postm.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε στις 23/8/2024 στη Σίνδο Θεσσαλονίκης σύσκεψη φορέων της αλυσίδας αξίας των αγροτικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, με πρόσκληση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας - ΣΕΚ.

Ο κατακερματισμένος και διαλυμένος αγροτικός συνδικαλιστικός χώρος αντιμετωπίζει πλέον υπαρξιακό πρόβλημα. Κινδυνεύουν με πλήρη πτώχευση οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, μετά από συστηματική απαξίωση κάθε μορφής πραγματικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Εντυπωσίασε η «αφωνία» στην τελευταία κρίση της αρρώστιας των μικρών μηρυκαστικών, PPR (Peste des Petits Ruminants), αλλά κυρίως εντυπωσιάζει η παντελής σχεδόν έλλειψη κινητοποίησης-δράσης των κατακερματισμένων επαγγελματιών κτηνοτρόφων, ακόμα και σήμερα που φαίνεται ότι διακυβεύεται η κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα, η επιβίωση των οικογενειών τους καθώς και ο σεβασμός του τρόπου ζωής και του πολιτισμού τους.

Στα τρόφιμα ζωικής παραγωγής βρίσκουμε λίγο ως πολύ να δραστηριοποιούνται: ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), η ΕΔΟΤΟΚΚ, η Διεπαγγελματική Φέτας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.), η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων & Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, το Δίκτυο Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου (ΕΜΚΗ), η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (ΠΕΕΑΦΑΖ), το Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας, ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ένωση Σφαγείων Ελλάδας (ΕΣΕ), η Πανελλήνια Ένωση Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος κ.λπ.

Σε αυτό το χαοτικό περιβάλλον της αγροτικής επιχειρηματικότητας, που «επιτεύχθηκε» και συντηρείται κυρίως από τις ενέργειες της κεντρικής εκτελεστικής εξουσίας και των περιφερειακών «μικρών πρωθυπουργών», ο εκάστοτε περιστασιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «ασελγεί» ατιμώρητα στις αγροτικές κοινωνίες και στην αγροτική επιχειρηματικότητα.

Για όσους συμμετείχαν στην πρόσκληση του ΣΕΚ στις 23/8/2024, εκπροσωπώντας πολλές, υπολειτουργούσες ίσως, συλλογικές δομές αξίζει η αναγνώριση της φιλότιμης προσπάθειας κάποιας στοιχειώδους αντίδρασης στην αυθαιρεσία της Εκτελεστικής Εξουσίας.

Συγχαρητήρια στην εξαιρετική εισήγηση του κυρίου Θωμά Μόσχου, κτηνοτρόφου, τεχνικού συμβούλου του ΣΕΚ, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον χαιρετισμό από τον κύριο Γιάννη Τσομπάνη, υπό την προεδρία του κυρίου Δημήτρη Μόσχου.

Όπως ακούστηκε, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου & Συμβουλίου στις 9/3/2016 σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων γράφει ανάμεσα σε πολλά άλλα: «Η βέλτιστη διαχείριση της υγείας των ζώων μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνεργασία με τους κατόχους ζώων, τους υπεύθυνους επιχειρήσεων, τους κτηνιάτρους, τους επαγγελματίες στον τομέα υγείας των ζώων και τους εμπορικούς εταίρους. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους, είναι αναγκαίο να οργανωθούν με σαφή και διαφανή τρόπο, χωρίς αποκλεισμούς, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό».

Η διαχείριση του ΥπΑΑΤ στην πρόσφατη εν εξελίξει κρίση της PPR (Peste des Petits Ruminants-Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών) κάθε άλλο παρά «με σαφή και διαφανή τρόπο, χωρίς αποκλεισμούς», έγινε, και συνεχίζει να γίνεται με αλαζονικούς αντιδημοκρατικούς αυταρχισμούς τεχνοκρατών και υπαλλήλων χωρίς τη συμμετοχή και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατόχων των ζώων, των επιχειρήσεων, όλων των κτηνιάτρων (δημοσίων και κτηνιάτρων εκτροφής) και των εμπορικών εταίρων της αλυσίδας αξίας των ζωικών προϊόντων των μικρών μηρυκαστικών.

Στη συνάντηση όλες οι εισηγήσεις ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή την ανάγκη συγκρότησης Επιτροπής για να συνεξετάσει με το ΥπΑΑΤ τις εξελίξεις, καθόσον το θέμα δεν είναι μόνο των παραγωγών-κτηνοτρόφων, αλλά και των μεταποιητών και των εμπόρων, των καταστηματαρχών, ακόμα και των καταναλωτών.

Ακούστηκαν προτάσεις από τους: Μανώλη Πατεράκη, Σπύρο Σερακιώτη, Θωμά Καρυπίδη, Κώστα Ακριτίδη, Ελπίδα Σιδηροπούλου, Δήμο Δήμου, Σάβα Κεσίδη, Απόστολο Ραυτόπουλο, Γιάννη Βασιλείου, Βάκη Τσιομπανίδη και Νίκο Κολτσίδα από τους 33 περίπου συμμετέχοντες. Μερικοί ήρθαν από: Ρέθυμνο, Αθήνα, Ορεστιάδα, Πέλλα, Τρίκαλα, Κιλκίς, Καστοριά, Κατερίνη, Αιτωλία, Πέλλα, Χαλκιδική, Σέρρες, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη κ.λπ.

Η υποχρέωση της καθημερινής δεσμευτικής απασχόλησης των κτηνοτρόφων στις εκτροφές, όλο τον χρόνο, εμποδίζει τις συναντήσεις και συζητήσεις και την άσκηση σε συλλογικές διαδικασίες με τον σεβασμό όλων. Ένας εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό του είχε παράδοξες απαιτήσεις και κούρασε την ομήγυρη, ενώ ένας άλλος φωνασκούσε και απειλούσε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν μερικοί και να διαπληκτισθεί μετά τη συνεδρίαση με συμμετέχοντα. Απαράδεκτες καταστάσεις…

Φάνηκε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τήρηση κανόνων για επιτυχημένες συνελεύσεις, με τακτικές ανοιχτές συνεδριάσεις των οργάνων, με τήρηση πρακτικών-αποφάσεων και video των συνεδριάσεων και προετοιμασία θέσεων όταν μιλάμε σε συλλογικά όργανα, όπου εκφράζονται συλλογικές αποφάσεις και όχι οι προσωπικές επιθυμίες των τυπικά εκλεγμένων σε θέσεις ευθύνης.

Απ’ ό,τι φάνηκε το ΥπΑΑΤ ενήργησε σε συμφωνία με τα συμφέροντα των εισαγωγέων κρέατος κλείνοντας τα σφαγεία και απαγορεύοντας τη διακίνηση ζώων σε όλη την ελληνική επικράτεια χωρίς καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το ΥπΑΑΤ (ή απλά κάποια Γενική Δ/νση;), με τις αντιδράσεις του, παραδέχτηκε πως λόγω υποστελέχωσης των δημόσιων κτηνιατρείων είναι ανίκανο να προστατέψει τους κτηνοτρόφους από την ασθένεια PPR, ώστε να συνεχίσει να υφίσταται κτηνοτροφική παραγωγή, άρα ανάξιο εμπιστοσύνης, ενώ πριμοδότησε τις προσλήψεις κτηνιάτρων, αφήνοντας αδρανείς τους ψηφισθέντες από το 2014 «κτηνιάτρους εκτροφής» με πλήρη δικαιώματα.

Καταγράφεται πλήρως «αντικανονιστική» συμπεριφορά του ΥπΑΑΤ σε σχέση με τον Κανονισμό 429/9-3-2016 όπως φαίνεται στη συνημμένη φωτογραφία της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L84/31-3-2016) και με πλήρη απαξίωση της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας και των αγροτικών κοινωνιών.

Ίσως η μοναδική εναπομένουσα δράση στους κατεστραμμένους κτηνοτρόφους να είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη για όσα ΔΕΝ έγιναν με ευθύνη του δημόσιου τομέα.

Το 2016 είχαν καταγραφεί μόλις 39 εστιατόρια που πρόσφεραν στο μενού τους γεύματα με αρνίσιο ή προβατίσιο κρέας και μετά από μεγάλη προσπάθεια λειτούργησαν περίπου 600 εστιατόρια που τα ανέγραφαν στο  μενού τους, δυστυχώς με την ανεύθυνη επικοινωνία του ΥπΑΑΤ για την «πανώλη των μικρών μηρυκαστικών» και όχι για την PPR, φαίνεται ότι χάθηκαν πάρα πολλές αγορές, τόσο κρέατος, όσο και τυριού και γιαουρτιού, όπως αναφέρθηκε από κτηνοτρόφους που έχουν οικοτεχνικές παραγωγές.

Είναι ντροπή που η έκφραση «άμεση αποζημίωση» θα αρχίσει να σχηματοποιείται προς τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2024, ενώ η εμπειρία όλων από την ασθένεια «ευλογιά» στη Βοιωτία το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2024, που δεν αποζημιώθηκαν ακόμα (πάνω από εξάμηνο), είναι τραυματική και εξαντλητική. ΔΕΝ μπορεί να επιβιώσει κάποιος κτηνοτρόφος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά φαίνεται ότι το ΥπΑΑΤ έχει άλλους απαράδεκτους ρυθμούς για τη λέξη «άμεση»…

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn