mij_900x600.jpg

 

Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Αυγούστου 2024, στο χωριό Λεήμονας του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας γίνεται η 2η Πανελλαδική Πολιτιστική Γιορτή του Γεωργού και του Κτηνοτρόφου 2024 από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Λεήμονα και Αγίων Ταξιαρχών Νομού Λακωνίας.

Η Πανελλαδική Πολιτιστική Γιορτή Γεωργού και Κτηνοτρόφου είναι μια θεματική γιορτή πολιτιστικού περιεχομένου που αφιερώνεται στην πολυποίκιλη συνεισφορά του γεωκτηνοτροφικού κόσμου της ελληνικής αγροτικής υπαίθρου στον εθνικό μας πολιτισμό, και ταυτόχρονα επικεντρώνεται στην αναζήτηση ρεαλιστικών και αποτελεσματικών τρόπων τοπικής ανάπτυξης της αγροτικής υπαίθρου.

Στην προσπάθεια συμβάλλουν λαογράφοι, αγροτολόγοι, γεωργοί και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων εντοπίζεται η συμβολή της δρα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (τέως διευθύντρια Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών), του γράφοντα (ΑγροΝέα, AgroBus, συγγραφέας, τέως διευθυντής Διά Βίου Μάθησης Γεωργικής Βιοτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης), της κυρίας Μάγδας Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής). Στην Οργανωτική Επιτροπή διακρίνονται οι: κυρία Νικολέτα Λεϊμονίτη (συγγραφέας, διευθύντρια Λεημονίτειου Λαογραφικού Μουσείου, πρόεδρος συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες»), κυρία Αθανασία Κασιμάτη (πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Λεήμονα Δήμου Ευρώτα Λακωνίας), κυρία Ευγενία Αθανασάκου (γραμματέας Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Λεήμονα και Αγίων Ταξιαρχών) και κύριος Ιωάννης Σαμαρτζής (πρόεδρος Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Λεήμονα Αγίων Ταξιαρχών Νομού Λακωνίας, φοιτητής Φιλολογίας ΕΚΠΑ).

Στο πρόγραμμα της διοργάνωσης της 2ης Πανελλαδικής Πολιτιστικής Γιορτής του Γεωργού και Κτηνοτρόφου 2024, περιλαμβάνονται οι παρακάτω δραστηριότητες, που είναι όλες με ελεύθερη είσοδο:

• Σάββατο, 10/8/2024, 18:00-20:00, πλατεία Λεήμονα, Πανελλαδικό Συνέδριο με θέμα «Το αύριο της γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Ελλάδα» και αντικείμενο την τοπική ανάπτυξη στην αγροτική ύπαιθρο

• Σάββατο, 10/8/2024, 20:30-23:00, πλατεία Λεήμονα, Υπαίθρια έκθεση τοπικών προϊόντων (τροφίμων και τεχνημάτων) και γευσιγνωσία τοπικής γαστρονομίας

• Κυριακή, 11/8/2024, 20:30-22:30, πλατεία Λεήμονα, Παρουσίαση παραδοσιακών τοπικών δημοτικών ασμάτων και χορευτικών σχημάτων

Τον Ιούνιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενστερνίστηκε και ψήφισε το Rural Pact 2040 ή Αγροτικό Σύμφωνο για την Αγροτική Ύπαιθρο 2040. Πλέον, η ανάπτυξη δεν είναι αποκλειστικό οικονομικό θέμα ούτε αντικείμενο μιας ελίτ επιστημόνων ή εξουσιών, αλλά των ίδιων των πολιτών: Η τοπική ανάπτυξη ως «σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο που αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθηθεί από έναν φορέα αλλαγής με τρόπο που να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων, τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του τοπικού προγράμματος αλλαγής όσο και στη διαδικασία υλοποίησής του».

Η 2η Πανελλαδική Πολιτιστική Γιορτή Γεωργού και Κτηνοτρόφου 2024 προσκαλεί όλους στο χωριό Λεήμονας του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας το Σαββατοκύριακο στις 10 και 11 Αυγούστου 2024. Πληρ.: κύριος Ι. Σαμαρτζής, 6970 515616, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για την καταγραφή, Δ. Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn