gala-900x600_002.jpg

 

Η δημοκρατία αυτοκαταστρέφεται διότι καταχράστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία. Ισοκράτης (436 π.Χ. - 338 π.Χ.).

Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι ο τουρισμός είναι πολύ εύθραυστο προϊόν και οι συγκυρίες, είτε θα τον ευνοήσουν και θα απογειωθεί, είτε θα τον κλυδωνίσουν. Πάντα στην ευημερία των αριθμών υπάρχει και η αθέατη πλευρά, που, όταν γυρίσει το νόμισμα και φανεί, τότε μπορεί να κάνει εκκωφαντικό θόρυβο, όπως συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, κλείνουν αεροπορικές εταιρίες και διεθνείς τουριστικοί οργανισμοί - με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον γερμανικό κολοσσό FTI, που αποτελεί μέρος της ρευστότητας του κλάδου. Το μεγάλο μπαμ με την Thomas Cook το καλοκαίρι του 2019 ήταν πολύ ισχυρό λόγω του μεγέθους του οργανισμού, που έφερνε πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες στην Ελλάδα. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του ιδιοκτήτη, Μπόρις Μουζενίδη, με γραφεία, ξενοδοχεία (Bomo) και αεροπορική εταιρία (Ellinair), κατέρρευσε, δίχως να ορθοποδήσει. Δ. Μπαλής, huffingtonpost.gr, 5/6/2024.

Ανακοινώθηκε η σύσταση της εξαγωγικής εταιρίας «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΕ» με πρόεδρο τον κύριο Χρ. Γιαννακάκη. Η κίνηση της ΕΘΕΑΣ είναι καινοτόμος ιδέα και στρατηγική, οι οποίες μακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα καρποφορήσουν προς όφελος όλων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων. etheas.gr, 29/7/2024.

Έρχεται το συνθετικό άσπρο ρευστό («γάλα»;) για να αλλάξει τη γαλακτοκομική βιομηχανία και την κτηνοτροφία, χρησιμοποιώντας βιομάζα που αναπτύσσεται από κύτταρα με βιοτεχνολογία. Ισχυρίζονται ότι με το συνθετικό «γάλα» αντιμετωπίζονται προβλήματα, όπως οι εκπομπές μεθανίου και η κακή διαβίωση των ζώων. Σε αντίθεση με το συνθετικό «κρέας», που δεν έχει φτάσει ακόμη την πολυπλοκότητα και την υφή του κανονικού κρέατος, το συνθετικό «γάλα» έχει την ίδια γεύση, εμφάνιση και αίσθηση με το κανονικό γάλα. Science Alert. ertnews.gr. giorgoskatsadonis.blogspot.com, 6/8/2024.

Τα ταξίδια αποτελούν προτεραιότητα για τις γυναίκες σε ποσοστό 40% υψηλότερο από τους άνδρες. Η έρευνα, λοιπόν, αποκάλυψε ότι το 77% των γυναικών εκτιμούν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες περισσότερο από τα υλικά αγαθά, έναντι 55% των ανδρών. Γενικά, οι γυναίκες «κουμαντάρουν» τα ταξίδια: αυτές κυρίως αποφασίζουν τον προγραμματισμό ταξιδιών για τις ίδιες, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους. Η Nielsen προβλέπει ότι οι γυναίκες θα ελέγχουν το 75% του συνόλου των οικιακών δαπανών έως το 2028, κάτι που θα προσδώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στις ταξιδιωτικές εμπειρίες. Global Rescue, pixabay.com. tornosNews.gr, 6/8/2024.

Ο κύριος Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος-ΕΔΟΚ, εκφράζει την άποψη ότι τα μέτρα κατά της ΠΑΝΩΛΗΣ των αιγοπροβάτων πλήττουν την ελληνική παραγωγή αίγειου και πρόβειου κρέατος, ενώ μοιάζει να ευνοούν τους εισαγωγείς εμπόρους κρέατος. Είπε ότι τα τελευταία χρόνια με πολύ αγώνα καταφέραμε να παρουσιάζεται στα menu των αθηναϊκών εστιατορίων το πρόβειο κρέας σε 600 εστιατόρια (από τα 39 που ήταν μέχρι πριν μερικά χρόνια) και τώρα...ΠΙΣΩΓΥΡΙΖΟΥΜΕ και καταστρέφουμε τους Έλληνες αιγοπροβατοτρόφους. Κάποια σφαγεία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, ιδιαίτερα τον 15αύγουστο... Πολύ καλή παρέμβαση. 20:45. PRIME. ΕΡΤnews, 7/8/2024,

7/9/2024, Ημερίδα για τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, στο χωριό Άγιος Πέτρος Βόρειας Κυνουρίας, στο όρος Πάρνωνα με πολλούς εισηγητές, μεταξύ των οποίων οι: Β. Λάγκα, Α. Ζράγκα, Α. Κομινάκης, Θ. Σδρούλιας, Θ. Παπαχρήστου, Α. Γιαννακόπουλος, Γ. Μπέλλος, Δ. Ρουκάς, Γ. Ζιάγκας, Ι. Χερουβείμ, Κ. Ζιούζια, Α. Ράγκος και Δ. Καρατοσίδη...

Οικογένειες ζητούνται από χωριό της Ευρυτανίας, κοντά στο Καρπενήσι. Μία (ή και περισσότερες ίσως) οικογένεια με παιδιά που να θέλει να μετακομίσει στο χωριό και να γράψει τα παιδάκια της στα σχολεία.

Το χωριό διαθέτει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και απέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Παρέχονται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό!

Αν γνωρίζετε κάποια οικογένεια που έχει ανάγκη, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες (Emmanouil Kioutsoukis, 6993702888).

Το χωριό βρίσκεται στην Ευρυτανία και απέχει 50 λεπτά από το Καρπενήσι και μιάμιση ώρα από τη Λαμία και την Καρδίτσα. Η κίνηση αυτή γίνεται κυρίως για να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία. Το σπίτι παραχωρείται από την εκκλησία σε συνδυασμό με την κοινότητα και είναι απόλυτα κατοικήσιμο χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάτι οι ένοικοι. Ο κόσμος είναι πολύ καλός, βοηθητικός και τα σχολεία είναι πλήρως εξοπλισμένα. Αν ενδιαφέρεστε, μπορώ να σας προωθήσω το τηλέφωνο του ιερέα του χωριού που τρέχει το θέμα να συζητήσετε για περισσότερες λεπτομέρειες...

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. επιτέλους κατάλαβε ότι οι βοσκότοποι ανήκουν στα πρόβατα και τα σκυλιά εργασίας - φύλακές τους και εξέδωσε ένα ενημερωτικό που προσπαθεί να ενημερώσει τους «αυθάδεις» φυσιολάτρες για να μάθουν να μοιράζονται τον χώρο με τους φυσικούς τους κατοίκους. Στο ενημερωτικό έντυπο αναφέρονται: Χαρείτε και μοιραστείτε το βουνό με την άγρια ζωή. Σεβαστείτε και υποστηρίξτε την παραδοσιακή ορεινή κτηνοτροφία.

Σε περίπτωση που συναντήσετε κοπάδι, για την ασφάλειά σας είναι προτιμότερο να κυκλοφορείτε σε ομάδες. Κρατήστε απόσταση τουλάχιστον 200 μ., αλλάζοντας την πορεία σας ανάλογα. Μην έχετε σκύλο μαζί σας ή κρατήστε τον δεμένο με λουρί κοντά σας. Ειδοποιείστε τον κτηνοτρόφο, αν είναι κοντά. Κατεβείτε από το ποδήλατό σας. Μην τρέξετε. Απομακρυνθείτε κινούμενοι ήρεμα, αποφεύγοντας να περάσετε μέσα από το κοπάδι. Μη φωνάζετε, μην πλησιάζετε, μην πετάτε αντικείμενα, μη δείχνετε επιθετική συμπεριφορά προς τους σκύλους εργασίας-φύλαξης. (Σ.σ.: Μπράβο στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Συγχαρητήρια).

10 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου φέτος (μέχρι 14/8/2024), σε 76 κρούσματα, από τα οποία τα 57 παρουσίασαν βλάβες στο ΚΝΣ (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις. Οι θανόντες ήταν όλοι πάνω από 60 ετών (έως 92 ετών). Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στις ΠΕ Νότιας Αθήνας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας,  Λευκάδας, Πέλλας, Ροδόπης, Σερρών και Χαλκιδικής. Ακόμα είναι σε εξέλιξη το φετινό φαινόμενο (ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 21/8/2024)

H ερευνητική ομάδα του Traditional Medicine Clinical Trial Research Center στο Πανεπιστήμιο Shahed ανακάλυψε ότι το πετιμέζι (σιρόπι σταφυλιών) θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν συμπληρωματική θεραπεία στη διαχείριση της σιδηροπενικής αναιμίας, αφού μετά τη διεξαγωγή δοκιμής κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τις μετρήσεις της αιμοσφαιρίνης (Hb), του αιματοκρίτη, του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του μέσου σωματικού όγκου (MCV). oinologia.gr, 21/8/2024.

Αντάμωμα Καταχιωτών Δήμου Πύδνας-Κολινδρού έγινε το Σάββατο, 24/8/2024, στον πευκώνα Καταχά που οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καταχά «ΑΡΙΣΟΤΕΛΗΣ», πληροφορίες: κυρία Ράνια Κοτίδου, 6943297080. Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Διαμερίσματος Καταχά, κύριος Ευστάθιος Ακριτίδης, προανήγγειλε την εκδήλωση στις 11/11/2024, γιορτή πολιούχου Καταχά Αγ. Μηνά, που θα γίνει η απονομή του «Βραβείου Κοινότητας Καταχά» στον Καταχιώτη καλλιτέχνη της υποκριτικής, κύριο Γρηγόρη Βαλτινό. Δεν ξεχνάμε ότι οι γιορτές έχουν άμεση συνάφεια με κάποια σημαντική εργασία στην καθημερινή ζωή της κοινότητας (συγκέντρωση καρπών, φύτεμα, μετακίνηση, γέννες κ.λπ.).

Ανακοινώθηκε στις 24/8/2024 η πρόθεση να δρομολογηθεί συνέδριο στον Καταχά Πιερίας στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2025 με θέμα: ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αγροτικής Υπαίθρου, από τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Καταχά, κύριου Ευστάθιου Ακριτίδη. Την πρόθεσή της να θέσει το συνέδριο υπό την αιγίδα της ΠΕ Πιερίας εξέφρασε και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κυρία Σοφία Μαυρίδου. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι κάθε Δευτέρα, στις 20:30, στη Βιβλιοθήκη Καταχά, από 7 Οκτωβρίου 2024, με τον συντονισμό του κυρίου Δημήτριου Μιχαηλίδη θα γίνονται συζητήσεις (κάτι σαν προσυνεδριακές συναντήσεις) για επιμέρους θέματα του συνεδρίου «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αγροτικής Υπαίθρου». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καταχά «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» μετά την πρωτοπορία από το 1996 με το «ΑΝΤΑΜΩΜΑ» προετοιμάζεται και για νέες μορφές δράσης πλησιάζοντας τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της Κοινότητας Καταχά, μετά την περιπέτεια της προσφυγιάς των προγόνων από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου. Η σημερινή πρόεδρος, κυρία Ράνια Κοτίδου, και ο παλαιός πρόεδρος, κύριος Παναγιώτης Κουλαουζίδης, εγγυώνται την επιτυχία του συνεδρίου: ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αγροτικής Υπαίθρου.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn