στην ΕΕ και έχει ανάλογη αντιμετώπιση. Στην ουσία στη Σίνδο, 23/8/2024, διαμορφώθηκε μια επιτροπή για να μην επιτρέψουν στον ΥπΑΑΤ να ισχυριστεί ότι δεν είχε συνομιλητή αλλά και για να θεμελιωθούν δικαστικές διεκδικήσεις. Πέντε είναι οι κύριες «παρανομίες» της κυβέρνησης:

1. Δεν συγκρότησε επιτροπή για να συναποφασίζει για κάθε μέτρο.

2. Υπεύθυνη είναι η Ελλάδα (όχι η ΕΕ) και άρα οι αποζημιώσεις είναι της Ελλάδας.

3. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ιδιώτες κτηνίατροι (και οι κτηνίατροι εκτροφής).

4. Προβλέπεται απαγόρευση εισαγωγών από ύποπτες χώρες (π.χ. Ρουμανία).

5. Η πλήρης απαγόρευση πρέπει να αποφεύγεται διότι δημιουργεί στρεβλώσεις.

Το Ελληνικό ΥπΑΑΤ έκανε ακριβώς όλα να αντίθετα, με μόνους ωφελούμενους τους εμπόρους - εισαγωγείς κρεάτων… 23/8/2024 (με στοιχεία από την εισήγηση του κυρίου Θ. Μόσχου).

Τα νεκρά ψάρια (λιμάνι Βόλου & λίμνης Κάρλα), ακόμα και σε ημι-αποσύνθεση θα μπορούσαν να ενσωματωθούν με όργωμα στα χωράφια των αγροτών της περιοχής, παρέχοντας ένα τέλειο λίπασμα. Καθώς αποσυντίθενται, παράγουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Επίσης οι πρωτεΐνες τους, καθώς αποσυντίθενται, παράγουν αμινοξέα, τα οποία, μαζί με το ασβέστιο των κοκάλων τους, βοηθούν τα φυτά να γίνουν μεγάλα ακόμα και υπερμεγέθη και να είναι πολύ ανθεκτικά σε ασθένειες. Είναι κρίμα να θάβονται ως απόβλητα. Δημήτρης Φαναριώτης. ΑΜΚΕ Βιο7νησα - Eco7νησα. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 3/9/2024. (Σ.σ.: Αλλά αυτό απαιτούσε ύπαρξη «κοινού» νου…).

Εκδόθηκαν 130 νέοι πιστοποιημένοι οδηγοί σπουδών για διάφορες ειδικότητες των ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) που έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ. Τους οδηγούς μπορείτε να τους βρείτε στο https://www.gsvetlly.minedu.gov.gr/sxoles-anoteris-epaggelmatikis-katartisis-s-a-e-k/odigoi-katartisis-spoudon.

Το σταφύλι αποτελεί μία από τις βασικές τροφές αποτοξίνωσης. Ο λόγος που το καθιστά τόσο ωφέλιμο είναι τα φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά τα οποία αφθονούν στο κόκκινο σταφύλι και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν το δέρμα, κάνουν καλό στους πνεύμονες και προστατεύουν την καρδιά. Ακόμη, το σταφύλι είναι διουρητικό βοηθώντας στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό μας και περιέχει βιταμίνη C, A, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, ασβέστιο, ενώ θεωρείται και ένα πολύ καλό φάρμακο κατά της δυσπεψίας. Θερμίδες: Οι 15 μικρές ρώγες σταφυλιού αποδίδουν περίπου 50 θερμίδες. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 1/8/2024

Επειδή η επαφή με τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ σε φυσικό επίπεδο γίνεται όλο και πιο δύσκολη… Σήμερα ήρθε ο διευθυντής της τράπεζας που με εξυπηρετεί στην περιοχή μου να ψωνίσει από το κρεοπωλείο μου. Πρώτα τον έβαλα να κάτσει σε μια καρέκλα για 30’. Όταν ευκαίρησα, τον ρώτησα τι θέλει και απάντησε ότι θέλει μπιφτέκια για χάμπουργκερ. Του είπα ότι τώρα πουλάμε μπιφτέκια για μπέργκερ μόνο τις Παρασκευές. Μου απάντησε ότι θα ήθελε να παραγγείλει λουκάνικο αλλά του είπα ότι λουκάνικα πουλάμε από τις 08:30 έως τις 10:00, μόνο κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Είδε και απόειδε, τελικά παρήγγειλε ένα κοτόπουλο κομμένο στα τέσσερα. Του έδωσα το κοτόπουλο, τα μαχαίρια και το ψαλίδι και του είπα να το κόψει μόνος του.

Όπως το περίμενα, απάντησε ότι δεν ήξερε πώς να το κάνει και ότι δεν ήταν δικιά του δουλειά. Του απάντησα ευγενικά: «Αφού είναι η πρώτη φορά, θα σας βοηθήσω αλλά από εδώ και πέρα θα πρέπει να το κάνετε μόνος σας, καθώς οι οδηγίες για τον τρόπο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας και στην αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά.

Με κοίταξε αποσβολωμένος και μου ζήτησε να σοβαρευτώ και να κάτσουμε να μιλήσουμε λογικά. Του είπα ότι αν δεν ζητούσε ραντεβού, θα ήταν εντελώς αδύνατο να μου μιλήσει. Τελικά πήρε το κοτόπουλο, το οποίο του ετοίμασα αλλά του εξήγησα ότι πέραν του κόστους, πρόσθεσα και τα τέλη συντήρησης του εξοπλισμού για το κόψιμο του κοτόπουλου.

Κατόπιν του επέστησα την προσοχή ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας μας αν θέλει να συνεχίσει να εξυπηρετείται από εμάς, θα πρέπει να προμηθευτεί την κάρτα της επιχείρησής μας που τον δεσμεύει να αγοράζει δύο κιλά παϊδάκια κάθε 15 μέρες, ειδάλλως θα έχει προσαύξηση 3% στις τιμές λιανικής στις υπόλοιπες συναλλαγές. Μου ψέλλισε ένα κοσμητικό επίθετο και έφυγε μουρμουρίζοντας αλλά μετά από λίγο το ξανασκέφτηκε και επέστρεψε να πάρει το κοτόπουλο γιατί ήταν αργά να πάει αλλού και θα έμενε νηστικός.

Η ιστοριούλα μας είναι φανταστική αλλά φαντάζεστε να υπήρχε αυτό το φέρσιμο σε ένα κρεοπωλείο που ψωνίζατε για χρόνια και ξαφνικά  να σας έθεταν αυτούς τους όρους; Λοιπόν έτσι και χειρότερα μας φέρονται οι τράπεζες. Εκτός από το να τις εμπιστευόμαστε τα λεφτά μας, με τα οποία δουλεύουν, όταν αποτυγχάνουν, πρέπει να τις βοηθήσουμε να επανακάμψουν και πάλι με τα δικά μας λεφτά. Μας παρέχουν όλο και λιγότερες υπηρεσίες χωρίς εξυπηρέτηση από υπαλλήλους στα καταστήματα, αναγκάζοντάς μας να κάνουμε εμείς τη δουλειά τους, ενώ πληρώνουμε και προμήθεια σε κάθε συναλλαγή με το ποσό αυθαίρετα και μονομερώς επιβεβλημένο.

Κεραυνός που έπεσε σε μεγάλο στάβλο στην περιοχή Βάλτος Αιτωλοακαρνανίας σκότωσε 150 ζώα σε κτηνοτροφική μονάδα, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ο κεραυνός έπεσε στις 3/9/2024 το βράδυ και προκάλεσε ζημιές σε στάβλο και αποθήκη με ζωοτροφές. thebest.gr, 4/9/2024.

1 στους 3 θανάτους που προκαλούνται από καρκίνο είναι άμεσα συσχετιζόμενοι με τη διατροφή, σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Ινστιτούτου κατά του Καρκίνου (NCI). Πολλά από τα προϊόντα διατροφής που χρησιμοποιούμε καθημερινά περιέχουν ουσίες και θρεπτικά συστατικά που φέρουν αντικαρκινική δράση. Είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε τα πολυτιμότερα τρόφιμα στη μάχη κατά του καρκίνου που περιέχουν από αντιοξειδωτικά συστατικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθυρων ριζών, μέχρι ισχυρότατα φυτοχημικά. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο σε κάθε τρόφιμο που φέρει αντικαρκινικές ιδιότητες, για αυτό τον λόγο αναζητάμε τα τρόφιμα που περιέχουν τον καλύτερο συνδυασμό στοιχείων. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 3/9/2024.

Το οινοποιείο Vergelegen στη Νότια Αφρική χρησιμοποιεί drones που απελευθερώνει νύμφες σφήκας προκειμένου να ελέγξουν τον πληθυσμό του ψευδόκοκκου (ή βαμβακάδας) χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Οι σφήκες έλκονται από τις φερομόνες τα παρασίτων, γεννούν αυγά μέσα τους και καταναλώνοντάς τα από μέσα προς τα έξω, αφήνουν τους ξενιστές τους κοίλους και νεκρούς. oinologia.gr, edition.cnn.com, 27/8/2024

Όταν φυτεύονταν ελαιόδεντρα σε άγονες περιοχές, οι πρόγονοί μας έθαβαν ρακέτες από φραγκόσυκα και αχλάδια –βάθους μισού μέτρου– για να κάνουν το χώμα πιο εύφορο.

Ο χυμός από τα φύλλα τραβάει την υγρασία και επιτρέπει στο δέντρο να απορροφά νερό για έως και τρία χρόνια. Η τεχνική αυτή ισχύει για όλα τα δέντρα. Facebook, 6/9/2023

Οι καρχαρίες Blacktip κινούνται βόρεια αναζητώντας πιο δροσερά νερά. Οι μαύροι καρχαρίες ήταν άφθονοι στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Φλόριντα αλλά η θέρμανση των ωκεάνιων υδάτων ωθεί αυτούς τους καρχαρίες βορειότερα. Yvonne Bertucci. WLRN. WBUR.org. 3/8/2023. Όχι μόνο οι καρχαρίες αλλά όλα σχεδόν τα θαλάσσια είδη (όσα  μπορούν να κολυμπήσουν) παρατηρείται να κινούνται προς τα βόρεια και να εγκαταλείπουν τα οικοσυστήματα που ήταν μέρος τους. Διαπιστώνεται ότι οι μόνες θαλάσσιες ρεζέρβες ψαριών (Fisheries) που έχουν ακόμα κανονικούς πληθυσμούς είναι στις βόρειες περιοχές. Blacktip sharks move north in search of cooler waters. Τα ψάρια κινούνται γρηγορότερα. Αφήνουν όμως την αλυσίδα ζωής των περιοχών στις οποίες ανήκαν πριν, κενή, όπως τα κοράλλια, ώστε σπάει έτσι ο κύκλος διατήρησης της ζωής εκεί. Με την υπόλοιπη βιοποικιλότητα τι θα γίνει; Στις προηγούμενες κλιματικές αλλαγές, που έγιναν σε χιλιάδες χρόνια και προκλήθηκαν από την ίδια τη φύση, τα περισσότερα είδη ακόμα και τα δέντρα και τα φυτά, είχαν χρόνο να προσαρμοστούν (και να μετακομίσουν βορειότερα). Δ. Φαναριώτης. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Facebook, 9/9/2024

Η Τυνησία σχεδιάζει, με καλλιέργεια μέσα στην έρημο τον πενταπλασιασμό στην παραγωγή ελαιολάδου, και στην Ελλάδα, ανίκανοι τεχνοκράτες και εκλεγμένοι πολιτικοί σχεδιάζουν, στις πιο εύφορες εκτάσεις, να «φυτεύσουν» φωτοβολταϊκά και να μειώσουν τη διατροφική μας αυτάρκεια.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn