120824-agr.jpg

 

Είμαι νυχτερίδα. Δεν είμαι βρυκόλακας και δεν ρουφάω αίμα, και σίγουρα δεν θέλω να κολλήσω στα μαλλιά σου. Καθώς τα σπίτια μας γκρεμίζονται, αν μπω κατά λάθος στο σπίτι σου, παρακαλώ μην με χτυπήσεις με ξύλα ή σκούπες, πονάει πραγματικά και φοβάμαι πολύ. Ήταν ατύχημα, δεν ήθελα να σε τρομάξω. Σβήσε τα φώτα, άφησε ανοιχτό το εξωτερικό φως, άφησε ανοιχτό το παράθυρο και την πόρτα και θα φύγω αμέσως. Αν πέσω κάτω, ίσως να μην μπορέσω να σηκωθώ και χρειάζομαι τη βοήθειά σου. Απλά χρησιμοποίησε μια πετσέτα για να με βγάλεις έξω και θα πετάξω αμέσως μακριά, το υπόσχομαι. Ειλικρινά είμαι άκακη, και τρώω μόνο κουνούπια και πολλά άλλα έντομα. Facebook, 21/7/2024.

Στις 17/7/2024, σύμφωνα με τις προτάσεις των Ευρωβουλευτών, ορίστηκαν τα μέλη των 23 Επιτροπών της Ευρωβουλής. Κανένας Έλληνας Ευρωβουλευτής, από τους 21 Ευρωβουλευτές, ΔΕΝ συμμετέχει στην Επιτροπή Γεωργίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου. Εκτιμάται ότι ΔΕΝ θέλουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, ή/και τα κόμματα στα οποία συμμετέχουν, να υποστηρίξουν έστω και εμμέσως την ύπαιθρο, τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή στην ΕΕ και στην Ελλάδα, που τους ψήφισε. Με το 20% περίπου του ΑΕΠ της Ελλάδος να οφείλεται στην αγροτική παραγωγή, η περίεργη στάση, της μη συμμετοχής στην Επιτροπή Γεωργίας, θα μπορούσε να εκληφθεί ακόμα και ως υβριστική… ή έστω ως ένδειξη αδυναμίας συνεννόησης σε εθνικά θέματα, ή ακόμα και ως ένδειξη υποβιβασμού της σημασίας της παραγωγής τροφής και της αυτάρκειας στην Ελλάδα από τους εκλεγμένους πολιτικούς μας. ΚΡΙΜΑ.

Το 1ο Πανελλήνιο Αγροδασικό Συνέδριο με τίτλο «Αγροδασοπονία: παρελθόν, παρόν και μέλλον» θα γίνει στο Καρπενήσι, 17-19 Οκτωβρίου 2024. Το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο υποστηρίζει τις αρχές που διέπουν την αειφορική και πολλαπλή χρήση της γης, ενώ συγχρόνως προωθεί δράσεις που θα στηρίξουν τους αγρότες μέσω άμεσων ενισχύσεων, σύμφωνα με τους στόχους και τις σχετικές στρατηγικές της ΕΕ, όπως είναι η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και η Ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία». Οι διαχειριστικές πρακτικές της Αγροδασοπονίας & Δασοκτηνοτροφίας βρίσκονται στην κατεύθυνση της βιώσιμης και αειφορικής κυκλικής αγροτικής οικονομίας τοπικής κλίμακας. conference.agroforestry.gr. (Σ.σ.: Και ενώ όλοι σχεδόν υπερθεματίζουν για τον συνδυασμό δένδρων και καλλιεργειών (ελαιόδενδρα και κηπευτικά, κερασιές και σιτηρά κ.λπ.), με αιδήμονα σιωπή δεν υπερθεματίζουν ισότιμα για τον συνδυασμό δένδρων και εκτροφών (ελαιόδενδρα και πρόβατα κ.λπ).

Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν τοπικές αυξήσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της γης προκαλώντας την ανάμειξη του αέρα σε τμήματα της ατμόσφαιρας και η Μινεσότα θα ήταν μία από τις πολιτείες που επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο. Στη Μινεσότα, όπου έγινε η μελέτη και τα πειράματα, οι ανεμογεννήτριες μεταξύ 100 και 150 μέτρων, που λειτουργούν τη νύχτα, μπορούν να τραβήξουν θερμότερο αέρα από 500 μ. μέχρι την επιφάνεια, θερμαίνοντας την επιφάνεια της γης κατά 0,54 °C. Η μελέτη έγινε το 2018. Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα γιατί αναγνωρίζει ότι όλες οι πηγές ενέργειας, είτε είναι άνθρακας, φυσικό αέριο, άνεμος ή ηλιακή έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η αύξηση της θέρμανσης από ανεμογεννήτριες είναι άμεση τοπικά, ενώ τα υποτιθέμενα οφέλη από τη μείωση των εκπομπών CO2 είναι παγκόσμια. Isaac Orr. americanexperiment.org. Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Περιοδικό Joule. www.e-synews.gr, 14/7/2024.

Ώστε υπάρχει «Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ». Γιατί εθνική; Η ΕΘΕΑΣ εκφράζει (όσο εκφράζει) το συνεργατικό (συνεταιρισμούς) κομμάτι της κτηνοτροφίας. Οι μη συνεταιρισμένοι κτηνοτρόφοι ΔΕΝ εκφράζονται μέσω συνεταιρισμών και άρα ΔΕΝ μπορεί μια επιτροπή της ΕΘΕΑΣ να λέγεται «Εθνική», απλά «Επιτροπή Κτηνοτροφίας ΕΘΕΑΣ». ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

«Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος δεν βγαίνουν οικονομικά, έτσι όπως είναι η κατάσταση τώρα, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος. Αρκετοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους και το επάγγελμα. Στη Νάξο ήδη έχουν κλείσει έντεκα στάβλοι. Ο κτηνοτρόφος, για να κερδίσει περισσότερα, δεν σιτίζει σωστά τα ζώα του, ενώ αρκετοί τα σφάζουν σε λιγότερα κιλά. Θα υπάρχει έλλειψη σε κρέας και γάλα από τη νέα χρονιά». Δ. Καπούνης, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Mega ΣαββατοΚύριακο, 19/11/2022.

ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Ανδρικό επάγγελμα και με σχετικά λίγους νέους αγρότες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο αγροτικός τομέας. Στην ΕΕ φαίνεται να απασχολούνται στα αγροτικά κάτι παραπάνω από 10.000.000. εργαζόμενοι. Η πλειονότητα αυτών είναι άνω των 55 χρονών. Έχουμε δηλαδή έναν γηρασμένο αριθμό αγροτών, συγκεκριμένα 6 στους 10 αγρότες είναι άνω των 55 ετών στην ΕΕ (τα ποσοστά γερασμένου πληθυσμού αγροτών είναι μεγαλύτερα στις χώρες του νότου: Ελλάδα 65%, Κύπρος 64%, Πορτογαλία 63%). Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί. Το θέμα είναι τι κάνουμε για να το λύσουμε; Γιατί ένας νέος να ασχοληθεί με τα αγροτικά; Ίσως αν υπήρχε αγροτική εκπαίδευση στα σχολεία, αν το κράτος παραχωρούσε εκτάσεις σε νεοεισερχόμενους, αν οι νόμοι ήταν προτρεπτικοί και συμβουλευτικοί και όχι τιμωρητικοί, αν οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν στο πλευρό του αγρότη και όχι απέναντί του... Αν... Αν... Αν... 21/11/2022.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε (15/11/2022) τα 8 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται «για ένα σημαντικό ορόσημο στην ανθρώπινη ανάπτυξη» και μια υπενθύμιση «της κοινής μας ευθύνης να φροντίζουμε τον πλανήτη μας».

Για τον ΟΗΕ, αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη (το 1950 στη Γη υπήρχαν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) είναι αποτέλεσμα μιας προοδευτικής αύξησης του προσδόκιμου ζωής χάρη στις προόδους που έχουν επιτευχθεί στους τομείς της Δημόσιας υγείας, της Διατροφής, της Προσωπικής υγιεινής και της Ιατρικής. Ωστόσο, η δημογραφική αύξηση εγείρει και μεγάλες προκλήσεις για τις πιο φτωχές χώρες, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού. Atlantea.news, 15/11/2022.

Περισσότερη από τη μισή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2050 θα προέρχεται από οκτώ μόνο χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων-FDA έδωσε έγκριση για την κατανάλωση ενός προϊόντος σαν κρέας πουλερικών που έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους (pixabay) και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Το προϊόν παράγεται από την εταιρία Upside Foods (https://upsidefoods.com/our-foods/) Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνιας, η οποία χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα για να παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα. CNN, 17 /11/2022. (σ.σ.:

Όλα άνω-κάτω. Ο άνθρωπος, όπως όλα τα ζωντανά αποτελείται από 8 τρισεκατομμύρια κύτταρα και από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια. Με την «καλλιέργεια» στο συρτάρι θα έχουμε καλό κομμάτι από τα «3 τρισεκατομμύρια», αλλά θα λείπουν τα «100 τρισεκατομμύρια βακτήρια». Κρέας είναι αυτό που μαζί με τα κρεατοκύτταρα έχει και τα βακτήρια, τα οποία οπλίζουν τον άνθρωπο με τα απαραίτητα βακτήρια για να ζήσει...).

Μπορεί το συνθετικό κρέας να σώσει τον πλανήτη; Τ. Επτακοίλη. www.kathimerini.gr, 20/11/2022. (σ.σ.: ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ τον τρόπο ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων μαζί με το 11.000 ετών επάγγελμα του κτηνοτρόφου και αποστειρώνουν τον κόσμο μας από τα τρισεκατομμύρια των βακτηρίων, καθιστώντας τον ευάλωτο σε μία και μοναδική πιθανή ασθένεια για να μπορεί να αφανίσει όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Είναι ΑΝΗΘΙΚΟ, διότι ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση της κοινωνίας... Και οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα ψάχνονται για το ποιο επίδομα θα πάρουν, τρέχουν για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν και ποιος εκφράζει καλύτερα τους διαλυμένους και ανοργάνωτους κτηνοτρόφους... ΚΡΙΜΑ για την ανθρωπότητα και όχι μόνο για τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn