3.000 χρόνια ίδιας ελληνικής γλώσσας. «Θαμαί» είναι ένα αρχαιοελληνικό επίρρημα που σημαίνει πολλές φορές. Σήμερα για κάποιον που συχνάζει σε ένα μέρος λέμε ότι είναι θαμώνας…
Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050 και το παγκόσμιο προσδόκιμο υγιούς ζωής αναμένεται να αυξηθεί από 64,8 έτη το 2022 σε 67,4 έτη το 2050. Καθώς το φορτίο των ασθενειών συνεχίζει να μετατοπίζεται στις μη μεταδοτικές ασθένειες (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διαβήτης), αναμένεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν πιο πολύ, αλλά με περισσότερα χρόνια κακής υγείας. Ο αριθμός των χαμένων ετών λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου, που αποδίδονται σε μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000. Global Burden of Disease Study. The Lancet. ΑΠΕ-ΜΠΕ. atlantea.news, 17/5/2024.
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ και ο ΚΣΔΜ Δόμνα Σαμίου συνεργάζονται για να προβάλλουν τα παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται στα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και αναδεικνύουν τη βαθιά και άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Το ανθολόγιο παραδοσιακών στίχων που παρουσιάζουμε εδώ ελπίζουμε πως θα συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα. Η προστασία της φύσης είναι υπόθεση όλων μας. https://necca.gov.gr/fysi-kai-paradosiako-tragoudi/
Πρόκειται για 170 τραγούδια από 18 περιοχές της Ελλάδος.
Η τροφή μαζί με τον αέρα που εισάγουμε στο σώμα μας παθαίνουν μόνο δύο πράγματα: ή καύση ή ανάπτυξη. Αυτό που καθορίζει την καύση είναι τα μιτοχόνδρια και αυτό που καθορίζει την ανάπτυξη είναι η ινσουλίνη. Εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από την παγκόσμια επιδημία των χρόνιων νόσων, θα πρέπει να διορθώσουμε τη δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων. Πώς διορθώνει κανείς τα μιτοχόνδρια; Αυτό που μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μιτοχόνδρια είναι η ινσουλίνη. Όταν τα μιτοχόνδριά μας δουλεύουν καλά, τότε η ινσουλίνη είναι χαμηλή και ό,τι τρως μετατρέπεται σε ενέργεια και δεν πάει για αποθήκευση. Για να μάθεις περισσότερα για το μιτοχόνδριο δες την ομιλία: https://youtu.be/TXpKltDp1jY. Antonis Karagiorgas, Facebook, 15/5/2024.
Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωπονίας ΕΛΜΕΠΑ (Ηράκλειο) διεξάγει πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη (HELLANS 2024-2025) για τη διερεύνηση της διατροφικής έκθεσης του ελληνικού πληθυσμού σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων μέσω επιλεγμένων οπωροκηπευτικών. Προσκαλούνται όλοι να συνδράμουν στην έρευνα με τη συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου ώστε να φτάσει παντού. Ο σύνδεσμος είναι: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/HELLANSurvey2024-a, Ε.. Ροδιτάκης, Κ. Σίμογλου. Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. 20/5/2024.
Ερευνητές από το University of Tours στον Λίγηρα πειραματίζονται πάνω στην αξιοποίηση των πολυφαινολών που περιέχονται στις κληματίδες των αμπελιών και οι οποίες παρουσιάζουν αντιμυκητιακές ιδιότητες με στόχο την προστασία των αμπελώνων από το ωίδιο. vitisphere.com, 9/5/2024. (σ.σ.: η φύση ΣΟΦΗ. …Οι λεγόμενοι «επιστήμονες» έχουν να μάθουν πάρα πολλά ακόμα και κυρίως να μάθουν να θεωρούν τη φύση ενιαία και να τη σέβονται στο σύνολό της.
Τραγωδία στο χωριό Μαγουλάς (Λασίθι Κρήτης) με έναν 88χρονο που έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε, το απόγευμα της 24ης Μαΐου 2024, σε αγροτική περιοχή. agrocretanews.gr, 27/5/2024.
Υπάρχει ανάγκη διασφάλισης επισιτιστικής επάρκειας, χωρίς την οποία δεν είναι
δυνατόν να υπάρξει τουρισμός. «Η ΕΕ πρέπει τελικά να καταλάβει ότι εχθρός του περιβάλλοντος δεν είναι ο πρωτογενής τομέας. Πάνε μαζί αυτά. Τελικά, όμως, αν δεν ισορροπήσουν, φοβάμαι ότι θα έχουμε ζήτημα επισιτιστικής ασφάλειας, το οποίο, δυστυχώς λέγεται αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι όσοι πόλεμοι έχουν γίνει για θέματα διατροφής ήταν οι σκληρότεροι. Συνέδριο ΠΟ Ξενοδόχων, Ηράκλειο. ΥπΑΑΤ, Λ. Αυγενάκης, 28/5/2024.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στο ΦΕΚ την ΥΑ για τον καθορισμό των προϋποθέσεων εγγραφής των δικηγόρων στους ειδικούς καταλόγους για έκδοση κληρονομητηρίων, σύσταση ή διάλυση σωματείων, προσημειώσεις υποθηκών κ.λπ. σε εφαρμογή του Ν5095/2024. Είναι ένα ακόμη βήμα για επιτάχυνση στον χώρο της δικαιοσύνης, προσήκουσας αξιοποίησης όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης, χωρίς σε καμία περίπτωση να διακυβεύεται η ποιότητα της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών». ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 16/5/2024. (σ.σ.: Γιατί δεν εφαρμόζεται ανάλογη διαδικασία και στους κτηνιάτρους; Οι ιδιώτες κτηνίατροι σπουδάζουν στα ίδια πανεπιστήμια, ξέρουν τα ίδια, και συλλειτουργούν στον ίδιο χώρο. Θα μπορούσαν να επιταχύνουν και να ξεμπλοκάρουν τους ελέγχους για τη δημόσια υγεία. Άλλωστε για την ασφάλεια στα σπίτια υπάρχει ήδη ανάλογη ρύθμιση με τους πολιτικούς μηχανικούς και με τους τεχνολόγους τροφίμων…
Ως ατμομηχανή για την ελληνική γεωργία μπορεί να λειτουργήσει η κτηνοτροφία, η οποία απορροφά τόσο σε καρπούς όσο και σε σανό τo 1/3 της φυτικής παραγωγής. Εκτός από τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας που αξιοποιούνται για ανθρώπινη χρήση (σιτηρά, όσπρια κ.λπ.) τα υπόλοιπα (καλαμπόκι, κτηνοτροφικά ψυχανθή) αξιοποιούνται μέσω της κτηνοτροφίας ως ζωοτροφές. www.physiologike.gr, 26/5/2024.
Κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος σε πραγματικές συνθήκες μαγειρέματος, δηλαδή 10 περίπου διαδοχικά τηγανίσματα με το ίδιο έλαιο, γιατί μετά έχει απορροφηθεί το έλαιο από το τρόφιμο που τηγανίζεται και χρειάζεται ανανέωση ή προσθήκη νέας ποσότητας ελαίου, όπου ο χρόνος για τα 10 τηγανίσματα δεν ξεπερνάει συνολικά τις 8 ώρες, έχει διαπιστωθεί ότι το ποσό των εν λόγω παραγόμενων επιβλαβών συστατικών είναι όσο το ποσό που παράγεται κατά το πρώτο τηγάνισμα με τα σπορέλαια. Δηλαδή, συγκριτικά, το ελαιόλαδο είναι καλύτερο από το εξευγενισμένο ελαιόλαδο και τα δύο αυτά σαφώς καλύτερα από τα σπορέλαια. Επομένως μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα για μέχρι 10 φορές αλλά δεν είναι καλό να επαναχρησιμοποιούμε τα σπορέλαια. Ομ. καθηγητής Κ. Δημόπουλος ΕΚΠΑ, Επιστημονική Εταιρία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε). olivenews.gr, 21/5/2024.
Στις 25/5/2024 πήγα στο 12ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ και είδα την ταινία «Ο τελευταίος βυρσοδέψης» του κυρίου Θ. Σδρούλια και άλλες, μεταξύ των οποίων, και την ταινία «Ο τελευταίος καραβομαραγκός» του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου. Συγχαρητήρια πολλά αγαπητή κυρία Ραχήλ Μανυκιάν. Για εμένα ήταν μια ευκαιρία αναστοχασμού… Ο βυρσοδέψης είπε ότι «τώρα με τις πλαστικές σόλες έχει εγκαταλειφθεί το επάγγελμα του βυρσοδέψη» και ο καραβομαραγκός είπε ότι «μείναμε πολύ λίγοι στην Ελλάδα σήμερα». Η παγκοσμιοποίηση και η εξειδίκευση ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ την τοπική ισορροπία στο περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό κ.λπ.) και δημιούργησαν ΤΕΡΑΤΑ θνησιγενή…
Τη δεκαετία από το 1980 έως το 1989, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ ανέφερε μόνο οκτώ ισχυρές καταιγίδες που η καθεμία προκάλεσε ζημιές 1 δισεκατομμυρίου (προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό). Την πενταετία από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 67 τέτοιες καταιγίδες στις ΗΠΑ μόλις από το 2019. Το 2023, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι βίαιες καταιγίδες προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημιές ύψους 64 δισεκατομμυρίων παγκοσμίως, σύμφωνα με την αντασφαλιστική Swiss Re. Οι ισχυροί άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις παίζουν τον ρόλο τους σε σοβαρές ζημιές από καταιγίδες αλλά το χαλάζι είναι το μεγαλύτερο γεγονός, λέει η Swiss Re. Insurance Institute for Business & Home Safety, Λ. Κάουφμαν, Bloomberg.com, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 21/5/2024.
Από τις 1/6/2024 δέχεται ο ΕΛΓΟ την ηλεκτρονική αίτηση για Πιστοποίηση Γεωργικών Συμβούλων και την εγγραφή τους στο Μητρώο του ΕΛΓΟ. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 15/6/2024 στο https://agroadvisors.elgo.gr.