an2.jpg

 

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν από τη Βουλή ο νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» και τρεις τροπολογίες. Το νομοσχέδιο επί της αρχής ψηφίστηκε με 159 «υπέρ» έναντι 136 «κατά» και 1 «παρών» κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας. (ΑΠΕ-ΜΠΕ, dasarxeio.com, 26/4/2024, σ.σ.: Έχω πολλές επιφυλάξεις…)

Ποινή φυλάκισης 5 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων στην τέως εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας Μαρία Τατάκη, η οποία κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενη για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας κατ’ αληθή πραγματική συρροή και για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων κατά συρροή. Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το 2019 η τότε εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας, μετά από συστηματική έρευνα, κατόπιν καταγγελιών που έφταναν στο γραφείο της. Η Μαρία Τατάκη, με ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου στις 14/42022, απολύθηκε από το Δικαστικό Σώμα χωρίς δικαίωμα εργασίας. Η κυρία Μαρία Τατάκη άσκησε έφεση στην απόφαση. (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 26/4/2024, σ.σ.: Οι 3.500 υποθέσεις που «έθαψε» η κυρία Μαρία Τατάκη «στοιχειώνουν» το Δικαστικό Σώμα, αλλά δεν αποζημιώνουν τους πολίτες ούτε τη Δημοκρατία μας.)

Γράφοντας εξ ονόματος ενός σκαντζόχοιρου: «Αν με δείτε στον κήπο σας, δώστε μου φαγητό και νερό. Ωμό κρεατάκι ανάλατο, κιμά, τρώω και κροκέτες γάτας ή κονσέρβα γάτας αλλά όχι με ψάρι. Μη μου δώσετε γάλα διότι θα πεθάνω από αφυδάτωση. Μη ρίχνετε φυτοφάρμακα, μη βάζετε παγίδες. Είμαι απόλυτα ακίνδυνος! Βοηθάω τρώγοντας όλα τα ζουζούνια και τα έντομα που επιτίθενται στα λαχανικά σας. Προσέξτε στον δρόμο μη με πατήσετε. Το είδος μου εξαφανίζεται. Βοηθήστε με να επιβιώσω».

Έντεκα μαθητικές «start-ups» διαγωνίστηκαν στον τελικό του 19ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2024» του Junior Achievement Greece, ο οποίος διεξήχθηκε στις 26/4/2024 στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Αθήνα). Οι 11 μαθητικές εικονικές επιχειρήσεις ήταν με αλφαβητική σειρά: Citrus Dried Fruits of Argolida - Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αργολίδας, CrashLink - Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού, Creative Tensions - 1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσ/νίκης «Μ. Ανδρόνικος», E(sg)raser - 2ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, Feasy - Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών, Let’s Go - Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο ΕΑΕ Κωφών και Βαρηκόων Θεσ/νίκης, Peti_Tou Boutique Up Cycling & Second Hand Made Clothes – ΕΕΕΓ και Λ. Αγρίνιου, PyrAspis - 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς και Πειραματικό Γεν. Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, School Buddy - Ημερήσιο Γυμνάσιο και Λύκειο Αβδήρων Ξάνθης και 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Φερών Έβρου, Smart Electronic Bin (SEB) - 1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας και Stalk Jet- ΕΠΑ.Λ. Δοξάτου Δράμας. Πρώτη επιχείρηση βγήκε η Let's Go από το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο ΕΑΕ Κωφών και Βαρηκόων Θεσ/νίκης, το οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, 2-4 Ιουλίου 2024, στην Κατάνια της Σικελίας!

Σε ανοιχτά αναγνωστήρια έχουν μετατραπεί κεντρικές πλατείες στη Σεούλ (Κορέα), όπου οι κάτοικοι μπορούν να διαβάσουν τα αγαπημένα τους βιβλία και να απολαύσουν τον ήλιο, με πρωτοβουλία της Μητροπολιτικής Αρχής της Σεούλ. Στην Υπαίθρια Βιβλιοθήκη της Σεούλ, διατίθενται 3.000 βιβλία για ανάγνωση, όπως επίσης πολυθρόνες πουφ, χαλάκια για πικνίκ και ομπρέλες. Οι κάτοικοι μπορούν να συμμετάσχουν και σε δράσεις που συνδέονται με τα βιβλία. (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 25/4/2024, σ.σ.: Στον Νέο Σκοπό Σερρών υπάρχει η ομάδα «Βιβλιοφάγων» για παιδιά 6-12 ετών και μια μικρή υπαίθρια βιβλιοθήκη στην κεντρική πλατεία, μπροστά στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ορφέας Νέου Σκοπού».)

Θετικά απάντησαν 9 περιφέρειες για τα Σχέδια Βόσκησης στην επείγουσα πρόσκληση του ΥπΑΑΤ υπενθυμίζοντας ότι, για την ενεργοποίηση των Σχεδίων Βόσκησης, έχουν δεσμευτεί συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 19/4/2024 αρνήθηκαν να εκπονήσουν Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης για τα δημόσια βοσκοτόπια (εξυπηρετώντας τους εμπόρους και τον ευτελισμό της ποιότητας των ΠΟΠ αγροτικών προϊόντων) οι Περιφέρειες Θεσσαλίας, Αττικής, Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας. Χωρίς την ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές και δράσεις, όπως η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας, η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές, η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές, και γενικότερα δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στη ζωική παραγωγή. Η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με τη δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων.

Το φθινόπωρο του 2024, σε κάθε τοπικό LEADER µε ισχυρή αιγοπροβατοτροφία αλλά χωρίς πολλά τυροκοµεία, ένας νέος κτηνοτρόφος µπορεί να χρησιµοποιήσει επιδότηση μέχρι 80% για να κάνει τη δική του οικοτεχνία. Αυτό αφορά και φυσικά πρόσωπα, νέους αγρότες, αλλά και νοµικά πρόσωπα που έχουν ως διαχειριστή τον νέο αγρότη. Επιλέξιµες θα είναι οι επενδύσεις µεταποίησης µόνο για προϊόντα που παράγονται στην περιοχή παρέµβασης και αποδεδειγµένα υπάρχει υστέρηση στον µεταποιητικό κλάδο αυτών (Γ. Κοντονής, Agronews, 26/4/2024).

Η εγκύκλιος «Δεύτερη Τροποποίηση της αρ. 43926/19-07-2023 Εγκυκλίου (11-8-2023 Ορθή Επανάληψη) περί Διαδικασιών Χορήγησης Ενισχύσεων Βάσει Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αιτήσεων Έτους 2023», από τη Διαύγεια στις 24/4/2024, αναφέρει στο κεφάλαιο 4: «Ενεργός Γεωργός» τροποποιείται ως εξής: 1. Άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται μόνο σε ενεργούς γεωργούς. 2. Ενεργός γεωργός είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και που πληροί μία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Γεωργοί οι οποίοι έλαβαν άμεσες ενισχύσεις έως και 5.000 ευρώ για τις αιτήσεις 2022.

β. Γεωργοί οι οποίοι έλαβαν για το οικονομικό έτος αιτήσεων 2022 άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και αποδεικνύουν ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το φορολογικό έτος 2022.

γ. Γεωργοί οι οποίοι αποδεικνύουν ότι το εισόδημα που απέκτησαν από γεωργικές δραστηριότητες κατά το φορολογικό έτος 2022 είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος, ανεξαρτήτως της λήψης ή μη άμεσων ενισχύσεων κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος (2022).

δ. Δεν θεωρούνται «ενεργοί γεωργοί» όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και διευθύνουν εταιρίες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία (αεροδρόμια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα, κτηματομεσιτικές εταιρίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα). Παρ' όλα αυτά θεωρούνται «ενεργοί γεωργοί» οι γεωργοί που διευθύνουν τους παραπάνω τύπους επιχειρήσεων, εφόσον οι γεωργικές δραστηριότητες τους αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του κύκλου εργασιών της εταιρίας. (σ.σ.: Tα γραφειοκρατικά «παιχνίδια» θάβουν τη γεωργία και την κτηνοτροφία σε στοίβα χαρτιών.)

76 χρόνια περιμένουν να «ξυπνήσει» η Δημόσια Διοίκηση και να πράξει το καθήκον της εφαρμόζοντας την απόφαση της ελληνικής Βουλής που τυπώθηκε στον Νόμο 751/1948 για την απόδοση τιμής στους πολεμιστές της δεκαετίας του ‘40. Έκαναν Γενική Συνέλευση στις 12/5/2024, στην αίθουσα της Παν. Σουμελά, και στις 19/5/2024 έχουν περίπατο-ξενάγηση στα οικόπεδά τους στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Μακάρι.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στις σ.σ. 52-53 του Meat Place (τεύχος 119, Αύγ.-Οκτ.) για το εξής πάρα πολύ σημαντικό θέμα-βάση της αγροτικής επιχειρηματικότητας: η αποκλειστική χρήση γης για παραγωγή τροφής για την επιβίωσή μας. Είναι επείγοντα και τα θέματα της ακρίβειας εφοδίων, αλλά χωρίς αποκλειστική χρήση γης όλα τα άλλα είναι πάρα πολύ μικρά, και πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα επείγοντα από τα σημαντικά.

Και αφού δημιουργήθηκε ένα ψευδές αστικό lifestyle που προβλήθηκε υπερβολικά, και αφού απαξιώθηκε το μοντέλο της αγροτικής κυκλικής οικονομίας, και αφού οι αξίες της ζωής εκχρηματίστηκαν, και αφού εντοπίστηκε η αποτυχία του μοντέλου της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής, και αφού «ReInvent» η παραδοσιακή Κυκλική Οικονομία ως καινοτομία(!), και αφού ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση ερευνών για την Κυκλική Οικονομία, η σύγχρονη πολιτική καραμέλα λέγεται Κυκλική Οικονομία και την πιπιλίζουν όλοι αφήνοντας στην απέξω τους αγρότες, οι οποίοι ήταν και συνεχίζουν να είναι, κάποιοι, παραδοσιακοί. Μια νέας μορφής ληστεία.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn