anaptuxi-900x600.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε στις 24/8/2024 το 25ο Αντάμωμα Καταχά Πιερίας, στον Πευκώνα Καταχά, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καταχά «Αριστοτέλης».

Παλιοί και καινούριοι κάτοικοι του Καταχά βρέθηκαν ανάμεσα στους περίπου 1.100 συμμετέχοντες στο Αντάμωμα.

Σε κάθε χαιρετισμό, η κυρίαρχη έκφραση ήταν η εξής: «εσύ, τίνος είσαι;». Και εγώ (ο γράφων) ήμουν ο εγγονός του Γιωρίκα Κουλαουζίδη (από τα Πλάτανα Τραπεζούντας), γιος της κόρης του, της Αθηνίκας.

Τον πρώτο λόγο στο Αντάμωμα είχε η κυρία Ράνια Κοτίδου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καταχά «Αριστοτέλης», ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο κύριος Ευστάθιος Ακριτίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καταχά, και η κυρία Σοφία Μαυρίδου, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Στο Αντάμωμα είδαμε την κυρία Σοφία Μαυρίδου, την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, την κυρία Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, την υφυπουργό Ανάπτυξης, τον κύριο Αναστάσιο Λούκα, τον αντιδήμαρχο Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, τον κύριο Νικόλαο Καλύβα, δημοτικό σύμβουλο Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, τον κύριο Γιάννη Καρακασίδη, τον πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Αιγινίου, την κυρία Αγγέλου Ειρήνη, δημοτική σύμβουλο, τον κύριο Κωνσταντίνο Παραλυκίδη, δημοτικό σύμβουλο, τον κύριο Ευάγγελο Λαγδάρη, δημοτικό σύμβουλο, τον κύριο Δημήτρη Αλμαλιώτη, σύμβουλο Επιμελητηρίου Πιερίας, την κυρία Αγγέλα Κουλαουζίδου, σύμβουλο της Κοινότητας Καταχά, την κυρία Ελισάβετ Μιχαηλίδου, την κυρία Όλγα Χρυσοχοΐδου, τον κύριο Γεώργιο Γρηγοριάδη και πολλούς άλλους.

Ο παλιός πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καταχά κύριος Παναγιώτης Κουλαουζίδης, πρόεδρος κατά την επανίδρυση το 1996, μας θύμισε το πρώτο οργανωμένο Αντάμωμα το 1997, το οποίο ξεκίνησε με 600 συμμετέχοντες και την καθιέρωσή του, στη συνείδηση όλων, με το τρίτο Αντάμωμα που είχε 2.500 Καταχιώτες και φίλους. Έκτοτε το Αντάμωμα γίνεται το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου. Το ξέρουν όλοι και ρυθμίζουν το πρόγραμμά τους για να είναι διαθέσιμοι το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου στον Πευκώνα του Καταχά του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού Πιερίας. Τον κύριο Παν. Κουλαουζίδη ακούσαμε στο Stent Web TV: https://stent.net.gr/tvshows/agrobus-s01e126-panagiotis-koulaouzidis/.

Οι πρώτες 70 οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο ήρθαν το 1921 στον Καταχά, και η κοινότητα ιδρύθηκε επίσημα το 1926. Όλα αυτά καταγράφηκαν σε δύο βίντεο που δημιούργησαν ο κύριος Παν. Κουλαουζίδης και ο κύριος Βασ. Γρηγοριάδης (https://www.youtube.com/watch?v=i_isnHYzYdU και https://www.youtube.com/watch?v=RcqoZhVwPw4&t=30s). Σήμερα ο Καταχάς έχει περίπου 400 μόνιμους κατοίκους με εκτιμώμενο μέσο όρο ηλικίας τα 65 χρόνια!

Στο Αντάμωμα ακούστηκαν ευχαριστίες από την πρόεδρο κυρία Ρ. Κοτίδου για την αποτελεσματική συνεργασία με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κύριο Ευσ. Ακριτίδη και σε ένα μεγάλο κατάλογο εθελοντών, περίπου τριάντα έξι (36), οι οποίοι οργάνωσαν και εκτέλεσαν το πάρα πολύ ευχάριστο Αντάμωμα. Δόθηκαν συγχαρητήρια στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: κύριο Γεώργιο Παπαδόπουλο και κυρία Ουρανία Ορφανίδου. Επίσης, βραβεύτηκε ο κύριος Περικλής-Αλεξάντερ Γκόλντενμπεργκ για τη γενναιόδωρη χορήγηση ανακαίνισης της Αγροτολέσχης Καταχά που διαχειρίζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καταχά «Αριστοτέλης» και όπου φιλοξενούνται πολλές εκδηλώσεις όλο τον χρόνο.

Ο κύριος Ευστάθιος Ακριτίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καταχά, ανέφερε την απόφαση να φιλοξενηθεί το συνέδριο «Τοπική ανάπτυξη αγροτικής υπαίθρου» στην αίθουσα της Αγροτολέσχης Καταχά, κατά τη γιορτή του πολιούχου του Καταχά Αγίου Μηνά (11 Νοεμβρίου 2025). Μάλιστα, για την καλύτερη προετοιμασία του συνεδρίου, ο χώρος της βιβλιοθήκης θα φιλοξενεί κάθε Δευτέρα στις 20:30 συζητήσεις με θέματα για την τοπική ανάπτυξη, με συντονιστή τον γράφοντα, ανοιχτές σε κάθε ενδιαφερόμενο, με πρώτη πρόσκληση σε όλους και όλες για τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024.

Η κυρία Σοφία Μαυρίδου, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πιερίας, ανακοίνωσε την υποστήριξη του σημαντικού συνεδρίου «Τοπική ανάπτυξη αγροτικής υπαίθρου 2025» θέτοντάς το υπό την αιγίδα της ΠΕ Πιερίας.

Ο όρος «ανάπτυξη» (development), αναφέρει ο καθ. Γ. Δαουτόπουλος, είναι ένας πολύ νεόκοπος όρος, εμφανίστηκε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η φτώχεια των χωρών υπέθεσαν ότι αποτελούσε απειλή για τις πλούσιες χώρες, και με πολιτικά κριτήρια προωθήθηκε η «ανάπτυξη». Η «ανάπτυξη», υπεραπλουστευμένα, έγκειτο στην εφαρμογή των τεχνικών ανάπτυξης, όπως είχε γίνει στις ανεπτυγμένες χώρες, με μνημόνια και ΔΝΤ. Κύρια εργαλεία αυτής της ανάπτυξης ήταν(;) η αξιοποίηση της αποταμίευσης, η ταχεία δημιουργία βιομηχανικού κεφαλαίου και η ξένη κεφαλαιακή βοήθεια. Έτσι, η «ανάπτυξη» εκφράζεται με κάποιο ποσοστό, +2% ανάπτυξη ή -0,7% ανάπτυξη ετησίως, συνήθως στο ΑΕΠ κάποιου κράτους.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει δοθεί υπερβολικά μεγάλη σημασία στην «περιφερειακή ανάπτυξη». Μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχουν Επίτροπος και Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (FEDER) το οποίο διαθέτει μεγάλα κεφάλαια. Η «περιφερειακή ανάπτυξη» είναι μια κεντρικά σχεδιαζόμενη ανάπτυξη, κυρίως με έργα υποδομής και εργολαβίες.

Από το 1974, ως «τοπική ανάπτυξη» ορίζεται η ευημερία των κατοίκων ενός τόπου μέσω ενεργοποίησης του μεγαλύτερου αριθμού ατόμων ενός ορισμένου τόπου, που αποφασίζουν και υλοποιούν κοινωνικά υπεύθυνες αποφάσεις, για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των κατοίκων του τόπου. Και στη δική μας περίπτωση, των κατοίκων της περιοχής στον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού. Η ανάπτυξη δεν ορίζεται ως αποκλειστικό θέμα οικονομικό, ούτε ως αντικείμενο μιας ελίτ επιστημόνων ή εξουσιών (τεχνοκράτες, δημόσιοι υπάλληλοι, εκλεγμένοι, φορείς Δημοσίου κ.λπ.), αλλά ως θέμα των πολιτών ενός τόπου. Και βέβαια ένας τόπος έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά: 1) κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, 2) κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και 3) πεποίθηση των κατοίκων για κοινό μέλλον.

Πλέον η «τοπική ανάπτυξη» ορίζεται ως «η σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο που αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθηθεί από έναν φορέα αλλαγής σε τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μεγίστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του τοπικού προγράμματος αλλαγής, όσο και στη διαδικασία υλοποίησής του» (Γ. Δαουτόπουλος, 1986, «Τοπική ανάπτυξη»).

Το Αντάμωμα της 24ης/8/2024, με ιστορία από το 1997, είναι ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα και για μια διαδικασία τοπικής (κοινοτικής) ανάπτυξης, με στάση τον Νοέμβριο 2025 στο συνέδριο «Τοπική ανάπτυξη αγροτικής υπαίθρου» στον Καταχά, που ιδρύθηκε από τους πρόσφυγες το 1926.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn