Νέα σχολή υφαντικής στο Σουφλί από τον Σεπτέμβριο του 2024. Η σχολή αναζητά εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό (τηλ.: 2554 350100). Βασικός σκοπός του προγράμματος κατάρτισης είναι να εφοδιαστούν οι εκπαιδευόμενοι με παραγωγικές δεξιότητες και γνώσεις υψηλού επιπέδου υφαντικής, που θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες άμεσης απασχόλησης στον κλάδο της χειροτεχνίας ή/και να ξεκινήσουν τη δική τους δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενες/οι ή ως επιχείρηση. Η φοίτηση στη σχολή διαρκεί 4 εξάμηνα, περιλαμβάνει 260 ώρες διδασκαλίας (80 θεωρητικές και 180 πρακτικής εξάσκησης). Θα λειτουργήσει στο πλαίσιο των ΚΔΒΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δυτ. Αττικής και Δυτ. Μακεδονίας (Ελεύθερη Άποψη, 22/8/2024).
Το Εργαστήριο Αμπελουργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε πως στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024 θα ξεκινήσουν διαδικτυακά σεμινάρια αμπελουργίας. Τα σεμινάρια, 16 ωρών, θα αφορούν κάθε φορά συγκεκριμένες επίκαιρες ενότητες και θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια δύο συνεχόμενων Σαββατοκύριακων (Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί). Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι το εξής: «Η κλιματική κρίση και η προσαρμογή της αμπέλου». Οι εκπαιδευόμενοι δεν απαιτείται να έχουν συγκεκριμένο γνωσιακό υπόβαθρο (ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2310 998665, 69760 96689, atlantea.news, 21/8/2024).
Κλιμάκωση του εμπορικού πόλεμου Κίνας – ΕΕ σηματοδότησαν η επιβολή δασμών της ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα και η απάντηση της Κίνας με έρευνα για τις επιδοτήσεις στα γαλακτοκομικά από την Ευρώπη, με στόχο στην ουσία τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών, με πιθανότητα παράτασης έξι μηνών. Αυτή η έρευνα της Κίνας θα επικεντρωθεί στις επιδοτήσεις που παρέχει η ΕΕ για την παραγωγή φρέσκου και επεξεργασμένου τυριού, μπλε τυριού, γάλακτος και κρέμας γάλακτος, διερευνώντας συνολικά 20 προγράμματα επιδοτήσεων σε οκτώ κράτη-μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ρουμανία. (crisismonitor.gr, 21/8/2024, σ.σ.: Για πολλοστή φορά, την προστασία των βιομηχανιών της Ευρώπης την πληρώνουν οι αγρότες της ΕΕ. Το «φαιδρό» του πολέμου είναι ότι η ΕΕ λέει ότι τα κάνει όλα για την προστασία του ισοζυγίου επενδύσεων και την εμπέδωση του δόγματος στρατηγικής αυτονομίας. Δυστυχώς λησμονεί απολύτως τη στρατηγική αυτονομία της τροφής.)
Μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2024 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για την Ενιαία Αίτηση του Έτους 2024 (ΕΑΕ 2024). Μετά τη 12η/9/2024: α) θα μειωθούν τα ποσά που ο αγρότης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα, και β) θα μειωθούν τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2024 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα. Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερών (δηλαδή υποβολή της αίτησης μετά την 7η/10/2024), η αίτηση θεωρείται μη αποδεκτή (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον Σκάι 100,3 FM, τόνισε ότι, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών, θα πρέπει πρώτα από όλα να προηγηθούν γνώση και αξιολόγηση της έκτασης του προβλήματος –το οποίο ωστόσο επισήμανε ότι είναι διαχρονικό– δεδομένου ότι τα δάση, προπαντός στην Αττική, έχουν μείνει χωρίς διαχείριση πολλές δεκαετίες.
Οι 3 βασικοί παράγοντες είναι η τεράστια καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί στα δάση τα τελευταία 60 χρόνια, τα σπίτια μέσα στα δάση και η κλιματική αλλαγή. (dasarxeio.com, 22/8/2024, σ.σ.: Οι συντεχνίες των δασολόγων επέβαλαν την ανισόρροπη αποβολή των συμβιωτικών κοπαδιών από τα δάση και την ανόητη αντικατάστασή τους από χρηματοδοτήσεις για προσλήψεις δασεργατών καθαρισμού, καταστρέφοντας την ισορροπία του δασικού περιβάλλοντος στην αττική ύπαιθρο.)
Το καρπούζι, με μεγάλο ποσοστό νερού (93%) και λίγες θερμίδες (100 γραμμ. έχουν 25 kcal), είναι ιδανικό φρούτο για αδυνάτισμα. Το καρπούζι διεγείρει επίσης τον μεταβολισμό των υγρών. Τα περιττά υγρά αποβάλλονται χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ η διουρητική ιδιότητα του καρπουζιού καθαρίζει τα νεφρά (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 1/8/2024).
Όταν βάζουμε γάλα στον καφέ, νομίζουμε ότι γίνεται ελαφρύτερος και πιο γευστικός. Αυτό όμως δημιουργεί μεγάλη αποβολή ασβεστίου, ενώ μεγάλη ποσότητα από το ιχνοστοιχείο αυτό κατακάθεται στα έντερα. Η ουσία καζεΐνη που έχει το γάλα, όταν έρθει σε επαφή με την καφεΐνη (από καφέ ή τσάι), πήζει και δημιουργεί μια μάζα που προκαλεί φούσκωμα, συχνά πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά, και ακόμη συχνότερα κοιλιακές διαταραχές. Προτιμήστε τον καφέ και το τσάι σκέτο, δίχως γάλα, όπως όλοι οι καλοί μερακλήδες (iatropedia.gr, organiclife.gr).
«Βούτυρο φτιαγμένο από CO2, όχι από αγελάδες, έχει γεύση σαν πραγματικό, με θερμοχημική διαδικασία που επιτρέπει να φτιαχτεί λιπαντική ουσία». Το διαφημίζει ο Μπιλ Γκέιτς, αλλά δεν λένε ότι η θερμοχημική διαδικασία γίνεται με μεταλλαγμένα μικρόβια –τα «νέα μεταλλαγμένα». Και βέβαια, στο τελικό προϊόν δεν αναφέρουν τίποτα για μεταλλαγμένα. Στη μικροβιακή ζύμωση χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα μικρόβια, συχνά γενετικά τροποποιημένα, για να μετατρέψουν το CO2 σε οργανικές ενώσεις. Τα μικρόβια παράγουν λίπη και έλαια, που είναι τα κύρια συστατικά για την παρασκευή ενός προϊόντος που μοιάζει με βούτυρο (εταιρία Savor, συνθετικό βούτυρο, Δ. Φαναριώτης, Facebook, 21/7/2024).
Ο άνθρωπος ξεχώρισε από τα υπόλοιπα είδη και εξελίχθηκε κυρίως λόγω του εγκεφάλου του. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος άρχισε να παίρνει στροφές λόγω του μαγειρέματος στη φωτιά. Αν οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο ωμές τροφές, τότε θα έπρεπε να τρώνε τουλάχιστον επί εννιά ώρες κάθε μέρα προκειμένου να συντηρήσουν τους περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες του σημερινού ανεπτυγμένου εγκεφάλου. Ο χιμπατζής έχει περίπου 28 δισεκατομμύρια νευρώνες και ο γορίλλας 33 δισεκατομμύρια. Ο αριθμός των νευρώνων σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα ενέργειας (θερμίδων) που χρειάζεται ο εγκέφαλος για τη συντήρησή του. Ο εγκέφαλος είναι τόσο «πεινασμένος» για ενέργεια, που στους σύγχρονους ανθρώπους, παρόλο που αποτελεί μόλις το 2% της σωματικής μάζας τους, ευθύνεται για το 20% περίπου του ανθρώπινου μεταβολισμού σε συνθήκες ανάπαυσης. Διάφορα ζώα (τρωκτικά, πύθωνες κ.ά.) μεγαλώνουν ταχύτερα και πιο πολύ όταν τρώνε μαγειρεμένο αντί για ωμό κρέας (Παίρνοντας φωτιά: Πώς η μαγειρική μάς έκανε ανθρώπους, καθηγήτρια Σ. Χερκουλάνο-Χουζέλ, Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, organiclife.gr).
Η ενέργεια είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη, όπως την εννοούμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η παραγωγή τροφής είναι απαραίτητη για την επιβίωση κάθε ανθρώπου, και ιδιαίτερα μιας τοπικής κοινωνίας. Η αυτάρκεια και η ελευθερία ενός τόπου εξαρτώνται απολύτως από την αυτάρκεια σε τρόφιμα. Και ενώ τα παραπάνω είναι αυτονόητα, σχεδόν όλοι προωθούν τις ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.λπ.) εις βάρος της γης για παραγωγή τροφής (καλλιέργειες ή βοσκές). Η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε την εγκατάσταση Φ/Β σε γεωργικές εκτάσεις, την οποία χαρακτήρισε «πολιτικό συμβολισμό». Οι ανάγκες της ΕΕ σε αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορούν να καλυφθούν χωρίς να υπονομευτεί η παραγωγή τροφίμων ή η προστασία της φύσης. (Έκθεση Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος [ΕΕΒ, 24/7/2024], Cosimo Tansini, Euractiv, dasarxeio.com, 26/07/2024, σ.σ.: Στην Ελλάδα καταστρέφουμε γη παραγωγής τροφής και εισάγουμε τροφές αντί να εισάγουμε ενέργεια. Κάτι πάει πάρα πολύ στραβά στο μυαλό των αρμοδίων.)
Τον τελευταίο καιρό είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε διάφορες συζητήσεις, όπως στο Μαλανδρίνο Δωρίδας Φωκίδας (4/8/2024), στον Λεήμονα Ευρώτα Λακωνίας (10/8/2024), στο Βυζίκι Γορτυνίας Αρκαδίας (12/8/2024), στη Σίνδο Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης (23/8/2024), στον Καταχά Πύδνας-Κολινδρού Πιερίας (24/8/2024), στο Αιγίνιο Πύδνας-Κολινδρού Πιερίας (28/8/2024). Κατέγραψα τις συνέπειες, τις αρρυθμίες και τον αποσυντονισμό που προκαλεί η μη τήρηση των συμφωνημένων ωραρίων σε κάθε πρόσκληση, ή ακόμα και ο πλατειασμός μερικών εισηγητών, που αδυνατούν να είναι ακριβείς, συνοπτικοί και εστιασμένοι στο θέμα.
Στον Καταχά, κάθε Δευτέρα, στη βιβλιοθήκη, 20:30-21:30, με τη φροντίδα της κυρίας Αγγέλας Κουλαουζίδου (σύμβουλος Κοινότητας Καταχά), οι συζητήσεις θα είναι ανοιχτές σε όλους, και κάθε φορά θα προσεγγίζουν και από ένα θέμα που θα μπορούσε να αποτελεί θεματική στο συνέδριο «Τοπική ανάπτυξη αγροτικής υπαίθρου», στη γιορτή του πολιούχου Αγίου Μηνά (11/11/2025), με συντονιστή των συζητήσεων τον γράφοντα. Σκοπός του συνεδρίου «Τοπική ανάπτυξη αγροτικής υπαίθρου, Νοέμβριος 2025» είναι η επισήμανση των τοποσήμων της περιοχής της Βόρειας Πιερίας, η επιλογή δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα τοπόσημα, η επεξεργασία της καλύτερης διαδικασίας ενεργοποίησης των κατοίκων της περιοχής, και η ανάληψη δράσης από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής για να επιτύχουν την ευημερία τους.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus