agrotes_900x600.jpg

 

Ο κόσμος μπορεί να ζήσει χωρίς πολιτικούς, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αγρότες. Όταν οι άνθρωποι έπαψαν να είναι τροφοσυλλέκτες και άρχισαν να καλλιεργούν και να εκτρέφουν (αγρότες), ξεκίνησαν να δημιουργούνται οι θεσμοί (δημοκρατία κ.λπ.), και προς τιμήν των αγροτών οργανώθηκαν τα Θεσμοφόρια (πάρα πολύ σημαντική γιορτή των αρχαίων Ελλήνων).

Προδημοσιεύτηκε η επιδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής με επιδότηση 100% για υπό σύσταση και υφιστάμενες κοινωνικές επιχειρήσεις (Κ.ΑΛ.Ο.). Επιλέξιμες δαπάνες: δαπάνες προσωπικού, πλήρες μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού (ανέργου εγγεγραμμένου στη Δ.ΥΠ.Α.), πλήρες μισθολογικό κόστος υφιστάμενου προσωπικού. Λειτουργικές δαπάνες: ενοίκια, κοινή ωφέλεια, προβολή, δικτύωση κ.ά. Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 25.000 ευρώ ούτε μεγαλύτερος από 70.000 ευρώ ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Ε.Π. (Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψηφιακής Εξυπηρέτησης Πολιτών, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2108813760, 2692051647).

Δεν υπάρχει χειρότερη μη βιώσιμη πρακτική από αυτήν της διατήρησης του γκαζόν. Για αυτό και πρέπει να αποφεύγεται (μέχρι και να απαγορεύεται), ιδιαίτερα σε ξηροθερμικές περιοχές όπως η δική μας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη φύτευση θάμνων και δέντρων. Μερικοί δήμοι το κατάλαβαν, άλλοι όχι. Οι ιδιώτες; Γιατί συνεχίζουμε να ποτίζουμε το γρασίδι μόνο και μόνο για να το κουρέψουμε; Είναι τόσο περίεργος κύκλος. Αντ' αυτού, θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε κήπους, φυτά και δέντρα. Οι μέλισσες θα ευδοκιμούσαν, τα φυτά-δέντρα βοηθούν στον δροσισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και προσφέρουν οξυγόνο τη νύχτα (George Skaracis, Facebook, 9/7/2024).

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας), στο πλαίσιο διαβούλευσης επί του σχεδίου ΚΥΑ με θέμα «Εθνικός Κατάλογος Χωροκατακτητικών Ξενικών Ειδών», προτείνει να περιληφθούν σε αυτόν τα: Myocastor coypus / Μυοκάστορας (τρωκτικό), Acer negundo / Σφενδάμι της Μανιτόμπα (δέντρο), Lepomis gibbosus / Ηλιόψαρο (ψάρι), Callinectes sapidus / Μπλέ Καβούρι (καβούρι), Onchorhynchus mykiss / Ιριδίζουσα Πέστροφα (ψάρι), τα οποία έχουν εντοπιστεί στη Δράμα, την Καβάλα και τις Σέρρες. (ΓΕΩΤ.Ε.Ε., 4/7/2024, σ.σ.: Mοιάζει να πρόκειται για αποτέλεσμα μιας «ανάπηρης» λογικής, η οποία προσεγγίζει το περιβάλλον μόνο επιλεκτικά για ζώα και φυτά, ενώ το περιβάλλον είναι ενιαίο.)

Από τα 92 εκατ. τόνους υφασμάτινα απόβλητα παγκοσμίως κάθε χρόνο, μόλις το 0,5% ανακυκλώνεται! Πολυεστέρας, νάιλον, βαμβάκι, σπάντεξ και άλλα συνθετικά δυσκολεύουν τα απόβλητα και τα οδηγούν σε καύση ή θάψιμο. Νέα χημική μέθοδος μπορεί να διαχωρίσει άμεσα τα υλικά από τα οποία αποτελούνται τα υφάσματα, αντιμετωπίζοντας μια βασική πρόκληση στην ανακύκλωσή τους. Η νέα διαδικασία (γλυκόλυση) διατήρησε την ακεραιότητα τόσο του βαμβακιού όσο και του νάιλον. «Η περαιτέρω τελειοποίηση αυτής της διαδικασίας έχει τη δυνατότητα να επιτύχει ένα παγκόσμιο ποσοστό κυκλικότητας των υφασμάτων της τάξης του 88%» (Καθ. Δ. Βλάχος. Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, ΗΠΑ, Science Advances, ΑΠΕ-ΜΠΕ. ecozen.gr, 9/7/2024).

Όταν η θερμοκρασία σε λιβάδι με χόρτα είναι 19,5 βαθμοί Κελσίου, η θερμοκρασία στα διπλανά κομμένα χόρτα, με τα χόρτα μέσα στο λιβάδι, είναι 24,5 βαθμοί και στο καθαρισμένο από χόρτα χωράφι γίνεται 43,8. Μήπως η ιδανική συνθήκη είναι το βοσκούμενο λιβάδι;

Καλοκαίρι. Οι θερινές αγροτικές εργασίες στην κορύφωση, αλλά και στην κορύφωση οι γιορτές και τα φεστιβάλ (καρπουζιού, σκόρδου κ.λπ.). Από τις αφίσες βλέπουμε ότι τίτλος και οργανωτής (σύλλογος, συνεταιρισμός, δήμος κ.λπ.) καλύπτουν το πάνω 1/3 της αφίσας και όλο το άλλο είναι φωτογραφίες τραγουδιστών, διαφήμιση φαγητού, χορηγοί κ.λπ. Μήπως καταλάβαμε κάτι λάθος; Μήπως έτσι ευτελίζονται οι γιορτές και τα φεστιβάλ αγρoτικών προϊόντων;

«Η ζωή κάνει κύκλους. Οι δύσκολες καταστάσεις γεννούν δυνατούς ηγέτες. Οι δυνατοί ηγέτες δημιουργούν ευημερία. Η ευημερία γεννάει αδύναμους ηγέτες. Οι αδύναμοι ηγέτες δημιουργούν δύσκολες καταστάσεις» (Ιμπν Χαλντούν, Άραβας ιστοριογράφος).

Το οξείδιο του αιθυλενίου (ΟΕ) που βρίσκεται σε προϊόντα καθαρισμού και σε απολυμαντικό νοσοκομείων επηρεάζει τις εγκύους – και τα παιδιά που γεννιούνται μπορεί να έχουν συρρικνωμένα κεφάλια. Το οξείδιο του αιθυλενίου βρίσκεται σε αντιψυκτικά, απορρυπαντικά και στο υγρό πλευρικής ροής Covid. Οι γυναίκες εκτίθενται στη χημική ουσία (ΟΕ) και μέσω της ρύπανσης των εσωτερικών χώρων από διάφορα οικιακά προϊόντα, όπως προϊόντα καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας. Οι γυναίκες που ήρθαν σε επαφή με το οξείδιο του αιθυλενίου σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπου χρησιμοποιείται για την αποστείρωση, διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο. Το οξείδιο του αιθυλενίου έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με κακές εκβάσεις γεννήσεων, ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι «τοξικό» για το αναπαραγωγικό σύστημα (B. Harding. Μ. Κογεβίνας. Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας Βαρκελώνης, Epidemiology, Daily Mail, ecozen.gr, 4/7/2024).

Το κασκαβάλ/κασκαβάλι Πίνδου καταχωρίστηκε από την ΕΕ ως προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Το έργο υλοποίησε η ερευνητική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον κύριο Σ. Κάραλη που ηγείται της ομάδας παραγωγών του τυριού αυτού. Η προσπάθεια της ομάδας συνεχίζεται, με στόχο όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα για τρόφιμα να κατοχυρωθούν με σήματα ποιότητας της ΕΕ. Το επόμενο προϊόν για το οποίο έχει  κατατεθεί φάκελος κατοχύρωσης είναι το τυρί τσαλαφούτι (Serkos Haroutounian, Facebook, 10/7/2024).

Η κουρά είναι μια απαραίτητη προσαρμοστική διαδικασία. Είναι μια δραστηριότητα για να ανακουφίσει τα ζώα μας από τη ζέστη, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Το κούρεμα το χρειάζονται όλα τα ζώα. Απλά, τα πιο έλλογα ζώα, όπως οι άνθρωποι, αλλάζουν τα ρούχα τους. Στα ζώα είναι απαραίτητο και ανακουφιστικό το κούρεμα, η κουρά, και ευχάριστο. Απολαμβάνουν το κούρεμα και κυρίως αισθάνονται ευχάριστα, σχεδόν μια ηδονή (Εφημερίδα Έλληνας Αγρότης, 11/7/2024, σελ. 11, απόσπασμα από ομιλία της Μάγδας Κοντογιάννη στο Μέτσοβο στις 7/4/2024).

Σχεδόν το 45% των Ελλήνων είναι πρόθυμο να δοκιμάσει καλλιεργημένο κρέας, εάν αυτό ήταν διαθέσιμο, και ένα 17% θα αντικαθιστούσε κάποια ποσότητα από το κρέας που ήδη καταναλώνει με καλλιεργημένο κρέας. Ο ένας στους δύο καταναλωτές (49%) δηλώνει ότι δεν θα έτρωγε ποτέ καλλιεργημένο κρέας. Το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα πρέπει να παράγεται εγχώρια, στην Ελλάδα, ώστε να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία. (Good Food Institute Europe, έρευνα YouGov, meatnews.gr, 27/6/2024, σ.σ.: Το Good Food Institute Europe είναι μια ΑΜΚΕ που «συνεργάζεται με επιστήμονες, επιχειρήσεις και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να επιταχύνει την πρόοδο στο καλλιεργημένο και φυτικό κρέας, εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι επιλογές είναι νόστιμες, προσιτές και διαθέσιμες σε όλη την Ευρώπη». Με διαλυμένο συνδικαλιστικό αγροτικό κίνημα, με κατακερματισμένους κτηνοτρόφους, χωρίς ενιαία εκπροσώπηση, ο αειφόρος τρόπος ζωής των κτηνοτρόφων και η συνεχής φροντίδα του περιβάλλοντος καταστρέφονται, και μαζί τους καταστρέφεται και ο πλανήτης…)

Σε όλο τον κόσμο μετράμε 80 χρόνια (1944) από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το 1948 αποφάσισε η Ελλάδα με τον Νόμο 751 να τιμήσει τους πολεμιστές της (πριν από 76 χρόνια). Στις 14/12/1957 βγήκε η απόφαση Ε/47820/14/12/1957 για την απόδοση στους υπόλοιπους 248 πολεμιστές του Ν751 1.036 στρεμμάτων χερσολίβαδου για οικιστική αποκατάσταση ως αναγνώριση τιμής (πριν από 67 χρόνια). Ακόμα περιμένουν την αναποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση (δημόσιοι υπάλληλοι και εκλεγμένοι πολιτικοί).

Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024, στο Βυζίκι του Δήμου Γορτυνίας Αρκαδίας, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Άκοβας που διοργανώνει η Ένωση Βυζικιωτών (πρόεδρος ο κύριος Γ. Αναστόπουλος), θα γίνει συζήτηση με θέμα «Τα μονοπάτια της τροφής μας». Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο γράφων (ΑγροΝέα, AgroBus) θα μας βοηθήσει να παρατηρήσουμε την αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα εάν δεν υπάρχει «τροφή». Η τροφή είναι κυρίως αγροτικά προϊόντα, που τα παράγουν οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες κ.ά.) στον τόπο τους (ή ίσως κάπου στον κόσμο). Στην Ελλάδα η αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα κοστίζει 5-8 φορές την τιμή που εισπράττει ο παραγωγός. Στο Βέλγιο το κόστος της αλυσίδας οδηγεί την τιμή καταναλωτή 2,5 φορές πάνω. Η τοπική επισιτιστική ασφάλεια εξασφαλίζεται με την αυτάρκεια παραγωγής αγροτικών προϊόντων και με σταθερές χρήσεις γης για παραγωγή τροφής.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn