2S.jpg

 

Η 3η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, στις 25/4/2024, εισηγήθηκε την άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19. Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), τα Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων (ΘΧΠ), τις κλειστές δομές φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία και τα παραρτήματα Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών, η οικεία Διοίκηση μπορεί να προχωρά σε λήψη τυχόν επιπρόσθετων μέτρων αξιολογώντας τους εκάστοτε επιδημιολογικούς παράγοντες. Παραμένει, ωστόσο, η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19, και για τον λόγο αυτό συνιστώνται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο εμβολιασμός και η αντιιική θεραπεία για αυτούς που νοσούν (Υπουργείο Υγείας, 29/4/2024).

«Γεια, είμαι νυχτερίδα. Δεν ρουφάω αίμα και σίγουρα δεν θέλω να κολλήσω στα μαλλιά σου. Αν τύχει να διαρρήξω το σπίτι σας, παρακαλώ, μη με χτυπήσετε με ρόπαλα ή σκούπες, πονάει πραγματικά, και είμαι τόσο φοβισμένη. Ήταν ατύχημα, δεν ήθελα να σε τρομάξω. Αν προσγειωθώ, ίσως να μην μπορέσω να σηκωθώ και να χρειαστώ τη βοήθειά σου. Απλά χρησιμοποίησε μια πετσέτα για να με βγάλεις έξω, και θα πετάξω αμέσως, το υπόσχομαι. Τρώω κουνούπια και πολλά άλλα έντομα. Τα σπίτια μας διαλύονται για άλλα κτίρια και έχουμε λίγα μέρη να πάμε. Οπότε, αν τύχει να πετάξω στο δικό σου, σβήσε το φως και άφησε το εξωτερικό φως αναμμένο, με την πόρτα ανοιχτή, φεύγω αμέσως. Χαιρετισμούς, η ακίνδυνη νυχτερίδα σου (Μαθαίνοντας για τα Ζώα, Facebook, 30/4/2024).

«Υπάρχει ανάγκη χρήσης αθόρυβων πυροτεχνημάτων κατά τους εορτασμούς (Ανάσταση κ.λπ.), όπως έκαναν ο Δήμος Καβάλας, Καλαμάτας και Αλίμου και η Περιφέρεια Αττικής (απόφαση Αττικής 444/2023 της 7-12-2023). Τα αθόρυβα πυροτεχνήματα είναι η μόνη διαθέσιμη ηθική και οικολογική λύση στο πρόβλημα των καταστροφικών επιπτώσεων των κρότων των συμβατικών πυροτεχνημάτων στα ζώα» (απόσπασμα από την ανακοίνωση της Οικολογικής Συμμαχίας της Περιφέρειας Αττικής, 30/4/2024).

Την Κυριακή των Βαΐων, το πλήθος υποδέχτηκε τον Ιησού κρατώντας κλαδιά από φοίνικες που τα ανέμιζε σαν σημαίες. Οι Ευαγγελιστές αναφέρουν: «Έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτού». Με την εξάπλωση του χριστιανισμού σε άλλους λαούς, το έθιμο διαδόθηκε και προσαρμόστηκε ανάλογα με τη χλωρίδα της κάθε περιοχής. Στις σλαβικές χώρες, για παράδειγμα, οι χριστιανοί κρατούσαν κλαδιά από ιτιές. Στην Ελλάδα η δάφνη (βάγια) που ήταν ήδη συμβολικό φυτό τελετών και δοξαστικό σύμβολο του Απόλλωνα αντικατέστησε τον φοίνικα, και η Κυριακή των Φοινίκων έγινε Κυριακή των Βαΐων (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 2/5/2024).

«Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον μαύρο ουρανό της Μεγάλης Παρασκευής; Οι μέχρι στιγμής σχετικές μελέτες «ανακάλυψαν» ξανά αυτό που ο λαός γνώριζε από παλιά: ότι, δηλαδή, μετά την πανσέληνο πριν από την Ανάσταση, ο καιρός είναι αρκετά άστατος. Τη Μεγάλη Εβδομάδα που είναι αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα –έστω και στατιστικά–, είναι υψηλές οι πιθανότητες ο καιρός να είναι μουντός και κλειστός (International Geology Review, Θ. Κολυδάς, ΕΜΥ, Αλήθεια, 5/5/2024)

Μου φάνηκαν χρήσιμα όσα αναφέρονται στο βίντεο (https://www.youtube.com/watch?v=XMKUQ48Grms#AthanasiosKouris) με θέμα: «Ζυμωμένα τρόφιμα και μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε». Σε αυτή την παρουσίαση, θα δούμε ότι η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου αποτελεί ένα υπερ-όργανο. Ίσως η εντερική μικροχλωρίδα να αποτελεί τον πραγματικό εγκέφαλο του ανθρώπου!

Από το 2000 έως το 2019, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από 67 σε 73 έτη. Μέχρι το 2050, ο ΟΗΕ αναμένει ότι ένας (1) στους έξι (6) ανθρώπους παγκοσμίως θα είναι 65 ετών ή μεγαλύτερος. Για την ΕΕ τα πράγματα είναι χειρότερα καθόσον στην Αφρική ο μέσος όρος ζωής είναι πολύ μικρότερος. Η συνταξιοδότηση στα 65 είναι ένας εντελώς μη ρεαλιστικός στόχος σε έναν σύγχρονο κόσμο. Τα κρατικά επιδόματα δεν σχεδιάστηκαν για να στηρίζουν τους ανθρώπους στα 80 και 90 τους, και δεν έχουν αναβαθμιστεί για να το κάνουν. Οι πολιτικές που κάποτε θεσπίστηκαν για να στηρίξουν τους συνταξιούχους εργαζομένους για το υπόλοιπο της ζωής τους δεν είναι προσαρμοσμένες στις σύγχρονες συνθήκες (BBC, 7/1/2024, iefimerida.gr, 8/4/2024).

Αναδεικνύουν τη Βλαχόστρατα ο Δημήτρης Κουρέτας και η Μάγια Τσόκλη. Στον πεζοπορικό τουρισμό εστιάζει το ενδιαφέρον της η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στόχος είναι να καταγραφούν οι βασικοί «ώριμοι» πεζοπορικοί τουριστικοί άξονες που διατρέχουν τη θεσσαλική γη (οι οποίοι σιγά σιγά θα εμπλουτίζονται με τα παρακλάδια τους) ώστε το συντομότερο και, μέσω ενός τελευταίας τεχνολογίας real-time application στο κινητό, να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, ενιαίο, ολοκληρωμένο, ασφαλές και δυναμικό προϊόν, το οποίο θα απευθύνεται στον σημερινό ταξιδιώτη. Αυτές οι μορφές τουρισμού στην ΕΕ αποφέρουν τεράστια έσοδα στις τοπικές κοινωνίες και διατηρούν τον μόνιμο πληθυσμό στις περιοχές αυτές.

Η ανάδειξη και ανακατασκευή της ξακουστής Βλαχόστρατας στον Νομό Τρικάλων, που ξεκινά από την Πύλη και φτάνει μέχρι το Γαρδίκι, είναι μια προτεραιότητα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με τα πόδια, όπως παλιά, και χωρίς να πληρώνεις βενζίνη, ενώ τα ζώα προσαρμόζονται χωρίς να έχουν εντερικά προβλήματα. (trikalatroll.gr, 28/4/2024, σ.σ.: Ο κύριος Θοδωρής Σδρούλιας έχει κάνει πολλά οδοιπορικά σε ταινίες.)

Μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής MyCoast, οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες στις οποίες βρίσκονται τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης και να υποβάλουν σχετική καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης. Σε επόμενη φάση, με την ενσωμάτωση εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης, η νομιμότητα θα ελέγχεται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα. Το MyCoast συμβάλλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συγχρόνως, έχει και θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Η εφαρμογή MyCoast είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ μέσω του App Store, σύντομα και μέσω του Play Store, και είναι ιδιαίτερα απλή και φιλική. Το 2023, υπό την πίεση του Κινήματος για Ελεύθερες Παραλίες, έγιναν 4.500 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις. (ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 29/4/2024, σ.σ.: Το 2024, με όλους τους πολίτες σε «έργο χωροφύλακα», ελπίζουμε σε βελτίωση της κατάστασης.)

Gardens4Good: Καλλιεργώντας την κοινότητα, τρέφοντας ζωές. Στην καρδιά του Παρισιού, μια μοναδική πρωτοβουλία ανθίζει στην ταράτσα του γηροκομείου Annie Girardot. Το Gardens4Good ή Planète Potager, όπως είναι γνωστό στα γαλλικά, δεν είναι απλώς ένας κήπος, αλλά ένα μετασχηματιστικό έργο που υποστηρίζεται από την κοινότητα EIT NEB, η οποία στοχεύει στην προώθηση μη κερδοσκοπικών κήπων τροφίμων για μια υγιέστερη ζωή και έναν υγιέστερο πλανήτη. «Μερικοί ηλικιωμένοι κάτοικοι δεν μπορούν καν να μιλήσουν πια, αλλά μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν με τα μάτια τους. Είναι ακόμα δυνατό να συνδεθείτε μαζί τους ανταλλάσσοντας βλέμματα. Τους κάνει εμφανώς χαρούμενους που συμμετέχουν ενεργά στη φύτευση και το πότισμα, ειδικά όταν έχει ήλιο» (Ch. Gadenne, CFO Gardens4People, Chief Farmer Officer, eitfood.eu, 12/3/2024).

Tέθηκαν προς επίλυση το οξύ πρόβλημα της αντιμετώπισης εισβολικών ειδών (λαγοκέφαλος, λεοντόψαρο κ.ά.), το ζήτημα της δημιουργίας προγράμματος εκπαίδευσης νέων ψαράδων και η νομοθέτηση της διαδικασίας αποζημίωσης λόγω φυσικών καταστροφών των επαγγελματιών του κλάδου. (ΥπΑΑΤ, 12/10/2022, σ.σ.: Ώστε τα εισβολικά είδη δημιουργούν οξύ πρόβλημα στο περιβάλλον. Μόνο ιδεολογικά «προσβεβλημένοι» θέλουν να καταστρέψουν την ισορροπία του περιβάλλοντος για διεθνιστικές ιδεολογίες…)

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν διψήφια ανάπτυξη το 2021 αγγίζοντας τα 233 τρισ. ευρώ (+10,4%), εξετάζοντας την κατάσταση του ενεργητικού και του χρέους των νοικοκυριών σε 60 χώρες. Η Ελλάδα είχε ισχυρή ανάπτυξη 7,5% στα χρηματοοικονομικά στοιχεία (13η έκδοση του Global Wealth Report, Allianz, epixeiro.gr, 12/10/2022).

Με την τρέχουσα κατάσταση της ενεργειακής κρίσης, οι ενώσεις Copa-Cogeca, Primary Food Processors (PFP) και Food Drink Europe καλούν την ΕΕ να παροτρύνει τα κράτη-μέλη να αναγνωρίσουν την αγροδιατροφική αλυσίδα ως προτεραιότητα. «Με την επισιτιστική και την οικονομική ανασφάλεια, τώρα είναι ακόμη πιο κρίσιμη η κατάσταση στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής. Για παράδειγμα, για να αποφευχθεί η αλλοίωση των τροφίμων, ορισμένοι αγρότες της ΕΕ έχουν στραφεί σε νέους τρόπους αποθήκευσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν μικρότερα, εξυπνότερα συστήματα ψύξης που ακολουθούνται από ταχύτερες συναλλαγές με αγοραστές» (copa-cogeca.eu, meatnews.gr, 6/10/2022).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn