turia-900.jpg

 

«Μετάβαση» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Δομίνικου Ιγνατιάδη, στο οποίο καταγράφει την ποιμενική ζωή (https://vimeo.com/901235167/67d5cac71e?share=copy&fbclid=IwY2xjawEQyfVleHRuA2FlbQIxMAABHVxB6oS3gOUH27zyWKxkrRz5yxiDhs72QBLnxJCf7FQ88AhFffXYlBcHPQ_aem_EyiDooxpqVgsSHKcSZ1xMw). Δείτε το. Είναι πολύ ενδιαφέρον.

Τα αιολικά πάρκα αποτρέπουν τη βροχόπτωση! Πόσο πράσινη είναι η αιολική ενέργεια, πόσο «φιλική» στο περιβάλλον; «Τα αιολικά πάρκα μειώνουν τις βροχοπτώσεις και επηρεάζουν το υδατικό δυναμικό μιας περιοχής από τη γένεση της βροχόπτωσης μέχρι τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Οι ανεμογεννήτριες είναι έλικες και γυρίζουν. Εκεί εμποδίζουν τον παγετό, την πάχνη, την ομίχλη από τη χαμηλή νέφωση και δεν αφήνουν τους υδρατμούς να κάτσουν στο έδαφος. Οι υδρατμοί αυτοί, η δρόσος, η πάχνη, η ομίχλη, στην εδαφική ζώνη, συντηρούν τη χλωρίδα και την πανίδα και συγχρόνως εμποδίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες να ανέλθουν τριχοειδώς και να εξατμιστούν. Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούν να συμπυκνωθούν οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί ώστε να δημιουργήσουν βροχή. Επομένως, έχουμε μια καταστροφή των τοπικών βροχών εν τη γενέσει τους, και έναν εμποδισμό των υδρατμών να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής» (καθ. Γ. Στουρνάρας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, voicenews.gr, 13/8/2024).

Εάν είστε λάτρεις του φιστικιού, χρειαζόμαστε την προσοχή σας! Τον Σεπτέμβριο του 2024, οργανώστε ένα σύντομο ταξίδι στην Αττική και επισκεφτείτε το Φεστιβάλ Φιστικιού στην Αίγινα! Για τέσσερις ημέρες, 12-15 Σεπτ. 2024, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε νέες δημιουργικές συνταγές και πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς, βασισμένους στον αγαπημένο σας ξηρό καρπό: το φιστίκι Αιγίνης. Απολαύστε αυτό το ΠΟΠ προϊόν που πρόσφατα κέρδισε τη θέση του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (https://fistikifest.gr/)!

Χρήση των φύλλων ελιάς ως συστατικού τροφίμων και λειτουργικού ελαίου για ολοκληρωμένη αξιοποίηση του φύλλου ελιάς. Η επιχειρησιακή ομάδα Biorevaleaf έχει ξεκινήσει την ερευνητική της δραστηριότητα με στόχο την ολοκληρωμένη αναβάθμιση του φύλλου ελιάς ως πηγής φυτοχημικών και θρεπτικών συστατικών. Σκοπός της είναι η προώθηση της κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ολοκληρωμένης αξιοποίησης του φύλλου ελιάς, ενός σημαντικού παραπροϊόντος της βιομηχανίας, για την παραγωγή βιοδραστικών ενώσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι ενώσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λειτουργικών ελαιόλαδων με τη χρήση διαδικασιών ζύμωσης και «πράσινων» τεχνικών εκχύλισης (Κέντρο Έρευνας Λειτουργικών Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Γρανάδας, sevilla.abc.es., olivenews.gr, 21/8/2024).

Χειροπέδες σε δύο άτομα που έσφαξαν 10 μικρά ζώα (συνολικά 190 κιλά) παρά την απαγόρευση λόγω πανώλης στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν οικόσιτα (άρα δεν ήταν επαγγελματίας ο κτηνοτρόφος) και επρόκειτο να διατεθούν προς πώληση (χωρίς παραστατικά) παρά την απαγόρευση που είναι σε ισχύ. Συνελήφθησαν τα δύο άτομα από το Β’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, στις 23/8/2024, για παραβάσεις των μέτρων πρόληψης κατά των ασθενειών και της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής σε υπαίθριο αποθηκευτικό χώρο (χωρίς προδιαγραφές υγείας) ιδιοκτησίας του ενός. (zarpanews.gr, agrocretanews.gr, 24/8/2024, σ.σ.: Στην Κρήτη σφάζουν σε «δένδρο και γόνατο», σε υπαίθριες αποθήκες, και τα πουλούν (κάποιοι τα αγοράζουν), χωρίς καμιά εμπιστοσύνη στο σύστημα εξουσίας του λεγόμενου ελληνικού κράτους. Και το ελληνικό κράτος αλαζονικά εκδίδει και εφαρμόζει αποφάσεις που καταστρέφουν ζωές οικογενειών, χωρίς διαβούλευση με τους κτηνοτρόφους.)

Αποτελούν καλή λύση για αυτούς που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, δυναμώνουν τα οστά με την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, φέρνουν ισορροπία στο νάτριο και το κάλιο του οργανισμού βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ με το σίδηρο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού. Ένα σύκο μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 50 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθός του (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 1/8/2024).

Το νησί Άτοκος, έκτασης 4,5 τ.μ., εντάσσεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων και ανήκει διοικητικά στην Ιθάκη. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε εκεί μια αγέλη από γουρουνάκια που έχουν γίνει η απόλυτη ατραξιόν. Και πώς να μη γίνουν άλλωστε καθώς αυτά τα όμορφα πλάσματα λατρεύουν τη θάλασσα και δεν χάνουν ευκαιρία για βουτιές. Η παραλία αυτή είναι πλέον γνωστή ως Greek Pig Beach (Michalis Koumbios, Facebook, 16/8/2024).

«Καταστραφήκαμε και ζητούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα». Στα «κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι της Λαμίας για τις αποζημιώσεις από την ευλογιά. Δέκα μήνες μετά τη θανάτωση των κοπαδιών λόγω «ευλογιάς των μηρυκαστικών», δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε ευρώ οι κτηνοτρόφοι! «Πρόκειται για απαράδεκτο γεγονός… Ζητούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα από συναδέλφους που ήδη βρισκόντουσαν σε άσχημη οικονομική κατάσταση και πλέον έχουν καταστραφεί. Με ποιο εισόδημα να πληρώσουν τα ασφάλιστρα και τη φορολογία, πώς να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους;» (Χρίστος Λυγδής, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης και Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, lamianow.gr, 23/8/2024, σ.σ.: Yποψιαζόμαστε τι πρόκειται να γίνει με όσους καταστράφηκαν λόγω πανώλης και τρομάζουμε.)

Στις 24/8/2024, ανακοινώθηκε ότι προετοιμάζεται για τις 8 και 9 Νοεμβρίου 2025 συνέδριο με θέμα «Τοπική ανάπτυξη αγροτικής υπαίθρου» από τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Καταχά κύριο Ευστάθιο Ακριτίδη και μάλιστα υπό την αιγίδα της ΠΕ Πιερίας. Κάθε Δευτέρα στις 20:30, στη βιβλιοθήκη Καταχά, από τις 7 Οκτωβρίου 2024, με τον συντονισμό του γράφοντα, θα γίνονται συζητήσεις (κάτι σαν προσυνεδριακές συναντήσεις) για επιμέρους θέματα του συνεδρίου «Τοπική ανάπτυξη αγροτικής υπαίθρου» που θα διοργανωθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καταχά «Αριστοτέλης». Η σημερινή πρόεδρος κυρία Ράνια Κοτίδου και ο παλιός πρόεδρος κύριος Παναγιώτης Κουλαουζίδης εγγυώνται την επιτυχία του συνεδρίου.

Το κατσικίσιο γάλα έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στην Ελλάδα. Με αυτό, λένε οι μύθοι, ανέθρεψε η νύμφη Αμάλθεια τον Δία και με αυτό ανατράφηκαν στην πραγματικότητα ολόκληρες γενιές Ελλήνων. Πολλά ποιοτικά ελληνικά τυριά παράγονται με κύριο ή μόνο συστατικό το κατσικίσιο γάλα, προσφέροντας τις γνωστές πλέον στην επιστημονική κοινότητα ευεργετικές του ιδιότητες. Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό, γιατί η περιεκτικότητά του σε λακτόζη είναι μικρότερη. Έτσι, σε περιπτώσεις ελαφριάς δυσανεξίας σε αγελαδινά ή πρόβεια τυριά, συστήνεται η κατανάλωση κατσικίσιου. Επίσης, λόγω καλύτερης απορρόφησης των μεταλλικών στοιχείων του (όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το φώσφορο) από τον οργανισμό μας, το κατσικίσιο γάλα είναι η πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας από την οστεοπόρωση και τη σιδηροπενία. Το κατσικίσιο γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β3 και Κ και έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, αλλά και σε ασβέστιο σε σχέση με το αγελαδινό. Τέλος, καθώς η κατσίκα ζει κυρίως σε ορεινές περιοχές, είναι χωρίς ορμόνες και αντιβιοτικά και, έτσι, το κατσικίσιο γάλα είναι εκ φύσεως βιολογικό. Ένα τέλειο παραδοσιακό προϊόν για τη διατροφή μας (Αρβανίτης ΑΕ, arvanitis.gr, Αύγ. 2024).

Η κάνναβη είναι καλύτερη για την υγεία από το κρασί για τους νεαρούς Αμερικανούς. Οι μελέτες αγοράς δείχνουν μια παγκόσμια απογοήτευση για το αλκοόλ, το οποίο θεωρείται πλέον πιο επικίνδυνο για την υγεία από το χασίς. «Το 52% των ατόμων ηλικίας 21-34 ετών θεωρεί ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι κακή για την υγεία (έναντι 34% το 2018), το 40% των ενηλίκων υποστηρίζει ότι η κάνναβη δεν είναι επιβλαβής, ενώ μόνο το 16% αναφέρει ότι το αλκοόλ δεν είναι επιβλαβές. Το 50% θεωρεί το αλκοόλ επιβλαβές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε σύγκριση με το 35% που θεωρεί επιβλαβή τη μαριχουάνα». Τόσο για λόγους υγείας όσο και για άλλους λόγους, «το κρασί είναι λιγότερο προτιμώμενο για τους καταναλωτές από άλλες επιλογές» σύμφωνα με τον Ρομπ Μακμίλαν (Silicon Valley Bank) και τη μελέτη «Gallup» (Ιούλιος 2023). Και στο Wine Market Council (2022) καταγράφηκε ότι το 35% των ατόμων ηλικίας 21-49 ετών δεν καταναλώνει ποτέ κρασί, έναντι 14% άνω των 70 ετών (ΚΕΟΣΟΕ, 26/8/2024).

Το CO2 αντιδρά με το νερό και δημιουργεί ζωή. Είναι ευλογία να υπάρχει επαρκές CO2. Τα τελευταία 50 χρόνια αυξήθηκε το CΟ2 στην ατμόσφαιρα κατά 0,005%, ποσοστό που δεν είναι δυνατόν να δημιουργεί κλιματική αλλαγή! (https://www.facebook.com/reel/2243721045974685, Αντ. Φώσκολος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, https://www.facebook.com/100082969677471/videos/1056209909623747/).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn