ellada_900x600.jpg

 

Την τετραήμερη εργασία επιθυμεί το 51% των αστών εργαζομένων για ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή και για να μην οδηγείται στην επαγγελματική εξουθένωση (burnout). Το 91% των αστών εργαζομένων τόνισε ότι η εξαήμερη εργασία είναι μια αρνητική εξέλιξη (διότι από 1/7/2024 ισχύει η δυνατότητα για 6ήμερη εργασία). Μεταξύ τετραήμερης και πενταήμερης εργασίας, με αύξηση του μισθού στην πενταήμερη, το 55% επιλέγει την τετραήμερη… Οι Έλληνες πιστεύουν σε ποσοστό 79% πως η τετραήμερη εργασία θα είχε και άλλα πλεονεκτήματα. (kariera.gr, atlantea.news, 24/6/2024, σ.σ.: Και οι αγρότες που εργάζονται 365 ημέρες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα; Τι θα γίνουν; Πώς αισθάνονται;)

Από τους 44.540 αμπελουργούς με Μηχανογραφημένο Αμπελουργικό Μητρώο (CVI) και έγκυρο e-mail, 5.125 απάντησαν στην έρευνα για την πρόθεση εκρίζωσης αμπέλων. Το 1/3 των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει εκρίζωση και τα άλλα 2/3 θέλουν βοήθεια για τη μείωση των επιφανειών (400 ευρώ/στρέμμα χωρίς αναφύτευση και 250 ευρώ/στρέμμα για αναφύτευση σε 4 χρόνια) για συνολικά 220.000 στρέμματα. «Μεταξύ αυτών που θέλουν μόνιμη εκρίζωση, το 31% θέλει να σταματήσει κάθε αμπελουργική δραστηριότητα». Οι εκπρόσωποι του γαλλικού τομέα οίνου σχεδιάζουν από τα τέλη του 2023 την εκρίζωση 1 εκατ. στρεμμάτων αμπέλων προκειμένου να εξαλειφθούν 4-5 εκατ. εκατόλιτρα πλεονάζοντος κρασιού (FranceAgriMer, ΚΕΟΣΟΕ, 1/7/2024).

Περισσότερα λεφτά για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών ανά εκμετάλλευση από την ενιαία επιδότηση των Ελλήνων αγροτών. 657,3 εκατ. ευρώ οι ετήσιες επιδοτήσεις ενιαίας ενίσχυσης σε 500.000 αγρότες, δηλαδή 1.314 ευρώ/αγρότη. 500 εκατ. ετησίως σε 800 δασολόγους για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, δηλ. 625.000 ευρώ/δασολόγο. Και κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, η διάθεση των 650.000 ευρώ/έτος στον δασάρχη δεν υπόκειται σε κανέναν άνωθεν έλεγχο!

Τι θα κάνουν οι δασολόγοι; Θα κλαδέψουν τα δένδρα του δάσους που έχουν ύψος μέχρι 3 μέτρα από το έδαφος, θα καθαρίσουν το δάσος από τα παραπάνω κλαδιά και από τους θάμνους, θα συντηρήσουν τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν κατασκευάσει πριν από χρόνια. Δημοσιογράφος της Καθημερινής έκανε επίσκεψη στην Πάρνηθα μαζί με τον γενικό διευθυντή Δασών κύριο Φραγκιουδάκη, και διαπίστωσε ότι ο εργολάβος το μόνο που είχε κάνει ήταν να κόψει δένδρα, ένα μέρος των οποίων εγκατέλειψε στο δάσος (εξαιρετικό προσάναμμα για δασικές πυρκαγιές) και ο γενικός διευθυντής είπε ότι φταίει ο εργολάβος! (Δ. Κοτσώνης, 8/7/2024)

Ανακοινώθηκε πρόγραμμα επιδότησης των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κρήτης με επιδότηση 100% για υπό σύσταση και υφιστάμενες κοινωνικές επιχειρήσεις (Κ.ΑΛ.Ο.). Επιλέξιμες δαπάνες: δαπάνες προσωπικού, πλήρες μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού (ανέργου εγγεγραμμένου στη Δ.ΥΠ.Α.), πλήρες μισθολογικό κόστος υφιστάμενου προσωπικού. Για τις λειτουργικές δαπάνες (ενοίκια, κοινή ωφέλεια, προβολή, δικτύωση κ.ά.) εφαρμόζεται Ενιαίος Συντελεστής Υπολογισμού Επιλέξιμων Δαπανών Έργου μέχρι 40% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού. Περίοδος υποβολής: από 10/7/2024 έως 25/9/2024 (ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Ε.Π. / Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψηφιακής Εξυπηρέτησης Πολιτών, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2108813760, 2692051647).

«Οι συνεταιρισμοί χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους» ήταν το σύνθημα της Διεθνούς Ημέρας Συνεταιρισμών 2024 (6/7/2024). Όλο το 2025 ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ «Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών 2025». (ΙΣΕΜ / Ινστιτούτο Συνεταιριστικών Ερευνών και Μελετών, Α-Α Μητροπούλου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6/7/2024, σ.σ.: Δυστυχώς δεν έγινε αντιληπτή κάποια σημαντική εκδήλωση υπέρ των συνεταιρισμών – αγροτικών, καταναλωτικών, οικοδομικών, προμηθευτικών, εργασιακών, κοινωνικών κ.λπ.)

Coolcation: Είναι η νέα ταξιδιωτική τάση που απειλεί τη Μεσόγειο. Πολλοί ταξιδιώτες αποφεύγουν συστηματικά τη Μεσόγειο τελευταία εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και επιλέγουν διακοπές σε δροσερούς προορισμούς στη βόρεια Ευρώπη, εξέλιξη η οποία φέρνει στο προσκήνιο μια νέα ταξιδιωτική τάση. Και το όνομα αυτής… «Coolcation», από τη σύνθεση των λέξεων «cool» και «vacation», δηλαδή δροσιά και διακοπές. Στην κορυφή αυτής της νέας ταξιδιωτικής τάσης πρωτοστατούν δύο σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία και η Σουηδία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την έννοια των δροσερών διακοπών (money-tourism.gr, 8/7/2024).

Το όραμα της δημιουργίας μιας πράσινης Μεσογειακής Βιοκλιματικής Τράπεζας Σπόρων στο ΜΑΙ Χανίων, η οποία θα διασώσει 500 περίπου είδη από τον πλούτο της κρητικής βιοποικιλότητας, μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης μετά από πέντε και πλέον χρόνια προσπαθειών, καθώς η μελέτη ολοκληρώνεται. (zarpanews.gr, agrocretanews.gr, 8/7/2024, σ.σ.: Μπράβο. Όλη η Ελλάδα χρηματοδοτεί το έργο για τα 500 ενδημικά κρητικά φυτά από τα περίπου 1.470 ενδημικά πανελληνίως και τα 6.300 είδη σε όλη την Ελλάδα.)

«Ο καολίνης είναι ένα αργιλικό ορυκτό με χημική σύνθεση Al2Si2O5(OH)4. Είναι λευκός, μη πορώδης, λεπτόκοκκος, δεν διογκώνεται με το νερό, η υφή του είναι μαλακή, διασπείρεται εύκολα στο νερό και είναι χημικά αδρανής για ένα μεγάλο εύρος pH. Έχει καθαρότητα 99%, μέγεθος σωματιδίων μικρότερο από 2 μm, ενώ η φωτεινότητά του είναι μεγαλύτερη από 85%. Η χρήση του καολίνη στη γεωργία ως προστατευτικού ενάντια στις υψηλές θερμοκρασίες και στα βλαβερά έντομα είχε ήδη παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1930. Αποτελεί ένα δυνητικά χρήσιμο εργαλείο τόσο της συμβατικής όσο και της βιολογικής γεωργίας…» (Οινολογία, τεύχος 68, 10/7/2024)

«Γίνεται να μην αγαπάς την Ελλάδα; Χάρη στις σπουδές μου στη φιλοσοφία, πολύ νωρίς συνειδητοποίησα ότι το δυτικό πνεύμα είναι δημιούργημα της αρχαίας Ελλάδας, σφυρηλατήθηκε από τους μεγάλους Έλληνες σοφούς. Η σκέψη τους και οι διδαχές τους έχουν επηρεάσει όλο τον κόσμο. Δεν θα είναι υπερβολή, λοιπόν, αν σας πω ότι όλοι έχουμε ένα κομμάτι Ελλάδας μέσα μας!» (Ρίτσαρντ Γκιρ, ηθοποιός, Η Καθημερινή, 2017)

Πέντε χρόνια για να κλείσει το κράτος ένα παράνομο beach bar (και πάλι λειτουργεί). Το beach bar «Saan» της παρουσιάστριας Κατερίνας Λάσπα λειτουργεί παράνομα εδώ και πέντε χρόνια στο Γάνεμα, μια προστατευόμενη παραλία στη Σέριφο. Πέρυσι, μετά από δικαστική διαμάχη που ακύρωσε τις άδειές του, έκλεισε, μόνο όμως για να ανοίξει ξανά φέτος με άλλο ΑΦΜ. Αυτή είναι μια απίστευτη ιστορία για τον κατακερματισμό των υπηρεσιών του Δημοσίου και την ανεπάρκεια ελέγχων που αφήνουν ανεξέλεγκτη την ασύδοτη τουριστική εκμετάλλευση. Το beach bar αναμένεται να σφραγιστεί εκ νέου (Ρ. Μανέλη. insidestory.gr, 8/7/2024).

Χαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού μόλις διαπίστωσε ότι οι ζωοτροφές αποτελούν το 75% των εξόδων μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Τα εργατικά είναι το 12%, η ενέργεια αντιπροσωπεύει το 6% των εξόδων και τα λοιπά έξοδα περίπου το 6%! Ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών το 2015 ήταν στο 100, έγινε 90 το 2020 και 130 το 2023. (Eurostat, ΕΘΕΑΣ, 13/7/2024, σ.σ.: Οι έρευνες δεν καταγράφουν τους επικίνδυνους τεχνοκράτες που απέκοψαν την κτηνοτροφία από τις βοσκήσιμες γαίες. Δεν κατονομάζουν τα συμφέροντα που επέβαλαν τον εξοστρακισμό των αυτοχθόνων φυλών και την εισβολή ξενικών ειδών. Δεν δείχνουν ότι από αυτό το στήσιμο κερδίζουν μόνο οι έμποροι και καταδικάζονται οι παραγωγοί πραγματικού πλούτου. Δεν αποτυπώνεται η απαράδεκτη ανισορροπία-καταστροφή που επιβάλλεται στο φυσικό περιβάλλον με μόνο στόχο το κέρδος.)

Την Κυριακή 4 Αυγούστου 2024, στο Μαλανδρίνο του Δήμου Δωρίδας (Φωκίδα) η Δωρική Αδελφότητα οργανώνει το ανά τριετία «21ο Αναπτυξιακό Συνέδριο», προσανατολισμένο στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Δωρίδας. Ανάμεσα στις φετινές θεματικές διακρίνουμε τις εξής: Πολιτιστικό κεφάλαιο Δωρίδας και δυνατότητες ανάδειξής του, Επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα των τοπικών λαογραφικών μουσείων: μια πρόταση αναδιαμόρφωσης για το Λαογραφικό Μουσείο Μαλανδρίνου, Αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας: ειδικές προτάσεις για τη Δωρίδα, Προτάσεις για μια σύγχρονη κτηνοτροφική εκμετάλλευση, Προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στη Δωρίδα, Οικογενειακή οικοτεχνική τυροκόμηση, Ευκαιρίες χρηματοδότησης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2030 για τη Δωρίδα, Ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακού Νόμου για τη Δωρίδα.

Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Αυγούστου 2024, στον Λεήμονα του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας προσκαλούνται όλοι στη 2η Πολιτιστική Γιορτή Γεωργού και Κτηνοτρόφου (https://www.youtube.com/watch?v=zacbUrveLrM).

  • Σάββατο 10/8/2024, 18:00-20:00, πλατεία Λεήμονα, Πανελλαδικό Συνέδριο με θέμα «Το αύριο της γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Ελλάδα» και αντικείμενο την τοπική ανάπτυξη στην αγροτική ύπαιθρο
  • Σάββατο 10/8/2024, 20:30-23:00, πλατεία Λεήμονα, Υπαίθρια έκθεση τοπικών προϊόντων (τροφίμων και τεχνημάτων) και γευσιγνωσία τοπικής γαστρονομίας
  • Κυριακή 11/8/2024, 20:30-22:30, πλατεία Λεήμονα, Παρουσίαση παραδοσιακών τοπικών δημοτικών ασμάτων και χορευτικών σχημάτων

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn