pras_900x600_002.jpg

 

Η Γη, σε συνεργασία με τους ζώντες οργανισμούς της, σταθεροποίησε τις θερμοκρασίες σε επίπεδα ιδανικά για τη βιοποικιλότητα. Αυτό περιόριζε τις ακραίες διακυμάνσεις προς όφελος όλων των ζώντων οργανισμών. Η Γη ανέπτυξε ανώτερη νοημοσύνη. Στη συνέχεια, ήρθε ο άνθρωπος της Βιομηχανικής Επανάστασης, αυτό το «ανόητο» ον, και κατέστρεψε αυτή την ισορροπία. Κατάφερε να αποσταθεροποιήσει τις θερμοκρασιακές ισορροπίες οδηγώντας τη θερμοκρασία σε ακραία επίπεδα. Αυτή την κατάσταση προκαλεί η επιβράδυνση του θαλασσίου ρεύματος AMOC κατά 15%, με αποτέλεσμα επιπλέον θέρμανση του νοτίου ημισφαιρίου και επιπλέον ψύξη του βορείου ημισφαιρίου. Έτσι, οι ήπιοι νοτιάδες και τα βοριαδάκια που δημιουργούσαν το εύκρατο κλίμα της Ελλάδας έχουν εξαφανιστεί. Μετατράπηκαν σε κύματα καύσωνα (θερμικές νησίδες) και ψυχρές λίμνες. Οι μετεωρολόγοι πρέπει να αναφέρουν ότι οι Θερμικές Νησίδες και οι Ψυχρές Λίμνες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή (στην Ελλάδα δεν το κάνουν). Αλλιώς συμβάλλουν στην παραπληροφόρηση του κοινού. Ένας «ανόητος» και εγώ (Δημήτρης Φαναριώτης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 14/7/2024).

Το αστικό «πράσινο» δροσίζει τον αέρα, ρυθμίζει τη ροή του νερού και βελτιώνει την ποιότητά του, φιλτράρει τους αστικούς ρύπους, αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, βελτιώνει τη φυσική και ψυχική υγεία, μειώνει τις ανάγκες για κλιματισμό, μετριάζει τις χαμηλές θερμοκρασίες, αυξάνει την αστική βιοποικιλότητα, αυξάνει την αξία των ακινήτων και πολλά ακόμα. (ΠΕΕΓΕΠ, 15/7/2024, σ.σ.: Kαι βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι «πράσινο» δεν είναι μόνο τα φυτά κ.λπ., αλλά και τα συμβιωτικά κομμάτια του ζωικού βασιλείου που εξασφαλίζουν την απαραίτητη ισορροπία στο περιβάλλον.)

Σημειώνεται ότι η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2024 υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (https://eae2024.opekepe.gov.gr) από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2024. Κατά την υποβολή του εντύπου της ενιαίας αίτησης, ο αγρότης που είχε υποβάλει ΕΑΕ 2023 διορθώνει το προσυμπληρωμένο έντυπο εάν έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία της. Ο αγρότης που δεν είχε υποβάλει ΕΑΕ 2023 συμπληρώνει από την αρχή την αίτηση. (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 18/7/2024, σ.σ.: H παλιά γνωστή απαράδεκτη τακτική: Για να πάρουν την ετήσια άδειά τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι τους ζητάνε να παραδώσουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Έτσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν τις άδειές τους το καλοκαίρι, και όλοι οι Έλληνες τρέχουν μέσα στο καλοκαίρι για να υποβάλουν χαρτιά.)

Σε λειτουργία βρίσκεται στην Ημαθία το πρώτο e-shop για την πώληση βιομηχανικών προϊόντων από τις λαϊκές αγορές. Η εφαρμογή www.elaikiagora.gr δημιουργήθηκε για να εισαγάγει τον επαγγελματία-πωλητή στις νέες σύγχρονες τάσεις στον χώρο του εμπορίου, αλλά και για να παρουσιάζει τα προϊόντα σωστά και εύκολα στον καταναλωτή. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να αναπτύξουν χωρίς κανέναν εξοπλισμό την επιχείρησή τους και να τη λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας και όλο το 24ωρο, με μηδενικό κόστος, προωθώντας τα προϊόντα τους μέσω delivery άμεσα, εντός της ίδιας ημέρας, χωρίς μετακίνηση και με ελάχιστο κόστος. (Σ. Τζοάνου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιομηχανικών Ειδών και Επαγγελματιών, pointmedia.gr, 19/7/24, σ.σ.: Οι λεγόμενες λαϊκές αγορές δημιουργήθηκαν για τα νωπά τοπικά αγροτικά προϊόντα από τον Ελ. Βενιζέλο, και στη σύγχρονη μορφή τους προβλεπόταν ότι θα έχουν 60% αγρότες-παραγωγούς και 40% επαγγελματίες-πωλητές. Πώς κατάντησαν οι λεγόμενες λαϊκές αγορές να έχουν 70-80% επαγγελματίες και μάλιστα σε αυτές να πωλούνται βιομηχανικά άσχετα με την αγροτική παραγωγή προϊόντα, και τώρα e-shop;)

Η μέση διάρκεια μιας αγκαλιάς μεταξύ δύο ανθρώπων είναι 3”. Όταν μια αγκαλιά διαρκεί 20”, προκαλεί θεραπευτική επίδραση στο σώμα και το μυαλό, διότι μια ειλικρινής αγκαλιά παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται οξυτοκίνη, γνωστή ως ορμόνη της αγάπης. Η ορμόνη μάς βοηθά να χαλαρώσουμε, να νιώσουμε ασφαλείς και να διώξουμε τους φόβους και το άγχος μας. Αυτό το υπέροχο ηρεμιστικό προσφέρεται δωρεάν κάθε φορά που παίρνεις ένα άτομο στην αγκαλιά σου, που κουνάς ένα παιδί, που χαϊδεύεις ένα ζώο, που χορεύεις, όταν είσαι κοντά σε κάποιον ή όταν απλά κρατάει ένας φίλος τους ώμους σου (Δ. Πετρούνιας. Facebook, 24/10/2022).

Εάν δεν υπήρχαν οι συνεταιρισμοί, θα έπρεπε να τους επανεφεύρουμε. Κύριος σκοπός των συνεταιρισμών είναι η εξυπηρέτηση των μελών τους και των συμφερόντων τους, καθώς και της ισόρροπης ανάπτυξης της κοινωνίας, κάτι που σήμερα αποκτά ιδιαίτερη αξία, αφού η τριπλή κρίση (οικονομική, πανδημίας και ενεργειακή) έφερε εσπευσμένα στο προσκήνιο τρεις σημαντικές αξίες που υπηρετούν οι συνεταιρισμοί (Π. Σατολιάς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Agrotica, 27/10/2022).

Πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών, το λούπινο περιέχει σε αφθονία ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, ο ψευδάργυρος, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο αλλά και οι βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη. Έχει διπλάσια πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα όσπρια, και σε ένα φλιτζάνι περιέχει φυτικές ίνες που καλύπτουν το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας. Ακόμα, είναι πηγή των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη), αλλά και πολύ καλή πηγή φυτοστερολών με υπολιπιδαιμικές ιδιότητες. Τα λούπινα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλά λιπαρά και δεν περιέχουν γλουτένη, ιδανικά για το μικροβίωμα του εντέρου και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος (filoitexnisfilosofias.com, 31/10/2022).

Ένας στους πέντε ανθρώπους αισθάνεται κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν θέλουμε να αποκτήσουμε γρήγορα ενέργεια, η ιδανικότερη πηγή είναι οι υδατάνθρακες, που τους βρίσκουμε στα λαχανικά, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στους 100% φρέσκους χυμούς, στα αποξηραμένα φρούτα, στα φρέσκα φρούτα. Η πέψη των υδατανθράκων αρχίζει μόλις τους βάλουμε στο στόμα μας, των πρωτεϊνών μόλις φτάσουν στο στομάχι μας, ενώ των λιπαρών όταν φτάσουν στο έντερο.

Τρόφιμα μολυσμένα από την τοξική, καρκινογόνα και μεταλλαξιογόνα μυκητοκτόνα ουσία στην ΕΕ: από το οξείδιο του αιθυλενίου. Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι βελγικές αρχές εντόπισαν οξείδιο του αιθυλενίου σε φορτία σουσαμιού που είχε εισαχθεί από την Ινδία. Η ουσία χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την αλλοίωση των προϊόντων διατροφής κατά τη μεταφορά τους προς τους τόπους διαμετακόμισης και κατανάλωσης. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2021, η Foodwatch εκτιμά ότι στην υπόθεση αυτή που αφορά δεκάδες χώρες, «το θέμα της ευθύνης των παραγωγών, των εισαγωγέων, των διανομέων έχει ξεφύγει από την προσοχή» και οι αρχές μοιάζει να έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις (Foodwatch, 3/11/2022).

Το λύσιμο σταυρολέξων πλεονεκτεί σε σχέση με το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών σε υπολογιστή ή κινητό αναφορικά με την προστασία της μνήμης των ηλικιωμένων με ήπια γνωστική εξασθένηση ή διαταραχή. Επιπλέον, η μαγνητική απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου έδειξε μικρότερη συρρίκνωση κατά μέσο όρο σε όσους έλυναν σταυρόλεξα (Ντ. Ντεβανάντ, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Πανεπιστήμιο Ντιουκ, NEJM Evicence, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 4/11/2022).

Τουλάχιστον πέντε ώρες ύπνου τη νύχτα μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες για πολλαπλά προβλήματα υγείας για τους άνω των 50 ετών. Η κακή υγεία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, αλλά ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να είναι προειδοποίηση ή κίνδυνος. Όσοι κοιμόντουσαν 5 ώρες ή λιγότερο στην ηλικία των 50 ετών είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο παθήσεων από όσους κοιμόντουσαν 7 ώρες. Οι ειδικοί συνιστούν γενικά περίπου 7 ή 8 ώρες (University College London, Paris Cité University, BBC, PLoS Medicine, in.gr, 5/11/2022).

Η αγροδασοπονία, που είναι γνωστή και εφαρμοζόταν από τους προγόνους μας, αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ ως η σημαντικότερη γεωργική καινοτομία στην ΕΕ τον 21ο αιώνα. Στην Πολωνία, αυτή η τάση είναι ήδη αισθητή, και κερδίζει σιγά σιγά έδαφος μεταξύ των αγροτών της χώρας. «Πρόκειται για τον περιορισμό ή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία προϋποθέσεων για να αντέξει η γεωργία στην κλιματική αλλαγή. Μιλάμε για την απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου και για την προστασία του νερού. Φυτεύοντας δέντρα, μειώνουμε την επίδραση του ανέμου, προστατεύουμε το έδαφος από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία και δημιουργούμε βιοποικιλότητα. Προστατεύουμε τους υδάτινους πόρους με τέτοιον τρόπο ώστε το νερό να εισχωρεί καλύτερα στο έδαφος». M. Wójcik. Το 1ο Πανελλήνιο Αγροδασικό Συνέδριο με τίτλο «Αγροδασοπονία: παρελθόν, παρόν και μέλλον» προγραμματίζεται να γίνει στο Καρπενήσι από τις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου (conference.agroforestry.gr).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn