29.05_agronI_900x600.jpg

 

«Αν κάνω μια εργασία σε 30 λεπτά, είναι επειδή ξόδεψα 10 χρόνια για να μάθω πώς να κάνω αυτή την εργασία σε 30 λεπτά. Μου οφείλεις (σ.σ.: όχι χρήματα) για τα χρόνια, όχι για τα λεπτά της ώρας». Davy Greenberg.

Νέος, φιλικός στο περιβάλλον αισθητήρας τοποθετείται απευθείας πάνω στο φρούτο ή λαχανικό και προσφέρει ταχεία επί τόπου ανίχνευση των επιπέδων των φυτοφαρμάκων με χαμηλό κόστος. Η νέα «φορετή» συσκευή των φρούτων και των λαχανικών είναι φτιαγμένη από οξική κυτταρίνη, η οποία προέρχεται από ξυλοπολτό.

Το κυριότερο έθιμο της Ανάστασης με λουλούδια είναι ο στολισμός του επιτάφιου. Ο στολισμός των νεκρικών σωρών με λουλούδια είναι αρχαιότατο έθιμο. Ωστόσο στη χριστιανική παράδοση έχει πάρει άλλη διάσταση. Η περιφορά του ανθοστόλιστου επιτάφιου και η μυσταγωγία της τελετής θυμίζουν τα Ελευσίνια μυστήρια. Σε πολλές περιοχές μάλιστα της βόρειας Ελλάδας οι νοικοκυρές βγάζουν στις εξώπορτες τη Μεγάλη Παρασκευή φρεσκοφυτεμένα σιτηρά και όσπρια, έθιμο που έχει σαφή αναφορά στους περίφημους κήπους του Άδωνη. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 2/5/2024.

Τραγικό θάνατο βρήκε αγρότης ηλικίας 60 ετών περίπου στον Γαλατά Ναυπακτίας, ενώ έκανε αγροτικές δουλειές και τον καταπλάκωσε η ρυμούλκα από το τρακτέρ του. Nafpaktianews.gr, agrocretanews.gr, 9/5/2024.

Μνημείο αναληθών στοιχείων εντοπίζονται στο «υπεύθυνο» Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ για τη Διεθνή Ημέρα Υγείας Φυτών - 12/5/2024. «Κάθε χρόνο, έως και το 40% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται λόγω των επιβλαβών οργανισμών που προσβάλλουν τα φυτά (σ.σ.: χάνονται λόγω μονοκαλλιέργειας και υβριδίων…). Το ΥπΑΑΤ, με συνέπεια, έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της φυτοϋγείας (σ.σ.: στην Ελλάδα η απώλεια βιοποικιλότητας είναι ταχεία…). Με τη διενέργεια φυτοϋγειονομικών ελέγχων στα εισαγόμενα… (σ.σ.: υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις όσον αφορά τον αποτελεσματικό έλεγχο εισαγόμενων…). Τον Αύγουστο του 2023 ξεκινήσαμε την επικοινωνιακή εκστρατεία  #PlantHealth4Life για τη σημασία της υγείας των φυτών (σ.σ.: υπάρχει η εντύπωση ότι η εκστρατεία προωθούσε τις φαρμακοβιομηχανίες…).

«H επιτροπεία του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας και εμείς είχαμε προειδοποιήσει την ηγεσία του ΥπΑΑΤ»... «Φαίνεται ότι η 20ετής «ομηρία» του ΟΠΕΚΕΠΕ από παρόχους, σπόνσορες και λοιπούς κομματάρχες δεν είναι τυχαία αλλά συνειδητή επιλογή»... «Παρά τις προσπάθειες των κυβερνητικών να κρύψουν τα προβλήματα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τελικά η επιτροπεία του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ έρχεται να επιβεβαιώσει όλα αυτά που έχουμε επισημάνει και καταγγείλει». Ν. Κακαβάς, πρόεδρος ΠΟΓΕΔΥ. Σ. Παϊσιάδης, agrotypos.gr, 13/5/2024.

Ξεπέρασαν τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ οι εισαγωγές κρέατος και προϊόντων κρέατος το 2023, σημειώνοντας αύξηση 10% σε αξία, συγκριτικά με το 2022, ενώ η αύξηση εισαγωγών σε ποσότητα ήταν «μόνο» 2%… Η αιμορραγία στο εμπορικό ισοζύγιο εξαιτίας του κρέατος αποτελεί ρεκόρ, αφού το έλλειμμα αυξήθηκε 52% σε σύγκριση με 15 έτη πριν. Τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών παρουσίασε το αιγοπρόβειο κρέας (1). Γ. Κατερίνης meatnews.gr, 13/5/2024. (σ.σ.: Και ο Έλληνας υπουργός ΥπΑΑΤ πετάει χαρταετό στο Ηράκλειο Κρήτης και συνειδητά, με τις παραλήψεις του, καταστρέφει την ελληνική κτηνοτροφία και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, ωφελώντας τους εμπόρους-εισαγωγείς κρεάτων κα τους κτηνοτρόφους άλλων χωρών. Σαν να είναι Υπουργός Γεωργίας ή/και εμπορίου μιας ξένης χώρας… Στην Αττική το 90% περίπου των υπαρχόντων του 2012 στάβλων αιγών και προβάτων παραμένουν χωρίς άδεια λειτουργίας, ΟΜΗΡΟΙ και εκβιαζόμενοι από τους μεταποιητές και εμπόρους, αλλά και χωρίς δυνατότητα να μεταποιήσουν κάτι μόνοι, με την οικοτεχνία, χωρίς άδειες, και χωρίς δυνατότητα χρηματοδότησης. Όλα μοιάζουν με «εκτέλεση»…εντολών, ενώ οι στάβλοι αλόγων και πτηνών τακτοποιήθηκαν… επιλεκτικά.

Η κοπή ενός δέντρου είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά είτε πρόκειται για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου είτε γιατί τα φύλλα λερώνουν τη βεράντα είτε επειδή φράζουν υδρορροή. Επειδή ένα δέντρο απορροφά το «προβληματικό» CO2 για να παράγει «ζωτικό» O2 και αποθηκεύει άνθρακα C, γεμίζει τους υδροφόρους ορίζοντες με τις κάθετες ρίζες του να χρησιμεύουν ως οδηγός, αντανακλά και απορροφά μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, διατηρεί την τοπική φρεσκάδα και συμβάλλει στη δημιουργία νεφών με το φαινόμενο της εξατμισοδιαπνοής. Επίσης, παράγει φύλλα-τροφή για το έδαφος και για τον εαυτό του. Ακόμα, οι οριζόντιες ρίζες του χρησιμεύουν για την ανάκτηση θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, το δέντρο δίνει ζάχαρη στο μυκήλιο ως αντάλλαγμα για θρεπτικά συστατικά, απορροφά τους αέριους ρύπους μέσω των στομάτων, παρέχει βιότοπο και τροφή για πουλιά, έντομα και τρωκτικά.  Μπορεί να χρησιμεύσει και ως ηχητικό και οπτικό φράγμα, σκιάζει ακόμα και αυτόν που τον καταρρίπτει... Αν συνοψίσω, εκτός από τη δέσμευση CO2, ένα δέντρο παράγει: κρύο!, νερό! και οξυγόνο! Η μία και μοναδική τεχνολογία που μπορεί να μας σώσει είναι: ...Φυτέψτε δέντρα, φυτέψτε φράχτες, αφήστε τη γη σας να αγριέψει! Vincent Dujardin. Π. Φαχουρίδης. Facebook, 13/5/2024.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται προσπάθεια να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη. Γίνεται προσπάθεια (!) να μπει τέλος στις ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις παραγωγής με την ΕΕ. Το 86% των εισαγωγών ρυζιού προέρχεται από τη ΝΑ Ασία και «πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την αύξηση του ανώτατου ορίου καταλοίπων (MRL) για την τρικυκλαζόλη στο εισαγόμενο ρύζι». Η Ελλάδα παράγει το 30% του ρυζιού στην ΕΕ. ΥπΑΑΤ, 16/5/2024. (σ.σ.: Οι διαδηλώσεις των αγροτών δεν επέδρασαν σε ΤΙΠΟΤΑ στη γραφειοκρατία των υπαλλήλων της επιτροπής, ούτε στα συμφέροντα των εμπόρων-εισαγωγέων ρυζιού. Οι ζωές των Ευρωπαίων πολιτών και αγροτών ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ για τη «μη εκλεγμένη» επιτροπή και οι υπουργοί το διαφημίζουν όταν κάνουν «προσπάθεια»… Και οι αγροτοσυνδικαλιστές των μπλόκων στις…«δάφνες» τους…

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι σχετικά με την καταγραφή αδειούχων πωλητών υπαίθριου εμπορίου στο ΟΠΣ «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΟΡΑ», η προθεσμία καταγραφής κατόχων άδειας παραγωγού και επαγγελματία πωλητή στο στάσιμο και το πλανόδιο εμπόριο, καθώς και κατόχων άδειας χειροτέχνη-καλλιτέχνη παρατείνεται έως 22/5/2024. Η προθεσμία για τους κατόχους άδειας παραγωγού και επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών παραμένει ως έχει, δηλ. έως τις 15/6/2024. myota.gr, 17/5/2024.

1 Ιουνίου 2024

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος-World Milk Day το αγρόκτημα ΚΟΡΔΑΛΗ περιμένει το Σάββατο 1/6/2024 μικρούς και μεγάλους στην κτηνοτροφική μονάδα Κορδαλής, Αγελέουσα, Μέγαρα Αττικής. Θα γίνει ξενάγηση από την οικογένεια και τους συνεργάτες τους στον στάβλο και τις εγκαταστάσεις γαλακτοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής. Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τη διαδικασία εκτροφής των ζώων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος. Θα παρακολουθήσουν και θα ενημερωθούν για την κουρά προβάτων και το άρμεγμα των ζώων. Στο τέλος θα γευτούν κρέμες ΣΤΑΜΟΥ με γάλα από τη Φάρμα ΚΟΡΔΑΛΗ. Ώρες επίσκεψης για το Σάββατο 1/6/2024: 10:00 και 11:30, με δήλωση στο https://openfarm.gr/event/open-farm-days-2024-kordalis_1-6/ ή/και στο 2296306070, κυρία Αθηνά Μιχαηλίδου, 6946145218.

«Στις 7 Οκτωβρίου 2022 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάλυψαν για πρώτη φορά ολόκληρη την πανελλαδική ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα για 5 ώρες», από τις 11:00, μηδενίζοντας κυριολεκτικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το γεγονός αυτό εντυπωσίασε τον ξένο Τύπο, που ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα. ecozen.gr, 13/10/2022.

Η Τεχνόπολη Thess Intec, που αναφέρθηκε ως «σημαντική επένδυση» σε οικόπεδο φιλέτο στην παραθαλάσσια Περαία της Θεσσαλονίκης (που δόθηκε από το δημόσιο;),  διαθέτει ενυδρείο και ξενοδοχείο – οπότε στην ουσία πρόκειται για ένα mini Ελληνικό. Της έχουν δε δοθεί αρκετές διευκολύνσεις ως επιχειρηματικό πάρκο και θα στηριχθεί επιπλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης με 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι μία ΜΚΟ με συμμετοχή των ιδιωτών με 58% και του δημοσίου με 42%, με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 200.000 ευρώ. Είναι μία επένδυση με τα χρήματα των άλλων, ενώ δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε ως επιχειρηματικό πάρκο. Σε κάθε περίπτωση, μας φαίνεται απαράδεκτο μια εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ να στηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 35 εκατομμύρια ευρώ - θυμίζοντας το φερόμενο ως σκάνδαλο Μαραβέγια. Β. Βιλιάρδος, analyst.gr, 16/10/2022.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn