nes.jpg

 

Από Πέμπτη μέχρι Δευτέρα, 5-9 Σεπτεμβρίου 2024, 19:00-24:00, στο πάρκο Θέογνις στην είσοδο των Μεγάρων, το αγροφεστιβάλ «Μεγάρων Γη» προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων, προσελκύει μια νέα μορφή επισκεπτών στην περιαστική αγροτική περιοχή της Δυτικής Αττικής, και δημιουργεί συνθήκες τοπικής ανάπτυξης.

Το αγροφεστιβάλ «Μεγάρων Γη» ξεκινάει με τα εγκαίνια στις 5/9/2024 στις 19:30, με ημερίδα και παραδοσιακούς χορούς, και συνεχίζει στις 19:00 με Προσκοπικές Δραστηριότητες για Παιδιά, στις 20:00 με Ήθη, Έθιμα και Παραδόσεις Μεγαρέων ως Στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στις 21:00 με Έθιμα και Παραδόσεις.

Το αγροφεστιβάλ «Μεγάρων Γη» συνεχίζει στις 6/9/2024, 19:00-24:00, με την Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων Μεγάρων, στις 19:00 με Βιωματικό Εργαστήριο Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής, στις 19:00 με Πράσινο Κινηματογράφο, στις 19:00 με Γιορτή Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στις 21:30 με παιδικό θέατρο: «Ο Βασιλιάς Bάτραχος».

Το αγροφεστιβάλ «Μεγάρων Γη», το Σάββατο 7/9/2024, 19:00-24:00, έχει Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων Μεγάρων, στις 19:00 Προσκοπικές Δραστηριότητες, στις 19:00 Βιωματικό Εργαστήριο Πρώτων Βοηθειών, στις 19:00 βιβλιοπαρουσίαση «Καλλιέργεια με το φεγγάρι», στις 19:00 Πράσινο Κινηματογράφο και στις 21:30 συναυλία.

Το αγροφεστιβάλ συνεχίζει την Κυριακή 8/9/2024, 19:00-24:00, με Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων, στις 19:00 με Βιωματικό Eργαστήριο «Βότανα της Μεσογείου», στις 19:00 με Βιωματικό Εργαστήριο Πρώτων Βοηθειών, στις 19:00 με Πράσινο Κινηματογράφο, στις 19:00 με Βιωματικό Eργαστήριο Παρασκευής Τάρτας, στις 20:00 με Βιωματικό Εργαστήριο Παρασκευής Μεγαρικών Εδεσμάτων, στις 21:30 με συναυλία.

Το αγροφεστιβάλ «Μεγάρων Γη», τη Δευτέρα 9/9/2024, 19:00-24:00, παρουσιάζει Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων, στις 19:00 Βιωματικό Εργαστήριο «Καλλιεργούμε τα δικά μας βιολογικά λαχανικά», στις 19:00 Θέατρο Σκιών «Ο καραγκιόζης μαζεύει φιστίκια στα Μέγαρα». Στη συνέχεια, 20:00-21:30, έχει στο πρόγραμμα τη βιβλιοπαρουσίαση «Τα μονοπάτια της τροφής μας» και Βιωματικό Εργαστήριο Παρασκευής Φέτας ή/και Κρέμας, και στις 21:30 συναυλία.

Το αγροφεστιβάλ «Μεγάρων Γη» αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την τοπική κοινωνία, καθώς προσφέρει μια μοναδική πλατφόρμα για την προβολή των αγροτικών προϊόντων της περιοχής και τη σύνδεση της αγροτικής παράδοσης και του πολιτισμού με την αγορά και την κοινωνία. Μέσα από την ενσωμάτωση βιωματικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, το αγροφεστιβάλ θα συμβάλει στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας και στη στήριξη της αγροτικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς και μεταποιητές του Δήμου Μεγαρέων, προσελκύοντας έτσι επισκέπτες. Πρόκειται για μια γιορτή της τοπικής ανάπτυξης.

Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, 20:00-21:30, στο πάρκο Θέογνις (στην είσοδο των Μεγάρων Αττικής), στο αγροφεστιβάλ «Μεγάρων Γη», ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα παρουσιάσει το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας» του γράφοντα, των εκδόσεων «Στέντορας», ISBN 978-618-84431-4-3.

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, η γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής μέσω διαδικτύου, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, 20:00-21:30, μέσω Facebook στο προφίλ «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής – “Άγιος Γεώργιος”».

Η αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα κοστίζει στους Έλληνες 5 έως 8 φορές την τιμή του παραγωγού (στην ΕΕ ΜΟ: 2,5 φορές). Ταυτόχρονα, η αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα καταναλώνει πολλά καύσιμα (τροφοχιλιόμετρα που ρυπαίνουν το περιβάλλον). Και βέβαια, οι λεγόμενες τροφές έχουν φορτωθεί με πάρα πολλά συντηρητικά για να διατηρηθούν στα μεγάλα τους ταξίδια και στην παραμονή στα ράφια των σουπερμάρκετ, με πιθανές εκπτώσεις στην ποιότητα.

Εάν αντί για μακρές αγροδιατροφικές εφοδιαστικές αλυσίδες πετύχουμε να λειτουργήσουν οι σύντομες (τοπικές) εφοδιαστικές αλυσίδες, τότε το πιο πιθανό είναι ο καταναλωτής να αγοράσει το ίδιο τρόφιμο μόνο 1-2 φορές πιο ακριβό από την τιμή παραγωγού. Αυτό θα αυξήσει την απασχόληση και τα έξοδα του παραγωγού, αλλά η αύξηση κατά 200% τα υπερκαλύπτει όλα και αφήνει μεγάλα περιθώρια πρόσθετου κέρδους στον παραγωγό. Από την πλευρά του καταναλωτή, η μείωση κατά 300% περίπου της τελικής τιμής των τροφίμων θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και πιθανότατα θα αυξήσει τη ζήτηση νέων προϊόντων.

Το 1970, από την τελική τιμή ενός τρόφιμου στα ράφια ενός παντοπωλείου, ο αγρότης-παραγωγός εισέπραττε το 70% περίπου. Το 2010, από την τελική τιμή ενός τρόφιμου στα ράφια ενός σουπερμάρκετ, ο αγρότης-παραγωγός εισέπραττε περίπου μόλις το 10%. Είναι απολύτως σαφές ότι ο αγρότης-παραγωγός πραγματικού πλούτου πρέπει να εισχωρήσει στην αλυσίδα αξίας της μετατροπής του αγροτικού προϊόντος σε τρόφιμο συσκευάζοντας και μεταποιώντας την πραγματική παραγωγή με οικοτεχνικά εργαστήρια (βάσει του νόμου 4235/2014).

Η αξιοποίηση της οικοτεχνίας αυξάνει την απασχόληση στην αγροτική οικογένεια, μετατρέπει τα ευπαθή και ογκώδη αγροτικά προϊόντα σε ανθεκτικά, αλλά απαιτεί δεξιότητες πώλησης των τελικών προϊόντων. Ο σχεδόν διπλασιασμός των εσόδων του αγρότη με ταυτόχρονη επαρκή χρηματική ρευστότητα δίνει περιθώρια βελτίωσης του επιπέδου ζωής και οικονομικό χώρο για επενδύσεις εκσυγχρονισμού των παραγωγικών μονάδων.

Ούτως ή άλλως, η αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα (μακρά ή τοπική) προϋποθέτει την ύπαρξη αγρότη-παραγωγού φροντιστή για να υπάρχει αντικείμενο. Χωρίς παραγωγή τροφής από τους αγρότες, δεν υπάρχουν μονοπάτια τροφής.

Η ανυποληψία και υποτίμηση των επαγγελματιών αγροτών-παραγωγών πραγματικού πλούτου υπονομεύει τόσο την αγροδιατροφική αυτάρκεια όσο και την αυτοτομία, την ανεξαρτησία-ελευθερία των κατοίκων του τόπου, καθώς και τις κάθε μορφής εφοδιαστικές αλυσίδες. Ίσως τα μόνα που ενισχύονται να είναι τα υποκατάστατα της πραγματικής τροφής με «καλλιέργειες συρταριών ή λευκούς χυμούς».

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη μιλάει υπέρ της τοπικότητας, με τοπική παραγωγή, αυτόχθονες ντόπιες φυλές, για να γίνει επεξεργασία τοπικά, με τοπικές συνταγές, (γαστρονομία, συνταγές) και να καταναλωθούν τοπικά.

Καθένας μπορεί να προμηθευτεί γάλα από ένα κοντινό μαντρί για να κάνει τυρί (που διατηρείται πολλές ημέρες) ή γιαούρτι ή κρέμα. Το σημαντικότερο είναι το περιβάλλον, το οικοσύστημα, και η συντήρηση του μικροβιώματος που ενισχύει την τοπική ανοσία για ενιαία υγεία, σε ένα ισόρροπο τοπικό περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, τεχνολογικό κ.λπ.).

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα συμμετάσχει στην 5η Συνάντηση του Δικτύου Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων στο χωριό Άγιος Πέτρος στον Πάρνωνα Αρκαδίας, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, 10:00-14:00, και η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη θα οργανώσει την αναμετάδοση όσων σημαντικών θα ακουστούν στην 5η Συνάντηση μέσω Facebook, στο προφίλ «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής “Άγιος Γεώργιος”».

Τελικά, μέσω του διαδικτύου, ακόμα και οι συνεχώς απασχολημένοι κτηνοτρόφοι, ακόμα και από απομακρυσμένες περιοχές, μπορούν να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε σημαντικές δραστηριότητες. Αρκεί να γνωρίζουν τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις και να έχουν στοιχειώδη πρόσβαση στο διαδίκτυο – ακόμα και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ήδη η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231) προετοιμάζει την ανοιχτή διαδικτυακή συνάντηση για την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, 20:30-22:30, προκειμένου να τιμηθούν η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας και η Παγκόσμια Ημέρα της Διατροφής (https://us02web.zoom.us/j/88594231820).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn